Владата отвори врата за поголемо задолжување на домашниот пазар


На предлог на Министерство за финансии, Владата денес усвои измена на Одлуката за утврдување на максималниот износ на ново задолжување преку издавање државни хартии од вредност на домашниот финансиски пазар за 2017 година. Одлуката за задолжување на домашниот пазар е донесена поради тековните поволни услови во споредба со условите на меѓународниот пазар, и поради интересот кај инвеститорите во домашни хартии од вредност Исто така, врз основа на заедничкото мислење на Министерство за информатичко општество и администрација, Министерството за финансии и Секретаријатот за законодавство, Владата ќе упати предлог до Уставниот суд да ја запре постапката за оценување на уставноста на членот 175 од Законот за електронски текомуникации. Согласно со ова мислење, членот 175 од Законот за електронски комуникации воопшто не навлегува во постапката за следење на комуникациите затоа што, според Амандманот XIX од Уставот, само врз основа на одлука на суд, под услови и во постапка утврдена со закон може да се отстапи од ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Технички или противуставен – која е вистинската дефиниција на членот 175 од законот за електронски комуникации. Експертите го гледаат како проблематичен кој ја олеснува злоупотребата на прислушувањето. За членот 175 критики даде и Прибе во својот прв извештај. А во членот е предвидена обврска за операторите да овозможат директна врска со својата комуникациска мрежа на УБК на МВР, односно со орган задолжен за следење на комуникации. Следењето требало да се врши во реално време, а следениот да не забележи дека УБК го прислушува, стои во овој член каде дури од операторите се бара и подобар квалитет за оној што прислушува. „Операторите треба да обезбедат иста или поголема сигурност и квалитет на следената комуникациска услуга од сигурноста и квалитетот на комуникациските услуги кои му се овозможени на лицето чии комуникации се следат“, стои во Член 175 Став 9 од законот за електронски комуникации. Проблем со членот 175 е што неговите противници сметаат дека со него се нарушуваат уставно загарантирани човекови ...
| | веќе видена | слични
2 копии

На последната владина седница, Владата даде предлог Уставниот суд да донесе решение за запирање на постапката за оценување на уставноста на членот 175 од Законот за електронски комуникации, усвоен во јуни. Но, портпаролот на Владата потенцира дека тоа е со цел да не се прави двојна работа, односно да нема парцијални решенија се додека не се комплетира конкретното специфично реформско системско решение кое ќе осигура дека злоупотребите на системот нема да се случуваат За помалку од еден месец ќе се отвори јавна дебата за реформите на безбедносниот систем што ги подготвува Владата за Управата за безбедност и контраразузнавање и на Законот за следење на електронските комуникации, кои се во финална фаза, најавија од Владата. Потенцираат дека целта е да се понуди системско решение кое ќе гарантира дека нема да се случуваат злоупотреби на системот. - Сакаме да обезбедиме сигурност за граѓаните на Република Македонија дека никој и никогаш без разлика кој и да е на власт нема да помисли да ги злоупотребува службите ...
| | веќе видена | слични

Владата не го злoупотребува системот за прислушување на УБК, туку наскоро ќе ги менува законите за електронски телекомуникации и за следење на комуникациите согласно реформите од планот 3-6-9. Тоа, според денешното појаснување, е причината поради која Владата дала мислење до Уставниот суд да ја сопре инцијатива за оценка на уставноста на член од Законот за електронски комуникации со кој се овозможува непречен пристап на УБК до операторите заради прислушување. „Сакаме да обезбедиме сигурност за граѓаните на Република Македонија дека никој и никогаш без разлика кој и да е на власт нема да помисли да ги злоупотребува службите за безбедност на оваа држава“. Уставниот суд отвори постапка за оценка на уставноста и законитоста на членот 175 од Законот за електронски комуникации во кој се вели дека операторите се должни да ги обезбедат сите неопходни технички услови за следење на комуникациите во нивните мрежи и тоа во реално време. Со ова практично се овозможува УБК директно да прислушува преку телефонските ...
| | веќе видена | слични

Привршуваат реформите на управата за безбедност и контраразузнавање, како и измените на законот за следење на електронските комуникации во Македонија. Владиниот портпарол, Миле Бошњаковски, вели дека измените се клучни за да се спречи нова злоупотреба на системот за прислушување. Во дебатата се очекува да бидат вклучени домашни и странски експерти, но и домашна јавност. Бошњаковски појаснува дека со последниот предлог на Владата, таа не му налага туку му предлага на Уставниот суд да ја запре постапката за оценување на уставноста на членот 175 од Законот за електронски комуникации, кој и овозможува на УБК директно да прислушува преку телекомуникациските оператори. „Гарантираме дека во моментов можна злоупотреба, невозможно е да се случи, на ПИ мерките. Директорот на УБК јавно и транспарентно кажа дека во моментов се што се случува таму е исклучиво со почитување на целосната законска процедура. Без налог од Обвинителство не може во Македонија повеќе да се користат посебни истражни мерки“, рече Бошњаковски.
| | веќе видена | слични

Дали со тоа власта купува време, за операторите да извршат набавка на нова опрема за следење на комуникации кои се одвиваат преку интернет? Што е во позадина на одлуката на Владата да не се одлучува по уставноста на членот 175 од законот за следење комуникации кој дава неограничена моќ да се прислушува. Дали со тоа власта купува време, за операторите да извршат набавка на нова опрема за следење на комуникации кои се одвиваат преку интернет? За појаснување - во членот 175 од Законот, операторите се должни да обезбедат технички услови за да овозможат следење комуникации преку нивните мрежи – мобилни, фиксни и интернет. Операторите на свој трошок ја одржуваат опремата, а информацијата од прислушувањето треба да биде на располагање веднаш откако ќе заврши комуникацијата. Додека трае разговорот, говорен или преку пораки, мејлови, лицето кое е предмет на прислушување не треба да забележи никаква промена во квалитетот на телекомуникациската услуга. Дека операторите, а не МВР се тие што купуваат опрема за ...
| | веќе видена | слични

Спорниот член 175 со кој се дава неограничена моќ на УБК да прислушува најверојатно ќе остане во фиока до избор на нови торјца судии во Уставниот суд. Извори од Уставен за ТВ 24 велат дека математиките со гласовите покажуваат дека нема мнозинство за каква било одлука по истечените мандати на тројца судии. Новиот закон за комуникации кој го подготвува владата, според најавите ќе ја претекне одлуката на уставните судии, бидејќи процедурата за избор на нови судии ќе биде по изборите и ќе се одолговлечи. Додека се создадат услови за одлучување во Уставниот суд, Владата испрати мислење до судот дека треба да се прекине целата постапка за одлучување. Од власта кои додека беа во опозиција ја спореа уставноста на овој член, сега велат дека не потребно да се преиспитува, и гарантираат дека никој нема да го злоупотреби системот за прислушување. „Во име на владата на РМ, одговорно можам да кажам дека остануваме на идејата дека реформите се потребни и се прават и сега се во финална фаза. Ќе бидат вклучени меѓународни и ...
| | веќе видена | слични

Уставниот суд требаше досега да се произнесе за уставноста на спорниот член од Законот за следење на комуникации, за да имаме јасна претстава, што треба да се сработи во претстојниот период, вели за Тв Нова Воислав Зафировски . Тој смета дека реформите во безбедносниот систем мораат да се случуваат и да течат континуирано и паралелно со промените во економскиот, општествениот и политичкиот живот во земјата, во спротивно, би претставувал кочница за развојот на демократијата и правата на граѓаните во Република Македонија. Зафировски е дециден дека можноста за злоупотреба на системот за следење на комуникациите е секогаш присутна, но мора да постојат механизми кои ќе вршат контрола и надзор врз самиот систем. За него е потребно, овие механизми да бидат позиционирани во Јавното Обвинителство или законодавниот дом, за да се намали ризикот од злоупотреба на прислушкувањето. За Зафировски, најголем проблем останува дуплирањето на надлежностите меѓу Управата за Безбедност и Контраразузнавање и полицијата, но и ...
| | веќе видена | слични

Одеднаш членот 175 од Законот за електронски комуникации не е спорен за Владата, иако за опозициската СДСМ беше спорен, поради злоупотреби на прислушувањето. Членот го спомна и Прибе во својот извештај, а Уставниот суд за малку веќе ќе го поништеше, но за конечна одлука ќе чека избор на тројца судии. Членот 175 предвидува обврска за операторите да овозможат директна врска со својата комуникациска мрежа на УБК на МВР, односно со орган задолжен за следење. Владиниот портпарол тврди дека нема разлика во ставот на СДСМ, додека е во влада и во опозиција. Уставниот суд го побарал мислењето на 10-ти август оваа година, иако иницијативата за испитување на уставноста на спорниот член е стара повеќе од две и пол години. Претседателот на Уставниот Суд, Никола Ивановски не сакаше да коментира ништо додека на писмено не добие од владата одговор. Според инсајдерски информации, Ивановски е еден од четворицата судии кои е против укинувањето на членот 175, но сега главен проблем е што Уставниот суд има само 6 судии бидејќи ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во исчекување на реформите за безбедносните служби, сомнежите за злоупотреба на системите за прислушување остануваат. Владата му предложи на Уставниот суд да ја запре постапката за оценување на уставноста на спорниот член од законот за електронски комуникации, кој му овозможува на УБК дирекно да преслушува преку опремата на телекомуникациските оператори. Самите системи за прислушување, вака како што се поставени, не даваат гаранција дека никој не ги злоупотребува и покрај тоа што Владата е децидна и тврди дека никој во нејзиниот мандат до сега не ги злоупотребил, вели поранешниот министер за внатрешни работи Павле Трајанов. Ваквата реакција следи откако Владата му предложи на Уставниот суд да ја запре постапката за оценување на уставноста на спорниот член од законот за електронски комуникации, кој му овозможува на УБК дирекно да преслушува преку опремата на телекомуникациските оператори. Владата тврди нема нелегално прислушување Од Владата велат дека досега нема евидентирано случај на злоупотреба на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

ТДП како најстара и најискусна политичка партија на Турците во Република Северна Македонија, секогаш е подготвена да одговара и да дава отчет пред своите ...
сите 185 | | | веќе видена

Европскиот совет без договор за датум за почеток на преговори со Северна Македонија и Албанија. Првите луѓе на Советот и Комисијата во Брисел со разочарување ...
сите 277 | | | веќе видена

Националниот празник Денот на македонската револуционерна борба, или популарно Денот на ВМРО, се одбележува денеска како неработен ден. На денешен датум во ...
сите 176 | | | веќе видена

Сите анкети покажуваат предност во корист на ВМРО-ДПМНЕ, а таа предност е околу 100.000 гласови рече Христијан Мицкоски во интервју за „Македонско радио“, ...
сите 382 | | | веќе видена

Чувар вработен во угостителски објект лоциран на скопскиот булевар „Јане Сандански“ во раните утрински часови на 22. октомври во полиција пријавил дека маж ...
сите 292 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Владата отвори врата за поголемо задолжување на домашниот пазар

Од:
До кого (е-маил):
Порака: