Макрадули:Без јавна дебата не може да се реализира барањето за ладна валалница во Кавадарци


Без јавна дебата не е возможно да се реализира барањето на кавадаречка компанија за инвестиција во ладна валалница во Кавадарци, рече заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули. - Нашето Министерство има задача кога ќе го добие барањето за А интегрирана дозвола, да направи анализа и во една јавна расправа и широки консултации, да дојде до решението. Бидејќи се работи за А инсталација, ќе треба да има стартегиска оценка за влијанието на животната средина, која што сакам да потенцирам, не се врзува со типот на земјиштето и намената, не е тоа наш ресор. Ние сме да гледаме и процениме како се еколошките стандарди и какво е влијанието на почвата, водата и воздухот, нагласи Макрадули во Демир Капија, каде што е на средба со жители, заедно со Љупчо Николовски, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство. Макрадули додаде дека компанијата, инвеститорите и самите се заинтересирани да направат стратегиска оценка за влијанието, бидејќи и на тој начин се кредитира и се ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Претставниците на власта и невладиниот сектор денеска повторно дебатираа за изградбата на гасоводот на Водно. Според експертите, проектот долгорочно ќе има позитивно влијание и ќе придонесе за обезбедување сигурно и квалитетно снадување на потрошувачите со енергија, преку зголемено користење на природниот гас. Невладините организации, пак, бараат да се почитува заштитеното подрачје и да не се нарушува природната рамнотежа затоа што тоа може да влијае на градот Скопје. На втората дебата, во организација на Министерството за животна средина и просторно планирање, присуствуваа ресорниот заменик-министер Јани Макрадули, скопскиот градоначалник Петре Шилегов, директорот на Македонски енергетски ресурси (МЕР) Бајрам Реџепи, претставници од Граѓанскатата иницијатива „Го сакам Водно“… Заменик-министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули изјави дека во јавноста постојат три дилеми, дали ова има врска со Скопје, каков е статусот како заштитено подрачје на Водно и законските услови. – Зошто има ...
| | веќе видена | слични

Граѓанските иницијативи и претставниците на власта ниту на втората дебата за изградбата на гасоводот на Водно не најдоа заедничко решение. Од граѓанската иницијатива „Го сакам Водно“ останаа на ставот дека гасоводот треба да се гради на другата страна на планината, а власта ги убедуваше дека промена на трасата не може да има и дека тие направиле многу измени во планот за градба со кои се намалува зеленилото кое ќе се сече. „Просто да објаснам, ние наследивме ситуација на несакана бременост, во критичен период за абортус за да се заштитат и мајката и бебето. Направивме нова траса, обезбедивме пари за ревитализација на трасата, како и пошумување на други делови на Скопје. Не слушнав аргументи денес зошто не треба да се гради туку загриженост дека нема да се ревитализира. Сите ќе бидете вклучени во тој процес“ рече градоначалникот Петре Шилегов. Магдалена Трајковска, автор на студијата за влијанието врз животната средина, рече дека таа покажува дека влијанието е локално и краткотрајно, но со мерките кои ќе се ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Изградбата на магистралниот гасовод од Скопје кон Гостивар со крак кон Тетово низ Водно предизвика широки полемики во јавноста. Експертите и Владата сметаат дека се гради токму таму каде што треба, а невладините организации, пак, порачуваат дека со изградбата на гасоводот низ Парк шумата Водно се одземаат белите дробови на градот. По сугестиите на невладините организации Владата и Македонски енергетски ресурси (МЕР) делумно ја изменија трасата на магистралниот гасовод и од 25 на 10 метри ширина го намалија појасот каде ќе поминува со што значително се намали бројот на дрвја што треба да се исечат на трасата на гасоводот. Сепак, невладините организации не се согласуваат со измените и сметаат дека гасоводот треба да оди по северната страна на Скопје, односно по Скопска Црна Гора, а не по Водно. Тие со жив штит го попречија продолжувањето на изградбата на гасоводот.Со цел да се надмине состојбата и за решавање на недоразбирањата во Град Скопје се одржа јавна дебата на која своите ставови ги изнесоа сите ...
| | веќе видена | слични

Директорот на Македонски енергетски ресурси (МЕР), Бајрам Реџепи, вели дека градежните активности на трасата на планираниот гасовод на Водно се стопирани затоа што „не било препорачливо да се сече до 1 октомври“. МЕР е државна компанија која стои зад изградбата на гасоводот од Скопје кон Тетово и Гостивар, а власта реагираше со времено запирање на механизацијата и со преговори со екологистите, но не отстапува од проектот. – Според студијата за влијанието врз животната средина, сечењето на дрвата не е препорачливо да биде во период од 1 март до 1 октомври, и ние ги запазуваме сите тие мерки предвидени во таа студија. Што се однесува до физичките блокади, ние се обидуваме да ги убедиме активистите на сите состаноци и јавни дебати, што ќе значи за државата ако проектот престане да се реализира во оваа фаза и очекувам дека тоа ќе биде сфатено рационално - вели Реџепи. Тој демантираше дека поради урбанизацијата на Водно и проектот Сончев град е избрано гасоводот да минува преку Водно. – Нема такви индикации дека ...
| | веќе видена | слични

Јавна дебата за влијанието на проектот „Национален гасификационен систем во Република Македонија, Делница 5 Скопје – Гостивар – Кичево“ врз животната средина ќе се одржи денеска во Скопје.На дебатата ќе присуствува и заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули.Текстот Дебата за влијанието на проектот за гасификација врз животната средина е превземен од А1он.
| | веќе видена | слични

Скопјани не треба да забoрaват на благодетта што ја имаат, дека живеат во град во чија близина се наоѓа планина со многу вредни карактеристики, нешто што останатите европски градови го немаат, вели билогот Славчо Хирстовски и посочува дека тоа што нас ни недостига како општество е да се слушаме меѓу себе. Според професорот, тоа што му се случува на Водно во изманатито период, мора да се гледа како кумулативен ефект, изградбата на жичарата, патот за Сончев град, градежните активности и изградбата на гасоводот, сите заедно нанесуваат непоравлива штата на планината. Тој нагласува дека за изградба на значајни проекти, сопред нашето законодавство се спроведува постапка за оценка на влијанието на животната средина, законските правила се почитуваат, но проблемот е во нивната имплементација, „Проблемот е имплементацијата. Во студиите за оценка на влијанието врз животната средина, експертските тимови предлагаат добри мерки, но инвеститорите наоѓаат начини како да не ги имплементираат.“ - вели проф. д-р Славчо ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули денеска оствари работна средба со директорот за програмски менаџмент во Меѓународната агенција за атомска енергија (IAEA), Томоко Фурусава. На средбата, соопшти Министерството за животна средина, е договорена реализација на проектот „Идентификација на извори на аерозагадување со користење на нуклеарни технологии“. Ова е прв национален проект на Министерството за животна средина и IAEA кој ќе се фокусира на зајакнување на административните капацитети на Министерството во идентификација на составот на цврстите честички во воздухот и подготовка на Национална студија за определување на извори на загадување во поглемите градови во државата. Во рамки на проектот, се посочува во соопштението, ќе се набави опрема и инструменти кои користат нуклеарни технологии што ќе се употребуваат во анализа на составот на фракции на ПМ честичките. - Оваа технологија досега не се користела во Македонија, а податоците ќе се искористат за воспоставување на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Директорот на јавното претпријатие Македонски енергетски ресурси, Бајрам Реџепи, во дебата посветена на изградбата на гасоводот по сртот на Водно во емисијата “Економски Магазин“ на Алсат-м телевизија, потврди дека и покрај спротиставувањето на граѓанските здруженија за спас на Водно, гасоводот ќе проголжи да се гради по веќе зацртаната траса низ Водно. -Изградбата на гасоводот низ Водно секако дека ќе продолжи и тоа од три причини. Првата бидејќи ние ги поседуваме сите видови валидни документи кои се правосилни, сите видови дозволи од важни институции во земјава и секако поради други две причини, затоа што цениме дека во оваа фаза на реализирање на проектот не е можно да се прекинат работните активности, и второ бидејќи нема алтернативна траса која е помалку штетна за градот Скопје и трето бидејќи другиот дел каде треба да се гради како алтернатива во оваа фаза ќе предизвика големи фининсиски импликации, рече Бајрам Реџепи, директор на МЕР. На прашање на новинарот дали е можно да се смени трасата за ...
| | веќе видена | слични

На средбата, соопшти Министерството за животна средина, е договорена реализација на проектот „Идентификација на извори на аерозагадување со користење на нуклеарни технологии“. Ова е прв национален проект на Министерството за животна средина и IAEA кој ќе се фокусира на зајакнување на административните капацитети на Министерството во идентификација на составот на цврстите честички во воздухот и подготовка на Национална студија за определување на извори на загадување во поглемите градови во државата. Во рамки на проектот, се посочува во соопштението, ќе се набави опрема и инструменти кои користат нуклеарни технологии што ќе се употребуваат во анализа на составот на фракции на ПМ честичките. - Оваа технологија досега не се користела во Македонија, а податоците ќе се искористат за воспоставување на моделирање и определување на главните извори на загадување со што ќе се овозможи приоритизација на мерките за подобрување на квалитетот на воздухот, се појаснува во соопштението. Инаку, Меѓународната агенција за ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Повод за овој текст е изјавата што на телевизиите можеше да се слушне, дека нема проблем јавниот обвинител на Република Македонија да ги преземе предметите од ...
сите 411 | | | веќе видена

СЈО не виде криминал во Шпански скали, Рускоска во еден ден го виде предметот и притвори 11 луѓе, коментира претседателот Христијан Мицкоски на прашањето дали ...
сите 416 | | | веќе видена

Случувањата со аферата Рекет без дилема дојдоа во многу лош момент во кој се решаваа за долгочекуваниот датум за почнување преговори за евроинтеграции, смета ...
сите 108 | | | веќе видена

По државниот секретар на САД, Мајк Помпео, честитика по повод Денот на независноста - 8 Септември и 28-годишната унитарност и самостојност денеска беше ...
сите 128 | | | веќе видена

Боите на Македонија се оние што доминираат на бабините скутници, веленца, килими, миленца, шамии, чорапи, елеци, фанели: црвената, црната и жолтата. Боите на ...
сите 104 | | | веќе видена

Некои луѓе едноставно не сакаат да се спротивстават на искушението и се водени од очигледна страст, дури и ако тоа значи да повредите некого. Сочувството не е ...
сите 132 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Макрадули:Без јавна дебата не може да се реализира барањето за ладна валалница во Кавадарци

Од:
До кого (е-маил):
Порака: