Меѓународен ден на лицата со попреченост- прави ли државата доволно?


Сензибелитетот и позитивната енергија која што ја пренесуваат и шират лицата со попреченост никого не оставаат рамнодушен, истакна премиерот Заев, по повод Меѓународниот ден на лицата со попреченост. Владата на овие лица гледа како на потенцијал, а не како на проблем, бидејќи секој заслужува еднаква шанса. Инвалидските организации пак сметаат дека во нашата земја сеуште постои висок степен на дискриминација, а имаат и сериозни забелешки за новиот закон за социјална заштита. Од ресорното министерство велат дека посветено работата на подобрување на условите за живот на овие лица, но и на нивните семејства. Зголемување на додатокот за ослободување за скратено работно време, можноста за остварување на право на пензија и деинституционализацијата се само дел од мерките. Статистичките податоци покажуваат дека 10% од граѓаните во Македонија се соочуваат со некаков вид попреченост.
| | веќе видена | слични

Членовите на Хуманитарното здружение „Крепост“ од Куманово интензивно собираат донации за престојните празници. Новогодишни пакетчиња ќе бидат поделени на учениците од планинските села од општина Старо Нагоричане, на децата со интелектуална попреченост, на деца од семејства од социјален ризик. – Наставниците од Старо Нагоричане посочија дека децата од селата Алгуња, Мглинце, Бајловце, неколку години наназад не добиваат пакетчиња. Одлучивме да организираме посета и да ги израдуваме со Дедо Мраз, изјави претседателот на „Крепост“, Христијан Георгиевски. Хуманитарни акции во кои ќе бидат опфатени семејства од социјален ризик ќе бидат организирани и во пресрет на Божиќ. Семејствата ќе добијат прехранбени пакети и пакети со средства за хигиена. – Бадник секој треба да го дочека достоинствено, прославувајќи го Христовото раѓање, вели Георгиевски. Во соработка со надлежните од посебните паралелки од училиштето „Браќа Миладиновци“, “Крепост” ќе организира акции за собирање на потребни материјали за сензорна соба. ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Лицата со попреченост ќе продолжат да го остваруваат правото на надосместок за помош и нега од друго лице, заедно со второто право, односно правото за пореченост, соопшти Министерството за труд и социјална политика. „Се воведуваат две нови услуги во Законот , односно услугата за Лична асистенција и услугата Домашна нега. Ови две услуги ќе може да се користат без разлика дали лицето користи некое од паричните права споменати погоре. Правото за попреченост кое досега го користеа само лицата со телесна попреченост, потполно слепите и потполно глувите лица, со новиот Закон ќе можат да го користат и лицата со интелектуална попреченост“ велат од министерството. Како што се наведува, се зголемува висината на надоместокот на плата за скратено работно време поради нега на дете со попреченост. Истата се покачува на 50% од просечна нето плата во државата. Оттаму објаснуваат дека висината на Гарантираната минимална помош се зголемува за 0,5 % за првиот член, ако е лице со попреченост, односно за 0,2% за секое следно ...
| | веќе видена | слични
15 копии

Министерството за труд и социјална политика (МТСП) во Предлог- законот за социјална заштита којшто е во завршна фаза на подготовка не ги крати, туку ги унапредува правата на лицата со попреченост. При подготовката направени се консултации со засегнатите страни и е разговарано со здруженијата на лица со попреченост, самите лица со попреченост, како и со родителите на децата со попреченост и земени се предвид нивните барања и сугестии, порачуваат од Министерството.Оттаму нагласуваат дека лицата со попреченост ќе продолжат да го остваруваат правото на надосместок за помош и нега од друго лице, заедно со второто право, односно правото за пореченост.„Се воведуваат две нови услуги во Законот, односно услугата за лична асистенција и услугата домашна нега. Ови две услуги ќе може да се користат без разлика дали лицето користи некое од паричните права споменати погоре. Правото за попреченост кое досега го користеа само лицата со телесна попреченост, потполно слепите и потполно глувите лица, со новиот Закон ќе можат да ...
| | веќе видена | слични

При подготовката направени се конултации со засегнатите страни и е разговарано со здруженијата на лица со попреченост, самите лица со попреченост, како и со родителите на децата со попреченост и земени се во предвид нивните барања и сугестии, порачуваат од Министерството. Нагласуваат дека лицата со попреченост ќе продолжат да го остваруваат правото на надосместок за помош и нега од друго лице,  заедно со второто право, односно правото за пореченост. -Се воведуваат две нови услуги во Законот , односно услугата за Лична асистенција и услугата Домашна нега. Ови две услуги ќе може да се користат без разлика дали лицето користи некое од паричните права споменати погоре. Правото за попреченост кое досега го користеа само лицата со телесна попреченост, потполно слепите и потполно глувите лица, со новиот Закон ќе можат да го користат и лицата со интелектуална попреченост, велат од МТСП. Додаваат дека се зголемува и висината на надоместокот на плата за скратено работно време поради нега на дете со попреченост и се ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Членовите на „Театар Пи“ Златко Митрески и Македонка Илиевска изминатиов период работеа со лица со интелектуална попреченост од дневниот центар „Порака“. Резултатот е мултимедијалниот проект „Оксиген“, кој на 8 декември во 20 часот ќе биде прикажан во НГМ „Мала станица“ во Скопје. Влезот е слободен. Низ серија специфични актерски техники и процес на импровизација, во работата ќе се истражуваат можностите за создавање театар со слики и приказни од секојдневниот живот на лицата со интелектуална попреченост. Низ ситуации и театарски игри со лицата со интелектуална попреченост се создаде материјал, кој ќе биде дел на драматургијата во театарскиот перформанс ,,Оксиген“, кој е четврт заеднички проект на „Театар Пи“ со лица со попреченост од центарот „Порака“. Акцентот ќе биде ставен на нивната способност да бидат изведувачи и ангажирано низ говорот на телото на сцена да споделат со публиката еден интимен театарски чин. Режијата и видеомапингот се на Златко Митрески и Македонка Илиевска. Камерман е Гаврило ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска најави дека со измените на Законот за социјална заштита родителите кои имаат дете со попреченост и кои се невработени, а при тоа цело време се грижеле за детето, односно не го сместиле во институција ќе можат да добијат пензија и тоа за жени по навршување на 62 години, а за мажи по навршување на 64 години, пишува СДК . Од Министерството за труд и социјална политика велат дека с уште работат на законските измени и дека ова е всушност траен надоместок, а предвидено е тој да изнесува 8.000 денари. Во нацртот на законските измени стои дека вакво право ќе можат да остварат родителите кои се грижеле за своето дете 26 години, бидејќи според законските одредби за дете со попреченост се смета лице до неговата 26 годишна возраст. „Правото на траен надоместок ќе може да го оствари секој, којшто ги исполнува условите предвидени со законското решение, откако истото ќе стапи на сила. Оваа одредба е во фаза на доработка бидејќи се прифатени сугестиите на родителите ...
| | веќе видена | слични

Покрај тешката животна судбина, и тешкотиите кои им ги носи телесниот инвалидитет, лицата со општетен вид и слух, лицата со отежната мобилност и лицата со психички проблеми, сега се исправени пред нов предизвик, кој им го наметнува новиот закон за социјална заштита. Предлог законот за социјална заштита кој го подготвува Министерството за труд и социјална политика наместо да ги унапреди нивните права, дополнително ќе им го отежни животот. Лицата приматели на додаток за мобилност ќе го изгубат правото на туѓа нега, бидејќи согласно законот би требало да одберат користење на овие парични средства само по еден основ. Нашиот соговорник Гоце Димов вели дека ако Законот се изгласа во Парламентот, над 50.000 лица со телесен инвалидитет ќе останат без паричната помош од 4.400 денари која ја земале со години наназад, односно од 1946 година, откако е изгласан Законот. Гоце бара да се избрише став 2 од член 156 од Законот, бидејќи е неприфатливо еднаш стекнатото право на парична помош да се укинува, ако се земе во ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Одбележувањето на Меѓународниот ден на лицата со попреченост продолжи и денеска во Кисела Вода. За таа цел , во спортската сала „Независна Македонија“ во организација на Агенцијата за млади и спорт и Општина Кисела Вода се одржа манифестација на која учествуваа деца од повеќе училишта за лица со попреченост, кои пред министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, градоначалникот на Општина Кисела Вода, Филип Темелковски, претседателот на Советот на Општината, Дарио Шимиќ и директорот на Агенцијата за млади и спорт, Дарко Каевски изведоа повеќе музички и уметнички перформанси. На настанот присуствуваа и Александар Алексовски, секретар на Општина Кисела Вода, Стамат Стаматовски, член на Советот на Општината, како и претставници од невладини организации и директори на училиштата кои беа вклучени во истиот. Манифестацијата свечено ја отвори министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска која пред присутните во своето обраќање истакна дека заеднички треба да работиме на тоа да го подобриме ...
| | веќе видена | слични
3 копии

По повод Меѓународниот ден на лица со посебни потреби, Агенцијата за млади и спорт изработи календар за 2019 година со творби од децата со попреченост, кои на предходно објавениот конкурс доставија свои дела. –Агенцијата за млади и спорт целосно ги поддржува лицата со хендикеп преку многубројни активности низ годината, и да порачам да не дозволиме 3 Декември да биде само еден ден во годината, да придонесуваме кон обезбедување на инклузивност и еднаквост. Секој ден е 3 Декември, изјави Дарко Каевски, директор на Агенцијата за млади и спорт, на промоцијата во ОУ „Невена Георгиева Дуња”. Со овој настан, како што информираат од Агенцијата за млади и спорт, се дава свој придонес во подигнување на свеста за потребите на лицата со хендикеп, но и нивна интеграција во секојдневниот живот. Меѓународниот ден на лицата со хендикеп секоја година се одбележува на 3 Декември низ целиот свет. Темата за оваа година е „Оспособување на лицата со попреченост и обезбедување инклузивност и еднаквост”. Разните мерки кои ги ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

На основа на работни групи ќе се разгледаат сите модалитети како да се имплементира препораката на Венецијанската комисија за Законот за употреба на јазиците, ...
сите 330 | | | веќе видена

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денеска негираше дека имал редовни контакти со обвинетиот Бојан Јовановски во случајот „Рекет“. – Службени ...
сите 277 | | | веќе видена

ВМРО-ДПМНЕ го следи скандалот за централата ТЕ-ТО, рече потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ Александар Николоски на денешната прес-конференција одговарајќи на ...
сите 171 | | | веќе видена

Полициски нуркачи во контаминираните води околу новозеланскиот вулкански Бел остров, каде нема речиси никаква видливост, денеска се обидуваат да ги пронајдат ...
сите 134 | | | веќе видена

Јавното обвинителство мора да отвори сериозна истрага во која што ќе ја утврди одговорноста на Министерот за здравство Венко Филипче во скандалот со ...
сите 126 | | | веќе видена

Бизнисменот Орце Камчев, кој се јавува како главен сведок во случајот „Рекет“, потврдува дека негов е гласот што се слуша на аудио-снимките кои се појавија во ...
сите 188 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Меѓународен ден на лицата со попреченост- прави ли државата доволно?

Од:
До кого (е-маил):
Порака: