Кочоски: Мерките на ЕУ за увоз на челик би ја уништиле металната индустрија


Металната индустрија, најголемиот извозник од Македонија, постои ризик да колабира и да потоне во загуби. Производителите на челик се под сериозна закана од мерките на ЕУ за увозот на европскиот пазар. Металната индустрија, најголемиот извозник од Македонија, постои ризик да колабира и да потоне во загуби. Производителите на челик и челични производи се под сериозна закана од мерките на Европската Унија за ограничување на увозот на европскиот пазар, алармираат стопанствениците. Според Митко Кочовски од Макстил, металниот комплекс веќе неколку години е сериозно погоден и работи со последици. Според него, заштитните мерки најавени од ЕУ се резултат на ограничувањата кои претходно САД ги воведе за увоз на челични производи. По објавата на мерките од Европската комисија, македонските компании што извезуваат на европскиот пазар треба да пополнат прашалник - преку кој ќе ја потврдат конкурентноста врз пазарни основи, односно ќе докажат дека со извезеното количество и продажната цена, не го загрозуваат европскиот ...
| | веќе видена | слични

Македонските производители на челик и челични производи се под сериозна закана од мерките на Европската Унија за ограничување на увозот на челични производи на европскиот пазар, информираше претседателот на Здружението на металурзи при Стопанската комора, Митко Кочовски. Тој додаде дека заштитните мерки кои ги најавува Европската Унија се резултат на ограничувањата кои претходно САД ги воведе за увоз на челични производи. „Посебно силен одраз би имале мерките на ЕУ за заштита од увоз на одредени челични производи, како и извоз на старо железо, поради фактот што македонската челична индустрија најголемиот дел од извозот го реализира на европскиот пазар. Истото важи и за увозот на старото железо, од каде речиси комплетно се снабдува индустријата“, изјави Кочовски. По објавата на овие мерки од страна на Европската комисија, компаниите од Македонија кои извезуваат на европскиот пазар треба да пополнат прашалник преку кој ќе ја потврдат конкурентноста врз пазарни основи, односно ќе докажат дека со количините кои ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Владата внимателно ја следи состојбата со најавите за ограничен увоз на челик во САД и Европската унија и согласно развојот на ситуацијата ќе излезе со предлог мерки за превенирање на евентуални проблеми. – Ситуацијата се следи внимателно, уште од најавата дека ќе се преземат вакви мерки на глобално ниво, иако Европската комисија се уште е во фаза на утврдување на состојбите и на пазарот и нема конкретни одлуки и мерки. Македонското МНР е проактивно, но за конкретни и специфични предлог мерки и на кој начин ќе се превенираат проблемите ќе оставиме уште малку време да се види развојот на севкупната ситуација, рече на денешната прес-конференција владиниот портпарол Миле Бошњаковски, одговарајќи на новинарско прашање. Здружението за металургија при Стопанската комора вчера побара Македонија да биде изземена од мерките на САД и ЕУ за ограничен увоз на челични производи бидејќи не претставува закана за нивните пазари, ниту може на каков било начин да ги загрози. Апелираше македонската економска дипломатија ...
| | веќе видена | слични

- Ситуацијата се следи внимателно, уште од најавата дека ќе се преземат вакви мерки на глобално ниво, иако Европската комисија се уште е во фаза на утврдување на состојбите и на пазарот и нема конкретни одлуки и мерки. Македонското МНР е проактивно, но за конкретни и специфични предлог мерки и на кој начин ќе се превенираат проблемите ќе оставиме уште малку време да се види развојот на севкупната ситуација, рече на денешната прес-конференција владиниот портпарол Миле Бошњаковски, одговарајќи на новинарско прашање. Здружението за металургија при Стопанската комора вчера побара Македонија да биде изземена од мерките на САД и ЕУ за ограничен увоз на челични производи бидејќи не претставува закана за нивните пазари, ниту може на каков било начин да ги загрози. Апелираше македонската економска дипломатија максимално да се заложи во овој правец и сериозно да укаже на последиците од овие мерки по развојот на македонското национално стопанство. Во македонската челична индустрија работат околу 3.000 лица, но покрај ...
| | веќе видена | слични

Челичната индустрија во земјава ја чекаат тешки моменти ако Македонија не биде изземена од мерките на САД и ЕУ за ограничување на увозот на челични производи – аларимираа од здружението на металургија . Последиците од вакивите рестриктивнои политики ќе одразат на борјот на вработени, но и врз вкупната економија, велат бизнисмените од овој сектор . „Американската администрација да не го истура гревот на нас заради овие увози што се прават на нејзиниот пазар и да побара наше изземање по адонесените мерки, бидејќи постоои постапка за изземање, тука е обврската на нашата економскадипломатија да ги превземе сите потребни чекори да направи обид да бидеме изземени од овие мерки“ - изјави Митко Кочовски - Здружение на металургија при Стопанската комора на Македонија. Во челичарската индусрија се вработени околу 15 000 луѓе и сега со најавените ограничување, можни се откази. Оваа индустрија во Македонски Брод учествува со 5,7%. Токму затоа овој сектор е значен за домашната економија, велат од здружението. ...
| | веќе видена | слични

На металната индсутрија и се заканува нов колапс, во прашање е доведена егзистенцијата на 15 илјади работници. Мерките на ЕУ и САД со кои го ограничуваат извозот на челични производи од трети земји и увозот на старо железо од кај нив, серизоно ќе влијае врз фирмите од овој сектор. Производителите бараат помош од економските дипломати и амбасадите побргу да реагираат- да се изземе Македонија од овие мерки. Велат количините на челични производи кои се извезуваат во Унијата и САД не се закана за нивните пазари но се важни за македонската економија. Ако не се превземе нешто компаниите ќе бидат принудени да отпуштата работници или да ги пратата на принуден одмор. Од Владата најавија дека будно се следат состојбите и во САД и во Европската Унија кој е значаен партнер за домашната економија, дека ќе продолжат со својот ангажман за изземање на Македонија од најавените мерки и ќе делува политички за надминување на состојбите. Иако ЕК е сеуште во фаза на утврдување на состојбите на својот пазар и сеуште нема ...
| | веќе видена | слични

Мерките за ограничен увоз на челичните производи во Европската унија и САД претставуваат закана за компаниите од овој сектор. Митко Кочовски, претседател на Здружението на металургија, испрати барање до македонската економска дипломатија со барање за засилен ангажман на амбасадорите во САД и ЕУ, Македонија да биде изземена од овие мерки, јавува ТВ21 .
| | веќе видена | слични

На металната индустрија и се заканува нов колапс. Мерките за ограничен увоз на челичните производи во Европската унија и САД се вистинска закана за компаниите од овој сектор. По тој повод, претседателот на Здружението на металургија, Митко Кочовски испрати барање до македонската економска дипломатија и побара силен ангажман на амбасадорите во САД и ЕУ Македонија да биде изземена од овие мерки. Кочовски вели, во опасност е доведено производството, а со тоа вредноста на извозот и на крајот во прашање се стотици работни места на вработените од металната индустрија. „Овие мерки значат закана за македонската челична индустрија и сериозна закана и отворање на можност за ограничување на пласман на нашите производи на европскиот пазар и за извоз на старо железо. Според нив, се загрозуваат интересите на нивните челични компании, се намалува нивниот пазарен удар и се намалува нивната профитабилност. Од таму е оваа најава за воведување на мерки за истрага која дефакто подразбира некакво обвинување дека извозниците на ...
| | веќе видена | слични

Македонија да биде изземена од мерките на САД и ЕУ за ограничен увоз на челични производи бидејќи не претставува закана за нивните пазари, ниту може на каков било начин да ги загрози, бара Здружението на металургија при Стопанската комора.Здружението денеска на прес-конференција апелира македонската економска дипломатија максимално да се заложи во овој правец и сериозно да укаже на последиците од овие мерки по развојот на македонското национално стопанство.„Извозот на македонските челични производи 256.000 тони или само 0,87 отсто од вкупниот увоз во ЕУ. Притоа се реализира по нормални, а не по дампинг цени“, истакна претседателот на Здружението на металургија Митко Кочовски.Кочовски подвлече дека тие минорни 0,87 отсто за ЕУ значат многу за македонската економија. Со тој извоз практично челичната индустрија остварува 5,7 проценти во БДП.Освен заштитата од увоз на одредени челични производи, дополнителен удар, потенцира Кочовски, е и мерката на ЕУ за ограничен извоз на старо железо.Во македонската челична ...
| | веќе видена | слични

Протекционистичките мерки што ги воведе САД за заштита од увоз на челични производи, но уште повеќе мерките кои ги воведува Европската унија за заштита од увоз на производи од челик, го ставаат металуршкиот сектор во Mакедонија под сериозна закана, истакна на денешната прес-конференција, претседателот на Здружението на металургијата при Стопанската комора на Македонија, д-р Митко Кочовски. Во таа насока Здружението на металургија при Стопанската комора бара Македонија да биде изземена од мерките на САД и ЕУ за ограничен увоз на челични производи бидејќи не претставува закана за нивните пазари, ниту може на каков било начин да ги загрози Претседателот на здружението, Кочовски, апелира македонската економска дипломатија максимално да се заложи во овој правец и сериозно да укаже на последиците од овие мерки по развојот на македонското национално стопанство. Производителите на челик и челични производи од Република Македонија, на 26 март 2018 добија информација од Генералниот директорат за трговија на ...
| | веќе видена | слични

Останато

Кризата со пасошите нема да заврши на денот кога ќе пристигнат 100 илјади примероци од Германија. Во моментот за патна исправа чекаат над 20.000 граѓани но се ...
сите 201 | | | веќе видена

Факти на денот: 1. Зоран Заев фатен во криминал диктира пресуди на Врховен суд. 2. Зоран Заев тргувал со 8-те пратеници, фатен како им ветува паѓање на случаи. ...
сите 284 | | | веќе видена

Вчера вечер во 22.30 часот на крстосница од бул.Браќа Ѓиноски и ул.Никола Парапунов во Гостивар се случила сообраќајна незгода помеѓу патничко моторно возило ...
сите 176 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Кочоски: Мерките на ЕУ за увоз на челик би ја уништиле металната индустрија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: