Доктори предупредуваат: Опасно е движењето без маски


Во вечерашната емисија „Дебата’’ на ТВ Нова дебатираа активисти и доктори на тема „Воздух или Отров“. Сите учесници во дебатата се согласија со фактичката состојба за загаденоста и штетноста со ПМ10 Честичките и преголемото количество во воздухот особено во Скопје и Тетово каде ситуацијата е загрижувачка. На прашањето на новинарот зошто не се користат специјализирани заштитни маски со филтри што не пропуштаат ситни честички, Пешева одговори дека сме немале култура на употребување на заштитни маски но и дека тие маски само го превенирале но не го решавале проблемот. „Децата се најпогодни на загадувањето на воздухот и внатрешното и надворешното, општо кај целокупната популација најпогодни се дишните патишта и кардиоваскуларниот систем’’.-изјави активистката и доктор Мими Кимовска. „Заводот за епидемиологија треба да излезе со статистика и препораки. Да навистина потребни се маски и без маски не треба да се излегува овој период’’- вели Др. Кимовска „Набавив и веќе ја користам, но потребно е да се намали нивото ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Во секој момент, на седницa на Владата, очекуваме да биде разгледан и усвоен ПРЕДЛОГОТ ЗА ПРАГОВИТЕ НА ИНФОРМИРАЊЕ И АЛАРМИРАЊЕ ЗА PM10. Во недостаток на мерки кои ќе владеат во тек на целата критична, грејна сезона, првенствено за Скопје, од 15 октомври до 15 април, сметаме дека единствено нешто што останува како некаква можност за реагирање од страна на локалната власт и ЗАДОЛЖИТЕЛНО спроведување на КРАТКОРОЧНИТЕ МЕРКИ се токму Праговите на информирање и алармирање за PM10. Примарната функција на праговите е заштитна, а безбедно ниво на PM10 нема. Затоа, неопходно е алармантната состојба да биде прогласена соодветно реалноста и опасностите по здравјето по секој жител, а не соодветно избегнување на бројот на уклучувања на тој аларм. Ако град Скопје не може да донесе сет мерки кои ќе важат во тек на целата грејна сезона, тогаш прагот ќе мора да ја отсликува реалноста на загадувањето со PM10, а не да ја избегнува истата. Како граѓани на едни од најзагадените градови во Европа, во нашето барање доставено и ...
| | веќе видена | слични

Граѓанската иницијатива „О2“ – Коалиција за чист воздух, до Владата доставила предлог за намалување на праговите на информирање и алармирање на канцерогените ПМ10-честичките. „Неопходно е алармантната состојба да биде прогласена соодветно реалноста и опасностите по здравјето по секој жител, а не соодветно избегнување на бројот на вклучувања на тој аларм. Ако град Скопје не може да донесе сет мерки кои ќе важат во тек на целата грејна сезона, тогаш прагот ќе мора да ја отсликува реалноста на загадувањето со ПМ10, а не да ја избегнува истата“, велат од граѓанската инцијатива. Од Коалицијата „О2“ бараат прагот на информирање за ПМ10-честичките да биде 50 микрограми на метар кубен, а никако повисок од 75 микрограми на микрограми на метар кубен, два дена последователно. Прагот на алармирање да биде поставен на 70 микрограми на метар кубен, но не повисок од 100 микрограми, два дена последователно. Од инцијативата бараат никакви други дополнителни услови да не влијаат на надминувањето на праговите. „Не се ...
| | веќе видена | слични

Граѓанска иницијатива О2 коалиција за чист воздух не се согласува со предлогот на Министерството за животна средина за праговите на информирање и алармирање за аерозагадувањето со ПМ10 честички.Граѓанските организации сметаат дека тие граници треба да бидат многу пониски од oнa што на 9 ноември го предложија од министерството.Во недостаток на мерки кои ќе владеат во тек на целата критична, грејна сезона, првенствено за Скопје, од 15 октомври до 15 април, сметаме дека единствено нешто што останува како некаква можност за реагирање од локалната власт и задолжително спроведување на краткорочните меррки се токму праговите на информирање и алармирање за ПМ10.Праг на информирање за ПM10 ги дефинира пониските концентрации, кои, откако ќе бидат надминати се ризик за човековото здравје при краткотрајна изложеност и е потребно навремено информирање на ранливата категорија граѓани, децата, хронично болните, бремените жени, постарите лица. А праг на алармирање за ПМ10 е кога концентрациите достигнале ниво и времетраење, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Коалицијата за чист воздух О2 бара прагот на информирање за ПМ10 честиците да биде 50 μg/m3, а никако повисок од 75 μg/m3, два дена последователно, прагот на алармирање да биде поставен на 70 μg/m3, но не повисок од 100 μg/m3, исто така, два дена последователно и никакви дополнителни услови да не влијаат на нивното надминување, со цел, како што посочуваат, да може да се реализираат краткотрајните мерки против загадувањето на воздухот, во недостиг на мерки кои би биле на сила во текот на целата критична грејна сезона. – Сметаме дека единствено нешто што останува како некаква можност за реагирање од страна на локалната власт и задолжително спроведување на краткорочните мерки се токму Праговите на информирање и алармирање за ПМ10 честичките. Примарната функција на праговите е заштитна, а безбедно ниво на ПМ10 нема. Затоа, неопходно е алармантната состојба да биде прогласена соодветно реалноста и опасностите по здравјето по секој жител, а не соодветно избегнување на бројот на вклучувања на тој аларм. Ако град ...
| | веќе видена | слични

Денеска во 11 часот мерните инструменти на министерството за животна средина во Битола покажаа загадување на воздухот во Битола. Мерната станица Битола 1 во индустрискиот дел на градот покажа ниско загадување со ПМ10 честичките. Исто така ниско загадување со ПМ 10 честичките покажа и мерната станица Битола 2 во ценатрот на Битола, но во исто време Битола 2 покажа и високо загадување со ПМ 2,5 честичките.
| | веќе видена | слични

- Сметаме дека единствено нешто што останува како некаква можност за реагирање од страна на локалната власт и задолжително спроведување на краткорочните мерки се токму Праговите на информирање и алармирање за ПМ10 честичките. Примарната функција на праговите е заштитна, а безбедно ниво на ПМ10 нема. Затоа, неопходно е алармантната состојба да биде прогласена соодветно реалноста и опасностите по здравјето по секој жител, а не соодветно избегнување на бројот на вклучувања на тој аларм. Ако град Скопје не може да донесе сет мерки кои ќе важат во тек на целата грејна сезона, тогаш прагот ќе мора да ја отсликува реалноста на загадувањето со ПМ10, а не да ја избегнува, се вели во соопштението од Коалицијата О2. Ваквото поставување на праговиите, кое како барање е доставено и до Владата на РМ, посочуваат од Коалицијата за чист воздух О2, е според препораките на СЗО, ЕЕА и по подобрите европски примери. Оттаму посочуваат дека не се согласуваат со предлогот на Министерството за животна средина и просторно планирање, ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Мерните станици за квалитет на воздухот на Министерството за животна средина и просторно планирање изминатите денови покажуваат високи концентрации на ПМ10 честичките. Изминатите денови најзагаден беше воздухот во Лисиче. И покрај овие статистики, Град Скопје и новиот градоначалник сè уште тактизираат како ќе реагираат. Тие во изјава за „Макфакс “ велат дека веќе е подигнато нивото на мобилност на градските служби, односно инспекциските органи со цел да се санкционираат палења на јавни површини, па истите се казнуваат со казна од 3000 денари. „Сепак, ова е само иницијална активност и мора да се соочиме со фактот дека проблемот нема да се реши веднаш, дека патот ќе биде долг и тежок и дека бара многу посветеност и добра волја од сите засегнати страни за да се изнајде решение за загадувањето“, велат од кабинетот на градоначалникот Петре Шилегов. Пред два месеца Шилегов најави дека стратегијата е подготвена, а како градска власт веднаш по изборите ќе преземе низа краткорочни мерки за намалување на ...
| | веќе видена | слични

Општина Аеродром – една од најголемите скопски општини. Над 70 000 жители кои живеат тука секоја зима се гушат во чадот и маглите. Како температурите паѓаат така загаденоста се зголемува. И оваа зима истиот проблем. Мерните станици со денови наназад покажуваат загадување над дозволените граници. Лисиче е една од населбите каде најмногу се чувствува загаденоста во воздухот. Со години наназад Лисичани вдишуваат канцерогени честички. Жителите велат очекуваат конечно од властите да преземат конкретни мерки и чекори со кои ќе се намали аерозагадувањето. Сериозен концепт и мерки кои ќе придонесат за ослободување на Скопје од енормното загадување беше првата работа со која сегашниот градоначалник Петре Шилегов велеше дека ќе се зафати. Но конкретни мерки кои ќе го намалат аерозагадувањето во престојната зима се уште нема. Оние кои произлегоа од неодамнешната средба на градоначалниците и министрите засега се само најави, но веќе наидоа на голем број критики кај дел од јавноста. За проблемот со загадувањето денеска ...
| | веќе видена | слични

Во Лисиче вчера воздухот бил загаден 10 пати над дозволеното. мерните станици регистрирале зголемено аерозагадување во сите скопски општини, но и во повеќе градови во државата. Мерките на надлежните засега се само во најава. Воздухот во Лисиче синоќа бил загаден 10 пати над дозволеното. Мерните станици на министерството животна средина измериле вредност на ПМ честичките од 486 микрограми на метар кубен, а дозволени се 50 микрограми. Зголемено аерозагадување е регистрирано во сите скопски општини, но и во Битола, Тетово, Куманово,Велес. На дел од граѓаните кои живеат во главниот град им пречи загаденоста на воздухот, други пак велат дека се навикнати. Експертите по јавно здравство предупредуваат дека и 20-тина минути дишење загаден воздух може да предизвика вошување на здравјето. -Докажано е дека и по 21 минута престој надвор кога воздухот е загаден може да им апоследици по здравјето, изјави д-р Александар Митов, м-р по јавно здравство и влијанија на животната средина врз здравјето И додека се полнат ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Ќе останат ли уште долго опасните хемикалии во магацинот во ОХИС со се експлозивниот винил хлорид ќе се знае по 21 ноември откако собранието на доверителите ќе ...
сите 250 | | | веќе видена

Договорот за предвремени избори на лидерската средба кај претседателот на државата Стево Пендаровски се случил за помалку од еден час. Како што изјави ...
сите 465 | | | веќе видена

Христијан МИЦКОСКИ: Почитувани наставници и професори, драги колеги и пријатели, вие сте луѓето коишто ја образуваат нашата нација и од мене ја имате целата ...
сите 206 | | | веќе видена

Библија му го спаси животот на боливиски полицаец, кој беше застрелан во градите од страна на демонстрантите.Полицаецот изјави дека „чудесниот“ инцидент се ...
сите 239 | | | веќе видена

Владиниот советник Дане Талевски го навлече гневот на граѓаните на социјалните мрежи откако на емисијата „Само Вистина“ во која дебатираше со Тимчо Муцунски ги ...
сите 177 | | | веќе видена

Оние кои размислуваа/т во Македонија да озаконат диктатура и да ги погазат Уставните права на граѓаните, за разлика од законот - не се повлечени. Но, ќе се ...
сите 72 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Доктори предупредуваат: Опасно е движењето без маски

Од:
До кого (е-маил):
Порака: