Дебата во МАНУ за договорот со Грција и референдумот


Научната дебата за договорот од Преспа и официјално почна со учество на политчарите на дебатата .На конференцијата во МАНУ ЗАев порача дека спогодбата го гарантира македонскииот идентите и јазик, а во исто време ги отвора вратите за интеграција на земјата. Добивме кристална и недвосмислена потреба за македонскиот јазик и македонскиот идентитет. Македонци, Македонец, Македонка, Македонско. Како дома, така и во странство. Преведено без ограничувања на сите јазици во светот, идентитет за севкупна употреба. Грција го признава нашиот идентитет. Јазикот ќе се користи слободно секаде, во ОН, НАТО, ЕУ, во сите официјални институции, активности и настани, порача премиерот Зоран Заев пред присутните учесници во првиот дел од расправата насловен како „Меѓународен и политички контекст и значење на Спогодбата“ Пред академиците се обратија и американскиот, францускиот и германскиот амбасадор. Се работи за тежок комприс, но воедно и визионерскии прагматичен, истакна Бејли, зборувајки за придобивките од догворот. Она што ...
| | веќе видена | слични

Потпишувањето на договорот со Грција направи длабок раскол во општеството, но не само во него туку навлезе и во најважната клетка на општеството – семејството. Промената на уставното име ги подели семејствата. Едни се за спогодбата од Преспа други, пак, се против. Различни мислења има и во рамките на едно исто семејство, помеѓу татко и ќерка, мајка и син, татко и син, брат и брат, маж и жена или што би рекол народот почнувајќи од прво колено па натаму. Во рамките на новинарски проект ви претставуваме искажани ставови на истакнати јавни личности, сегашни или поранешни политичари и функционери во однос на референдумот и, секако, за спогодбата со Грција Кампања наголемо тече, политичари и разни општествено познати личности секојдневно, на телевизиите и на социјалните мрежи, ги објавуваат своите ставови за да влијаат врз граѓаните во донесувањето на нивниот конечен суд на 30 септември. Низ историјата познати се многу личности што навистина дале огромен придонес за она што денес е Македонија. Личности што се ...
| | веќе видена | слични

Интервју со Стево Пендаровски, универзитетски професор и национален координатор за НАТО Во пресрет на референдумот на 30 септември, првиот македонски дневен весник „Нова Македонија“ подготвува медиумски проект за целосно информирање на граѓаните за сите аспектите од спогодбата со Грција. Проектот е замислен со анализи или со новинарски интервјуа во кои ќе бидат вклучени истакнати соговорници од повеќе области (универзитетски професори, академици, политиколози, правници, медиуми, невладин сектор, претставници од дијаспората како и претставници на политичките партии). Во тој пакет е и интервјуто на универзитетскиот професор Стево Пендаровски, кој ги изнесува своите ставови поврзани со актуелните случувања Наведете барем три најважни елементи зошто би гласале за или против, односно кои се добри или лоши точки од спогодбата со Грција? При секое договарање неопходно е да направите компромис, но, притоа е битно да не правите компромис со најбитните работи за вас како поединец или народ. Најголемиот компромис ...
| | веќе видена | слични

Идентитетските прашања, што ако Договорот со Грција пропадне, различните ставови дека земјата избира пат меѓу Западот и Русија, се дел од прашањата на кои во неделното интервју на Радио Слободна Европа одговара, претседателот на Македонската академија на науките и уметностите, академик Таки Фити. Лично смета, дека ако не се променеше Уставот, Македонија ќе имаше и подобар Договор. „Мислам дека ако не се променеше Уставот ќе имавме и подобар Договор, но гледате тоа се преговори и исходот на преговорите во крајна линија зависи од вкупната консталација на односи, но исто така зависи и од преговарачката и политичката моќ на самите земји. Грција е полноправна членка на ЕУ, таа има многу поголема преговарачка моќ и компромисот е што нешто мора да дадете, нешто да добиете и на крајот двете страни од нешто се незадоволни, тоа е компромис по дефиниција и сите ние тоа го знаеме“ - смета Таки Фити. Според Фити, доколку Македонија успееше со меѓународен договор да го реши прашањето врзано со промена на Уставот, тогаш ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Ако не се променеше Уставот ќе имавме и подобар Договор, но тоа се преговори, а исходот на преговорите зависи од вкупната констелација на односи и од преговарачката и политичката моќ на самите земји. Грција има многу поголема преговарачка моќ, вели академик Таки Фити, претседател на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) во неделното интервју на Радио Слободна Европа.Во врска со спротивставените ставови во МАНУ за прашањето за името, тој вели дека слични проблеми има во сите академии.„За секое прашање мислат дека МАНУ треба да има став, па МАНУ не е политичка партија, МАНУ е врвна научна и уметничка институција. Од тоа треба да се тргне, не мора да се постигне едногласие за кое било прашање, дури и за најтешките и не е добро, иманентно е на научна институција да има различни погледи и сфаќања и сега не може вие да инсистирате и да натурате. Јас велам – секое поинакво мислење, апсолутно е легитимно, секој академик има право тоа да си го каже", изјави Фити.На прашањето дали македонската страна ...
| | веќе видена | слични

Во МАНУ дел академици имаат сосема спротивставени ставови за прашањето за името. Дебатирате ли внатре во академијата и тешко ли е да се дојде до заеднички став за ова прашање? Кога станува збор за заеднички ставови има едно недоразбирање и тоа не е случај само во Македонија, слични проблеми имаат сите и српската академија и словенечката, јас сум разговарал со сите претседатели . За секое прашање мислат дека МАНУ треба да има став, па МАНУ не е политичка партија, МАНУ е врвна научна и уметничка институција . Од тоа треба да се тргне, не мора да се постигне едногласие за кое било прашање, дури и за најтешките и не е добро, иманентно е на научна институција да има различни погледи и сфаќања и сега не може вие да инсистирате и да натурате. Јас велам – секое поинакво мислење, апсолутно е легитимно, секој академик има право тоа да си го каже. И покрај генералната ваша оцена дека Договорот е позитивен, сметате ли дека македонската страна можеше нешто повеќе да издејствува во текот на преговорите? Јас мислев дека ...
| | веќе видена | слични

Потпирајќи се исклучиво на факти, докази и јавно искажани ставови и во интерес на граѓаните и пошироката јавност, нашиот весник подготви серија написи за искажани мислења или „еволуирање на ставовите“ порано и сега на истакнати правници, академици, професори, политичари и други јавни личности во врска со спорот за името со Грција. Со почетокот на кампањата за референдумот закажан за 30 септември, на кој македонските граѓани треба да се изјаснат во однос на прашањето дали се за ЕУ и НАТО со прифаќање на спогодбата со Грција, во јавноста секојдневно се зголемува бројот на изјави и ставови на истакнати јавни личности што ги елаборираат своите позиции во однос на референдумското прашање и, секако, спогодбата со Грција. Интересно, истите овие личности, па и цели институции, имале сосема поинаков став претходно во однос на спорот со Грција. Со други зборови, порано тврделе, пишувале и се залагале за едно, сега говорат нешто друго. Поранешниот претседател на Македонската академија на науките и уметностите, Владо ...
| | веќе видена | слични

Иако Македонија уште од 1991 година и сите години потоа јасно и недвосмислено се има изјаснувано, со поддршка на сите политички партии и огромно мнозинство граѓани, дека е за ЕУ и за НАТО, тоа изгледа се заборава. Новата реалност бара нова одлука каде што сега во пакет зад ЕУ и НАТО како тројански коњ е потпикната и спогодбата со Грција Одморите завршија, референдумската кампања почна и некако лека-полека се расчистува политичката магла што подолг период се беше надвиснала над државата. Расчистува – во смисла на некакво профилирање на тоа кој за што вистински се залага или се залагал, какви позиции брани или бранел претходно и каков став има или нема за одредени прашања од суштинско и историско значење за држава. И сега кога маските паѓаат се гледа дека Македонија веќе со години всушност немала ниту вистински патриоти, како што се кажувале, ниту вистински лидери, правници, експерти, научници, аналитичари, академици… Со чест на исклучоците се разбира. Сме имале изгледа само куп кариеристи и сончогледи, кои во ...
| | веќе видена | слични

Пензионираниот професор по уставно право, Проф Д-р Светомир Шкариќ, во обемна и издржана колумна објаснува што добиваат Македонија и Грција со Спогодбата од Преспа и т6врди дека нема простор ниту една влада да излезе како понижена по имплементирањето на овој договор. „За возврат, и македонската страна прави отстапки. Освен што ја прифаќа географската одредница ,,Северна“ (,,Република Северна Македонија“), прифаќа новото име да се користи и на внатрешен план, кога се во прашање називите на централните државни органи и на официјалните тела и институции што се финансираат од државниот буџет. Новото име ќе фигурира и во патните исправи и во другата службена документација и кореспонденција, но не и во приватната сфера. Граѓаните се слободни во користењето на термините, топонимите и симболите, како и во изборот на ората и песните и веењето на знамето од Кутлеш. Овојпат нема да се брише ништо (во Уставот на РМ), туку ќе се вметне само географската одредница „Северна“ меѓу зборовите „Република“ и „Македонија“. Тоа ...
| | веќе видена | слични

проф. д-р Светомир Шкариќ Причините за настанување на Договорот со Грција се од внатрешен, а не од надворешен карактер. Тоа не го гледаат опонентите на Договорот, иако е видливо дека судирот со Грција започнува уште од самиот почеток на формирањето на македонската држава – со Манифестот на АСНОМ од 1944 година. Во тој документ недвосмислено се изразува ,,неостапно сакање“ за обединување на Македонија. Доблесно е што владите на двете држави одлучиле судирот да го отстранат по 74 години негово опстојување и што односите меѓу Грците и Македонците сакаат да ги направат пријателски како во времето на ЕЛАС (Грчка народноослободителна војска) и ДАГ (Демократска армија на Грција). Таков потег можат да преземат само левичарски влади, со европска ориентација и космополитски поглед. Договорот како целина е добар за двете страни, независно што има асиметрична форма. И едната и другата страна го добиваат тоа што најмногу го сакаат и што им припаѓа, според принципот на правдата и поседувањето. Ниту една од нив нема ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Сите обвинители од Специјалното јавно обвинителство се враќаат во матичните освен притворената Катица Јанева која од денeска и практично е без работа. Нејзе ...
сите 402 | | | веќе видена

Секој предлог е вреден за внимание, целта ни е да постигнеме договор, изјави денеска премиерот Зоран Заев, прашан за коментар на предлог законот за Јавно ...
сите 526 | | | веќе видена

Полицијата поднесе кривична пријава против 31-годишниот С.М. од Скопје поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „напад врз службено лице при ...
сите 176 | | | веќе видена

Овен (21.03 – 20.04) Финансиската ситуација ќе ви се поправи над вашите очекувања. Ако сте студент можно е денес да решите еден голем проблем во врска со ...
сите 137 | | | веќе видена

Криминалците и арамиите коишто се власт не смеат да биат причината која ќе го загорзи датумот за почнување на преговори со Европска Унија, истакна во ...
сите 197 | | | веќе видена

Честите замерки на голманот на Вардар Филип Гачевски кон селекторот на македонската репрезентација Игор Ангеловски се главна тема во словенечките медиуми. Ова ...
сите 115 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Дебата во МАНУ за договорот со Грција и референдумот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: