Што ни носи новиот закон за двојазичност


Законот за употреба на јазиците, кој денеска беше изгласан во Собранието со 69 гласа „за“, предвидува низа промена во државата кои ќе имаат и финансиски реперкусии, како што е формирањето на посебна Агенција и Инспекторат, задолжени да ја надгледуваат примената на законските одредби.Законот стапува на сила веднаш по објавувањето во Службен весник. Од тогаш па натаму сите закони други акти донесени од Собранието ќе бидат објавувани на македонски и на албански јазик. Исто важи и за одлуките кои ќе ги носи Владата.Покрај македонскиот во институциите службен јазик станува и албанскиот, што ќе се применува во комуникацијата, употребата и примената во сите постапки на граѓаните пред сите органи што ја сочинуваат државната власт. Законот ги обврзува судовите, јавните обвинителства, како и сите други органи, тела и други институции да овозможат користење, употреба и примена на кој било од службените јазици и нивните писма во своите постапки.Двојазичност ќе има и на униформите на државните службеници во Скопје и во ...
| | веќе видена | слични

Се уште не се знае колку ќе чини промената на парите ако профункционира Законот за употреба на јазиците. Тој предвидува промена на денарите, и на кованите и на книжните. Се уште не се знае колку ќе чини промената на парите ако профункционира Законот за употреба на јазиците. Тој предвидува промена на денарите, и на кованите и на книжните. Банкнотите треба да содржат симболи што го претставуваат културното наследство на граѓаните што го зборуваат македонскиот јазик и неговото кирилско писмо, но и јазикот што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните и неговото писмо, односно Албанскиот. Од Народната Банка засега нема одговор за деталите околу спроведувањето на овој процес. Иако велат дека секако нема да го прекршат законот, ако евентуално се донесе, не открија детали дали парите ќе се менуваат одеднаш или како што ќе се амортизираат старите банкноти, ниту пак, колку долго ќе трае овој процес и најважното, колку ќе чини. Само напоменаа дека се уште не постои правосилен закон кој предвидува двојазични банкноти. ...
| | веќе видена | слични

Во различни членови од Законот за употреба на јазиците веќе се наведени конкретни обврски за институциите, како и рокови до кога тие треба да ги исполнат. Во првите шест месеци треба да се спроведат одредбите од членот 7, што значи промена на називите, натписите и на печатите. Така, сите институции и подрачни единици во Скопје и во општините каде што живеат најмалку 20 отсто Албанци ќе треба да постават табли со името на установата напишано и на македонски и на албански јазик, пишува Призма . Ќе има преуредување и во внатрешноста. Во истиот рок во објектите на сите подрачни единици во Скопје и во општините каде што ќе се спроведува Законот ќе треба и табличките на секоја канцеларија да се напишат на двата јазика. Ќе се изработуваат и нови печати што ќе ги содржат двата јазика, и верзии на албански јазик на интернет страниците за сите институции. Членот 23 предвидува и дека веднаш откако Законот ќе стапи во сила, Владата ќе развие програма за подигнување на јавната свест за неговата примена. Портпаролот ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Новиот закон за употреба на јазиците ќе го чини буџетот за 2018 година, 106 милиони денари или приближно 1,7 милиони евра. За да функционираат Агенцијата за примена на јазикот и Инспекторат за употреба на јазиците, кои допрва треба да се формираат, само за годинава ќе бидат потребни приближно 260 илјади евра, односно 16 милиони денари.Овие средства се обезбедени во буџетот за 2018 година. Во Агенцијата за примена на јазикот покрај овластени судски преведувачи ќе се вработат и лингвисти и дипломирани филолози по албански јазик, како и лиценцирани лектори. Работни обврски на овие лица ќе бидат лекторирање на сите акти што се објавуваат во Службениот весник на Република Македонија, ќе ги преведуваат и лекторираат и документите во сите државни институции.За Инспекторатот за употреба на јазиците ќе треба да биде донесен нов закон. Оваа институција ќе биде во состав на Министерството за правда. Во рок од шест месеци називите на институциите треба да бидат напишани на три јазици, македонски, албански и англиски. ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Покрај големите укажувања од правните и уставните експерти дека Законот за употреба на јазиците е неуставен и ја прави Македонија двојазична држава со што се надминува и Рамковниот договор, Владата на СДСМ и албанските партии минатата недела во Собранието сепак го изгласаа. За употреба на овој закон сите граѓани ќе ја платат цената. Но, колку навистина ќе ја чини Македонија и нејзините граѓани оваа двојазичност, ќе покаже наредниот период. Последиците по државноста и општествените односи веќе се надзираат а во следната анализа ќе се обидеме да изанализираме колку пари ќе ја чини Македонија оваа двојазичност? За да се имплементира новиот Закон за употреба на јазиците потребни се нешто над 1.7 милиони евра. За да функционираат Агенцијата за примена на јазикот и Инспекторат за употреба на јазиците, кои дополнително допрва треба да се формираа, само за годинава ќе има требаат потребни 260 илјади евра. Дополнително многу повеќе пари ќе им треба за постоечките институции. Новите вработувања во двете нови ...
| | веќе видена | слични
3 копии

И покрај тоа што е предвидено дека после една година по стапувањето во сила на Законот за употреба на јазиците сите институции треба да донесат подзаконски акти за спроведување на Законот. Инспекторатот и Агенцијата за употреба на јазиците се уште не почнале да се конституираат. Од Владата велат дека нема да се вработи ниту еден нов вработен во овие две институции што ги предвидува Законот за јазиците, туку ќе се искористат постојните капацитети на јавната администрација. И од страна на Секретаријатот за спроведување на Охридскиот договор се уште не почнале со избор на административци кои ќе се ангажираат во Агенцијата за јазиците. Оваа институција за време на викендот не успеа да обезбеди податоци за тоа колку вработени имаат посебни квалификации како лингвисти и преведувачи, квалификации кои ќе се користат во Агенцијата за преводи. Универзитетскиот професор, Авзи Мустафа се сомнева во професионалната способност за превод и лекторирање што можат да го имаат овие вработени кои се очекуваат да се вклучат во ...
| | веќе видена | слични

Нешто над 1,7 милиони евра ќе бидат потребни за да се имплементира новиот Закон за употреба на јазици. За функционирање на двете нови институции, кои допрва треба да се формираат, Агенција за примена на јазикот и Инспекторат за употреба на јазиците, годинава ќе им бидат потребни 260 илјади евра. Многу повеќе пари ќе им требаат на постоечките институции За оваа 2018 година со буџетот обезбедени се 1,46 милиони евра. Тие во рок од шест месеци, од носењето на законот, треба да овозможат целосно да се употребува албанскиот јазик. Трошоците на нотарите и на извршителите, кои исто така, се задолжени да го применуваат законот, не се пресметани во буџетот. Тие ќе плаќаат од свој џеп. Во однос на вработувањата во новите институции, во законот стои дека еден дел ќе бидат превземени од други државни институции, пред се од Секретаријатот за спроведување на Рамковниот договор. Но од Владата сега тврдат дека не дел, туку сите вработени ќе бидат превземени. „Во оваа фаза рано е да се каже колку вработени ќе има во новите ...
| | веќе видена | слични

Законот за употреба на јазиците на 11.01.2018г., на 27 седница на Собранието на Република Македонија со 69 гласа ЗА и ниту еден од пратениците против или воздражано беше изгласан после долга дискусија и голем број на реакции во јавноста. Законот содржи 25 члена. Албанскиот како втор службен јазик Со член 1 е пропишано дека на целата територија во Република Македонија и во нејзините меѓународни односи службен јазик е македонскиот јазик и неговото кирилско писмо. Исто така, друг јазик што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните е службен јазик и неговото писмо (албански), согласно овој закон. Во сите органи на државната власт во Република Македонија, централни институции, јавни претпријатија, агенции, дирекции, установи и организации, комисии, правни лица кои вршат јавни овластувања согласно закон и други институции, службен јазик покрај македонскиот јазик и неговото писмо е и јазикот што го зборуваат 20% од граѓаните на Република Македонија и неговото писмо, на начин определен со овој закон. Исто така, и во ...
| | веќе видена | слични

Изгласаниот закон за употреба на јазиците ги покрена прашањата за излегување од рамките на Уставот со членовите за двојазични униформи на полицијата и службите како и на двојазични пари во местата каде граѓаните над 20% го говорат јазикот. Овие членови треба да ги разгледа и оцени Венецијанската комисија, а истите може да послужат и како повод претседателот Иванов да го искористи правото на Вето и да го врати законот на повторна генерална расправа на Собрание. Тоа ќе предизвика ново гласање со апсолутниот број на мнозинството на пратеници, но ќе потроши триесетина дена. Секако, крајната фаза е решавање на Уставниот суд најверојатно по претставка на опозициската ВМРО-ДПМНЕ или било кој друг спротиставен субјект. Затоа го пренесуваме ставот на професорката Ана Чупеска-Станишкоска и што таа мисли за уставноста на законот и елементите кои предизвикуваат грижа за двојазичност на сите институции и на сите места каде граѓаните го зборат јазикот над 20%. „Со, оваа законска интервенција се овозможува поголема ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на државата не најде време да се изјасни дали ќе го потпише законот за јазиците. Иако ТВ21 ги контактираше членовите од неговиот тим, како и лично Иванов, тој не одговори. Во својот пред новогодишен говор, претседателот рече дека не планира да го прифати овој закон. Доколку Иванов не го потпише законот во рок од 10 дена, по истекот предвидениот рок, законот ќе треба повторно да се врати во собрание во рок од 30 дена на трето читање, што подразбира повторно гласање. Претседателот на Собранието, Талат Џафери, пред еден ден рече дека не го негира фактот дека претседателот Иванов може да го блокира законот, и побара негов придонес за неговото усвојување. Овој закон стапува на сила по неговото објавување во Службен весник на РМ. Институциите на централната и на локалната власт имаат рок од 6 месеци да ја подготват имплементацијата на законот за јазиците. Министерот за правда, Билен Салији, рече дека во рок од една година, сите закони треба да се усогласат со начелата за употреба на јазиците, и тоа, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Не само со разрешувањето на техничката министерка за труд и социјална политика Рашела Мизрахи, туку и со секојдневните обвинувања меѓу техничките министри и ...
сите 516 | | | веќе видена

Вилма Русковска и Љубомир Јовевски сеуште молчат за објавената аудио снимка во Собранието каде што слушајќи го гласот на Зоран Заев признава дека со маркетинг ...
сите 117 | | | веќе видена

СДСМ заедно со граѓаните продолжува со заложбата за неселективна правда и правна држава. Основата за тоа е поставена од мнозинството пратеници преку ...
сите 232 | | | веќе видена

Пред седиштето на НАТО се прават последните подготовки за подигнување на знамето на Северна Македонија како 30. членка на Алијансата. Во неделата Собранието го ...
сите 300 | | | веќе видена

Јавното обвинителство отвори истрага за недостиг од пасоши. Министерот за внатрешни работи, Наќе Чулев објави дека досието го доставил до Обвинителството за ...
сите 127 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Што ни носи новиот закон за двојазичност

Од:
До кого (е-маил):
Порака: