Прибе: Владеење на правото е императив за реформите во Македонија


3 копии

Немам детален увид во она што се случуваше, што е направено во текот на изминатите две години по однос двата извештаја што ги изготвивме како експертска група, оние од 2015 и од минатата година. Извештајот на ЕУ за напредокот на Македонија укажува на значаен напредок во одредени области, но постојат и доста области каде уште мора многу да се сработи, да се спроведат неопходни реформи во евроинтегративниот процес. Очигледно е дека во извештајот централно прашање и приоритет е посочено владеењето на правото со сите аспекти што ги подразбира – истакна Рајнхард Прибе кој учествува на Меѓународната научна конференција за реформите на безбедносниот систем што се одржува во Охрид.Прибе кој ја предводеше петчлената експертската група на ЕУ задолжена за системски прашања, во изјавата за медиумите нагласи дека повеќе не е официјален претставник на ЕУ, но лично се надева дека Македонија и државите од регионот ќе направат исчекор во процесот на евроинтеграција.– Во секој случај, реформите на кои укажавме ние, а се ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Охрид, 5. јуни 2018 (ИНПРЕС) – Рајнхард Прибе, кој ја предводеше петчлената експертската група на ЕУ задолжена за системски прашања, од Меѓународната научна конференција за реформите на безбедносниот систем што се одржува во Охрид, истакна дека сите ресурси и сили во Македонија треба да се насочат кон тоа да се обезбеди владеење на правото. – Извештајот на ЕУ за напредокот на Македонија укажува на значаен напредок во одредени области, но постојат и доста области каде уште мора многу да се сработи, да се спроведат неопходни реформи во евроинтегративниот процес. Очигледно е дека во извештајот централно прашање и приоритет е посочено владеењето на правото со сите аспекти што ги подразбира, рече Прибе.
| | веќе видена | слични

Владеење на правото е клучно за проближување кон ЕУ, сите ресурси и сили во општеството би требало да бидат ангажирани и насочени кон таа цел, истакна Рајнхард Прибе на Меѓународната научна конференција за реформите на безбедносниот систем што се одржува во Охрид. Прибе потенцира дека извештајот на ЕУ за напредокот на Македонија укажува на значаен напредок во одредени области, но постојат и доста области каде треба многу да се сработи, да се спроведат неопходни реформи во евроинтегративниот процес. Ингрид Шикова, професор на Софискиот универзитет рече дека што поскоро земјите од регионот ги исполнат критериумите за безбедноста во процесот на зачленување, тоа ќе придонесе за побезбедна Европа. Прибе ја нагласи важноста на безбедносните прашања во процесот на приближување и членство во ЕУ.Инаку конференцијата во Охрид треба да понуди решенија за идната поставеност на безбедносните систем со цел ефикасен одговор на современите ризици и закани по безбедноста.
| | веќе видена | слични

Извештајот на ЕК за напредокот на Македонија покажува дека земјата остварила значителен напредок во многу области, но има и области каде мора уште многу да се сработи, да се спроведат неопходни реформи во евроинтегративниот процес. Сите ресурси и сили во Македонија треба да се насочат кон тоа да се обезбеди владеење на правото, истакна Рајнхард Прибе, на Меѓународната научна конференција за реформите на безбедносниот систем во Охрид. „Се надевам дека Македонија и државите во регионот побрзо ќе се движат кон припојувањето на Унијата. Сите реформи треба да се направат не само за да влезете во унијата туку и за ваше добро.“ - изјави Рајнхард Прибе. поранешен директор на ЕК Извештајот на ЕК за напредокот на Македонија укажува на значаен напредок во одредени области, но постојат и доста области каде уште мора многу да се сработи, да се спроведат неопходни реформи во евроинтегративниот процес. Очигледно е дека во извештајот централно прашање и приоритет е посочено владеењето на правото со сите аспекти што ги ...
| | веќе видена | слични

Владеењето на правото е најслабата точка на патот за членство во Евроспката унија, без оглед на последниот позитивен извештај од Европската комисија, оцени во вторникот германскиот експерт Рајнхард Прибе и од Меѓународната научна конференција за реформите на безбедносниот систем што се одржува во Охриддодаде дека Македонија има уште многу работа на патот за членство во блокот. Експертот кој подготви два извештаи за системските прашања во однос на владеењето на правото по скандалот со незаконските прислушувања, од Охрид препорача сите фактори во општеството да се ангажираат и да ги решат сите забелешки од извештајот на Брисел. „Владеењето на правото е суштинско за доближување на земјата кон ЕУ, сите ресурси и сили во општеството да се залагаат за ова цел… Извештајот на ЕУ за напредокот на Македонија укажува на значаен напредок во одредени области, но постојат и доста области каде мора уште многу да се сработи, да се спроведат неопходни реформи во евроинтегративниот процес. Во извештајот централно прашање и ...
| | веќе видена | слични

Владеењето на правото е императив за реформите во Македонија, оценува германскиот експерт Рајнхард Прибе кој ја предводенеше петчлената група на Европската унија, задолжена за системски прашања. Тој се надева дека земјава ќе направи исчекор во евроинтеграцискиот процес. Во секој случај, реформите на кои укажавме ние, а се посочуваат и во Извештаите на ЕУ, треба да се направат, не само заради напредок во тој евроинтегративен процес, туку повеќе за самите држави и граѓаните пред сѐ, рече Прибе, кој учествува на Меѓународната научна конференција за реформите на безбедносниот систем во Охрид. Тој одби да издвои област каде би требало политиката, државата и институциите да ги насочат своите реформски процеси, објаснувајќи дека се работи за серија препораки. Вледеење на правото, според него, е клучно за приближување кон ЕУ, па сите ресурси и сили во општеството би требало да бидат ангажирани и насочени кон таа цел.
| | веќе видена | слични

По „безусловниот“ извештај од Европската Комисија, сега и екс претставникот на ЕУ за земјава, Рајнхард Прибе со сериозни забелешки за напредокот на Македонија. По „безусловниот“ извештај од Европската Комисија, сега и екс претставникот на ЕУ за земјава, Рајнхард Прибе со сериозни забелешки за напредокот на Македонија. Владеењето на правото останува најгорливо прашање на евроинтегративниот пат, но постојат и доста области каде уште мора многу да се сработи, забележува Прибе на Меѓународната научна конференција за реформите на безбедносниот систем што се одржува во Охрид. Препораките на ЕУ и забелешките на петчлената експертска група, мора да се спроведат. Се работи за серија препораки, затоа сите ресурси треба да се насочат кон таа цел. „Добриот напредок“ на кој се израдува Владата со последниот извештај на Европската Комисија, изостана дури во 8 поглавја. Единствено Комисијата нотира подобрување на состојбата во делот на политичките критериуми- 23 и 24. Одреден напредок“ е забележан во 23 поглавја, а ...
| | веќе видена | слични

Извештајот на ЕУ за напредокот на Македонија укажува на значаен напредок во одредени области, но постојат и доста области каде уште мора многу да се сработи, да се спроведат неопходни реформи во евроинтегративниот процес. Очигледно е дека во извештајот централно прашање и приоритет е посочено владеењето на правото со сите аспекти што ги подразбира, истакна Рајнхард Прибе кој учествува на Меѓународната научна конференција за реформите на безбедносниот систем што се одржува во Охрид. Прибе кој ја предводеше петчлената експертската група на ЕУ задолжена за системски прашања, во изјавата за медиумите нагласи дека повеќе не е официјален претставник на ЕУ, но лично се надева дека Македонија и државите од регионот ќе направат исчекор во процесот на евроинтеграција. Тој одби да издвои област каде би требало политиката, државата и институциите да ги насочат своите реформски процеси. „Се работи за серија препораки. Вледеење на правото е клучно за проближување кон ЕУ, сите ресурси и сили во општеството би требало да ...
| | веќе видена | слични

Но постојат и повеќе други каде уште многу мора да е работи за да се спроведат неопходните реформи во евроинтегративниот процес, истакна Рајнхард Прибе кој учествува на Меѓународната научна конференција за реформите на безбедностниот систем во Охрид. Тој потенцираше дека нема детален увид во она што е направено во текот на изминатите две години по однос на двата извештаи кои ги изготви неговата експертска група од 2015 и 2017 година. Најголемиот недостаток на успехот на реформите во судството е неприлагодената брзина со која Владата ги носи стратегиите, рече претседателот на Хелсиншкиот комитет за човекови права Гордан Калајџиев на завршната конференција на проектот мрежа 23 плус. Критиката е неопходна затоа што само така институциите можат да јакнат особено ако ги зајакнеме контролните механизми истакна премиерот Зоран Заев . Тој рече дека 2018 година ќе биде клучна за судските реформи. На конференцијата се обрати и министерката за правда Рената Дескоска која рече дека се потребни суштински реформи. ...
| | веќе видена | слични

Реформите во безбедносните структури во МВР се во процедура, а дел од нив ќе завршат оваа есен, најави министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, којучествува на Меѓународната научна конференција за реформите на безбедносниот систем како предуслов во евроатланските интеграции, што се одрува во Охрид. Реформи ќе има и во службите задолжени за делување во вонредни ситуации Дирекцијата за заштита и спасување и Центарот за управување со кризи, истакна Спасовски. Целта на конференцијата на чие отварање присуствуваше градоначалникот на Охрид Јован Стојаноски, е да се поттикнат академската заедница и практичарите од областа на безбедноста да разменуваат сознанија базирани на користење на научни методи за истражувања од областа, но и да се исползуваат искуства од практиката за да може на истите да им се даде научно-истражувачка димензија. Научниот собир во Охрид треба да понуди решенија за идната поставеност на безбедносните систем со цел ефикасен одговор на современите ризиците и заканите по безбедноста, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Зијадин Села од Алијансата за Албанците објави неколку забелешки за владиниот предлог закон за Јавното обвинитeeлство. Тој истакна дека ќе се обидат да ...
сите 214 | | | веќе видена

Специјалната јавна обвинителка по осум дена молк денеска се обрати на прес конференција во Специјалното јавно обвинителство. Катица Јанева рече дека ...
сите 91 | | | веќе видена

Денеска до Собранието на Република Северна Македонија се доставува Предлог законот за Јавното обвинителство што е во интерес на реформите и правдата. Со новото ...
сите 192 | | | веќе видена

Фејсбук статус на пратеникот на СДСМ, Александар Кирацовски: Случајот „Рекет“ е олицетворение на рекет-културата којашто како лоша практика се создаде за време ...
сите 36 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Прибе: Владеење на правото е императив за реформите во Македонија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: