Економските директори во здравството ќе се укинуваат


Министерството за здравство побара од Владата да ги укине економските директори на клиниките и болниците. Дел од економските директори веќе се разршени со одлуки на министерот за здравство Таравари, а веќе е подготвен и нов закон за здравствена заштита со кој треба да се регулира новиот начин на управување со јавните здравствени установи. Главната причина за предлогот е досегашното искуство во примената покажало низа слабости во јавните здравствени установи во кои беа именувани двајца директори поради несоработка на лицата што беа именувани за директори, при што се јавуваа практични проблеми за реализација на акти и постапки каде што се бара согласност на двете лица. Од друга страна со укинувањето на економските директори треба да се намалат и трошоците за плати на менаџерите. Иако Таравари ова го најави веднаш по стапувањето на функцијата законските измени се бараат после два месеци. Економските директори беа воведени пред 11 години. Според тогашните законски измени втор директор добија сите клиники, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерот за здравство, Арбен Таравари, денеска одржа средба со директорите на сите клиники. На средбата, како што информираат од Министерството, Таравари ги презентирал своите очекувања од новите директори во претстојниот шестмесечен период, како и промените што треба да ги спроведат за поквалитетни здравствени услуги. Воедно, на средбата се разговарало за визијата за унапредување на здравствениот систем во следниот период и аспектите на кои посебно ќе бидат фокусирани директорите на овие клиники, соопштија од Кабинетот на министерот.
| | веќе видена | слични

Здравствена услуга ќе добие секој граѓанин кој е осигуреник. Тој само ќе треба да покаже лична карта, пасош, стара здравствена легитимација или електронска картичка со поминат рок, изјави министерот за здравство Арбен Таравари откако во јавноста се информираше дека се враќаат сините картони бидејќи на електронските здравствени картички им изминал рокот а нови нема кој да печати. - Сините картони се минато и немаме намера да ги враќаме во употреба. Настојуваме да го олесниме целиот процес и лекарите да немаат потреба да се занимаваат со хартиени дикументи. Тоа значи дека граѓаните нема потреба да ги имаат ниту да ги покажуваат – рече Таравари. Кој во Фондот, рече Таравари, наложил да се бараат сини картони во аптеките и кај лекарите ќе истражиме. Според министерот, и лицата кои досега биле принудени да земаат сини картони нема да треба во иднина тоа да го прават, оти за тоа нема потреба. - Со еден поглед во системот, лекарот може да види дали лицето е осигуреник или не. Таму се покажува со зелено дека е ...
| | веќе видена | слични

Здружението на лекари специјализанти ЗЛC ја поздравува одлуката на Министерството за здравство да го прифати барањето на ЗЛС за укинување на интермедиерниот испит. „Со овој конкретен чекор Министерството за здравство покажа свесност за проблемите со кои се соочуваат лекарите специјализанти и желба да се решат истите“, пишуваат во писмото до јавноста. „ЗЛС верува дека Министерот за здравство и во иднина ќе покаже разбирање и континуирано ќе соработуваме до конечно исполнување на нашата визија и мисија за задово лен лекар специјализант, необременет со егзистенцијални проблеми, целосно посветен на пациентите и со сите услови за да го искористи максимумот од својот потенцијал“, се вели во соопштението. „Само преку заеднички напори и реформи може ставиме стоп на одливот на белите мантили и да се потрудиме да обезбедиме достапна и квалитетна здравствена заштита за сите граѓани во Македонија“, додаваат тие.
| | веќе видена | слични

(Повод: Предлог-измени и дополнувања на Законот за здравствена заштита) Инспирирани од досегашните медиумски објави поврзани со укинувањето на организациски директори (т.н. во јавноста „економски директори“) во јавните здравствени установи, се обраќаме до јавноста за да појасниме која е улогата на организациските директори и бенефицијата што ја имаат јавните здравствени установи од именувањето на т.н. втор директор, кој во основа ги има истите обврски како и медицинскиот директор, а притоа значително влијае на намалување на можноста за корупција со воведување двоен потпис или врзан потпис т.е. принцип на контрола на четири очи. Секако, најголемата бенефиција од именувањето на организациски директори доаѓа со квалификациите што ги поседуваат поединците, така што секое генерализирање е неосновано. Најголемите предизвици се појавуваат во врска со подготвувањето на новиот закон за здравствена заштита, а по однос на значењето на позицијата организациски директор во јавните здравствени установи во Република ...
| | веќе видена | слични

Граѓаните на кои им се истечени електронските здравствени картички нема потреба да вадат сини картони во Фондот за здравствено осигурување, зашто на лекар ќе може да одат со лична карта или со пасош. Министерот за здравство Арбен Таравари вели дека не знае како дошло до тоа да се вратат сините картони и најави дека ќе побара одговорност од тој што ги пуштил во оптек, бидејќи, како што кажа, нема потреба од нив.- Сини картони нема да требаат. Од денеска нема да се бараат сини картони, ниту во примарното здравство, ниту во аптеките. Според бројчето на електронската картичка, дури и да е истечена таа, може во системот да се провери дали граѓаните имаат здравствено осигурување.Јас не знам како дошло до ова да се делат сини картони. Некој изгледа сакаше филм да направи, знаете многу се занимаваат со здравството. Ќе побараме одговорност кој пуштил во оптек сини картони, кога од нив нема потреба - изјави Таравари на вчерашната прес-конференција.Ваква одлука била донесена на вчерашната средба со двајцата директори ...
| | веќе видена | слични

Министерот за здравство Арбен Таравари денеска соопшти дека нема да се користат сини картони за лекување, туку само со лична карта и старата здравствена книшка. Ова, како што рече, било одлучено на денешната средба со двајцата директори на Фондот за здравствено осигурување, со претставници на „Мој термин“ и со претставници на приватните доктори. -Заеднички донесовме одлука во врска со прашањето што да се прави без електронските картички. Проектот е почнат во 2010, а картичките се користат од 2012 година. Тие картички воопшто не се користат и така ќе продолжи додека не најдеме поинакво решение. Сини картони нема да бидат потребни, само со лична карта и старата здравствена книшка лекарите можат да го проверат статусот на осигурување на лице место и ако се во зелено значи се в ред, ако е црвено значи не се осигурени, рече Таравари. Тој ги повика колегите од здравството да не ги враќаат пациентите, кога на многу едноставен начин да се провери здравственото осигурување на пациентот. Таравари рече дека веќе има ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Министерот за здравство Арбен Таравари вели дека не знае како дошло до тоа да се вратат сините картони и најави ќе побара одговорност од тој што ги пуштил во оптек, бидејќи, како што кажа, нема потреба од нив. „Сини картони нема да требаат. Од денес нема да се бараат сини картони, ниту во примарното здравство, ниту во аптеки. Според бројчето на електронската картичка, дури таа и да е истечена, може во системот да се провери дали граѓаните имаат здравствено осигурување. Јас не знам како дошло до ова да се делат сини картони. Некој изгледа сакаше филм да направи, знаете многу се занимаваат со здравството. Ќе побараме одговорност кој пуштил во оптек сини картони, кога од нив нема потреба“, изјави Таравари на денешната прес-конференција. Уште од самиот почеток на воведувањето на електрoнските картички проектот имаше низа пропусти. Прво финансирањето на картичките беше најавено дека ќе биде на товар на државата, но потоа екс министерот Тодоров објави дека граѓаните ќе си ги платат од свој џеб. Откако им истече ...
| | веќе видена | слични

Од денеска нема да се користат сини картони при одење на лекар, соопшти министерот за здравство, Арбен Таравари, на денешната прес-конференција. – Имав средба со двајцата директори на Фондот за здравствено осигурување, со претставници на „Мој термин“ и со претставници на приватните доктори. Заеднички донесовме одлука во врска со прашањето што да се прави без електронските картички. Проектот е почнат во 2010, а картичките се користат од 2012 година. Тие картички воопшто не се користат и така ќе продолжи додека не најдеме поинакво решение. Сини картони нема да бидат потребни, само со лична карта и старата здравствена книшка лекарите може да го проверат статусот на осигурување на самото место и ако свети зелено, значи се во ред, а ако е црвено, значи не се осигурени – рече Таравари. Тој потенцира дека од денеска нема да се бара од пациентите да носат син картон, потребна е само лична карта. Министерот истакна дека веќе се прават планови за изнаоѓање долгорочно решение за проблемот. – Размислуваме за многу ...
| | веќе видена | слични

На пациентите од денеска нема да им треба син картон за преглед или за подигнување лек во аптека. Потребна им е единствено електронска здравствена картичк,а без оглед дали и е истечен рокот или здравствена книшка, или лична карта, патна исправа, само за да се провери дали се здравствено осигурени. Ако е осигуран пациентот ќе ги добие сите здравствени услуги. Министерот за здравство Арбен Таравари изјави дека воопшто нема да има сини картони, и додаде дека размислуваат за многу подобро идејно решение. Веќе идната недела, потенцира, ќе имаат средба со министрите за внатрешни работи и за информатичко општество и администрација заедно со директорите на ФЗОМ за да се најде најдоброто и најрационалното решение за сите граѓани. -Со старата книшка, со старата картичка, со лична карта може да се провери дали осигуреникот е осигуран. Ако е осигуран, се може да земе. Секаква здравствена услуга може да добие. Ако сте осигурани, само со вашите лични карти, или само со пасош, одете каде што се даваат здравствени услуги и ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Албанските членови на Судскиот совет излегоа со став спротивен на претседателот на Советот, Кире Здравев. Тие се оградуваат од изјавата на Здравев дека ...
сите 272 | | | веќе видена

Петте илјади амандмани на ДУИ за Изборниот законик дојдоа само како шлаг на тортата наречена коалициски недоразбирања меѓу владините партнери. Претходно ...
сите 364 | | | веќе видена

Вработените во Министерството за здравство денеска се приклучија на акцијата – Администрацијата чисти со граѓанската организација „Не биди ѓубре“.Министерот за ...
сите 160 | | | веќе видена

Кристал Ив Бровит која има 21 година и е од Мелбурн, е првата идентификувана жртва од вулканот во Нов Зеланд. 21-åriga Krystal Eve Browitt första officiella ...
сите 146 | | | веќе видена

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денеска негираше дека имал редовни контакти со обвинетиот Бојан Јовановски во случајот „Рекет“. – Службени ...
сите 220 | | | веќе видена

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, рече дека пред да замине за Париз, имале низа средби со СДСМ на кои се договорале околу измените за изборниот ...
сите 22 | | | веќе видена

Јавното обвинителство мора да отвори сериозна истрага во која што ќе ја утврди одговорноста на Министерот за здравство Венко Филипче во скандалот со ...
сите 120 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Економските директори во здравството ќе се укинуваат

Од:
До кого (е-маил):
Порака: