Тетово кубури со слободни паркинг места

Од Јавното претпријатие градски паркинг Тетово, најавија дека летово градот ќе се збогати со нови 200 паркинг места. Во меѓувреме граѓаните поради недостаток на слободни паркинг места, своите автомобили ги паркираат на тротоари во паркови и останатата слободна јавна површина.Новите 200 паркинг места, градот ќе ги добие со проширување на зонското паркирање на останатиот дел од булеварите Благоја Тоска и Илинденска и на неколку улици во центарот на градот, за каде полицијата повеќе од две години не дозволуваше на овој дел од сообраќајниците, да се користи овој начин на паркирање. Во меѓувреме граѓаните ги паркираат своите возила каде ќе стигнат, поради недостигот од слободни паркинг места. Поради овој проблем, некои се откажале од своите возила, па најчесто одат пешки. Инаку во градот има 600 слободни паркинг места, а проценките се дека во тетовско гравитираат над 60 000 возила во летниот период, кога се дојдени печалбарите.
| | веќе видена | слични

Охрид, 12. јуни 2018 (ИНПРЕС) – Се` уште имате време да ја преиспитате вашата предлог-одлука за нови цени и проширување на паркинг зоните во Охрид и истата да ја повлечете, реагира првиот човек на ОК на ВМРО-ДПМНЕ од Охрид Сашо Донев. – ВМРО-ДПМНЕ ја поддржува само идејата за имплементација на систем за електронска наплата на паркирањето, но е одлучно против проширувањето на паркинг зоните во Охрид. Со одлуката се воведува платен паркинг на улици на кои не треба да биде дозволено паркирање воопшто. Се воведува платен паркинг на улиците „Самоилова“, „Коста Абраш“, „Илинденска“, улици кои треба да бидат туристички пешачки зони а не паркиралишта. Со вашата одлука ќе трпат станоиздавачите, угостителите и жителите на Стар град и Охрид. Со воведувањето на платен паркинг на улицата „Јане Сандански“ по цела должина, улица која е крвоток на градот и на која се наоѓаат голем број мали бизниси, истите ќе бидат директно погодени од неможност за достава на роба и тековно непречено работење. Го повикуваме Градоначалникот ...
| | веќе видена | слични
2 копии

ВМРО-ДПМНЕ со апел до Градоначалникот и советниците уште еднаш да ја преиспитаат предлог-одлуката за нови цени и проширување на паркинг зоните во Охрид. -„Почитуван градоначалник Стојаноски,С`е уште имате време да ја преиспитате вашата предлог-одлука за нови цени и проширување на паркинг зоните во Охрид и истата да ја повлечете. ВМРО-ДПМНЕ ја поддржува само идејата за имплементација на систем за електронска наплата на паркирањето, но е одлучно против проширувањето на паркинг зоните во Охрид. Со одлуката се воведува платен паркинг на улици на кои не треба да биде дозволено паркирање воопшто. Се воведува платен паркинг на улиците „Самоилова“, „Коста Абраш„, „Илинденска“, улици кои треба да бидат туристички пешачки зони а не паркиралишта. Со вашата одлука ќе трпат станоиздавачите, угостителите и жителите на Стар град и Охрид. Со воведувањето на платен паркинг на улицата „Јане Сандански“ по цела должина, улица која е крвоток на градот и на која се наоѓаат голем број мали бизниси, истите ќе бидат директно ...
| | веќе видена | слични

Речиси на сите улици во центарот на Охрид ќе се наплаќа за паркинг и тоа не само за време на летната сезона туку во текот на цела година. Со воведувањето на новиот смс систем на наплата на паркинзите се воведуваат и овие новини од кои охриѓани ги заболе глава. Поголемиот дел од граѓаните веста ја дочекаа како измени кои ќе важат само во летниот период, но од локалната им ги скратија надежите. Со оваа одлука се очекува да се намали сообраќајот во централното градско јадро, односно непотребното користење на моторни возила или заземање на јавните паркинг површини преку цел ден или преку цела ноќ. Интенцијата е ваквата одлука за наплаќање паркинг на најголемиот дел улици во градов да е засекогаш, а не само з време на летото , вели Томе Џамтоски, портпаролот на Локалната самоуправа. Од местоположбата на улицата ќе зависи и цената која ќе се плаќа за еден час паркирање. Ако е во централното градско подрачје, односно во зона А ќе се наплаќа по 30ден., во зона Б по 20ден., а во зона Ц по 10ден. Ќе се наплаќа и на ...
| | веќе видена | слични

Општина Охрид заедно со ЈП „Билјанини извори“ наскоро започнува проект за нов начин на наплата за паркирање на возила во Охрид . Охриѓани, гостите и туристите наплатата за паркирање на своето возило може да го реализираат со испраќање на SMS порака. Според проектот централното градско подрачје се дели на три зони А (црвена) зона, Б (темно сина) зона и В (светло сина) зона согласно приложената мапа. На сите градски улици во центарот на Охрид ќе се наплатува паркинг. Паркирањето на автомобилот пред своите домови ќе го плаќаат и жителите на центарот. За нив цената ќе биде 500 ден месечно или 6000 денари годишно. Проверете дали и вашата улица ќе б иде паркинг...... Прв степен на ограничување на паркирање - ЗОНА А се применува на сите јавни паркиралишта и површини на кои ќе се врши паркирање кои се наоѓаат на следните сообраќајници - улици: - улица Илинденска по цела должина - улица Цар Самоил по цела должина - улица Коста Абраш по цела должина - Бул. Македонски Просветители од пресекот на оваа улица со Бул. ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Предлог-одлуките за давање согласност околу зонското паркирање и утврдувањето на цени за користење на спортски објекти и паркинг-простори со кои стопанисува ЈП „Билјанини Извори“, се меѓу останатите точки на дневен ред на седницата на советот на општина Охрид што ќе се одржи во четврток, 14-ти јуни. Советниците ќе расправаат и за годишниот план за вработување за 2018 година, правилникот за субвенционирање на туристичката такса на вршителите на угостителска дејност, прифаќањето на донација за реконструкција на детска градинка „Развигорче“, како и предлог-одлуката за давање согласност на Одлуката за измена и дополнување на Одлуката за утврдување на висината на надоместокот на услугите што ги врши ЈП „Градски гробишта“. Извор: OhridNews
| | веќе видена | слични

Единаесеттата седница на Советот на општина Охрид ќе се одржи на 14 овој месец во 11 часот. На седницата што ќе се одржи во зградата на Општина Охрид предложен е следниов дневен ред: Предлог-одлука за давање согласност на Одлуката за степен на ограничување на паркирање (зонско паркирање) во општина Охрид. Предлог-одлука за давање согласност на Одлуката за дополнување на Одлуката за утврдување на цени за користење на спортски објекти и паркинг-простори со кои стопанисува ЈП „Билјанини Извори“-Охрид бр. 02-480/4 од 14.05.20018 година. Предлог-одлука за давање согласност на Одлуката за дополнување на Одлуката за утврдување на цени за користење на спортски објекти и паркинг-простори со кои стопанисува ЈП „Билјанини Извори“-Охрид бр. 02-529/3 од 29.05.20018 година. Предлог-одлука за пренесување на правото на користење на специјализирани садови за собирање на отпад од пакување, сопственост на Општина Охрид на ЈП „Охридски Комуналец“ – Охрид. Предлог Одлука за определување на ширината на крајбрежниот појас на ...
| | веќе видена | слични

Охрид, 8. јуни 2018 (ИНПРЕС) – Предлог одлуката за зонско паркирање во општина Охрид, како и утврдувањето на цени за користење на спортски објекти и паркинг-простори со кои стопанисува ЈП „Билјанини извори“ се меѓу поатрактивните точки на седницата на градскиот совет, закажана за четврток, 14-ти јуни. Пред градските избраници ќе се најдат и предлог одлуките за донесување правилник за субвенционирање на туристичката такса на вршителите на угостителска дејност, за давање согласност за изменување на годишниот план за вработување за 2018 година, прифаќањето на донација за реконструкција на детска градинка „Развигорче“. Советниците треба да се произнесат и за измена на Статутот како и измената и дополнување на Одлуката за утврдување на висината на надоместокот на услугите што ги врши ЈП „Градски гробишта“. Почетокот на седницата е закажан за 11:00 часот.
| | веќе видена | слични
3 копии

„Шпекулација е дека ќе се воведе зонско паркирање во општините Кисела Вода, Карпош и Гази Баба“. Ова денеска го изјави скопскиот градоначалник Петре Шилегов, одговарајќи на новинарско прашање. „Не сме влезени во имплементација на таков тип на паркирање. Она што излезе во медиумите во последниот период не е ништо освен Годишната програма за развој. За да дојдете до таква имплементација треба да имате Годишна програма за развој на „Градски паркинг“ што е вообичаено. Ниту сме разговарале, ниту тоа е предмет на имплементација. Мислам дека беше погрешно интерпретирана Годишната програма“ - рече Шилегов. Градоначалникот појасни дека не знаат дали во текот на годината ќе се пројави интерес кај определена општина за воведување зонско паркирање. „Ако ги немате предвидено во Годишната програма нема да може да ги имплементирате. Не сме отидени во таа фаза на имплеменатција. И поради лошо интерпретирање или нецелосно интерпретирање се појави во јавноста таква шпекулација дека ќе се воведува зонско паркирање во овие ...
| | веќе видена | слични

Во период кога туристичката сезона е започната ЈП „Билјанини извори“ носи скандалозна одлука во врска со наплатата на паркинг на улиците, обвинија денеска од ОК на ВМРО ДПМНЕ. Кирил Пецаков изнесе детали за тоа како се проширува зоната А со што индирекно поскапува цената за паркинг простор а во зона Б нелогично се вметнуваат улици каде што таква услуга никогаш немало. „Дури се дрзнуваат Булевар Туристичка којшто е магистрален пат да го узурпираат за наплатување паркинг. Во Стариот дел на градот којшто е репрезентативен дел наместо зона без возила сега и трите најпосетувани улици од туристите ќе бидат паркинг и ќе се наплаќа.“-Кирил Пецаков , член на ИК на ОК на ВМРО ДПМНЕ. “- кажа Кирил Пецаков, член на ИК на ВМРО ДПМНЕ. Пецаков открива дека јавното претпријатие планира зоната А со највисока цена да се прошири со што за паркинг ќе се наплаќа по цела должина на улиците: Илинденска, Цар Самоил, Коста Абраш, Кузман Јосифовски-Питу, а покрај нив во Зона А се и јавните паркиралишта на дел од Бул. Македонски ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

* РУСКОВСКА: Во понеделник очекувам вештачењето на телефонот на Катица да биде готово Јавнотото обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција во ...
сите 116 | | | веќе видена

Извори од СЈО за КОД велат дека најмалку два пати Бојан Јовановски ја посетил Катица Јанева во нејзината канцеларија во СЈО.Снимките предадени во ...
сите 396 | | | веќе видена

Скандалот со рекетарско – политичко – судско – медиумскиот октопод секој ден добива нови и нови димензии. Затоа влегуваат од лага во лага и со тоа уште повеќе ...
сите 168 | | | веќе видена

Рожер Федерер на болен начин го загуби неделното финале со Новак Ѓоковиќ на Вимблдон, но од друга страна пак, импресионираше со тенисот кој го прикажа во ...
сите 250 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Тетово кубури со слободни паркинг места

Од:
До кого (е-маил):
Порака: