Расправата по вториот Нацрт-амандман за уставни измени продолжува утре


Расправата по овој нацрт амандман ќе продолжи утре.Опозицијата обвини дека со овој амандман и измените што се прават во Преамбулата се бришат деветте одлуки на АСНОМ, од кои, како што рече пратеничката од ВМРО-ДПМНЕ Благица Ласовска,  четири имаат државотворно значење. Заменувањето на одлуките со Прогласот, рече не смее да се прави, бидејќи Прогласот е само известување до граѓаните за донесените одлуки. – Со Прогласот македонскиот народ само се известува дека е одржано првото заседание на АСНОМ и оти се удрени темелите на македонската федерална држава во нова демократска и федеративна Југославија. Со овој нацрт-амандман се брише значењето на второто и третото заседание на АСНОМ, односно тие веќе и не постојат во Уставот и во Прогласот ги нема, рече Ласовска додавајќи дека ова е чин на класично бришење на историјата на државата и промена на историските факти. На ова реплицираше заменик-министерот за надворешни работи Андреј Жерновски. Тој ја демантира, како што вели, тезата дека одлуките на Прогласот се ...
| | веќе видена | слични

За само пет дена заврши комисиската расправа по четирите нацрт-амандмани на Уставот согласно договорот од Преспа. Краткатата дебата ја изненади дури и власта која планираше да се искористаи целиот делвнички рок за оваа намесна односно 12 дена. Сепак, пленарната седница за нивна потврда во втората фаза ќе остане на 1 декември. И покрај тоа што Владата брза да ги исполни своите обврски согласно Спогодбата датумот нема да биде поместен бидејки е одреден согласно Деловникот. Расправата на оваа седницата може да трае најмногу три дена за секој нацрт-амандман одделно, а за да поминат амандманите во оваа втора фаза ќе е потребен 61 пратенички глас. Веднаш потоа треба се организира јавната расправа, која се планира некаде кон средината на декември. Талат Џафери веќе одреди рок од само пет дена во кој треба да заврши оваа јавна расправа. За опозоцијата ова е прекратко, додека пак, за власта сепак има време за дебата особено за неформална јавна дискусија. Комисиската расправа во втретата фаза по конечните ...
| | веќе видена | слични

Пет дена расправа на комисија и само пет дена јавна дебата за целосна промена на државниот идентитет, вака одлучи вчера собранискиот претседател Талат Џафери. Опозицијата се обиде да објасни дека посебно четвртиот амандман е чувствителен оти можеби носи решавање на спорот со Грција но истовремено и одложен конфликт. - Според мене имплементацијата на овој амандман е најчувствителна, оти ќе донесе одложен конфликт, бидејќи Македонија можеби ќе има придобивка за членството во ЕУ и НАТО, ама Грција нема да го смени односот кон македонскиот народ. Тоа е така затоа што Грција ги идентификува географските со идентитетските граници , предупредува пратеникот Илија Димовски од ВМРО ДПМНЕ. На одлуката на Џафери, за кусото време за јавна дебата, остро реагираше екс-претседателот Трајко Вељаноски . - Срамота е ова, само 24 часа оставете ако не, можеби е многу и пет дена. За вакво суштинско прашање само пет дена, па дали има смисла ова. Сме менувале цензус за избор на претседател на државата во 2009 година па сме имале ...
| | веќе видена | слични

. Расправата и во двете комисии течеше парлаелно и беше исцрпена за пет дена, наместо предвидените 12. Следно во оваа фаза е утврдување на нацрт амандманите на пленарна, за што е потребно просто мнозинство од 61 глас. По оваа меѓуфаза, Владата треба да ги изготви предлог-амандманите и повторно да ги достави до Собранието. Премеирот Заев најави дека ќе биде консултирана експертската јавност по однос на сите барања кои произлегоа од комисиските расправаи, која ќе треба да даде одговор дали и кои предлози ќе можат да бидат вградени во предлог амандманите. Отакако нацрт-амандманите ќе бидат изгласани на пленарната седница, тие тие одат на јавна расправа. За таа намена Комисијата за уставни прашања усвои заклучок со кој по усвојувањето на пленарна седница, за нив ќе биде отворена и јавна дебата во времетарење од пет дена. Нацрт амандманите произлегоа од потребата за имплементација на Договорот од Преспа, а според премиерот Заев заслужуваат поддршка од сите пратеници во име на ЕУ интеграциите и новата политичка ...
| | веќе видена | слични

Иако беше предвирено да трае 12 дена, расправата за уставните нацрт- амандмани кои ги предложи Владата за имплментирање на Договорот од Преспа траеше само пет дена, откако Собраниската комисија за уставни прашања вчера го усвои и последниот четврти нацрт- амандман на Уставот. Според собранискиот деловник, расправата можеше да трае најмногу три дена за секој амандман одделно. Расправита за нацрт-амандманите се одвиваше отприлика по еден ден за секој амандман и покрај најавите на опозициската ВМРО-ДПМНЕ дека ќе води жестока борба во Собранието во процесот за уставните измени. ВМРО-ДПМНЕ највуваше дека нивната пратеничка група „жестоко ќе ги разобличи сите уставни амандмани.“ Поранешниот пратеник Насер Зибери коментира дека расправата во Собранието се одвивала во разумен рок и според него опозицијата немала многу простор за нејзино забавување и блокирање. „Они ги изнесоа сите аргументи во претходната постапка, при донесувањето на одлуката за отпочнување на постапката за измена на Уставот и сега малку спласна ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Комисијата за уставни прашања работејќи викендот што измина со усвојување на четвртиот нацрт амандман ја заврши расправата по нацрт амандмани на Уставот и се испраќаат на пленарна седница што е закажана за 1 декември 2018 година. Расправата по амандманите во Комисијата почна на 7 ноември и беше предвидено да трае 12 дена, односно по три дена за секој од предложените амандмани. Со првиот амандман се предлага замена на зборот Република Македонија со Република Северна Македонија секаде во Уставот, освен во член 36 каде има историски аспект, со вториот во Преамбулата на највисокиот правен акт одлуките на АСНОМ се заменуваат со Прогласот од АСНОМ и се додава Охридскиот рамковен договор, со третиот се додава нов став со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет и политичка независнот на соседните држави, додека со четвртиот амандман се предлага покрај потврдување на македонскиот идентитет, да стои дека Републиката ги штити правата и интересите на своите државјани кои живеат или ...
| | веќе видена | слични

Комисијата за уставни прашања викендов го усвои и четвртиот нацрт амандман со што заврши расправата по нацрт-амандманите на Уставот согласно Договорот од Преспа, помеѓу Македонија и Грција. Пленарната седница на која ќе се разгледуваат нацрт-амандните е закажана за 1 декември 2018 година. Расправата по амандманите во Комисијата почна на 7 ноември и беше предвидено да трае 12 дена, односно по три дена за секој од предложените амандмани. Со првиот амандман се предлага замена на зборот Република Македонија со Република Северна Македонија секаде во Уставот, освен во член 36 каде има историски аспект, со вториот во Преамбулата на највисокиот правен акт одлуките на АСНОМ се заменуваат со Прогласот од АСНОМ и се додава Охридскиот рамковен договор, со третиот се додава нов став со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет и политичка независниот на соседните држави, додека со четвртиот амандман се предлага покрај потврдување на македонскиот идентитет, да стои дека Републиката ги штити ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Собраниската Комисија за уставни прашања доцна попладнево со девет гласа „за“, пет „против“ и ниту еден „воздржан“ го поддржа четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот од Преспа меѓу Македонија и Грција. Со усвојување на овој амандман Комисијата ја заврши расправата по четирите предложени нацрт-амандмани. Со нацрт-четвртиот амандман се предлага покрај потврдување на македонскиот идентитет, да стои дека Републиката ги штити правата и интересите на своите државјани кои живеат или престојуваат во странство и ги унапредува нивните врски со татковината. Претходните денови Комисијата усвои три амандмани на Уставот. Со првиот амандман се предлага замена на зборот Република Македонија со Република Северна Македонија секаде во Уставот, освен во член 36 каде има историски аспект, со вториот во Преамбулата на највисокиот правен акт одлуките на АСНОМ се заменуваат со Прогласот од АСНОМ и се додава Охридскиот рамковен договор, а со третиот се додава нов став со кој се ...
| | веќе видена | слични

Расправата по амандманите во Комисијата почна на 7 ноември и беше предвидено да трае 12 дена, односно по три дена за секој од предложените амандмани. Со првиот амандман се предлага замена на зборот Република Македонија со Република Северна Македонија секаде во Уставот, освен во член 36 каде има историски аспект, со вториот во Преамбулата на највисокиот правен акт одлуките на АСНОМ се заменуваат со Прогласот од АСНОМ и се додава Охридскиот рамковен договор, со третиот  се додава нов став со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет и политичка независнот на соседните држави,  додека со четвртиот амандман се предлага покрај потврдување на македонскиот идентитет, да стои дека Републиката ги штити правата и интересите на своите државјани кои живеат или престојуваат во странство и ги унапредува нивните врски со татковината. Нацрт амандманите произлегоа од потребата за имплементација на Договорот од Преспа меѓу Македонија и Грција, а според премиерот Зоран Заев заслужуваат поддршка ...
| | веќе видена | слични

Комисијата за уставни прашања, со девет гласа „за“ и пет „против“, го усвои и последниот од четирите предлог амандамани за промена на Уставот. Амандманот се однесува на член 49 од Уставот за грижа за македонскиот народ во соседните држави, кој преформулира во грижа за културното и историското наследство на македoнскиот народ во странство, грижа за правата и интересите на македонските државјани во странство, но и немешање во сувереното право и внатрешни прашања на други држави. Пратениците на опозициската ВМРО-ДПМНЕ се спртивставија на ова велејќи дека со ова Македонија се откажува од своето малцинство во Грција. За Илија Димовски со Договорот за името и амндманите на Уставот Македонија е далеку од зтворање на сите прашања со Грција која може по прашањето на идентитет допрва да прави проблеми. За пратениците албанските опозициски партии, амандманот ги дискирминира Албанците бидејќи тие не се дел од македонскиот народ, а не им е прифатлива ниту формулацијата македонски државјани во странство. Имаше и предлог ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Ќе останат ли уште долго опасните хемикалии во магацинот во ОХИС со се експлозивниот винил хлорид ќе се знае по 21 ноември откако собранието на доверителите ќе ...
сите 250 | | | веќе видена

Договорот за предвремени избори на лидерската средба кај претседателот на државата Стево Пендаровски се случил за помалку од еден час. Како што изјави ...
сите 465 | | | веќе видена

Христијан МИЦКОСКИ: Почитувани наставници и професори, драги колеги и пријатели, вие сте луѓето коишто ја образуваат нашата нација и од мене ја имате целата ...
сите 206 | | | веќе видена

Библија му го спаси животот на боливиски полицаец, кој беше застрелан во градите од страна на демонстрантите.Полицаецот изјави дека „чудесниот“ инцидент се ...
сите 239 | | | веќе видена

Владиниот советник Дане Талевски го навлече гневот на граѓаните на социјалните мрежи откако на емисијата „Само Вистина“ во која дебатираше со Тимчо Муцунски ги ...
сите 177 | | | веќе видена

Оние кои размислуваа/т во Македонија да озаконат диктатура и да ги погазат Уставните права на граѓаните, за разлика од законот - не се повлечени. Но, ќе се ...
сите 72 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Расправата по вториот Нацрт-амандман за уставни измени продолжува утре

Од:
До кого (е-маил):
Порака: