Иницијативата за нов референдум за името оценета за уредна и од Законодавно-правна комисија


Како уредна иницијативата ја оценија седум пратеници, ниту еден не беше „против", а еден не гласаше. Претходно, иницијативата како уредна ја оцени и матичната Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците. -Граѓанската иницијатива за собирање на потписи од најмалку 150 илјади избирачи за распишување дополнителен референдум за одлучување на граѓаните на целата територија на Република Македонија, на 179 граѓани, доставена преку овластениот предлагач Тодор Петров е уредна, бидејќи е во согласност со членовите 66 и 70 од Законот за референдум, гласаше одлуката на Законодавно-правната комисија која ја прочита пратеничката Соња Мираковска од НСДП. Таа претходно изнесе неколку забелешки во однос на начинот на кој е доставено барањето, меѓу кои и напомената дека со ова барање се прејудицира настан. Таа појасни дека на 9 јануари се поднесува барањето за дополнителен референдум за одлука која во Собранието е донесена на 11 јануари. Сепак, напомена дека барањето формално ги исполнува условите, односно најмалку ...
| | веќе видена | слични

Нов референдум е непотребен вели Иванов, ќе паднат манипулациите на власта изјави Петров  Нели беше бетониран македонскиот идентитет,пукна како меур од сапуница ветувањето на власта, рече Петров, не се согласувам, кој може да ми го одземе идентитетот изјави Иванов Со законот за јазиците суспендиран е Уставот, изјави Петров. Според Иванов партиите ова прашање со години го користат за политички маркетинг а сега доаѓаат избори. Повеќе детали од дебатата погледнете во најновото издание на „Само Вистина".  
| | веќе видена | слични

Пишува Тодор ПЕТРОВ Кога нешто ќе украдете, народот вели, единствен спас од ризик да ве фатат е: Стојте в место и викајте држте го крадецот... Затоа, кога ќе сретнете коментари со наслов “Тодор Петров соработник на тајните служби”, “Тодор Петров предавник”, “Тодор Петров чадор на квислинзите”, “Тодор Петров агент на ЦИА и МИ6”, “Тодор Петров шпион на КГБ”, запрашајте се за кои служби одработуваат авторите на овие монструозни клевети?! Да беше Тодор Петров соработник на тајни служби, тајните служби ќе ги ликвидираа прво овие што ги одаваат “овие тајни“... Ама, ај да има вистина, па човек и да поверува, меѓутоа народот препознава потрошени осудени измамници и поранешени апологети на пропаднати режими, кои со речник на импровизирани конспирации од полициски белешки не се одлепија од дното на примитивизмот и клиентелизмот. Едноставно, народот ги препознава патриотите, народот препознава соработници на службите. И бидејќи им се изместија математиките на сите заедно, и на едните и на другите и на третите со се’ ...
| | веќе видена | слични

Драги сограѓани,политизирани и аполитизирани (ве има ли такви воопшто?), последниот ден од работната недела, кој јадел гулаш, кој тавче гравче, а кој леб и сол? И вечерва ќе угостиме двајца јунаци, на мегданот на вистината во #СамоВистина, со Тодор Петров и Зоран Иванов. Тодор Петров ќе  собира 150.000 потписи за да се поништи одлуката за промена на името. Ќе ги собере ли или не? Зоран Иванов со оптимистички поглед кон политичката состојба, тој е на став дека маглите ќе се расчистат и секој ќе се паркира онаму каде му е местото. Но каде е паркинг местото на Македонија и граѓаните? Идентитетски страв или националистички побуди, како законот за јазици се рефлектира врз расположението на граѓаните? Стануваме ли бинационална или мултиетничка европска земја? По скратена постапка донесен новиот антикорупциски закон, со кој се отвора патот за формирање на новиот состав за борци со  корупција. Ќе имаме ли комисија пред избори? Ќе има ли предвремени парламентарни избори, и кои ќе бидат тркачите за Татко или Мајка на ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Иницијативата за собирање потписи за дополнителен референдум во врска со името, чиј овластен поднесувач е лидерот на Светскиот македонски конгрес, Тодор Петров, вчера помина и во собраниската законодавноправна комисија. Иницијативата како уредна ја оценија седум пратеници, ниту еден не беше „против“, а еден не гласаше. Претходно, иницијативата како уредна ја оцени и матичната комисија за политички систем и односи меѓу заедниците. – Граѓанската иницијатива за собирање потписи од најмалку 150 илјади избирачи за распишување дополнителен референдум за одлучување на граѓаните на целата територија на Република Македонија, на 179 граѓани, доставена преку овластениот предлагач Тодор Петров, е уредна, бидејќи е во согласност со членовите 66 и 70 од Законот за референдум – гласаше одлуката на Законодавноправната комисија, која ја прочита пратеничката Соња Мираковска од НСДП. Таа претходно изнесе неколку забелешки во однос на начинот на кој е доставено барањето, меѓу кои и напомената дека со ова барање се прејудицира ...
| | веќе видена | слични

„Дали сте за промена на името на државата Македонија во држава Северна Македонија?“ Oва е прашањето на кое граѓаните ќе треба да се изјаснат на референдум ако оваа иницијатива на Светскиот македонски конгрес (СМК) биде поддржана од 150.000 потписи. Тогаш Собранието ќе биде должно да распише нов референдум за името.Вчера Законодавно – правната и Комисијата за политички систем иницијативата на Тодор Петров од СМК ја оценија како уредна и се согласија со тоа дека може да почне собирањето на потребните потписи. Петров смета дека граѓаните за името треба да одговорат на прецизно и недвосмислено прашање на нов рефрендум за да се провери пред четири дена донесената собраниската одлука за промена на името.„На ова прашање избирачите треба да одговорат дали се „за” или „против” или да не гласаат. Прашањето е прецизно формулирано. Со иницијативата за дополнителен референдум за одлучување на граѓаните на целата територија на Македонија граѓаните ќе ја проверат претходно донесената одлука за промена на името на државата ...
| | веќе видена | слични
3 копии

„Дали сте за промена на името на државата Македонија?“ Вака би гласело евентуалното референдумско прашање, доколку се соберат потребните 150.000 потписи и се распише дополнителен референдум за името. Законодавно – правната и комисијата за политички систем дадоа зелено светло да се отпочне со собирањето на потребните потписи, оценувајќи ја иницијативата на претседателот на Светски македонски конгрес, Тодор Петров за уредна. Според него, граѓаните одговарајќи на прецизно и недвосмислено прашање на нов рефрендум ќе ја проверат претходно донесената одлука за промена на името на собраниската седницата одржана пред три дена. На ова прашање избирачите треба да одговорат дали се „за” или „против” или да не гласаат. Прашањето е прецизно формулирано. Со иницијативата за дополнителен референдум за одлучување на граѓаните на целата територија на Македонија граѓаните ќе ја проверат претходно донесената одлука за промена на името на државата Македонија на седницата одржана на 11 јануари оваа година со амандманите на ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Светскиот македонски конгрес, Тодор Петров, бара дозвола од Собранието, за одржување на нов референдум во земјата. “Дали сте за промена на името на државата Македонија во држава Северна Македонија?“, е прашањето кое што би било поставено на референдумот што би се одржал доколку се соберат потребните 150 илјади потписи и доколку се објави референдум. Комисијата за политички систем и правната комисија, констатираа дека иницијативата на претседателот на Светскиот македонски конгрес, Тодор Петров, е уредна. Членовите на оваа собраниска комисија не сакаа да учествуваат на дебатата дали сега е потребен или не нов референдум за името. За успешна реализација на референдум, потребно е претходно претседателот на Собранието, Талат Џафери писмено да го извести ДИК преку Премиерот. Сега, Тодор Петров, во рок од 3 месеци треба да ги собира потребните потписи. Доколку се собираат тие потписи, Собранието има обврска да објави референдум. РЕПОРТЕР: ЗИМЕР ЈАШАРИ
| | веќе видена | слични

Светскиот македонски конгрес на чело со Тодор Петров е поднесувач на иницијативата за собирање на 150.000 кои ќе обезбедат реализација на нов, дополнителен референдум за уставната промена на името на Македонија, а која помина во ресорната собраниска Законодавно-правна комисија. Како уредна иницијативата ја оценија седум пратеници, ниту еден не беше „против“, а еден не гласаше. Претходно, иницијативата како уредна ја оцени и матичната Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците. -Граѓанската иницијатива за собирање на потписи од најмалку 150 илјади избирачи за распишување дополнителен референдум за одлучување на граѓаните на целата територија на Република Македонија, на 179 граѓани, доставена преку овластениот предлагач Тодор Петров е уредна, бидејќи е во согласност со членовите 66 и 70 од Законот за референдум, гласаше одлуката на Законодавно-правната комисија која ја прочита пратеничката Соња Мираковска од НСДП. Таа претходно изнесе неколку забелешки во однос на начинот на кој е доставено ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Ќе се собираат 150 илјади потписи за распишување на нов референдум за името. Матичните собраниски комисии оценија дека е уредна инцијативата на Тодор Петров за распишување на дополнителен референдум за проверка на Одлуката на Собранието да ја преименува државата од Република Македонија во Република Северна Македонија со амандманите кои беа донесени во петокот. Прашањето ќе биде: „дали сте за промена на името во Република Северна Македонија?“, пренесува Против ваквата инцијатива беше само пратеникот Самка Ибраимовски за кого оваа инцијатива е непотребна екскурзија откако во петокот со двотретинско мнозинство ги направи измените на Уставот. Собранискиот спикер Талат Џафери мислењето дека инцијативата е уредна треба да го испрати до Државната изборна комисија. Рокот за собирање на потребните 150 илјади потписи на избирачи е три месеци. По ова, според Уставот и законот за референдум, парламентот е должен да го распише референдумот .
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Еден од најтиражните италијански весници „Ла стампа“ во своето онлајн издание објави репортажа од денешното одбележување на Богојавление од македонските ...
сите 330 | | | веќе видена

Триесет и тригодишен жител на селото Моноспитово вчера загинал откако автомобилот во кој бил сопатник изгубил контрола и излетал од коловозот, во близина на ...
сите 210 | | | веќе видена

Претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел в петок ќе престојува во Македонија, што е негова прва посета на земјава откако е на оваа функција.Шарл Мишел ќе ...
сите 390 | | | веќе видена

Македонија не успеа да ги оправда очекувањата, не успеа на ова ЕП 2020 да се пласира во втората фаза. Зошто? Кои беа причините? Еве сега кога минаа три дена од ...
сите 220 | | | веќе видена

Tри вооружени лица најверојатно го извршиле грабежот во експозитурата на НЛБ банка во Ѓорче Петров. Тие го извршиле грабежот со „опел вектра“ која потоа била ...
сите 83 | | | веќе видена

Познатата холивудска актерка Џејми Ли Кертис на своите профили на Инстаграм и на Твитер објави дека „Медена земја“ е зачудувачки филм. „Колку совршен момент за ...
сите 156 | | | веќе видена

Град Скопје ја превзеде депонијата „Дрисла“ од италијанскиот оператор ФЦЛ Амбиенте. Денеска Централниот регистар објави дека Град Скопје влегува со влог од ...
сите 80 | | | веќе видена

Членовите на ДИК утре на седница ќе расправаат по барањето на министерот за внатрешни работи Наќе Чулев за мислење за тоа дали врзаните потписи се однесуваат ...
сите 203 | | | веќе видена

Во таа насока се и измените во Законот за извршување усовоени од Собранието со кои покрај што се намалува делот за извршување, целосно се иззема извршувањето ...
сите 43 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Иницијативата за нов референдум за името оценета за уредна и од Законодавно-правна комисија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: