На штипскиот универзитет во првиот уписен рок пријавени 1.600 идни бруцоши


Околу 1.600 завршени средношколци сакаат да студираат на универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, покажуваат бројките од првиот уписен рок за запишување ан студенти во прва година за академската 2018-2019 година. Проректорот на Универзитетот „Гоце Делчев“ Штип, Кирил Барбареев на денешната прес-конференциај информира дека во рамките на оваа бројка се и пријавените 120 странските студенти од Турција, Србија и Бугарија. Забележува дека се пополнети квотите за општа медицина и на студиската програма за медицински сестри, каде што има голем интерес. - Во моментов ќе се консултираат студентите за нивната втора и трета опција, која што во текот на денешниот и утрешниот ден ќе можат да се видат и на тие места. Се очекува и во вториот уписен рок да има голем интерес на Факултетот за медицински науки, бидејќи се очекува и еден поголем дел на студенти од Медицинскиот факултет во Скопје, кои ќе конкурираат на некои од слободните места на некои од студиските програми, вели Барбареев. Тој истакна дека се добри и бројките на ...
| | веќе видена | слични

Универзитетот „Св.Климент Охридски“-Битола го заврши првиот уписен рок за студенти во прва година и запишани се околу 1.000 бруцоши.Од УКЛО-Битола информираат дека во наредните два дена, утре и во петок ќе се реализира вториот уписен рок, а места за упис има во сите универзитетски единици.– Според конкурсот, УКЛО-Битола во новата академска година може да запише вкупно 3.635 студенти, и тоа 2.005 во државна квота, 1.015 студенти во квота со кофинансирање и 615 вонредни студенти. Како што се очекуваше, по првиот уписен рок исполнета е една третина од можностите и изборот што им беше понуден на кандидатите, и според традицијата, во вториот упис очекуваме зголемен интерес за студирање на универзитетските единици, информираат од УКЛО-Битола.Право на упис во вториот и во третиот уписен рок, покрај кандидатите со државна и меѓународна матура, имаат и кандидатите кои положиле училишна матура во гимназиско образование или завршен испит по завршено соодветно стручно средно образование со четиригодишно ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Четириест и седум студенти кои се запишаа на Универзитетот за информатички технологии „Свети Апостол Павле“ во Охрид, извисија. На дваесетина дена пред почетокот на студенската година, идните академски граѓани дознаа дека практично се запишале на непостоечки факултети, за кои Универзитетот до овој момент нема акредитација, пренесува Телевизија Алфа Родителите крајно револтирани велат дека недозволиво е на овој начин да се поигрува со иднината на нивните деца кои избрале да студираат на два факултети во склоп на универзитетот, за кои беше објавен редовен конкурс. Запишаните студенти во државна квота, на Факултетот за комуникациски мрежи и безбедност, како и на Факултетот за комјутерски науки и инжинерство сега не можат да студираат на избраните студии. Пред самиот почеток на академската година, откако уредно биле запишани и примени на избраните факултети, во последен миг,во петокот од Универзитетот им било кажано дека за наведените факултети нема акредитација. Студентите сега немаат избор, мора да се запишат ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Наместо на запишаните факултети 47 идни студенти на Универзитетот за информатички науки и технологии Свети Апостол Павле академската година ќе ја започнат на друг Факултет. Откако уредно биле запишани и примени на Факултетот за комуникациски мрежи и безбедност и Факултетот за компјутерски науки и инжинерство во последен миг , од Универзитетот им било кажано дека за наведените нема акредитација. Разочарани и револтирани родителите на студентите преку писмен допис велат дека Универзитетот си поигра со идните студенти скратувајќи им го правото да студираат на избраните факултети. Студентите немајќи избор морале да се запишат на Факултетот за информациони системи, визуелизација дигитална мултимедијална и анимациска техника. Од Универзитетот пак на став дека се чека реакредитација на факултетите додавајќи дека студентите доброволно потпишале изјава за да се префрлат на друг факултет во склоп на универзитетот. Инаку од Универзитетот зa информатички науки и технологии потенцираа дека станува збор за факултети кои ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Скандал го тресе универзитетот „Свети Апостол Павле“ во Охрид. Педессеттина студенти, кои се запишаа во државна квота на факултетот за комуникациски мрежи и безбедност и на факултетот за компјутерски науки и инжинерство не може да студираат по избраните струки. Од универзитетот им бло кажано дека нема акредитација за тие два факултети, иако претходно имало редовен распишан конкурс за уписи. Студентите биле уредно пријавени, но и уредно примени на огласна табла на официјалната веб страница. Повеќето одлични ученици запишани во државна квота. Пред самиот почеток на академската година, во пет до дванаесет, откако ги средиле сите документи од нив било побарано да потпишат изјава дека прифаќаат да студираат на друг факултет. - Родителите револтирани, од разбирливи причини сакаат да останат анонимни, не сакаат да зборуваат пред камера. Бараат итно МОН да го реши овој проблем, - СТЕНД АП СОЊА. -„ Студентите сега немаат избор , туку мора да се запишат на Факултетот за информациони системи визуелизација ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Во периодот од 10 септември до 10 октомври е рокот за пријавување на постдипломски студии на Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“, Охрид. Запишувањето на кандидатите е на 18 и 19 октомври. Запишување ќе се врши на програмите за Информатички науки и технологии и Применети информатички технологии, машинска интелигенција и роботика и тоа Информатичка и мрежна безбедност, приватност и заштита за податоци. И двете програми се актуелни со можност за усовршување и продлабочување на претходното знаење од областа. Програмата за Информатичка и мрежна безбедност, приватност и заштита на податоци се воведува од оваа година и нуди увид во најновите достигнувања од областа, што е една од ретките можности за усовршување во таа област во Македонија. Повеќе информации во однос на условите за упис може да се добијат на веб-страницата на универзитетот: uist.edu.mk
| | веќе видена | слични
3 копии

В четврток и в петок, 13 и 14 септември, на Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“ во Охрид ќе се врши прием на студенти во вториот уписен рок. УИНТ е единствен универзитет во Република Македонија каде студентите можат да студираат на англиски јазик под менторство на професорите кои доаѓаат од познати универзитети од САД, Британија, Јапонија, Италија, Израел, Бразил, Индија, Јужна Африка, Франција, Португалија, Белгија, Перу, Малезија итн. На веб-страницата на универзитетот http://www.uist.edu.mk, можат да се најдат повеќе информации, како за уписите така и за понудените факултетски програми. Текстот Втор уписен рок на Универзитетот „Св. Апостол Павле“ во Охрид е превземен од МАКФАКС.
| | веќе видена | слични

Студенти на економскиот факултет при УГД го освоија високото 5-то место на „Ротман“, европски натпревар за тргување на берза, што се одржа во Италија. Целта на натпреварот е да се тестираат студентите колку се способни во симулирани услови на тргување, кои целосно одговараат на реалната слика на светските берзи, да ги демонстрираат своите знаења и да ги преточат во резултат. - Самиот натпревар е од практична природа, таму нема никакво зборување, никакво објаснување. Резултатот на штипските студенти не е случаен и се должи на 3 месечна напорна подготовка. - Беше дефинитивно напорна работа и тимски дух кои што ни овозможија да се пласираме толку високо. Ова е прво учество на македонски студенти на едно вакво престижно натпреварување со свои колеги од 40 европски универзитети, високо рангирани на „Шангајската листа“. - Се надевам дека ќе послужи и во иднина, ова да не биде исклучителен случај, туку да го помножиме успехот неколку пати. Постигнатиот успех е голема сатисфакција за првите луѓе на УГД, зашто ...
| | веќе видена | слични

Десет студенти од Универзитетот на југоисточна Европа во Тетово бесправно ја искористиле одредбата од Законот за високо образование со која се нуди бесплатно патување за најдобрите студентите од првите три најдобро рангирани универзитети во Република Македонија, обелоденуваат активисти на Твитер. „Кога сме кај скандалите на МОН, во текот на 2017 година бесплатно патување остварија дури 10 студенти на ЈИЕУ – Тетово (од вкупно 21 студент), иако критериум беше да се студенти на еден од првите ТРИ најдобро рангирани универзитети во РМ, а ЈИЕУ е четврти на ранг листата!“, се вели во твитот. Од тие 21 студент кои поминале на јавниот повик на МОН, покрај десетмината од УЈИЕ, уште десет се од УКИМ во Скопје и еден е од УГД од Штип. Од треторангираниот универзитет во земјава, „Свети Павле“ во Охрид, чии студенти со просек над 9,5 имале законско право да ја искористат наградата, нема ниту еден студент.
| | веќе видена | слични

Само пет матурантки се пријавиле да го изучуваат македонскиот јазик во првиот уписен рок на Филолошкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на насоката Македонски јазик (со проверка на знаења и умеења), пишува Факултети мк. Четири пријавени кандидатки има на Филолошкиот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, на насоката Македонски јазик и книжевност. На УКИМ, во државната квота се пријавиле 12 кандидати на насоката Македонска книжевност и јужнословенски книжевности. Поразителен интерес за изучување на македонскиот јазик има и на Педагошкиот факултет при Универзитетот „Св. Климент Охридски“ во Битола, на насоката Македонски јазик и книжевност се пријавени вкупно 10 кандидати. Според прелиминарните резултати, во првиот уписен рок на државните универзитети се пријавиле само 31 кандидат, за вкупно 245 места. Во оваа мини-статистика не се земени предвид бројките од Државниот универзитет во Тетово, за кој нема прелиминарна листа од резултатите.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателот на СДСМ, Зоран Заев вели дека предлог Законот за јавно обвинителство е направен политичарите да не местат обвинители, туку да биде структурно и ...
сите 359 | | | веќе видена

Досега болеста однесе 18 животи, а повеќе од 660 луѓе се заразени .Вистинските бројки би можеле да бидат повисоки. Експертите од Империал колеџ од Лондон ...
сите 403 | | | веќе видена

Како што во неделата видовме во Штип, кога двајца учесници се влечеа кај кого да остане Светиот крст, нешто слично се случило и во бугарскиот град Ботев. Но, ...
сите 57 | | | веќе видена

Законот за забрана за увоз на отпад наиде на собраниска блокада. Откако го помина комисискиот филтер, предлог-законот се прескокнува од дневнот ред на ...
сите 196 | | | веќе видена

Пратениците од оваа партија очигледно се против отписот на каматите и долговите што граѓаните ги имаат. Денеска, претседателката на Комисијата за финансирање и ...
сите 63 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

На штипскиот универзитет во првиот уписен рок пријавени 1.600 идни бруцоши

Од:
До кого (е-маил):
Порака: