Царовска: Оперативниот план за вработување и програмата за млади даваат резултати


Оперативниот план за вработување 2018 и пилот- програмата Гаранција за млади успешно се спроведуваат. Ова денеска на прес конференција го соопштија министерката за труд и социјала Мила Царовска и директорката на агенцијата за вработување Билјана Јовановска. Оперативниот план за вработување оваа година има највисок буџет, двојно поголем од 2016та година. Министерката Царовска се пофали дека реализацијата на мерките за вработување е успешна, а висок е и процентот на реализација на обуките за занаети, за персонални асистенти, обука за вештини од финансиско и банкарско работење, обуки за ИТ-вештини и вештини од областа на безбедноста. Пилот програмата Гаранција за млади се спроведува во градовите Скопје, Струмица и Гостивар. Претседателот на мултиетничкиот синдикат при ССМ, Драги Јовановски, телефонски за Телма изјави дека ваквите мерки се добри бидејки ја сторпираат невработеноста, но се недоволни. Од опозициската Вмро Дпмне реагираат на прес конференцијата на министерката Царовска, критикувајки дека единствени ...
| | веќе видена | слични

Оваа анализа дава детален осврт на движењата на пазарот на труд во Република Македонија, динамички и споредбено со избрани земји од ЕУ. Анализирани се движењата на основните показатели за пазарот на труд, вработеноста и платите по одделни дејности, а посебен осврт е даден на видот и примената на активните мерки на пазарот на труд. Анализата покажува подобрување на основните показатели на пазарот на труд во последната деценија, иако показателите за невработеноста кај младите и долгорочната невработеност и натаму се релативно високи. Умерено подобрување во последните години се бележи и кај јазот меѓу понудата и побарувачката на работа сила. Позитивните промени на пазарот на труд се должат на: активните мерки на пазарот на труд, отворањето нови работни места во компаниите со странски капитал, постепеното намалување на неформалната економија, како и придонесот од економскиот циклус. Активните мерки имаат предност во однос на пасивните мерки со оглед на тоа што треба да придонесат за трајно подобрување на ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Власта се фали дека мерките за вработување даваат резултат, бизнисмените се жалат дека тешко доаѓаат до квалификуван кадар, а експертите велат дека е тешко да се процени колкав ефект навистина имаат субвенциите, обуките, доквалификациите кои ги спроведува Агенцијата за вработување. Многу невработени луѓе, малку квалификуван кадар Бизнисмените велат дека пазарот на труд има сериозни дисбаланси – вишок на правници и економисти, недостаток на работници и продавачи. „Постои јаз меѓу она што е потреба на работниот процес и тоа што системот го произведува како кадар. Имаме разлика и недостаток на практична работа која што треба да ги подготви учениците особено во средното стручно образование за кога ќе го завршат образованието да бидат подготвени да влезат во производствените процеси“, вели Татјана Штерјова од Стопанската комора на Македонија. И инсистирањето да се заврши факултет односно да се добие диплома предизвикува проблеми на пазарот. „Ние се соочуваме во ситуација кога имаме премногу кадар со високо ...
| | веќе видена | слични

Во Агенцијата за вработување во моментов има отворени огласи преку кој македонските компании бараат кадри за ангажирање на околу 8.600 моментално слободни места. Се бараат разни видови на профили на работници, со различен степен на образование, стручност, искуство и во разни стопански и нестопански дејности, од страна на компании кои се лоцирани во различни региони и општини во државата. Се бараат директори, трговски раководители, менаџери, комерцијалисти, возачи, медицински сестри, општи работници, продавачи, инженери, магацински работници, економисти, адвокатски приправници и слично. Сите овие огласи се јавни и видливи и секое заинтересирано лице може да ги види на веб страната на АВРМ – аврм.гов.мк што претставува исклучително корисна платформа преку која значително се овозможува доближување на понудата и побарувачката на работа. На оваа веб страна постојано се ажурираат податоците и граѓаните преку неа може да се запознаат со сите слободни работни места за кои се распишани огласи од страна на компаниите ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Мерките и програмите за вработување што се спроведуваат во согласност со Оперативниот план за вработување даваат резултати, порача Костадин Костадинов од СДСМ. Гаранција за млади дава добри резултати, вработувањето на младите значително ќе се олесни со членството во ЕУ. Гаранција за млади дава добри резултати, вработувањето на младите значително ќе се олесни со членството во ЕУ. Gepostet von СДСМ – Социјалдемократски сојуз на Македонија am Montag, 20. August 2018 „Истовремено, програмата „Гаранција за младите“ се покажува како исклучително ефикасна мерка за вработување и обука на младите. Во првите пет месеци од спроведувањето на младинската гаранција, која како пилот-програма се спроведува само во три општини, веќе се вклучени речиси 2.000 млади луѓе (точно 1.979 млади лица). Од нив, 586 млади се веќе вработени, 705 млади се вклучени во активните мерки за вработување, а 952 млади лица се дел од услугата за посредување при вработување“, изјави Костадинов. Тој додаде дека преку Оперативниот план за ...
| | веќе видена | слични

Десетина мерки и програми од оперативниот план за вработување се речиси 100 процентно реализирани, заклучно со минатата недела. Пилот програмата Младинска гаранција се покажа како исклучително ефикасна, а постојано се зголемуваат и парите наменети за оперативниот план, соопштија министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и директорката на Агенцијата за вработување Билјана Јовановска. Годинава буџетот за вработување е за 100 милиони денари поголем од лани и изнесува 987,5 милиони денари, односно е речиси двојно поголем од 2016 година кога за истата намена претходната власт издвои 552,6 милиони денари, додадоа Царовска и Јовановска на заедничката прес конференција која се одржа во Вадата. „Овие мерки даваат резултати, трендовите се позитивни и со тоа очекуваме позитивно да влијаат на невработенoста, особено кај младите во Македонија.Трендот на зголемување на буџетот за оперативниот план ќе продолжи и во следните години, а по завршувањето на пилот програмата Гаранција за младите, Владата ќе ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Успешно се спроведуваат Оперативниот план за вработување 2018 и пилот-програмата Гаранција за млади. Тоа покажува дека создадовме ефикасни механизми за намалување на невработеноста во Македонија, а веројатно во наредниот период позитивните резултатите ќе се видат и кај младите кои се уште се без работа, соопшти министерката за труд и социјална политика Мила Царовска. За мерките за вработување од Оперативниот план годинава има највисок буџет, односно 987 милиони денари, што е двојно повеќе од 2016 година кога изнесувал 435 милиони денари. Висок процент на оствареност има во мерките обука за занаети, новата мерка за обука за персонални асистенти, обука за вештини од финансиско и банкарско работење, обуки за ИТ-вештини и вештини од областа на безбедноста, обука за странски јазици... - Заклучно со минатата недела, во десет од мерките имаме речиси стопроцентна реализација. Досега со мерките за вработување се опфатени 4023 лица од планираните 6410 на годишно ниво, што покажува ефикасност во имплементацијата на ...
| | веќе видена | слични

Како да се сопре трендот на иселување? Има ли државни механизми кои доволно ќе ги мотивираат младите да останат во Македонија? Голем дел од нив се скептици и песимисти, па и ова прашање го прифаќаат со доза на потсмев. „Ха ха..тешко прашање... Не знам... Има во одредени области. На пример јас сум во ИТ секторот и тука се гледам, меѓутоа во друга област, тешко.“ „Оние што останале тука, борба за опстанок“, велат дел од анкетираните Ниските плати, образовниот систем и економската нееднаквост се меѓу главните причини што младите си одат од Македонија. Велат се револтирани, бидејќи од се она што го вложиле низ годините за образование и кариера, денес ништо не им се исплати. „Мизерни плати, мизерни услови за работа, работодавците се однесуваат како да треба да сме благодарни ако работиме било каква работа, а тоа не е точно“, велат дел од анкетираните Надлежните велат посветено работат на механизми како да ја сопрат потенцијалната миграција. Велат токму младите се во фокусот и на владиниот оперативен план за ...
| | веќе видена | слични

Расте бројот на дипломирани студенти, но во исто време продолжува масовниот одлив на висококвалификуван кадар во странство. Незадоволни од можностите кои ги нуди домашниот пазар, младите се повеќе бараат спас во земјите надвор од Македонија кои им овозможуваат подобар животен стандард. Последните податоци од Статистика покажуваат дека минатата година на факултетите во земјава дипломирале 8548 студенти, што е раст од 3,6 отсто во споредба со 2016 година. Но, проценката на Светска банка е дека речиси 30 отсто од стручниот кадар живее и работи надвор од земјава. Оваа алармантна состојба е предизвик за Владата која, барем засега, презема одредени чекори со цел да го намали општото ниво на невработеност – но и да ги стимулира младите да останат и своето знаење да го применат во домашните компании. Пилот-програмата „Гаранција за млади“ ги покажува и првите резултати, вели министерката Царовска. „За пет месеци преку оваа програма се опфатени 1979 млади лица до 29 години. Од овие, 586 се вработиле, 705 се вклучиле ...
| | веќе видена | слични

Останато

-Во моментите кога се преговарало и разговарало за јазикот, нашите меѓународни пријатели ни дадоа мислење, дека е добро законот да се испрати и во ...
сите 423 | | | веќе видена

Согласно Законот и актите на Адвокатската комора на РСМ, за покренување на било каква постапка од страна на Комората, потребно е да има пријава, односно судска ...
сите 412 | | | веќе видена

Полицијата во Нов Зеланд соопшти денеска дека уште две лица починале од повреди здобиени во ерупцијата на вулканот на Белиот остров оваа недела, со што бројот ...
сите 106 | | | веќе видена

МВР и УЈП треба да истражат како СДСМ го пречекорило дозволеното салдо за претседателските избори и потрошиле 2.5 милиони денари повеќе. Спасовски и Лукаревска ...
сите 128 | | | веќе видена

Новинарот Зоран Божиновски во интервју за Тв 24 вечерва за случајот „Рекет“ рече дека на обвинителна клупа требало да седнат многу луѓе. Тоа што Зоран ...
сите 82 | | | веќе видена

Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција по првичното објавување на аудио снимки на „Јутуб“ објавени на каналот „U6e Big“, ...
сите 122 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Царовска: Оперативниот план за вработување и програмата за млади даваат резултати

Од:
До кого (е-маил):
Порака: