Македонија очекува безусловна препорака од ЕК


Европската Комисија денеска се очекува да препорача безусловен старт на преговорите за Македонија. Ова се наведува во нацрт извештајот за Македонија, до кој дојде МИА. Сепак, извори во Брисел предупредуваат дека формулацијата, може да биде променета во последен момент. Европската Комисија денеска се очекува да препорача безусловен старт на преговорите за Македонија. Ова се наведува во нацрт извештајот за Македонија, до кој дојде МИА. Сепак, извори во Брисел предупредуваат дека формулацијата, може да биде променета во последен момент.- Во светло на постигнатиот напредок, ЕК препорачува преговорите за членство да започнат со Поранешната југословенска Република Македонија. Одлучувачки ќе биде задржувањето и продлабочувањето на сегашниот реформски чекор за итните реформски приоритети. Со цел да го поддржи ова, ЕК би го применувала засилениот пристап за преговарачките поглавја во областа на судството, фундаменталните права и правдата, слободата и безбедноста во земјата, стои во делот на извештајот на ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Демократскиот сојуз смета дека во рамките на реформите на судскиот систем мора да се предвиди одговорност за сите кои на каков било начин ја попречуваат правдата, при што посебно треба да се нагласи одговорноста на носителите на високи политички и државни функции. „Во оваа насока предлагаме да се предвиди кривично дело ‘попречување на правда’ за сите кои, користејќи ја политичката моќ, спречуваат или опструираат да се води ефикасна борба против тешките облици на организиран криминал. Извештајот за работата на Специјалното обвинителство само ги потврдува оценките дека во Македонија и покрај промената на власта и натаму постојат системски слабости и влијание на политичко-финансиски центри кои спречуваат да се утврди одговорност за грабежот кој се случуваше во изминатиот десетгодишен период. Доколку и натаму се развлекуваат постапките и релативизира одговорноста, тогаш криминалот наместо зло со кое треба да се справиме, ќе стане ‘вредносна категорија’. Со системските промени треба да се продолжи и мандатот на ...
| | веќе видена | слични

Конечно и тоа се случи. Со извештајот на Европската комисија за напредокот на Република Македонија на патот кон европските интеграции, после неколку условени препораки, дадена е чиста препорака за отпочнување на преговорите за полноправно членство во Европската унија. Значи го поминавме првото ниво од видео играта, додуша не за прв пат, но нејсе, одиме понатаму. Првата крупна задача што е нотирана во Извештајот како препорака до македонските власти е придвижувањето на закочениот и зарѓан механизам на владеење на правото и борбата против корупцијата. Тоа е нужно...и морално е Пиги, да го направиме најдобро што знаеме за работата да ја биде и на ова ново ниво од играта. Сакам да верувам дека овој проблем сериозно е разбран од премиерот, министрите и останатите владини функционери. Арно ама, според тоа што имавме можност и до сега да го слушнеме на таа тема, остава простор за сомнеж дека задачата сериозно не е разбрана и дека ништо битно нема да се промени токму во оваа најгорлива сфера од општественото ...
| | веќе видена | слични

Најновиот извештај на Европската комисија за напредокот на Република Македонија во процесот на приближување кон членство на Европската унија, е всушност работен документ во кој се нотирани констатации, забелешки и сугестии кои претставуваат обид за реално отсликување на севкупните состојби во државата и посебно на состојбите на политички план- вели за Фактор, професорот Љупчо Ристовски, доктор на политички науки и основач на ИНТЕГРА институтот за доблесна и вредносна политика. Според неговите проценки Република Македонија, после еден подолг турбулентен период влегува во помирна фаза на општа релаксација на вкупните односи во општеството и постепено намалување на внатрешната конфликтност во политичкиот поредок, од една страна, но и општа релаксација на односите со соседите, посебно со Република Бугарија и со Република Грција, после еден подолг период на отуѓеност едни од други, што е позитивно нотирано од Брисел. “Тоа кое е особено важно за Европската бирократија е внатрешна политичка стабилност и ...
| | веќе видена | слични

„Една од најважните придобивки од оваа чиста препорака е дека Македонија се врати на евроинтегративниот пат“, смета вицепремиерот Османи. Според него, реформскиот план се спроведува преку вклученост на сите субјекти во опшеството. Вели дека се подготвени се спроведување и на новиот план, најавен од премиерот Заев, сè со цел добивање датум за почеток на преговорите за полноправно членство во Европската унија. Европската комисија бара дополнителни реформски напори во правосудството, областа на човековите права, економското управување, борбата против корупцијата. Претставници на граѓански организации сметаат дека се намалени тензии во општеството, а расте подршката за евроаталансите интеграции. Тие бараат уште поголема вклученост на граѓанскиот сектор и во новиот реформски план, кој сè уште е во подготовка. Марина Стојанова- Тонева
| | веќе видена | слични
2 копии

СДСМ со писмено соопштение реагираше на денешната прес-конференција на Александар Николоски од ВМРО-ДПМНЕ. „ВМРО-ДПМНЕ се уште не може да собере сили да ги прифати и да ги поздрави позитивните вести за Македонија што следуваат по објавениот Извештај на Европската Комисија. Европската комисија ги препозна напорите на Владата предводена од СДСМ особено во делот на итните реформски приоритети, а Извештајот јасно нотира дека Македонија се враќа на европскиот пат и дека започнатиот реформски процес е отворен, транспарентен и во интерес на сите граѓани“, велат од СДСМ. Оттаму велат дека разлика од времето на владеењето на ВМР-ДПМНЕ, кога препораката за почеток на преговорите беше суспендирана и условена,овој пат препораката е чиста и безусловна, што значи дека Република Македонија го исполнува основниот политички критериум за членство во ЕУ што овозоможува почеток на преговорите за пристапување во членство во ЕУ. „Наместо преку неосновани напади да се обидува да фрли сенка на уште еден успех во евроинтеграцијата ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Реформската Влада ја врати Македонија на европската мапа, коментира Партијата за движење на Турците (ТХП) по безусловната препорака од страна на Европската комисија за почеток на преговорите за полноправно членство во Европската Унија. „Ваквиот позитивен исход е резултат на посветената и енергична работа на Владата на Република Македонија, која со успешното спроведување на 3-6-9 акцискиот план се враќа во многу посакуваниот европски колосек. Нашата партија смета дека ова е историски успех за земјата, кој наскоро ќе биде заокружен со успешна евро-атлантска интеграција. ТХП, како најголемиот политички субјект на граѓаните од турската етничка заедница и во претстојниот важен период ќе продолжи максимално да придонесува за успешна реализација на евроинтеграциските процеси. Веруваме дека Македонија и нејзините граѓани не само географски туку и со сите вредности припаѓаат на големото европско семејство“, се вели во соопштението на ТХП.
| | веќе видена | слични

За разлика од последните години на владеење на ВМРО-ДПМНЕ кога препораката за почеток на преговорите беше суспендирана и условена, а Македонија карактеризирана како „заробена држава", овој пат препораката е чиста и безусловна, што значи дека Република Македонија го исполнува основниот политички критериум за членство во ЕУ, што овозможува почеток на преговорите за пристапување во членство во ЕУ, порача Социјалдемократскиот сојуз на Македонија.Со тоа, вели партијата, уште еднаш се потврдува исправноста на политиките на парламентарното мнозинство и на Владата предводена од СДСМ и затоа, „ВМРО-ДПМНЕ да собере сили да ги прифати позитивните вести за Македонија и да ги поздрави, препораката на ЕК е во интерес на државата и граѓаните... ВМРО-ДПМНЕ сè уште не може да собере сили да ги прифати и да ги поздрави позитивните вести за Македонија што следуваат по објавениот Извештај на Европската комисија.Европската комисија ги препозна напорите на Владата предводена од СДСМ, особено во делот на итните реформски ...
| | веќе видена | слични

ВМРО-ДПМНЕ се уште не може да собере сили да ги прифати и да ги поздрави позитивните вести за Македонија што следуваат по објавениот Извештај на Европската Комисија. Европската комисија ги препозна напорите на Владата предводена од СДСМ особено во делот на итните реформски приоритети, а Извештајот јасно нотира дека Македонија се враќа на европскиот пат и дека започнатиот реформски процес е отворен, транспарентен и во интерес на сите граѓани. За разлика од последните години на владеење на ВМРО-ДПМНЕ кога препораката за почеток на преговорите беше суспендирана и условена, а Македонија карактеризирана како „заробена држава“, овој пат препораката е чиста и безусловна, што значи дека Република Македонија го исполнува основниот политички критериум за членство во ЕУ што овозоможува почеток на преговорите за пристапување во членство во ЕУ. Со тоа уште еднаш се потврдува исправноста на политиките на парламентарното мнозинство и на Владата предводена од СДСМ. Наместо преку неосновани напади да се обидува да фрли сенка ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Неусловената препорака за почеток на преговорите за полноправно членство во Европската Унија што Македонија ја доби од Европската Комисија е потврда за успешноста на реформскиот процес што Владата предводена од СДСМ го води во последните 10 месеци, вели владејачката партија преку соопштение. Според СДСМ, Македонија после две условени препораки повеќе не е категоризирана како заробена држава, туку како држава која преку започнатите реформи повторно се враќа онаму каде што и вредносно и цивилизациски припаѓа – во друштво на модерните, напредни и развиени европски држави. „Позитивниот извештај на Европската Комисија и дадената препорака за членство претставува дополнителен импулс во натамошното спроведување на зацртаните реформи, на мерките за подобар живот, во интерес на Македонија и нејзините граѓани. Владата предводена од СДСМ и парламентарното мнозинство продолжуваат да ги спроведуваат зацртаните мерки коишто обезбедуваат економски раст, независни институции и владеење на правото и остануваат силно ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Катица Јанева оди во притвор. Од вечерва па во следните 30 дена таа ќе се наоѓа во истражниот затвор во Шутка.Јанева доби притвор како третоосомничена во ...
сите 684 | | | веќе видена

Селективната правда е неправда, а во Македонија гледаме дека главата на октоподот е недопирлива и се што прави системот е обид да се покријат трагите кои што ...
сите 414 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 97 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Македонија очекува безусловна препорака од ЕК

Од:
До кого (е-маил):
Порака: