Фирмите од денес може да бараат државна помош за инвестиции и нови вработувања


Компаниите кои лани направиле нови инвестиции или имаат нови вработени со плата над 18.000 денари од денес ќе може да аплицираат за држава парична помош во рамки на владините мерки за развој на економијата. Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев кажа дека сите компании што работат во рамки на слободните економски зони до 30 овој месец ќе може да аплицираат за поврат на средства за инвестиции и нововработени лани во Дирекцијата за слободни економски зони, а оние што се надвор од зоните до истиот датум ќе може да аплицираат во Агенцијата за странски инвестиции и промоција на конкурентноста. „Во следните 12 дена компаниите кои лани имале инвестиции ќе може да побараат поврат на дел од средствата. Сè што треба да направат е да го симнат барањето што е објавено на веб страниците на Влада, на мојот кабинет, на Министерство за економија или на Дирекцијата за слободни економски зони. Исто така треба да имаат завршни сметки и извод од централен регистар, што секоја компанија и ги има овие документи. До 31 ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев заедно со министерот за економија Крешник Бектеши денеска ја посетија ТИРЗ кај Тетово. Тие најпрво ја посетија фабриката „Леар“, а потоа се сретнаа и со раководството на ТИРЗ „Тетово“. - Од фабриката „Леар“ најавија зголемување на капацитетите, а со тоа и бројот на вработени што е уште една потврда за добрите политики на Владата за нови инвестиции. Истовремено во развојната зона ќе имаме инвестиција од македонско-холандски капитал во фирмата „Глисфлекс“ што ќе биде инвестиција од седум до осум милиони евра и што ќе овозможи 100 нови вработувања, изјави вицепремиерот Анѓушев. Со раководството на ТИРЗ, додаде, разговаравме за големата заинтересираност за инвестиции во зоната. - Ги повикувам сите компании да ги искористат можностите од Законот за поддршка на инвестициите за оние што инвестирале во 2017 година за поврат на средства, а оние што немаат инвестирано и имаат намера во оваа година да инвестираат да разговараме за мерките за поддршка, рече Анѓушев. ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев и министерот за економија Крешник Бектеши, денеска ја посетија Технолошко-индустриската развојна зона Тетово. За време на посетата тие одржаа средба со менаџментот на компанијата Нормак која ја менаџира зоната во Тетово и ја посетија компанијата Леар Корпорејшн. Вицепремиерот Анѓушев при оваа посета го изрази задоволството за тоа како се одвиваат работите во зоната, а се разговараше и за предизвиците со кои се соочува Нормак како и за и нивно надминување. На средбата беа истакнати и мерките од Планот за економски раст, при што вицепремиерот најави нова инвестиција во зоната, македонско-холандска компанија која според најавите би инвестирала 7 милиони евра и би вработила 100 лица во наредниот период. -Денешната средба и разговорите нè уверија дека ТИРЗ Тетово се повеќе ги исполнува очекувањата и дека управувањето со оваа зона преку формулата на јавно приватно партнерство е многу успешно. Оптимистичка и поттикнувачка е ...
| | веќе видена | слични

Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев е оптимист дека потпишувањето на договорот со Грција позитивно ќе влијае врз натамошниот развој на македонската економија но исто така очекува овој договор да даде позитивни ефекти и околу проблемите со изградбата на нафтоводот од Солун до Скопје. При неговата денешна посета на Технолошко индустриско развојната зона во Тетово тој ги посочи очекуваните позитивни ефекти за македонската економија од овој договор. „Договорот за добрососедство и стратешко партнерство со Грција ќе има позитивни ефекти и на овој план. Државата има потпишано договор со Хеленик Петролеум во 1999 год. и тој треба да заврши во јуни наредната. Досега, според арбитражната постапка која се водеше во Париз, поради неисполнување на обврските Македонија претходно морала да плати 52 милиони долари. Затоа, во однос и на другите обврски согласно овој договор, очекувам позитивната клима што ја имаме со Грција да придонесе и за подобро решавање на овој проблем со нафтоводот“, изјави Анѓушев. При ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев најави нова инвестиција во Технолошко-индустриската развојна зона Тетово. Се работи за македонско-холандска компанија, која како што рече, би инвестирала 7 милиони евра и би вработила 100 лица во наредниот период. „Во оваа зона наскоро ќе има и нова инвестиција, компанијата „Глас Флекс“, создадена со македонско-холандски капитал. Тие ќе инвестираат приближно 7 милиони евра и ќе вработат над 100 луѓе. Веруваме дека со ваквата динамика и развој, оваа индустриско-технолошка развојна зона ќе добие поинтензивен развој“, потенцираше вицепремиерот. Анѓушев и министерот за економија Крешник Бектеши, кои денеска ја посетија ТИРЗ зоната, за време на посетата одржаа средба со менаџментот на компанијата „Нормак“ која ја менаџира зоната во Тетово и ја посетија компанијата „Леар Корпорејшн“. Анѓушев при оваа посета го изрази задоволството за тоа како се одвиваат работите во зоната, а стана збор и за предизвиците со кои се соочува „Нормак“ како и ...
| | веќе видена | слични

Владата на РМ го објави Калкулаторот за финансиска поддршка на инвестиции и за конкурентност , електронска алатка која може да им послужи на компаниите однапред и апроксимативно да пресметаат колкав износ на државна поддршка може да очекуваат, во однос на направените инвестиции. Во врска со Законот за финансиска поддршка на инвестициите, од Владата велат дека правилниците за добивање и исплата на финансиска поддршка се усвоени и стапија во сила на 7 јуни оваа година и со тоа е овозможена имплементација на мерките од првиот и вториот столб од Планот за економски раст. „Ги повикуваме сите компании од Република Македонија, кои имаат реализирано нови инвестиции и кои имаат вработено нови луѓе во текот на 2017 година, до крајот на јуни да аплицираат за финансиска поддршка од страна на Владата. Постапката за аплицирање е едноставна и покрај барањето, кое е достапно на ваб-страниците, потребно е да се достават и други документи, кои компаниите ги имаат во секој момент. Средствата во буџетот се обезбедени и ...
| | веќе видена | слични

Сите компании што инвестирале и вработиле нови лица во текот на 2017 година, до крајот на јуни може да аплицираат за поврат на средствата, соопшти вчера вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев. Тој напомена и дека е изработен калкулатор за инвестиции со кој секоја компанија пред да аплицира за државна поддршка, но и пред воопшто да инвестира, ќе може да пресмета колку средства приближно ќе добие назад. – Она што го зборувавме скоро цела година е реалност. Почнува да живее т.н. поддршка на македонската економија. Инвеститорите ќе го препознаат ова, независно дали се од слободните економски зони, гринфилд или во некои од постојните капацитети, тие ќе можат похрабро да вложуваат – кажа вицепремиерот, нагласувајќи дека првпат во историјата има транспарентен начин на поддршка на економијата. Поднесувањето барања од страна на компаниите ќе може да се врши електронски со пополнување соодветен формулар објавен на неколку интернет-страници: на Владата, на кабинетот на вицепремиерот Анѓушев, Министерството за ...
| | веќе видена | слични

Над 30 милиони евра наменети за поврат на инвестициите што странските, но и домашните фирми, ги реализирале во земјава во текот на минатата година. Петгодишната владина програма предвидува поддршка на инвестициите, а ќе придонесе за зголемување на извозот и отварање нови работни места. Од Владата информираат дека во септември компаниите ќе добијат поврат на дел од средствата вложени како капитални инвестиции во текот на 2017 година. Вкупната државна помош не може да надмине 50% од капиталните инвестиции и се однесува на производствените компании. Се нуди и финансиска помош во висина до 20% за новоотворените работни позиции со минимална нето месечна плата од 18.000 денари. Стопанските комори се задоволни од оваа Програма за финансиска поддршка зашто, како што велат, опфатени се барањата на нивните членки. Крајниот рок за аплицирање за поврат на инвестициите направени во текот на минатата година е 30 јуни. За овогодинешните вложувања, пак, компаниите може да поднесуваат барање за рефинансирање во текот на ...
| | веќе видена | слични

Претставниците на стопанските комори велат дека се задоволни што стартува реализацијата на оваа мерка, но побараа Владата да се потруди да го исклучи човечкиот фактор при донесување одлуки кои компании ќе добијат државна помош. Компаниите кои лани направиле нови инвестиции или имаат нови вработени со плата над 18.000 денари, до крајот на месецов можат да аплицираат за држава парична помош. Сите фирми што работат во рамки на слободните економски зони ќе може да аплицираат за поврат на средства во Дирекцијата за слободни економски зони, а оние што се надвор од зоните треба да се обратат до Агенцијата за странски инвестиции и промоција на конкурентноста. За помош на домашните и странските компании предвидени се 30 милиони евра. - Потребно е писмо на намери, деловен план за инвестициски проект, тековна состојба за деловниот субјект, издадена од Централниот регистар, потврда од Централен регистар дека над деловниот субјект не е отворена стечајна или постапка за ликвидација, потврда од Царинската управа дека ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Хеленик Петролеум иницира, а Владата со задоволство ќе прифати средба и ќе преговара за нафтоводот, рече денеска вицепремиерот Кочо Анѓушев.На прес-конференција во Владата, Анѓушев одговарајќи на новинарски прашања соопшти дека преговорите не се почнати, но ќе почнат и за тоа јавноста ќе биде информирана.– Хеленик Петроелум иницира средба со Владата која ние со задоволство ќе ја прифатиме. Нема да бегаме од никаков разговор, ниту од проблемите кои се наследени, мора да ги прифатиме и да ги решаваме, подвлече вицепремиерот.Во врска со гасоводот кон Грција информира дека најверојатно активностите ќе почнат и конкретно да се реализираат во втората половина на 2019 година. Веќе постои меморандум за разбирање и тој, како што нагласи Анѓушев, треба да почне да се реализира.– Меѓународните институции се заинтересирани за финансирање на овој гасовод. Неговата изградба ќе значи конкурентност на снабдувањето со гас, но и можност Македонија да стане транзитна земја. Следната година очекуваме реализација. Сега ќе се ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

 Поранешниот пратеник Насер Зибери смета дека на кадровски промени требаше да претходи темелна анализа, врз основа на темелните принципи на добро владеење. ...
сите 195 | | | веќе видена

Франција, Британија и Германија испратија официјално дипломатско предупредување до Иран за сериозните последици со кои ќе биде соочен Техеран доколку не се ...
сите 72 | | | веќе видена

Големо невреме со дожд и силен ветер и грмежи во моментов има во скопско Лисиче и Аеродром. Невремето се приближува кон Центар и Карпош. Според УХМР истокот и ...
сите 358 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Фирмите од денес може да бараат државна помош за инвестиции и нови вработувања

Од:
До кого (е-маил):
Порака: