Македонија последна во регионот: ММФ предвидува дека економскиот раст ќе биде 1,6 отсто


Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во есенскиот извештај „Перспективите на светската економија“ предвидува дека економскиот раст на Македонија годинава ќе биде 1,6 проценти, што е намалување во однос на претходната проценка од 2,8 отсто. ММФ за наредната година прогнозира дека домашниот бруто-производ (БДП) на Македонија ќе порасне за 2,6 проценти, а до 2023 година ќе биде со годишен пораст од 3,4 отсто. Од земјите во регионот годинава највисок раст ќе имаат Албанија, Србија и Косово четири отсто, Црна Гора 3,7 отсто, Бугарија 3,6, БиХ 3,2 отсто и Хрватска 2,8 проценти. Светската економија и оваа и наредната година ќе порасне за 3,7 проценти, наместо претходно предвидените 3,9 проценти.
| | веќе видена | слични
2 копии

Се трши последниот квартал од економската 2018 година. Меѓународните финансиски институции излегоа со нови, ревидирани прогнози за раст на македонската економија и според нив очекувањата за раст од 3,2 отсто полека, но извесно – се топат, пишува неделната економска анализа на Portalb.mk. Но, со предложениот ребеланс на Буџетот, Владата одлучи да направи само намалување на приходите и расходите за 0,5 отсто заедно со нивото на буџетскиот дефицит кој незначително се намалува но останува на позицијата од 2,7 отсто од БДП. Јавните инвестиции во застој – дел од парите алоцирани … Премалку време а премногу нереализирани инвестиции остануваат до крајот на 2018 година. Дел од стопанствениците остануваат на ставот дека со досегашната динамика на остварување на јавните инвестиции ( околу 30 отсто за осум месеци), речиси е невозможно да се реализираат капиталните расходи на ниво од околу 400 милиони евра. Сега на истекот од оваа календарска година Владата со ребаланс на Буџетот предложи алокација на дел од ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Eкономското цунами Заев и Тевдовски продолжуваат безмилосно да ги задолжуваат граѓаните на Република Македонија. Вчера Владата на СДСМ ги задолжи граѓаните за нови 54 милиони евра, пари кои ќе треба да ги враќаме ние и идните генерации. Уште потрагично е што во наредните недели се планира раздолжување од 37 милиони евра, така што чисти остануваат 17 милиони евра за кој никој не знае каде ќе се потрошат. Граѓаните не видоа никаква корист од овие задолжувања. Мизерија на секој чекор. Ветуваа капитални инвестиции од 80%, а добивме реализација од само 21%. Потфрлија на секое поле. Кратат буквално од се. Не се гради речиси ништо. Нема нови инвестиции, нема нови патишта, нема нови болници, инфракструктура. Црното економско трио Заев, Тевдовски, Анѓушев за неполни две години успеаја целосно да ја потопат македонската економија, а граѓаните да ги донесат на работ на преживување. Речиси и да нема сектор во еномијата каде ситуацијата не е катастрофална. Растот на БДП како што го ветуваа дека ќе биде 4 или 5% останува ...
| | веќе видена | слични

Изминатата 2017 година македонската економија направила вкупен обрт од 19,4 милијарди евра, покажуваат податоците од Државниот завод за статистика. Според овие податоци, сите 55.203 деловни субјекти минатата година направиле вкупни приходи од 19,4 милијарди евра, што е за 6,4 % поголем обрт од претходната 2016 година. Колку е мала македонската економија покажува податокот дека од овие 19,4 милијарди дури 52% ги прават најголемите 200 компании во земјава. Сите останати 55 илјади фирми имаат вкупен обрт од 9,2 милијарди евра. Големите фирми со над 250 вработени лани имале вкупен обрт од 6,6 милијарди евра, а малите фирми со 10 вработени имале обрт од 4,3 милијарди евра. Ако се гледа по индустрии најголема е трговијата на големо и мало која лани имала обрт од 8 милијарди евра, што е 41,6% од вкупниот обрт на целата економија. Во трговијата на големо и мало работат 22.240 фирми со 99 илјади вработени. Следи преработувачката индустрија со обрт од 5,2 милијарди евра, или 26,9% од обртот на целата економија. Во ...
| | веќе видена | слични
3 копии

- Mакедонската економија колабира, од ден во ден запаѓа во се поголеми неволји. Граѓаните осиромашуваат, а власта се расфрла купувајќи лубриканти и делејќи милионски тендери на блиските соработници. Владата на СДСМ денес ги задолжува граѓаните за нови 54 милиони евра, пари кои ќе треба да ги враќаме ние и нашите идни генерации. Наместо да се разденува, како што велеа СДСМ дека во 2018 година ќе и се разденело на економијава во нашава држава, за жал, компаниите и економијата во Република Македонија не видоа бел ден од Владата на СДСМ. Психолошката граница на задолжувања одамна е пробиена. Манипулациите на Заев и Тевдовски дека впрочем ја раздолжуваат државата не поминуваат веќе кај граѓаните. Денеска Тевдовски и СДСМ ја задолжуваат Република Македонија за 54 милиони евра, а во наредните недели планирано е раздолжување од 37 милиони евра, што значи дека нето задолжувањето е во износ од 17 милиони евра не земајќи ги каматите. Вкупниот јавен долг на Република Македонија на крајот на вториот квартал од 2018 ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Вчера Владата на СДСМ ги задолжи граѓаните за нови 54 милиони евра, пари кои ќе треба да ги враќаме ние и идните генерации. Уште потрагично е што во наредните недели се планира раздолжување од 37 милиони евра, така што чисти остануваат 17 милиони евра за кој никој не знае каде ќе се потрошат. Граѓаните не видоа никаква корист од овие задолжувања. Мизерија на секој чекор. Ветуваа капитални инвестиции од 80%, а добивме реализација од само 21%. Потфрлија на секое поле. Кратат буквално од се. Не се гради речиси ништо. Нема нови инвестиции, нема нови патишта, нема нови болници, инфракструктура. Црното економско трио Заев, Тевдовски, Анѓушев за неполни две години успеаја целосно да ја потопат македонската економија, а граѓаните да ги донесат на работ на преживување. Речиси и да нема сектор во еномијата каде ситуацијата не е катастрофална. Растот на БДП како што го ветуваа дека ќе биде 4 или 5% останува само пуста желба на Заев. Дури и ММФ ги намали проекциите за раст на БДП на ниски 1.6% што не прави шампиони по ...
| | веќе видена | слични

Компаниите што се пазарно ориентирани, а кои се од областа на индустријата, градежништвото, трговијата и останатите услужни дејности, во 2017 година реализирале 6,4% поголем промет и 4,8% зголемена додадена вредност во однос на претходната година, објави вчера Државниот завод за статистика. Според податоците, имало 55.203 вакви компании и тие оствариле вкупен промет од 19,4 милијарди евра и додадена вредност од 4,3 милијарди евра. За ангажираните 385.728 вработени биле издвоени 2 милијарди евра. Најголем промет е реализиран од секторот Трговија на големо и мало (41.6%), а по него следат секторот Преработувачка индустрија (26.9%), Градежништво (7.2%), Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација (7.0%) и секторот Транспорт и складирање со 5.9%. Во однос на големината на претпријатијата доминираат микро претпријатијата со помалку од 10 вработени (90.0 %), речиси половината од нив од областа на трговијата. Со ангажирани 31.9 % од вкупно вработените, создале 20.8 % од вкупната додадена вредност. ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Eкономското цунами Заев и Тевдовски продолжуваат безмилосно да ги задолжуваат граѓаните на Република Македонија, соопштуваат од ВМРО-ДПМНЕ. Од партијата посочуваат дека вчера Владата на СДСМ ги задолжи граѓаните за нови 54 милиони евра, пари кои ќе треба да ги враќаме ние и идните генерации. -Уште потрагично е што во наредните недели се планира раздолжување од 37 милиони евра, така што чисти остануваат 17 милиони евра за кој никој не знае каде ќе се потрошат. Граѓаните не видоа никаква корист од овие задолжувања. Мизерија на секој чекор. Ветуваа капитални инвестиции од 80%, а добивме реализација од само 21%. Потфрлија на секое поле. Кратат буквално од се. Не се гради речиси ништо. Нема нови инвестиции, нема нови патишта, нема нови болници, инфракструктура, се наведува во соопштението од партијата. Од ВМРО-ДПМНЕ нагласуваат дека црното економско трио Заев, Тевдовски, Анѓушев за неполни две години успеаја целосно да ја потопат македонската економија, а граѓаните да ги донесат на работ на преживување. -Речиси и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Капитални инвестиции нема, а Владата продолжува редовно да се задолжува на домашниот пазар. Министерството за финансии денеска одржа аукција на хартии од вредност со која повлече нови 3,5 милијарди денари односно околу 57 милиони евра иако претходно беше најавено дека ќе се задолжи за 3,3 милијарди денари. Од Министерството за финансии и Владата се уште нема објаснување на што се должи зголеменото повлекување на средства во државната каса иако според календарот на податоци треба да се вратат 2,3 милијарди денари со што нето задолжувањето е зголемено за 1,2 милијарди денари односно речиси 20 милиони евра Владата на почетокот на оваа година се задолжи со еврообврзница од половина милијарда евра за која само по основ на камати треба да се платат 96 милиони евра. Истовремено расте и јавниот долг. Вкупниот јавен долг на Македонија на крајот на вториот квартал од 2018 година изнесува 48,8% од БДП, што претставува зголемување за 0,6 п.п. во однос на претходниот квартал, покажуваат ...
| | веќе видена | слични

Министерството за финансии се задолжи кај домашните банки и осигурителни компании за нови 54 милиони евра, а во наредните денови треба да врати 37 милиони што значи дека нето задолжувањето денес е 17 милиони евра. Од финансии велат дека овие аукции на државни хартии се однапред планирани и предвидени со буџетот за 2018. Парите ќе се користат за покривање на буџетскиот дефицит, а не за евентуални предвремени избори. Јавниот долг кон крајот на второто тримесечје е 47,7% и е за 0,5 процентни поени поголем од почетокот на годината. Светска банка преоктираше дека до крајот на годината тој ќе стигне до 50% од БДП.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Европскиот Парламент денеска ќе гласа за резолуцијата со која целта е да се осуди одложувањето на пристапните преговори на Македонија и Албанија, и да се даде ...
сите 696 | | | веќе видена

Американскиот државен секретар Мајк Помпео го поздрави ратификувањето на Протоколот за членство на Северна Македонија во НАТО. Во неговата изјава, која денеска ...
сите 174 | | | веќе видена

Националниот празник Денот на македонската револуционерна борба, или популарно Денот на ВМРО, се одбележува денеска како неработен ден. На денешен датум во ...
сите 116 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Македонија последна во регионот: ММФ предвидува дека економскиот раст ќе биде 1,6 отсто

Од:
До кого (е-маил):
Порака: