Ќулафкова револтирана зошто не се доделуваат стипендии за студенти за Катедрата по македонски јазик и македонска книжевност


Академик Катица Ќулафкова револтирана од последните случувања со доделените стипендии и скандалот со доделувањето на стипендија во вредност од 40.ооо евра на ќерката на министерот за надворешни работи Никола Тодоров на својот твитер профил објави зајадлив твит во кој ја прашува Владата на Р.Македонија дали е невозможна мисија да се доделат стипендии за студенти за Катедрата за македонски јазик и македонска книжевност. Воедно таа прашува за отворање на работни места за асистенти и доценти на тие национални катедри. Во понатамошната дискусија таа револтирано ги коментира политиките за вработување нарекувајќи ги ,,рамковни лежилебарки,, вработени според рамковниот договор, додека од друга страна има сотојба која долго трае на девастирање на македонските културни институционални носачи, што таа го опишува со следните зборови: „Со децении ни денар за учество во меѓународните проекти за лингвистички атласи, ни 1 примен научник во Институт за македонски јазик“
| | веќе видена | слични
7 копии

Четириест и седум студенти кои се запишаа на Универзитетот за информатички технологии „Свети Апостол Павле" во Охрид, извисија. На дваесетина дена пред почетокот на студенската година,идните академски граѓани дознаа дека практично се запишале на не постоечки факултети, за кои Универзитетот до овој момент нема акредитација.Родителите крајно револтирани велат дека недозволиво е на овој начин да се поигрува со иднината на нивните деца кои избрале да студираат на два факултети во склоп на универзитетот, за кои беше објавен редовен конкурс. Запишаните студенти во државна квота, на Факултетот за комуникациски мрежи и безбедност, како и на Факултетот за комјутерски науки и инжинерство сега не можат да студираат на избраните студии. Пред самиот почеток на академската година, откако уредно биле запишани и примени на избраните факултети, во последен миг,во петокот од Универзитетот им било кажано дека за наведените факултети нема акредитација. Студентите сега немаат избор, мора да се запишат на Факултетот за ...
| | веќе видена | слични

105 најдобро рангирани студенти на првиот уписен рок на факултетите и академиите на Универзитетот „Гоце Делчев“ добија стипендии во вид на ослободување од партиципација за студирање во прва година. УГД ја објави листата на студенти кои имаат најмногу поени според рангирањето на пријавените кандидати во првиот уписен рок, со што ја реализира најавената мерка за поддршка и стимулирање на студентите кои со најдобар рејтинг влегуваат на Универзитетот. Добитниците на стипендии, покрај објавувањето на оваа листа, се известени и лично, и при запишувањето на студиските програми кои ги избрале на своите факултети, нема да ја плаќаат партиципацијата за студирање во првата година од студиите. Средствата за овие стипендии се од Фондот за стипендирање на студенти на Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип и се обезбедени во соработка со бизнис секторот во Р.Македонија. Стипендиите се распоредени на сите факултети и академии на УГД, во зависност од големината на факултетот – на Факултетот за медицински науки се доделени 13 ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Универзитетот „Св.Климент Охридски“-Битола го заврши првиот уписен рок за студенти во прва година и запишани се околу 1.000 бруцоши. Од УКЛО-Битола информираат дека во наредните два дена, утре и во петок ќе се реализира вториот уписен рок, а места за упис има во сите универзитетски единици. - Според конкурсот, УКЛО-Битола во новата академска година може да запише вкупно 3.635 студенти, и тоа 2.005 во државна квота, 1.015 студенти во квота со кофинансирање и 615 вонредни студенти. Како што се очекуваше, по првиот уписен рок исполнета е една третина од можностите и изборот што им беше понуден на кандидатите, и според традицијата, во вториот упис очекуваме зголемен интерес за студирање на универзитетските единици, информираат од УКЛО-Битола. Право на упис во вториот и во третиот уписен рок, покрај кандидатите со државна и меѓународна матура, имаат и кандидатите кои положиле училишна матура во гимназиско образование или завршен испит по завршено соодветно стручно средно образование со четиригодишно траење. ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Наместо на запишаните факултети 47 идни студенти на Универзитетот за информатички науки и технологии Свети Апостол Павле академската година ќе ја започнат на друг Факултет. Откако уредно биле запишани и примени на Факултетот за комуникациски мрежи и безбедност и Факултетот за компјутерски науки и инжинерство во последен миг , од Универзитетот им било кажано дека за наведените нема акредитација. Разочарани и револтирани родителите на студентите преку писмен допис велат дека Универзитетот си поигра со идните студенти скратувајќи им го правото да студираат на избраните факултети. Студентите немајќи избор морале да се запишат на Факултетот за информациони системи, визуелизација дигитална мултимедијална и анимациска техника. Од Универзитетот пак на став дека се чека реакредитација на факултетите додавајќи дека студентите доброволно потпишале изјава за да се префрлат на друг факултет во склоп на универзитетот. Инаку од Универзитетот зa информатички науки и технологии потенцираа дека станува збор за факултети кои ...
| | веќе видена | слични

На Филолошкиот факултет на групата по Македонски јазик практично нема студенти. Бројките се фрапантни – само пет матуранти се заинтересирани за изучување на македонскиот јазик на факултетот во Скопје, четворица во Штип и уште 12 на Македонска и јужнословенска книжевност во Скопје и десетина во Битола – 31 заинтересиран од 245 места. Ситуацијата се случува непосредно кога очекуваме тој да стане конкурентен во ЕУ. На темата разговаравме со универзитетскиот професор Људмил Спасов. -Да почнеме од основното образование, каде што на предметот Македонски јазик и литература му се обрнува се помала грижа и се помала привлечност за самите ученици, потоа во средното и на крајот во високото. Тоа е одраз на се што се случува претходно. Да се замислиме и да ги видиме бројките, исто така поразителни, на бројот на запишаните ученици во прво одделение, од година на година се намалува, што значи дека нашите мали деца, заедно со своите родители одат некаде надвор од нашата држава, да живеат и да работат и да изучуваат некој ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Скандал го тресе универзитетот „Свети Апостол Павле“ во Охрид. Педессеттина студенти, кои се запишаа во државна квота на факултетот за комуникациски мрежи и безбедност и на факултетот за компјутерски науки и инжинерство не може да студираат по избраните струки. Од универзитетот им бло кажано дека нема акредитација за тие два факултети, иако претходно имало редовен распишан конкурс за уписи. Студентите биле уредно пријавени, но и уредно примени на огласна табла на официјалната веб страница. Повеќето одлични ученици запишани во државна квота. Пред самиот почеток на академската година, во пет до дванаесет, откако ги средиле сите документи од нив било побарано да потпишат изјава дека прифаќаат да студираат на друг факултет. - Родителите револтирани, од разбирливи причини сакаат да останат анонимни, не сакаат да зборуваат пред камера. Бараат итно МОН да го реши овој проблем, - СТЕНД АП СОЊА. -„ Студентите сега немаат избор , туку мора да се запишат на Факултетот за информациони системи визуелизација ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Во периодот од 10 септември до 10 октомври е рокот за пријавување на постдипломски студии на Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“, Охрид. Запишувањето на кандидатите е на 18 и 19 октомври. Запишување ќе се врши на програмите за Информатички науки и технологии и Применети информатички технологии, машинска интелигенција и роботика и тоа Информатичка и мрежна безбедност, приватност и заштита за податоци. И двете програми се актуелни со можност за усовршување и продлабочување на претходното знаење од областа. Програмата за Информатичка и мрежна безбедност, приватност и заштита на податоци се воведува од оваа година и нуди увид во најновите достигнувања од областа, што е една од ретките можности за усовршување во таа област во Македонија. Повеќе информации во однос на условите за упис може да се добијат на веб-страницата на универзитетот: uist.edu.mk
| | веќе видена | слични
3 копии

В четврток и в петок, 13 и 14 септември, на Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“ во Охрид ќе се врши прием на студенти во вториот уписен рок. УИНТ е единствен универзитет во Република Македонија каде студентите можат да студираат на англиски јазик под менторство на професорите кои доаѓаат од познати универзитети од САД, Британија, Јапонија, Италија, Израел, Бразил, Индија, Јужна Африка, Франција, Португалија, Белгија, Перу, Малезија итн. На веб-страницата на универзитетот http://www.uist.edu.mk, можат да се најдат повеќе информации, како за уписите така и за понудените факултетски програми. Текстот Втор уписен рок на Универзитетот „Св. Апостол Павле“ во Охрид е превземен од МАКФАКС.
| | веќе видена | слични

Студенти на економскиот факултет при УГД го освоија високото 5-то место на „Ротман“, европски натпревар за тргување на берза, што се одржа во Италија. Целта на натпреварот е да се тестираат студентите колку се способни во симулирани услови на тргување, кои целосно одговараат на реалната слика на светските берзи, да ги демонстрираат своите знаења и да ги преточат во резултат. - Самиот натпревар е од практична природа, таму нема никакво зборување, никакво објаснување. Резултатот на штипските студенти не е случаен и се должи на 3 месечна напорна подготовка. - Беше дефинитивно напорна работа и тимски дух кои што ни овозможија да се пласираме толку високо. Ова е прво учество на македонски студенти на едно вакво престижно натпреварување со свои колеги од 40 европски универзитети, високо рангирани на „Шангајската листа“. - Се надевам дека ќе послужи и во иднина, ова да не биде исклучителен случај, туку да го помножиме успехот неколку пати. Постигнатиот успех е голема сатисфакција за првите луѓе на УГД, зашто ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Осветениот крст, што вчера во водите на реката Луда Мара го фати 26-годишниот Александар Ристески од Прилеп, денеска е поставен на плоштадот во Кавадарци, при ...
сите 288 | | | веќе видена

Побрза интеграција на Западен Балкан во ЕУ или лажни надежи за датум оваа пролет? Пред доаѓањето на претседателот на Европскиот Совет Шарл Мишел во Скопје овој ...
сите 375 | | | веќе видена

Претставникот од ВМРО-ДПМНЕ Тимчо Муцунски и од СДСМ Бојан Маричиќ денеска се сретнаа и разговараа по повод законот за јавно обвинителство.На средбата како што ...
сите 248 | | | веќе видена

Tри вооружени лица најверојатно го извршиле грабежот во експозитурата на НЛБ банка во Ѓорче Петров. Тие го извршиле грабежот со „опел вектра“ која потоа била ...
сите 83 | | | веќе видена

Франција долго време ќе го паметат ова Европско првенство. „Триколорите“ не успеаја да ја минат групната фаза, заедно со Данска се двете најнепријатни ...
сите 224 | | | веќе видена

Ако сакате љубезни луѓе кои ќе ве примат во својот дом, ако сакате добра храна и пијачка, одете во Македонија и нема да зажалите, порачува хрватскиот ракометен ...
сите 34 | | | веќе видена

Атиџе Муратова, главната хероина од македонскиот документарен филм „Медена земја“ ќе биде работно ангажирана во општината Лозово и нејзината куќа ќе добие нов ...
сите 95 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Ќулафкова револтирана зошто не се доделуваат стипендии за студенти за Катедрата по македонски јазик и македонска книжевност

Од:
До кого (е-маил):
Порака: