Компаниите можат да аплицираат за финансиска поддршка од владата за поврат на инвестиција и нови вработувања


Над 30 милиони евра наменети за поврат на инвестициите што странските, но и домашните фирми, ги реализирале во земјава во текот на минатата година. Петгодишната владина програма предвидува поддршка на инвестициите, а ќе придонесе за зголемување на извозот и отварање нови работни места. Од Владата информираат дека во септември компаниите ќе добијат поврат на дел од средствата вложени како капитални инвестиции во текот на 2017 година. Вкупната државна помош не може да надмине 50% од капиталните инвестиции и се однесува на производствените компании. Се нуди и финансиска помош во висина до 20% за новоотворените работни позиции со минимална нето месечна плата од 18.000 денари. Стопанските комори се задоволни од оваа Програма за финансиска поддршка зашто, како што велат, опфатени се барањата на нивните членки. Крајниот рок за аплицирање за поврат на инвестициите направени во текот на минатата година е 30 јуни. За овогодинешните вложувања, пак, компаниите може да поднесуваат барање за рефинансирање во текот на ...
| | веќе видена | слични

236 фирми аплицирале за финансиска помош од државата со проекти вредни 52 милиони евра. Заврши првиот јавен повик од Фондот за иновации во рамки на Програмата за економски раст, што беше објавен на 27 април. Најголем број од апликациите се однесуваат на иновативни проекти на малите и микро компании, а најзастапени се оние од ИТ секторот. Првите договори за финансиска поддршка ќе бидат склучени кон средината од јули. - Се работи за инвестициски проекти во вкупен износ од 52 милиони евра. Од нив 33 милиони се побарувања за финансиска поддршка во рамки на објавениот повик, а 19 милиони евра се средства што апликантите сами би ги обезбедиле за реализација на своите проекти. Се очекувања дека реализацијата на програмата за финансиска поддршка на малите и средни претпријатија да придонесе за раст на БДП Интересот за овој тип финансиска помош е за 11 пати поголем од планираниот буџет, информираат од Владата и најавуваат на есен да биде објавен и вториот повик. - За реализација на проектите на фирмите што ќе добијат ...
| | веќе видена | слични

Државна помош побарале 236 компании за развој на бизнисот, односно толку апликации пристигнале на конкурсот на Фондот за иновативност. Од нив 208 понудиле план за развој на иновативни идеи, а сите заедно побарале државна помош од вкупно 33 милиони евра. Во апликациите кажале дека се подготвени сами да инвестираат 19 милиони евра. Најголем дел од компаниите кои се јавиле на конкурсот се мали и микро претпријатија, а пет отсто од апликациите се од големите фирми. Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски кажа дека компаниите кои се јавиле на овој прв повик за државна помош ги надминал нивните очекувања, бидејќи тие побарале средства за 11 пати повеќе од оние што биле планирани за овој повик, како и три пати повеќе од вкупните средства планирани за помош на компаниите. „Најмногу апликации и тоа во делот на иновативноста има од ИТ секторот, односно 30 отсто од апликантите се од ИТ секторот, но има и апликации од технологијата, енергетиката, машинството, што значи дека нови и ...
| | веќе видена | слични

Показател дека се врати ентузијазмот кај младите луѓе за инвестирање, кои имаат иновативни идеи, се над 236 апликации кои пристигнале на првиот јавен повик на Фондот за иновации и технолошки развој, а се дел од мерките од планот за економски раст, посочи вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев. На денешната презентација за интересот на мали и средни препријатија кои бараат поддршка од Владата за нивните бизнис идеи, Анѓушев истакна дека вкупната инвестиција на компаниите што аплицирале е 52 милиони евра, од кои бараат 33 милиони помош од Фондот, а 19 милиони евра се нивна сопствена инвестиција. „Ние сме среќни и задоволни што 208 од нив, 88 проценти се во делот на иновативноста што само покажува дека Македонија има млади иновативни луѓе кои што имаат идеи и дека Владата ќе биде секогаш со нив да ги поддржи. Ние сме среќни што ќе имаме можност на овие млади луѓе да им овозможиме да креираат и формираат фирми и да ги искажат своите идеи“ - изјави вицепремиерот Кочо Анѓушев. Директорот на Фондот, ...
| | веќе видена | слични

Бизнис секторот од Струмица се жали на немање продуктивна работна рака и оти сите протежираат вработување во јавниот, отколку во приватниот сектор и по цена на пониски месечни примања. Вака му се пожалија струмичките бизнисмени на министерот без ресор, Зоран Шапуриќ на дебатата за градење системи за поефикасно претприемништво Од струмичката бизнис заедница бараат државата да најде мерки за да ги стимулира вработувањата во реалниот сектор. „Немаме работна сила на располагање на пазарот, имаме работници кои сега ги плаќаме одлично, знаат дека се недостиг на пазарот, го користат тоа и имаме ефикаснот од некаде 40 %“ вели Столе Иванов од Бизнис заедница Струмица Бизнисмените тврдат дека државата треба да ги зголеми субвенциите за нови вработувања. Министерот Шапуриќ не ја отфрли можноста за измена на Законот за подршка на инвестициите. Смета дека треба да се видат ефектите. „Беа искажани одредени работи што се проблематични, не само сега, туку во изминатиот период околу изнаоѓање на работна сила, но Законот ...
| | веќе видена | слични

Младите претприемачи, малите и средни компании се се’ позаинтересирани за реализирање на своите иновации на пазарот. Според Владата, бројките на пристигнати апликации од компаниите до нив за финансиско помагање на изработените проекти дополнително го потврдуваат тоа. До 11 јуни траеше јавниот повик за аплицирање на компаниите кои доставија инвестициски проекти, а нов конкурс следи на есен. За реализација на проектите, компаниите планираат да вработат над 1300 луѓе. „Најголем дел од пристигнатите инвестициски проекти се во делот на инструментот иновации, односно 88 проценти. 92 проценти од средствата кои компаниите ги побаруваат за поддршка на инвестиции се во делот на развој иновации. Тоа е значајно заради што преку иновациите очекуваме зголемена додадена вредност во економијата и дополнително забрзување на економскиот раст, она што е и светски тренд. Најмногу инвестициски проекти имаме во делот на ИТ околу 30 проценти, по што следи енергетиката, технологијата и машинството, трговијата и градежништвото“ кажа ...
| | веќе видена | слични

Малите и средни претпријатија покажаа голем интерес на повикот од Фондот за иновации, кој ќе финансира иновативни проекти на компаниите. Вицепремиерот Кочо Анѓушев рече дека има апликации од сите профили на граѓани, како од индустријата, образованието, медицината, но најмногу апликации има од ИТ секторот. Тој додаде дека Владата ќе поддржи проекти кои ќе ги поминат сите претходни филтри. Директорот на Фондот за иновации, Јован Деспотовски изјави дека за реализација на овие проекти, компаниите планираат ангажирање на над 1.300 лица, со просечна плата од околу 700 евра месечно. Аплицирале вкупно 236 компании, 208 од нив се во делот за иновации. 83 компании се микро-компании, 115 компании се мали, другите се средни и големи. Целосното инвестирање на сите компании кои аплицирале изнесува 52 милиони евра, кои што бараат 33 милиони евра од фондот, додека 19 милиони евра би изнесувала нивната лична инвестиција. За реализирање на средствата што се планирани за проекти, компаниите планираат да вработат 1323 лица, од ...
| | веќе видена | слични
6 копии

На првиот јавен повик од Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) за поддршка на мали и средни претпријатија, кој траеше од 27 април до 11 јуни, примени се 236 апликации за инвестициски проекти, главно од микро и мали компании, што бил и таргетот на овој повик - мерка од Планот на Владата за економски раст. Според индустрии, најмногу инвестициски проекти има од ИТ-областа (околу 30 проценти), потоа следуваат од енергетиката, технологијата и машинството, трговијата и градежништвото. По региони, над половината апликации (околу 60 проценти) се од компании со седиште во Скопје, а останатите се од други населени места во Македонија. Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев и директорот на ФИТР Јован Деспотовски денеска ги презентираа првичните податоци и истаканаа дека бројот на апликации ги надминал нивните најоптимистички очекувања и дека ќе се заложат да ги исполнат барањата на што поголем број апликанти. Анѓушев задоволен од големиот одѕив на, пред се, малите компании, истакна дека тие го ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски денеска ќе презентираат податоци за интересот на малите и средните претпријатија на првиот јавен повик од Фондот, како и за мерките од Планот за економски раст. Прес-конференцијата ќе се одржи во Медиа центарот на Владата на Република Македонија.
| | веќе видена | слични
3 копии

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања Кочо Анѓушев и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски на прес-конференција ги презентираа прелиминарните податоци за апликациите од малите и средни компании доставени на првиот јавен повик за мерките од третиот столб на Планот за економски раст.Вицепремиерот Анѓушев потенцираше дека интересот за аплицирање на првиот јавен повик е исклучително висок и дека со тоа се докажа дека микро, малите и средни компании ги препознаа мерките како исклучително атрактивни и се врати ентузијазмот кај младите луѓе за инвестирање.„Примени се вкупно 236 апликации, од кои дури 88%, односно 208 апликации се за иновативни проекти, со што се покажува дека Македонија има иновативни и креативни луѓе, а ние како Влада сме задоволни што можеме да ги поддржиме овие млади лица да ги реализираат своите бизнис идеи. Најголемиот дел од апликациите кои се пристигнати, или околу 84% се пристигнати од микро и мали компании, за кои всушност мерките ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

 Поранешниот пратеник Насер Зибери смета дека на кадровски промени требаше да претходи темелна анализа, врз основа на темелните принципи на добро владеење. ...
сите 195 | | | веќе видена

Франција, Британија и Германија испратија официјално дипломатско предупредување до Иран за сериозните последици со кои ќе биде соочен Техеран доколку не се ...
сите 72 | | | веќе видена

Големо невреме со дожд и силен ветер и грмежи во моментов има во скопско Лисиче и Аеродром. Невремето се приближува кон Центар и Карпош. Според УХМР истокот и ...
сите 358 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Компаниите можат да аплицираат за финансиска поддршка од владата за поврат на инвестиција и нови вработувања

Од:
До кого (е-маил):
Порака: