Доминираат работноспособните мажи меѓу мигрантите кои гравитираат кон запад

Зголемениот број на бегалци во Грција и на островите е аларм за нова можна мигрантска криза на Балканската рута, на која прва на удар е Македонија. Сепак, според претставникот на УНХЦР, Сигурдсон, земјава е далеку поподготвена за новиот предизвик, за разлика од пред две години. Загрижува недостигот од демографска разноликост меѓу мигрантите. Забележано е дека во моментов е доминантна машката работно- способна популација. „Досега, годинава имавме 130 луѓе кои поднеле барање за азил, но повеќето исчезнуваат пред барањето да се процесуира, што укажува на фактот дека планот не им бил да останат во државата“, вели Даг Сигурдсон, УНЦХР. Во текот на мигрантската криза, азил имаат добиено пет лица. Следниот предизвик е трговијата со луѓе, тешко им се влегува во трага на на криумчарите, оценува директорката на Хелсиншкиот комитет, Уранија Пировска. Во моментов во привремените кампови во Гевгелија и во Табановце се сместени 30 мигранти од Блискиот Исток, Сирија и од Авганистан. Хелсиншкиот комитет и УНЦХР оценуваат и ...
| | веќе видена | слични

Фондацијата „Ана и Владе Дивац“ ги претстави приказните од теренот на бегалците што минуваат низ Србија и Македонија на првата годишнина од двегодишниот проект „Помош на патот“, во кој соработуваат 20 граѓански организации од двете земји. Проектот што почна да се реализира на 1 декември 2016 година, а фондацијата на познатиот кошаркар и на неговата сопруга е вклучена во помошта уште од почетокот на мигрантската криза во 2015 година, има цел да придонесе за промоција и за заштита на човековите права на мигрантите и на барателите на азил што поминуваат низ Србија и Македонија. Во Србија во моментов има околу 4.300 бегалци, а нивни деца од септември годинава тргнаа на училиште во соседната земја заедно со локалните врсници. Поранешниот НБА-играч Дивац веќе 20 години е вклучен во хуманитарни активности, а во 2008 година беше именуван и за советник на Владата на Србија за хуманитарни прашања.
| | веќе видена | слични

Хелсиншкиот комитет за човекови права и Легис синоќа во Мала станица ја отворија изложбата „ Мала соба “ посветена на бегалската криза. На изложбата, се претставува двегодишното искуство со бегалците кои потекнуваат од воените зони што се движат од Турција и Африка до Балкан и до централно – северна Европа. Изложбата се организира во рамките на проектот „Мала соба”. Проектот, пак, има за цел да ја информира и да ја подигне свеста на јавноста за проблемот со бегалците, фокусирајќи се на неговите повеќекратни димензии: големината на оваа хуманитарна драма, моќта на солидарноста, заканата од неконтролираното дејствување на нелегалните групи за трговија со луѓе и нивното негативно влијание врз европскиот азил, итната потреба од дејствување на европските власти, активирање на рефлексите на европските граѓани, активно учеството на младите луѓе, како и универзитетските институции низ цела Европа.
| | веќе видена | слични

27.11.2017 Проектот на УСАИД за заштита на правата на мигрантите и бегалците во Кочани организираше настан со сомболичен назив „Кафе со бегалците и мигрантите” што се одржа викендов. На средбата беше прикажан видео материјал во кој неколку баратели на азил во Република Македонија ги споделуваат сопствените искуствa. Потоа беше оставен простор за дискусија меѓу присутните, при што тие ги изнесоа своите ставови, мислења или стравови за бегалците, мигрантите и бегалската криза. Носител на проектот е Македонско здружение на млади правници во соработка со Здружението на граѓани за акција против насилство и трговија со луѓе “Отворена порта“.
| | веќе видена | слични
5 копии

Изложба на која ќе биде претставено двегодишното искуство со бегалците кои потекнуваат од воените зони што се движат од Турција и Африка до Балкан и до централно - северна Европа, од денеска до 29-ти овој месец ќе биде отворена во просториите на Мала станица, во рамките на проектот „Мала соба” во организација на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија и LEGIS. Проектот „Мала Соба" има за цел да ја информира и да ја подигне свеста на јавноста за проблемот со бегалците, фокусирајќи се на неговите повеќекратни димензии: големината на оваа хуманитарна драма, моќта на солидарноста, заканата од неконтролираното дејствување на нелегалните групи за трговија со луѓе и нивното негативно влијание врз европскиот азил, итната потреба од дејствување на европските власти, активирање на рефлексите на европските граѓани, активно учество на младите луѓе, како и универзитетските институции низ цела Европа. На отварањето на изложбата ќе се обрататат извршната директорка на Хелсиншкиот комитет во ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија и LEGIS ќе организираат изложба која ќе биде отворена од денеска до 29 ноември во просториите на „Мала станица“ во рамките на проектот „Мала соба“. На изложбата се претставува двегодишното искуство со бегалците кои потекнуваат од воените зони што се движат од Турција и Африка до Балкан и до Централна и Северна Европа. Проектот „Мала соба“ има за цел да ја информира и да ја подигне свеста на јавноста за проблемот со бегалците фокусирајќи се на неговите повеќекратни димензии: големината на оваа хуманитарна драма, моќта на солидарноста, заканата од неконтролираното дејствување на нелегалните групи за трговија со луѓе и нивното негативно влијание врз европскиот азил, итната потреба од дејствување на европските власти, активирање на рефлексите на европските граѓани, активно учество на младите луѓе, како и универзитетските институции низ цела Европа. Отворањето на изложбата ќе се одржи денеска во 18 часот во просториите на „Mала станица“.
| | веќе видена | слични

 Згрижен е во прифатниот центар кај скопско Визбегово. За него, патот долг десетици илјади километри завршува тука, во Македонија. - Патот до тука беше тежок. Редовно се соочувавме со животни проблеми. Со немилосредни криумчари, со крадци, кои ни ги одземаа парите и личните документи. Спиевме под ведро небо на дожд и многу ладно време. Инаку, јас се одлучив на ваков чекор со моите 20 години поради сиромаштијата во моето семејство, изјави мигрантот од Пакистан. Пред шест месеци, со неколкумина сонародници, нашиот  соговорник поднел барање за азил, бидејќи како што вели наишол на хуман однос од Македонците и верува, дека тука може да живее пристојно. За оваа половина година научил македонски, но само колку да се разбере за основни потреби. -   Останувам во Македонија. Се надевам дека барањето за азил ќе биде позитивно за мене. Инаку, сум преведувач,а завршив средно уметничка школа во Пакистан. Во меѓувреме и тука се дошколувам. Доаѓаат учители во Центарот каде што сум сместен и не е лошо, смета младиот ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Бегалците што пристигнуваат во Табановце најчесто се поврзуваат со шверцерски групи за да најдат илегален излез од територијата на Македонија. МВР треба да ги мониторира оние подрачја каде што има информации дека циркулираат шверцерски групи за да се следи што се случува со тие луѓе. Ова вчера го истакна директорката на Хелсиншкиот комитет, Уранија Пировска, на тркалезна маса „Бегалската криза во Македонија, моментална состојба, предизвици и идни чекори“. – Постојано апелираме на тоа дека луѓето ги снемува од камповите и добивме одговор дека МВР ќе презема повеќе мерки за да го следи движењето на бегалците што од Табановце се движат кон околните села, бидејќи најчесто тие секогаш стануваат жртви на секаков вид злоупотреби, меѓу кои е и трговијата со луѓе – вели Пировска. Таа посочи дека Хелсиншкиот комитет од самиот почеток на бегалската криза е вклучен со свои активности, со тимови во камповите во Гевгелија и во Табановце, каде што во моментов има околу 20 бегалци. – Македонија треба да биде свесна дека ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Во 2017 година забележани се 14.200 нелегални влегувања во земјата, што во просек е 50 луѓе на ден. Неможноста да се регистрираат сите бегалци што минуваат низ земјата е резултат на нивното шверцување, рече претставникот на УНХЦР, Даг Сугурдсон, на денешната тркалзена маса „Бегалската криза во Република Македонија, моментна состојба, предизвици и идни чекори“. Според претставникот на УНХЦР, Сигурдсон, земјава е далеку поподготвена за новиот предизвик за разлика од пред две години. „Годинава досега имавме 130 луѓе што поднеле барање за азил, но повеќето исчезнуваат пред барањето да се процесира, што укажува на фактот дека планот не им бил да останат во државата. Загрижува недостигот од демографска разноликост меѓу мигрантите. Забележано е дека во моментот е доминантна машката работноспособна популација“, рече Даг Сигурдсон од УНЦХР. Во текот на мигрантската криза азил имаат добиено пет лица, информира директорката на Хелсиншкиот комитет, Уранија Пировска. „Следниот предизвик е трговијата со луѓе, тешко им се ...
| | веќе видена | слични

Хелсиншкиот комитет во Македонија, констатираше дека бегалците во Табановце, често го напуштат кампот и бараат нелегален начин за да излезат од Македонија. Директорката на комитетот, Уранија Пировска, вели дека овој факт е загрижувачки, поради тоа што многу често овие луѓе се злоупотребуваат од страна на групите кои се занимаваат со трговија со луѓе. Според Пировска, Министерството за внатрешни работи, треба да има повисоко ниво на подготвеност и почесто да го набљудува просторот околу пограничниот премин. Од МВР велат дека ги набљудуваат овие зони и дека моменталната ситуација е мирна иако зголемувањето на бројот на бегалците во Грција, е аларм за нова мигрантска криза во Балканската рута, а прва држава на удар е Македонија. Но според Уранија Пировска и претставникот на УХНЦР, Даг Сигурдсон, земјата е добро подготвена за овој предизвик за разлика од пред две години. Според податоците на УНХЦР во Македонија, во текот на оваа година регистрирани се 14.200 илегални преминувања, односно во просек околу 50 луѓе ...
| | веќе видена | слични

Останато

Запрашан да ја коментира средбата на Катица Јанева со Зоран Заев во вила Водно, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски детално се осврна на нивното ...
сите 238 | | | веќе видена

Министерството за внатрешни работи има доволно обрасци за лични карти и возачки дозволи и треба уште да пристигнат. Нема причина овие документи да се издаваат ...
сите 184 | | | веќе видена

Еленко Миланов, бранител на тројца од обвинетите дека ги организирале настаните во Собранието на 27 април 2017 година, Tрајко Вељаноски, Спиро Ристовски и Миле ...
сите 129 | | | веќе видена

Околу 10.000 демонстранти маршираа во германскиот град Ханау за да оддадат почит на деветмината кои пред четири дена беа убиени од антиисламски екстремист. ...
сите 108 | | | веќе видена

Кошаркарот на Лос Анџелес Лејкерс присуствуваше на настанот во центарот „Стејплс“, но за медиумите изјави дека не сака да биде на фотографиите. Вчера „Стејплс“ ...
сите 94 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Доминираат работноспособните мажи меѓу мигрантите кои гравитираат кон запад

Од:
До кого (е-маил):
Порака: