Рамковски: Не ги терав децата да перат пари

СВЕДОЧЕЊЕ НА СОПСТВЕНИКОТ НА ТЕЛЕВИЗИЈАта „А1“ Велија Рамковски тврди дека на сметката на „А1“, која сега е замрзната, има околу еден милион евра кои може да се употребат како гаранција за негово ослободување од притвор Ме погодува како родител да чујам дека сум ги организирал децата и братот во криминална група која требало да се занимава со перење пари. Такво нешто не сум сторил. Невин сум и ги отфрлам сите обвинувања. Работев законски и секогаш ги плаќав даноците. Никогаш не сум поттикнал некого да пере пари. Сите трансакции со фирмите од „Перо Наков“ се правени преку банкарски сметки и ништо нема незаконски. Со овие зборови му се обрати на Судот сопственикот на „А1“, Велија Рамковски, кој е првообвинет во случајот „Пајажина“. Во своето едночасовно обраќање до Судот тврдеше дена не знае за што е обвинет и дека не го разбира обвинението. Во обвинителниот акт за кој кажа дека не го разбира имало два за него спорни термина. - Објаснете ми, ве молам, што значат термините фиктивен заем кој нема економска ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Сопственикот на А1 имал клучен збор за финансиското и сметководствено работење на телевизијата. Ексдиректорот и долгогодишен соработник на Рамковски, Дарко Перушевски, во одбраната пред судот тврдеше дека бил одговорен за програмата, но не и за менаџирањето на парите и кадровските решенија. - Секој од нас поединечно комуницираше со сопственникот на телевизијата. Во А1 немаше вертикална хиерархиска структура, туку хоризонтална, објаснуваше перушевски. Исказот пред судот, што се разликуваше од сведочењата на останатите обвинети, го започна со откажување на полномошното за адвокатот Мирослав Вујиќ, кој ја застапува речиси целата група. Перушевски негираше какво било криминално работење. Им верувал на службите за сметководство и финансии, а со Рамковски се консултирал кога биле потребни пари за програмски и технички инвестиции. Адвокатот Никола Поленак, кој и натаму ќе го застапува, не сакаше да ја коментира неговата одбрана. Перушевски пред судиите се претстави како успешен менаџер, кој придонел за високиот ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Поранешниот директор на А1 Телевизија, Дарко Перушевски, кој што е еден од обвинетите во случајот „Перо Наков, денеска пред судскиот совет изјави дека не е виновен, по ниту една точка од обвинението. Перушевски истакна дека не бил потписник на сметката на А1 Телевизија, а негова должност како директор била да набавува програма, филмови и техничка опрема за телевизијата. Перушевски вели дека никогаш од сопственикот на А1 Телевизија Велија Рамковски не примал наредби за преземање на незаконски дејствија и наредби во областа на финансиското работење. Перушевски истакна дека на секого кој се занимава со медиумски работење му претставува престиж што работел во една најуспешна и најгледана медиумска куќа како што е А1 Телевизија. Во својата одбрана истакна дека, А1 немала готовински прилив, а парите телевизијата ги обезбедувала единствено преку реклами за кои биле платени давачки кон државата. За работењето на сметковотството и финансиите во А1 Перушевски во одбраната истакна дека сите ревизии од страна на ...
| | веќе видена | слични

Обвинетиот директор на А1 телевизија Дарко Перушевски се расплака додека ја читаше својата одбрана во судницата во Врховниот суд. Солзите на Перушевски му надојдоа кога зборуваше за своето семејство и како затворот и долгиот притвор му го одзеле здравјето и работата. ,,Кој и за што ме казнува,,-запраша поранешниот директор на А1 кој пак пред судот изјави дека неговата надлежност не биле парите на телевизијата туку да ги откупува Шехерезад, Жаде, Очајните домаќинки.... Перушевски кој на функцијата директор рече дека дошол на предлог на сопственикот, тврди дека не е дел од група за вршење на криминални работи. Според претпоставките на Перушевски секторите финансии и сметководство, каде УЈП утврди незаконитото работење на медиумот, ги координирал сопственикот. ,,Невин сум, а како грев ми се става само затоа што сум бил директор на А1,, рече Перушевски кој тврди дека телевизијата ги плаќала сите давачки кон државата, а средства на сметка на А1 рече, се слевале од реномирани брендови како Кока Кола и Владата. ...
| | веќе видена | слични

Со солзи во очите Дарко Перушевски, поранешниот управител на А1 телевизија денеска пред Судскиот совет се изјасни за невин. Перушевски зборуваше и за седумте месеци минати во притвор, но и за условите во Истражниот затвор во Шутка. Праша зошто тој, неговото смејство и двете малолетни деца биле изложени на татков третман. Во својата исцрпна одбрана пред судот велеше дека не перел пари и дека не бил дел од организирана група која правела криминал. Тој пред судот го образложи целото работење на телевизијата А1. Велеше дека тој бил задолжен само за програмата и нејзината програмска шема, а не и за парите и сметките. Посочи дека сите сметки и сите фактури за наплата ги воделе Невин Рауф и Славица Маринковска, кои пак директно се договарале со сопственикот на А1 Велија Рамковски. „Тој се произнесе дека не е виновен по сите точки на обвинението. Инаку впечатливо беше што на крај победија емоциите, што е нормална реакција за еден чесен човек и родител кој седум месеци без нему разбирлива причина е во притвор и ...
| | веќе видена | слични

Поранешниот директор на А1 телевизија, Дарко Перушески во својата одбрана рече дека свесно и одговорно ја вршел работата и никогаш не бил член на криминална група. Исто како Велија Рамковски и останатите обвинети во случајот... Поранешниот директор на А1 телевизија, Дарко Перушески во својата одбрана рече дека свесно и одговорно ја вршел работата и никогаш не бил член на криминална група. Исто како Велија Рамковски и останатите обвинети во случајот „Пајажина“, Перушески тврди дека работел законски и не учествувал во перење пари и затајување данок. Неговата работа била да обезбеди технички услови за функцинирање на телевизијата и да склучува договори со продуценски куќи за набавка на фимлови серии и забавни емисии. Никогаш во својата кариера како управител, немал ингернеции врз финансиите кои ги поседува телевизијата. За исплата на плати на враоботените и набавки за технички средства била задолжена финансовата и сметководствената служба со која според Перушески раководеле Невин Рауф и Славица Маринковска ...
| | веќе видена | слични

Мартин Пушевски Трет ден обвинетите од Пајажина ја даваат својата одбрана пред Судот. На ред дојде Хеди Рамковски, но Судот не ја слушна неговата одбрана, бидејќи тој е недостапен за органите на прогонот. Исказ даде екс-директорот на А1, Дарко Перушевски. Ги отфрли сите точки од обвинението, за да се расплаче додека зборуваше за своето семејство. На стартот од својата одбрана му го откажа полномошното на адвокатот Мирослав Вујиќ, за да го застапува во процесот. Клон, 1001-на ноќ, Тркало на среќата, Милионер, филмови со Џејмс Бонд, американски и хрватски серии. Склучување договори за нивно емитување на А1, производство и набавка на програма, техничко-опремување на Телевизијата, уредување и промоција на програмската шема, анализа на рејтинзите. Ова го работев во времето додека бев директор на А1 Телевизија, пред Судот ја почна својата одбрана Дарко Перушевски. И тој, како и претходните управители на фирми од Перо Наков, тврдеше дека не бил одговорен ниту за финансиското, ниту за сметководственото ...
| | веќе видена | слични
2 копии

"Поранешниот директор на А1 телевизија, Дарко Перушевски исто како и сопственикот на А1 телевизија Велија Рамковски и неговиот брат Амди Рамковски пред Судскиот совет се изјасни дека не е виновен за обвинението против него во случајот „Пајажина“. -Моја работа беше набавката на програмите и филмовите и комплетната програмска шема на телевизијата. Финансиите во фирмата ги водеше сметководството и книговодството. За мојата работа му одговарав единствено на сопственикот на А1, Велија Рамковски, истакна Перушевски. Перушевски тврдеше дека не бил одговорен ниту за финансиите ниту за сметководството, туку рече дека за тоа имало посебни одговорни лица. Тој ги отфрли сите точки од обвинението и негираше дека бил дел од организирана група, потенцирајќи дека бил шокиран од целата постапка и начинот на кој тој бил инволвиран во тоа. "
| | веќе видена | слични

Ексдиректорот и долгогодишен соработник на Рамковски Дарко Перушевски во одбраната пред судот тврдеше дека бил одговорен за програмата, но не и за менаџирањето на парите и кадровските решенија. Исказот пред судот кој се разликуваше од сведочењата на останатите обвинети го започна со откажување на полномошното за адвокатот Мирослав Вујиќ кој ја застапува речиси целата група. Тој се пофали со успешноста во неговата работа, со склучувањето на договори со повеќе американски студија и носењето на многу познати серии во Македонија. Го направил првиот добар сајт во 2000-та година, сајтот на А1 телевизија и првиот теле-текст во Македонија. На крајот од својата одбрана, Перушевски, со солзи во очите рече дека не знае кој и зошто го казнува него и неговото семејство. По работењето во А1 телевизија, во 2010-та заминал во „Бум Тв“ но ја изгубил работата поради притворот.
| | веќе видена | слични

Поранешниот директор на А1 телевизија, Дарко Перушевски во своeто емотивно сведочење ги негираше сите точки од обвинението. Тој со солзи ја даваше својата одбрана, пред судот. Судијката даде пауза за да се соземе, по што продолжија со прашањата. Како и претходните управители и тој изјави дека не бил одговорен и немал увид во финасиите и сметководството. За тоа, рече дека задолжени биле обвинетите Славица Маринковска и Невин Рауф, со кој, според сведочењето, Рамковски директно се договaрал. Перушевски рече дека во А1 тој бил одговорен само за програмската шема, за емисиите и проектите кои ги емитувала телевизијата. И тој како и сите претходно сослушани обвинети рече дека не перел пари, не затајувал данок и не бил дел од организирана криминална група.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

УХМР за утре најавува сончево и потопло со мала до умерена облачност. Ќе дува слаб до умерен ветер претежно од северозападен правец.Минималните температури од ...
сите 306 | | | веќе видена

Дали се знаеше дека Боки 13 рекетира и заработува милиони. Да, Зоран Заев и СДСМ го знаеа тоа со години, како и Финансиската полиција, и молчеле затоа што ...
сите 60 | | | веќе видена

Владата на денешната седница ја разгледа Информацијата за формирање меѓуресорска работна група за обезбедување натамошен квалитетен развој и имплементација на ...
сите 80 | | | веќе видена

Шефицата на европската дипломатија, Федерика Могерини изјави дека прашањето за проширувањето на ЕУ на Западен Балкан е прашање на помирување и обединување на ...
сите 85 | | | веќе видена

Охрид, 12. јули 2019 (ИНПРЕС) – Засега до општината нема поднесени барања од граѓани за обесштетување, по завчерашното невреме што го зафати Охридскиот регион, ...
сите 137 | | | веќе видена

Оперските пејачи Благој Нацоски, Весна Ѓиноска-Илкова, Ирена Кафкалевска и Наде Талевска-Спасовска синоќа на концертот на Охридско лето во црквата „Св. Софија“ ...
сите 102 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Рамковски: Не ги терав децата да перат пари

Од:
До кого (е-маил):
Порака: