Лекарската комора незадоволна од покачувањето на платите во јавното здравство - бара 15% зголемување


Лекарската комора незадоволна од покачувањето на платите во јавното здравство за само 5 проценти. Извршниот одбор на комората реагираше бидејќи со синдикатите договориле до крајот на годината зголемувањето на платите да биде 15 отсто. - Имајќи го предвид ваквото непочитување на договореното околу зголемувањето на платите во здравството кое во разговорите беше определено на околу 15 отсто за 2018 година, Извршниот одбор смета дека синдикатите и нивните органи и тела во најкус можен рок треба да вложат напори и да се корегира процентот на зголемување на платите на докторите, а во спротивно тие треба да поднесат морална одговорност, се вели во соопштението од ИО на ЛК. Премиерот Заев најави повеќе пари за вработените во јавното здравство, но од идната година. Инаку според договорот кој во вторникот беше потпишан во Владата здравствените работници во октомври ќе имаат за 5 проценти поголема плата, но со ова зголемување не важи за матичните лекари. Од комората бараат со корекција и тие да бидат опфатени.
| | веќе видена | слични
5 копии

Независниот академски синдикат (НАкС) ја поздравува одлуката на Владата за зголемување на платите во образованието, но реагира на тоа што таа важи само за основното и средното и не го опфаќа високото образование. Овој синдикат бара од Владата веднаш да го зголеми буџетот наменет за платите на вработените во јавните високообразовни и научни установи и да најде начин за елиминирање или ублажување на, како што наведува, фрапантните разлики во платите меѓу професорите и истражувачите вработени на различни јавни високообразовни и научни установи, а особено на различни единици во нивниот состав. - Со оваа реакција сакаме да го искажеме нашето со години напластувано незадоволство од висината на буџетските средства за исплата на платите во секторот високо образование и наука и да апелираме до Владата да направи анализи со кои ќе согледа дека примањата на вработените во некои од јавните универзитети, единици во нивниот состав и јавни научни установи години наназад се на срамно, понижувачко и супстандардно ниво, ...
| | веќе видена | слични

Културните работници предупредуваат дека се на работ на егзистенција и доколку не се им се зголемат платите, а Министертвото за култура во разумен рок не донесе колективен договор со кој ќе се реши хаосот во културата, ќе преземат порадикални мерки. Состојбите со платите и правата на вработените во библиотечната, музејската и конзерваторската дејност се екстремно понижувачки, велат од Синдикатот на културата и посочуваат дека само за културата важат антикризни мерки, со кои се врши забрана за унапредување, добивање на теренски надоместок и дневници. Од таму велат дека работите во културата со години не се мрднати од мртва точка, а културните работници се понижени. „Доколку третманот кон уметниците продолжи вака, ние сериозно ќе превземе поголеми чекори. Ние се занимаваме со јавна професија и многу лесно можеме да ги блокираме нашите институции.“ - изјави актерката Сања Арсовска, претседател на Синдикатот на културата на Македонија. „Голем број од мојата институција не се членови на синдикатот, но во прашање ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Реакција и барање за повисока плата на адреса на Владата упатува и независниот академски синдикат. Според дописот до медиумите од НАкС потенцираат дека платите се со фрапански разлики и бараат зголемување на буџетот наменет за примањата на вработените во јавните високообразовни и научни установи Посочуваат дека со години е напластувано незадоволството од висината на платите и додаваат дека нивото е понижувачко и супстандардно за нив. Тие , како што посочија се спремни да помогнат стручно со цел да се реши нееднаквоста.
| | веќе видена | слични
2 копии

Синдикатот на културата на Република Македонија (СКРМ) е незадоволен од бавното решавање на наталожените проблеми во културата и смета дека, и покрај мали поместувања и соработка на негови членови со Министерството за култура во изминатите месеци, културата и натаму е на дното во државните приоритети. Претседателката на СКРМ Сања Арсовска на прес-конференција вчера рече дека се уште чекаат на исполнување на ветувањата за валоризација на стручните звања и за нов колективен договор за да излезат од, како што рече, хаосот во однос на начинот на пресметка на платите и големите разлики во нивниот износ. „Вработените од една дејност земаат помали плати во однос на вработените со аналоген статус во друга дејност. Во една институција, вработени на исто работно место, со исти работни задачи и образование, земаат различни плати“, рече Арсовска. Се уште не се реализира ни ветувањето за исплаќање на стручните звања и уметничките категории, а уште повеќе се револтирани дека тоа веќе почнало селективно да се реализира. ...
| | веќе видена | слични

Независниот академски синдикат (НАкС) бара Владата веднаш да го зголеми буџетот наменет за платите на вработените во јавните високообразовни и научни установи и да најде начин за елиминирање или ублажување на фрапантните разлики во платите меѓу професорите и истражувачите вработени на различни јавни високообразовни и научни установи, а особено на различни единици во нивниот состав. Во соопштение синдикатот потсетува на незадоволството во високообразовните институции од она што се издвојува од буџетот и висината на платите. „Со оваа реакција сакаме да го искажеме нашето со години напластувано незадоволство од висината на буџетските средства за исплата на платите во секторот високо образование и наука и да апелираме до Владата да направи анализи со кои ќе согледа дека примањата на вработените во некои од јавните универзитети, единици во нивниот состав и јавни научни установи години наназад се на срамно, понижувачко и супстандардно ниво“, наведуваат од НАкС во допис до медиумите. Синдикатот, се оддава понатаму ...
| | веќе видена | слични

Независниот академски синдикат (НАкС) испрати реакција во врска со висината на платите во високото образование. Нивната реакција ја пренесуваме во целост: Пред околу две седмици Владата на РМ донесе одлука за зголемување на платите во секторот образование. И покрај оправданото незадоволство од висината на зголемувањето, НАкС топло ја поздравува одлуката на Владата за отпочнување на процесот на покачување на платите во овој сектор, клучен за развој на општеството. Сепак, истата се однесува само на основното и средното образование и, како и многу пати досега, не ги опфаќа високото образование и науката. Оттаму, со оваа РЕАКЦИЈА сакаме да го искажеме нашето долги години напластувано незадоволство од висината на буџетските средства за исплата на платите во секторот високо образование и наука, како и да апелираме до Владата на РМ да направи анализи со кои ќе согледа дека примањата на вработените во некои од јавните универзитети, единици во нивен состав и јавни научни установи со години наназад се на срамно, ...
| | веќе видена | слични

Независниот академски синдикат го поздравува покачувањето на платите во основното и средното образование и побара зголемување на платите и за вработените во јавните високообразовни и научни установи.„Пред околу две седмици Владата на РМ донесе одлука за зголемување на платите во секторот образование. И покрај оправданото незадоволство од висината на зголемувањето, НАкС топло ја поздравува одлуката на Владата за отпочнување на процесот на покачување на платите во овој сектор, клучен за развој на општеството. Сепак, истата се однесува само на основното и средното образование и, како и многу пати досега, не ги опфаќа високото образование и науката. Оттаму, со оваа РЕАКЦИЈА сакаме да го искажеме нашето долги години напластувано незадоволство од висината на буџетските средства за исплата на платите во секторот високо образование и наука, како и да апелираме до Владата на РМ да направи анализи со кои ќе согледа дека примањата на вработените во некои од јавните универзитети, единици во нивен состав и јавни научни ...
| | веќе видена | слични

Хаос во однос на начинот на пресметка на платите и нивната висина. Нивно пресметување со бодови, а не според коефициенти на сложеност на работното место. Наспроти колективниот договор од 2005 година, кој патем е последниот важечки правен акт за регулирање на работните односи во културата, вработените од една дејност со помали плати во однос на вработените со аналоген статус во друга. Платите и правата на вработените во библиотечната, музејската и конзерваторската дејност екстремно понижувачки - нето платата околу 18 илјади денари. Згора на тоа, платите во одредени локални установи - поголеми од оние на вработените во матичните национални установи?! За неправдата да биде уште поголема, во една институција, вработени на исто работно место, со исти работни задачи и образование со различни плати?! Неисплаќање на стручните звања и уметничките категории – од некого ветено, но сѐ уште не е реализирано право. Ова се само дел од проблемите на кои по којзнае кој пат укажува Синдикатот на културата на Република ...
| | веќе видена | слични

Синдикатот на културата на Република Македонија тврди дека вработени на исто работно место во разни институции земаат различни плати. Исто така, од таму реагираат дека платите на вработените во библиотечната, музејската и конзерваторската дејност се екстремно понижувачки. „Во културата постои хаос во однос на начинот на пресметка на платите и нивната висина, така што во одредени институции платите сè уште се пресметуваат со бодови иако тоа треба да биде според коефициенти на сложеност на работното место. Исто така, наспроти колективниот договор од 2005 година, кој патем е последниот важечки правен акт за регулирање на работните односи во културата, вработените од една дејност земаат помали плати во однос на вработените со аналоген статус во друга дејност. Состојбата со платите и правата на вработените во библиотечната, музејската и конзерваторската дејност се екстремно понижувачки (нето-платата изнесува околу 18.000 денари за носителите на дејноста). Воедно, платите во одредени локални установи се поголеми ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Најмногу гледачи во првата рунда по групи на ЕП во одбојка имало на натпреварите во Љубљана, во арената „Стожице“, во групата Ц, во која беше и Македонија, ...
сите 304 | | | веќе видена

Со овластување на државниот јавен обвинител Љубомир Јовески, обвинителката Лиле Стефанова и понатаму останува надлежна за предметите што го водеше СЈО, ...
сите 164 | | | веќе видена

Претседателот Стево Пендаровски порачаа дека според неговите информации СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ се блиску до договор, но вели и да нема договор, нема да влијае на ...
сите 370 | | | веќе видена

Никакви понови факти не понудија бомбите за случајот за Мартин Нешковски, Смилковското езеро и смртта на Никола Младенов, трите клучни бомби со кои серијата ...
сите 164 | | | веќе видена

Овен (21.03 – 20.04) РАБОТА: Можно е да бидете соочени со некои правни проблеми или потешкотии кои ќе ви ја отежнат работата.ЉУБОВ: На љубовното поле ве ...
сите 146 | | | веќе видена

Во Јавното обвинителство за организиран криминал и корупција на распит повторно се повикани осомничените за случајот „Рекет“ Бојан Јовановски – Боки 13 и ...
сите 271 | | | веќе видена

Иранскиот претседател Хасан Рoхани изјави дека кампањата за „максимален притисок“ од страна на администрацијата на Трамп не успеала и дека санкциите воведени ...
сите 421 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Лекарската комора незадоволна од покачувањето на платите во јавното здравство - бара 15% зголемување

Од:
До кого (е-маил):
Порака: