Издадени 30-тина лиценци за тезги, трошоците ќе достигнат 1.5 милион евра


2 копии

Само 30-тина лиценци за продажба на зелени пазари издала Комората на трговци во изминатите 3 дена. Дури 20 илјади тезгаџии имаат ваква обврска. Организаторите на пазарите не се откажуваат, бараат одложување или укинување на Законот за трговија на зелени пазари кој стартуваше од почетокот на годинава. Велат дека со него, се доведува во прашање нивниот опстанок. Се договориле дека нема да склучуваат нови договори за закуп на тезги се додека не се најде решение за проблемот. Организаторите на пазарите ќе го информираат премиерот и надлежните министри за нивните барања. Веќе се сретнале со пратеници од СДСМ и ДУИ за да се пожалат на законското решение, но засега остануваат без одговор дали пратениците од власта ќе имаат слух за да ги спречат енормните трошоци кои пресметале дека ќе достигнат 1.5 милион евра. Толку пари ќе треба да потрошат тезгаџиите за да ги извадат потребните лиценци. Лиценците чинат 60 евра од тезга годишно и дополнителни 40 евра за секоја наредна тезга. Законот забранува на зелените пазари ...
| | веќе видена | слични

Со новиот закон за зелени пазари секој закупец на тезга треба да плаќа годишна лиценца од 60 евра, а за секоја дополнителна плус 40 евра. Пазарџиите велат дека лиценци не вадат, и дека инспекции на пазарите се уште нема, но веќе се забележува дека тезгите на пазарите се се попразни. Вчера од комората на трговци кажаа дека законот веќе почнал да се спроведува, и уверуваа дека ова е добро законско решение. Сепак издавањето на лиценци оди слабо – досега издадени се околу 50. Организаторите на пазари најавија за в потек бојкот на законот. Нема да склучуваат нови договори за закуп на тезги. Со дописи до економскиот тим на Владата, како и самиот премиер, ќе бараат законот да се одложи или измени. Министерот за економија вчера кажа дека дописот стигнал до него, но тој не е вистинската адреса каде треба да се обратат. Тој може да им помогне само во делот на измена во правилниците, но не и на целиот закон. Пензионерите, социјалците, стечајците и хонорарците, нема да можат да работат.
| | веќе видена | слични

Пазарџиите од „Зелено пазарче“ во Скопје најавија протест за во петок, одбивајќи да го почитуваат новиот закон за пазарна дејност според кој лиценцата за тезгите чини 3600 денари, а за втора тезга, продавачите треба да платат дополнителни 2400 денари. Некои од нив велат дека немаат големи приходи од пазарот и дека таму работат бидејќи државата не им обезбедила соодветна работа. Од Министерството за економија велат дека незадоволните треба да се обратат до Собранието, бидејќи овој закон го изгласале пратениците. Пазарџиите најавија протест за во петок, каде ќе имаат и конкретни барања. Тие бараат да се одложи или да се повлече законот. Според новиот закон, пензионерите, социјалците, стечајците и хонорарците, нема да можат да работат. Лиценците ќе ги издава Стопанската комора на Македонија. Инаку во Македонија Зелени пазари има во над 50 општини кои бројат околу 20 илјади тезги. Само во Скопје има 13 зелени пазари и еден сточен пазар.
| | веќе видена | слични

Продавачите на „Зелен пазар“ револтирани, најавуваат протест. Како и секој друг ден излегле да работат, но велат дека се револтирани и разочарани од барањата на новиот закон за „Зелен пазар“. Илија и Бранко веќе 20 години работат на пазар. Тие велат дека пензионерите се тие кои го одржуваат пазарот и дека досега не ги посетил никој. Велат дека се изненадени од новиот закон, со кој се бара лиценца и забранува пензионерите да работат на пазар. Лиценцата за тезгите чини 3600 денари, а за втора тезга, продавачите треба да платат дополнителни 2400 денари. Некои од нив велат дека немаат големи приходи од пазарот и дека таму работат бидејќи државата не им обезбедила соодветна работа. Од Министерството за економија велат дека незадоволните треба да се обратат до Собранието, бидејќи овој закон го изгласале пратениците. Пазарџиите најавија протест за во петок, каде ќе имаат и конкретни барања. Тие бараат да се одложи или да се повлече законот. Според новиот закон, пензионерите, социјалците, стечајците и хонорарците, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Пензиoнери, хонорарци и вработени лица повеќе не смеат да продаваат на пазарите . Ова станува јасно од новиот Закон за пазари кој почнува да прави хаос на пазарите ширум државата, а дали ќе куртулат пазарџиите од лиценците засега не е познато, анализира Фактор. Министерот за економија Крешник Бектеши „ги откачи“ и ги препрати чарето да го бараат кај пратениците кои го предложиле законот. Негодување за овој закон неодамна побараа и од Стопанската комора од каде посочуваат на раст на сивата економија и преполовување на прометот. Групацијата на пазари бара овој закон да се пролонгира бидејќи е на штета на пазарџиите кој согласно истиот треба да плаќаат годишна лиценца од 60 евра за тезга, а за дополнителна тезга плус 40 евра. Целиот текст на Фактор .
| | веќе видена | слични

Лиценци не вадат. Велат дека, инспекции на пазарите се уште нема, но веќе се забележува дека тезгите на пазарите се се попразни. Вчера од комората на трговци кажаа дека законот веќе почнал да се спроведува, и уверуваа дека ова е добро законско решение. Сепак издавањето на лиценци оди слабо – досега издадени се околу 50. Организаторите на пазари најавија бојкот на законот. Нема да склучуваат нови договори за закуп на тезги. Со дописи до економскиот тим на Владата, како и самиот премиер, ќе бараат законот да се одложи или измени. Министерот за економија вчера кажа дека дописот стигнал до него, но тој не е вистинската адреса каде треба да се обратат. Тој може да им помогне само во делот на измена во правилниците, но не и на целиот закон. Со новиот закон за зелени пазари секој закупец на тезга треба да плаќа годишна лиценца од 60 евра, а за секоја дополнителна плус 40 евра. Пензионерите, социјалците, стечајците и хонорарците, нема да можат да работат.
| | веќе видена | слични
2 копии

Не се знае дали пазарџиите ќе куртулат од новите правила за работа на пазарите. Министерот за економија вели дека неговиот ресор не е надлежен за примената на законот, туку групата пратеници кои го предложиле. Корекции може да направи само кај подзаконските акти. “Јас одржав состанок со Стопанската комора на Македонија, каде што се договоривме тие да достават конкретни предлози, што до сега не се доставени до Министерството за економија. Ние сме подготвени уште утре кога ќе ги добиеме конкретните предлози да навлеземе да видиме дали може да направиме измени во овој дел”, вели Крешник Бектеши, министер за економија. Пазарџиите не се доволно информирани за начинот на работа според новите правила, иако законот веќе се применува. Велат дека сè уште нема инспекции на пазарите, но се забележува дека се откажуваат тезги. Додека организаторите на пазари со допис до сите надлежни институции бараат да се одложи или измени Закон, Комората на трговци веќе почна да издава лиценци за закуп на тезги. “Комората на трговци е ...
| | веќе видена | слични

Според комората на трговци - организаторите на пазари манипулираат со тезгаџиите дека законот би можел да се измени на подобро. Според првиот човек на комората, подобро законско решение не може да има. Организаторите на пазари цврсти на ставот – законот да се одложи или измени. Најавија дека со дописи до економскиот тим на Владата, како и самиот премиер , ќе се борат против ова, како што го нарекоа штетно законско решение. Министерот за економија вели дека дописот стигнал до него, но тој не е вистинската адреса каде треба да се обратат. Тој може да им помогне само во делот на измена во правилниците, а не целиот закон. Нови договори за закуп на тезги организаторите, не склучуваат. Со новиот закон пензионерите, социјалците, стечајците или оние кои имаат некаков прилив по однос на некаков хонорар , нема да можат да добијат лиценца, а без неа, нема да смеат да добијат ниту тезга на било кој од зелените пазари.
| | веќе видена | слични

Вторник, пазарен ден во Велес, а пазарот е празен и пуст. Повеќе купувачи отколку продавачи. Ваква е сликата од почетокот на годината, откако стапи на сила Законот за трговија на пазарите. „Ова е резултат на новиот Закон за трговија, кој ги избрка земјоделските производители од пазарите. Наместо да работиме, еве се собравме неколкумина на муабет, иако времето е студено. Без пазар не можеме. Нѐ бркаат да продаваме надвор од пазарот, со сила создаваат сива економија“, вели Стојан Димов, одгледувач на градинарски култури. Друг негов колега се чуди како со зелка што ја одгледува да плати лиценца, тезга и придонеси, а таа ја има само два месеци во годината. Се прашува што ќе продава другите 10 месеци. На пазарот денеска немаше компир, морков и зелка, туку само јужно овошје и јаболка. И купувачите реагираат на ваквата слика на велешкиот пазар. „Има само препродавачи, производителите си заминаа. Ги избркаа со новиот закон, а нас зорле нѐ тераат во пиљара да купуваме. Пазарот е ритуал, да се видиш со луѓе, да ...
| | веќе видена | слични

Групацијата на пазари при Стопанската комора на Македонија смета дека е потребно да се одложи или целосно да се укине Законот за трговија на зелени пазари, кој е во примена од почетокот на годинава. Тие сметаат дека примената на Законот за трговија на зелени пазари ја загрозува дејноста и го доведува во прашање опстојувањето на зелените пазари. – Заеднички беше оценето дека е потребно итно негово укинување или одложување на неговата примена до донесување на законски прифатливи решенија во консултации со сите засегнати страни – вели Даниела Михајловска Василевска од СКМ. Организаторите на пазари, членки на Стопанската комора на Македонија, се договориле дека нема да склучуваат нови договори за закуп додека не се најде решение за проблемот со кој се соочуваат. Михајловска Василевска најави дека ќе бидат доставени дописи до сите надлежни институции, премиерот Зоран Заев, вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, министерот за економија Крешник Бектеши и до инспекциските служби надлежни за контрола и ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателот на СДСМ, Зоран Заев во дуелот на Канал 5 вечерва изјави дека „бомбата“ која ја емитуваше пратеникот Антонио Милошоски е од состаноците на кои ...
сите 260 | | | веќе видена

„Конечно СДСМ има коалиција во која има партии од сите етнички заедници и тоа е важно за општеството и граѓаните. Второто е дека носи пратеници плус по некои ...
сите 353 | | | веќе видена

Факти на денот: 1. ЈО една недела молчи и не покренува постапка против Заев за злоупотреба на службената положба и овластување. 2. СДСМ и БЕСА формираа ...
сите 254 | | | веќе видена

Вчера во 12,20 часот во СВР Охрид од ТППЕ Охрид, бил пријавен пожар во помошна просторија на ул.„Живко Чинго“. Од полициски службеници од СВР-Охрид излезено ...
сите 70 | | | веќе видена

На Клиниката за трауматологија, ортопедски болести, анестезија, реанимација и интензивно лекување и Ургентен центар (ТОАРИЛУЦ) почина 36-годишна жена, која ...
сите 222 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Издадени 30-тина лиценци за тезги, трошоците ќе достигнат 1.5 милион евра

Од:
До кого (е-маил):
Порака: