Богов ја повлече кандидатурата за гувернер на Народна банка


Четири дена пред истекот на мандатот, гувернерот на Народна банка, Димитар Богов, се повлекува од кандидатурата за втор мандат. За ова, Богов веќе го известил претседателот на државата, Ѓорге Иванов, кој го предложи за нов гувернерски мандат. Богов му заблагодари на Иванов за довербата, меѓутоа, како што посочи, имајќи ги предвид реакциите на дел од чинителите на политичкиот живот во Македонија, моменталната политичка констелација и роковите за избор на гувернер, во интерес на државата се повлекува од кандидатурата за гувернер на Народната банка. Богов изрази надеж дека ќе се изнајде решение и во најскоро време ќе биде предложен нов кандидат за гувернер на Народната банка, кој ќе добие консензуална политичка поддршка.
| | веќе видена | слични
2 копии

На 26 април 1992 година, со усвојување на Законот за Народна банка, Македонија го добива првиот гувернер по осамостојувањето, Борко Станоевски. Оттогаш, на чело на оваа, со закон дефинирана независна институција, застануваат уште тројца гувернери. Дел од нив ја завршија кариерата со оставки поради финансиски скандали во банкарскиот сектор, но речси сите на некој начин беа изложени на критики во јавноста поради одредени одлуки поврзани со монетраната политика, но и со извршната власт. Заедничко за сите е што, придржувајќи се на законот, обезбедувајќи ценовна стабилност, не дозволија промена на курсот на денарот. “Порталб ” ја сублимира работата на досегашните гувернери и потезите што оставија белег на нивното работење. Гувернер Борко Станоевски Станоевски е првиот гувернер во самостојна Македонија, на чело на Народната банка застанува во април, 1992 година. По пет години поднесува оставка поради големиот финансиски скандал “ТАТ”. По налог на НБМ, во 1997 инспектори велгоа во штедилницита и при проверка на ...
| | веќе видена | слични

НБРМ од денеска има нова гувернерка. Вчера од Димитар Богов , функцијата гувернер на НБРМ ја презеде првата дама гувернерка на НБРМ Анита Ангеловска-Бежоска. По заминување од позицијата во Централната банка со која управуваше седум години Богов законски нема право една година да работи во финансиска институција. Самиот поранешен гувернер кажа дека во однос на кариерата ќе земе здив. „Сето ова за мене се случи многу брзо. Ќе земам одмор и потоа ќе видиме“, кажа вчера Богов.
| | веќе видена | слични

Народната банка на Република Македонија вчера официјално го доби својот нов гувернер д-р Анита Ангеловска-Бежоска. Во текот на вчерашниот ден, д-р Ангеловска-Бежоска даде свечена изјава пред претседателот на Собранието, г. Талат Џафери, по што беше реализирано и примопредавање на функцијата гувернер на Народната банка. При примопредавањето на функцијата, досегашниот гувернер, г. Димитар Богов, срдечно ѝ посака успех во совладувањето на предизвиците и натамошно, континуирано успешно работење на централната банка, се вели во соопштението на НБРМ. “Пред мене стои предизвикот со спроведување успешна и независна монетарна политика, во насока на остварување на законски гарантираните цели на централната банка, а тоа се: ценовната стабилност остварена преку стратегијата на одржување стабилен девизен курс на денарот; одржувањето на стабилноста на банкарскиот систем, а преку тоа директно давајќи придонес за целокупната финансиска стабилност во нашата економија и дополнително, поддржување на општите економски политики… ...
| | веќе видена | слични

Досегашниот гувернер на НБРМ и човекот на кој со години не можеше да му се забележи никаков израз на ликот, Димитар Богов, дури и кога соопштуваше најнепријатни вести, денеска попушти пред своите најблиски соработници со кои седум години соработуваше и со солзи во очите се збогуваше од нив. Сега веќе поранешниот гувернер Богов, кој седум години успешно ја градеше макроекономската политика, својот мандат ќе го памети најмногу по двата силни негативни шока, а тоа се грчката должничка криза и домашната политичка криза којашто кулминираше со шпекулативниот напад на девизниот курс и стабилноста на банките. Сепак, со него на чело, НБРМ успеа успешно да ги преброди пред се поради неговата професионалност и голема посветеност кон работата вложувајќи се максимално. „Во седумгодишниот период додека бев гувернер на Народната банка на Р.Македонија, просечната стапка на инфлација во Македонија изнесуваше 1,5 проценти, а во еврозоната 1,2 проценти, Девизниот курс на денарот во однос на еврото беше одржан на стабилно ниво, ...
| | веќе видена | слични

Денес, 22 мај 2018 година, д-р Анита Ангеловска-Бежоска стапи на функцијата гувернер на Народната банка на Република Македонија. Собранието на Република Македонија, на својата 46. седница, вчера, со 81 глас „за“, без ниту еден глас против и без ниту еден воздржан се изјасни по предлогот на Претседателот на Република Македонија, проф. д-р Ѓорге Иванов, таа да ја извршува оваа одговорна функција, што претставува и чин на потврда на професионализмот којшто е неопходен за успешно управување и функционирање на централната банка. Во текот на денешниот ден, д-р Ангеловска-Бежоска даде свечена изјава пред претседателот на Собранието, по што беше реализирано и примопредавање на функцијата гувернер на Народната банка. При примопредавањето на функцијата, досегашниот гувернер, Димитар Богов, срдечно ѝ посака успех во совладувањето на предизвиците и натамошно, континуирано успешно работење на централната банка. Во својата прва изјава за медиумите од позиција на гувернер, д-р Ангеловска-Бежоска, меѓу другото истакна: ...
| | веќе видена | слични

По седум години на функцијата гувернер на НБРМ, Димитар Богов и ја предаде функцијата на неговата досегашна заменичка, сега новата гувернерка Анита Ангеловска-Бежовска. Пред заминување тој го даде извештајот за неговите постигнувања на чело на НБРМ, истакнувајќи дека во периодот од 2011 до 2017 година, просечната стапка на инфлација во Македонија изнесувала 1.5%, а во еврозоната 1.2%. Според Богов, во неговиот мандат курсот на денарот бил стабилен, а банкарскиот систем имал постојан раст. Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов првично предложи Богов да добие уште еден мандат, но Богов ја повлече својата кандидатура. Како негова замена беше избрана Анита Ангеловска –Бежовска. Таа беше задолжена за монетарната политика, истражувањата и статистиките. Ангеловска Бежовска по прифаќање на функцијата, изјави дека нема да ги измени монетарните политики. Ангеловска-Бежовска е петти гувернер и прва жена на оваа позиција. Таа доаѓа од канцеларијата на заменик –гувернерот на НБРМ, а од 2004 до 2010 година, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Со многу емоции, Богов замина, Бежоска седна во гувернерската фотелја. Првата жена гувернер во макеоднската историја и нејзиниот најблизок соработник во изминатите 7 години го испија заедно последното кафе во НБРМ, Бежоска најави континуитет во работењето на централната банка. Ќе продолжи таму каде што Богов застана. Богов ја остава НБРМ на здрави основи. Во изминатите 7 години инфлацијата била ниска, во просек изнесувала 1,5%, денарот стабилен, довербата во него зајаканта, каматата најниска во историјата, банките здрави и подготвени да дадат поддршка на стопанството, а девзините резерви на солидно ниво. Сите цели соглсно закон се остварени во услови на два шока, грчката економска криза и домашната политичка. Втората Богов ќе ја памети како најтешка во кариерата. Бежоска беше избрана вчера едногласно, со поддршка од сите параламентарни партии, а утрово положи заклетва во Собранието. Таа има богато работно искуство во Министертвото за Финансии, ММФ во Вашингтон и НБРМ каде во изминатите 8 години беше ...
| | веќе видена | слични

Новата гувернерка ќе ја одржува ценовната стабилност преку стабилен девизен курс на денарот и ќе се залага за банкарски систем кој ќе може да ја поддржи македонската економија. Пред да ја преземе новата функција Бежоска утринава даде свечена заклетва во Собранието, а потоа го испи и првото кафе во новата канцеларија со својот претходник Димитар Богов. „Пред мене стои предизвикот за продолжување со спроведување на успешна и независна монетарна политика во насока на остварување на законски гарантираните цели на Централната банка, а тоа се ценовната стабилност, за која сметаме дека е најдобриот придонес што може да го даде во општеството и тоа преку стратрегијата на одржување стабилен девизен курс на денарот. Одржување на банкарската стабилност, стабилноста на банкарскиот систем, а преку тоа директно давајќи придонес за целокупната финансиска стабилност.“ - изјави Ангеловска-Бежоска. Пред да си замине од Народната Банка, Богов рече дека како гувернер преживеал два големи шока. Но остава стабилен финансиски ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Анита Ангеловска Бежоска ја презеде функцијата гувернер на НБРМ. Со пофални зборови за работата на нејзиниот претходник Димитар Богов, таа денеска порача дека ќе продолжи по патеката на градење стабилна и успешна монетарна политика. -Пред мене стои предизвикот за спроведување успешна и независна монетарна политика во насока на остварување на законски гарантираните цели на НБРМ, а тоа се ценовната стабилност, за која сметаме дека е најдобриот придонес што може да го даде во општеството и тоа преку стратегијата на одржување стабилен девизен курс на денарот, стабилност на банкарскиот систем, а преку тоа директно давајќи придонес за целокупната финансиска стабилност во нашата економија, порача Ангеловска Бежоска. Бежоска вчера беше едногласно изгласана во Собранието за гувернер на Народната банка. За неа гласаа сите политички партии, по предлогот на претседателот Ѓорѓе Иванов. Таа е мајка на три деца, родена е во Шведска, а на функцијата доаѓа од позицијата вицегувернер.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

На основа на работни групи ќе се разгледаат сите модалитети како да се имплементира препораката на Венецијанската комисија за Законот за употреба на јазиците, ...
сите 289 | | | веќе видена

Вработените во Министерството за здравство денеска се приклучија на акцијата – Администрацијата чисти со граѓанската организација „Не биди ѓубре“.Министерот за ...
сите 162 | | | веќе видена

Големата акција на МВР пред една недела , во која беа приведени 12 лица кои шверцувале оружје и дрога заврши со слобода на криминалните банди. Обвинителството ...
сите 83 | | | веќе видена

Смртниот биланс од ерупцијата на вулканот на новозеландскиот Бел остров се зголеми на 15 лица, откако полицијата соопшти дека уште една личност починала во ...
сите 137 | | | веќе видена

Според него реакцијата не се однесува на СДСМ, туку на фактот да не дозволат да се намали бројот на пратеници Албанци заради изборниот модел. – Вистина е дека ...
сите 141 | | | веќе видена

Јавното обвинителство мора да отвори сериозна истрага во која што ќе ја утврди одговорноста на Министерот за здравство Венко Филипче во скандалот со ...
сите 126 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Богов ја повлече кандидатурата за гувернер на Народна банка

Од:
До кого (е-маил):
Порака: