Се подготвуваат измени во Законот за здравствената заштита


Со Законот за здравствената заштита е уредено, покрај другото, раководењето со јавните здравствени установи. Со член 105 е предвидено во јавна здравствена установа – здравствен дом со над 1.000 вработени, универзитетски клинички центар, универзитетска клиника, клиничка болница, универзитетски институт и институт се именуваат двајца директори и тоа организациски директор и медицински директор кои се одговорни за работењето на јавната здравствена установа и за обврските што се преземаат во правниот промет во согласност со надлежностите утврдени со овој или друг закон, подзаконските прописи и менаџерскиот договор. Досегашното искуство во примената покажа низа слабости во јавните здравствени установи во кои беа именувани двајца директори заради несоработка на лицата кои беа именувани за директори, при што се јавуваа практични проблеми за реализација на акти и постапки каде што се бара согласност на двете лица. Целта да се воспостави поефикасно и поефективно организирање на работата во установите со организациска ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Градската Болница “8 септември” е потоната во длабоки долгови. Дури 5 милиони евра е дупката која ја оставило претходното раководство, рече денеска на прес-конференција новиот директор на оваа здравствената установа, Христијан Костов. Тој бара од Владата да најде начин за да се отплати долгот, и потоа да се отвори патот за реновирање на болницата. Според него најприоритетни се салите за операции. Костов се надева дека во употреба ќе биде ставен и хелиодромот со кој полесно и побрзо би се транспортирале пациенти кои се во тешка состојба а треба да се лекуваат во Скопје. Годишно болницата прима околу 250 илјади пациенти и врши од 6 до 7 илјади операции. Болницата се соочува и со недостиг на персонал поради што голем број на одделенија во оваа болница се затворени. По завршувањето на локалните избори, раководството очекува да бидат распишани огласи за вработување со што во целост би проработел овој здравствен капацитет.
| | веќе видена | слични

Во општата болница „8 Септември“, салите за операција не се реновирани уште од 1971 година. Во најлоша состојба е Одделението за интензивна нега и реанимација, вели в.д директорот, Христијан Костов. Со годишен буџет од 1.3 милиони евра, според него, болницата не може да го покрие долгот кој го наследил во висина од пет милиони евра. Во првата седмица како директор, Костов излезе со две барања за оваа здравствена установа. Костов вели дека за покривање на долгот ќе побара помош од Владата, односно од Министерството за здравство. Од таму, пак, за ТВ21 велат дека веќе се формирани работни групи кои вршат проценка на долговите на сите јавни здравствени установи. “Работните групи во Министерството за здравство, се запознаени со долговите на сите јавни здравствени институции и заедно со директорите, работиме во наоѓање на конструктивни решенија за проблемот за долговите“, велат од министерството. Во текот на една календарска година, во Општата болница „8 септември“ се вршат околу седум илјади операции, а ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Долгови на болницата од околу 5 милиони евра или 243 милиони денари кон разни фирми, неплатени сметки, режиски трошоци и затезни камати, нереновирани операциски оддели, единица за реанимација и амбулатнти, но и недостиг на персонал затекнало новото раководство на Градската општа болница „8 Септември“ од Скопје. В.д. директорот на ГОБ „8 Септември“ Христијан Костов рече дека тоа би значело дека со досегашното темпо на работа би се довело во прашање функционирањето на болницата, во која се извршуваат од 6-7.000 операции на годишно ниво, а во чии амбуланти се прегледуваат над 250 илјади пациенти годишно. - Од најкруцијално значење е интервенција кај операциските сали кои со ова темпо на работа на болницата нема да можат да бидат функционални - рече Костов. Костов рече и дека има недостиг на персонал во одредени специјалности поради што одредени оддели се затворени. Најави дека приоритет за новото раководство на болницата во следниот период ќе биде итна реконструкција на операциските сали и на единицата за ...
| | веќе видена | слични

Здружението на лекари специјализанти ЗЛC ја поздравува одлуката на Министерството за здравство да го прифати барањето на ЗЛС за укинување на интермедиерниот испит. „Со овој конкретен чекор Министерството за здравство покажа свесност за проблемите со кои се соочуваат лекарите специјализанти и желба да се решат истите“, пишуваат во писмото до јавноста. „ЗЛС верува дека Министерот за здравство и во иднина ќе покаже разбирање и континуирано ќе соработуваме до конечно исполнување на нашата визија и мисија за задово лен лекар специјализант, необременет со егзистенцијални проблеми, целосно посветен на пациентите и со сите услови за да го искористи максимумот од својот потенцијал“, се вели во соопштението. „Само преку заеднички напори и реформи може ставиме стоп на одливот на белите мантили и да се потрудиме да обезбедиме достапна и квалитетна здравствена заштита за сите граѓани во Македонија“, додаваат тие.
| | веќе видена | слични
3 копии

Градската општа болница „8 Септември“ во Скопје има долг од 5 милиони евра, или околу 243 милиони денари, соопшти новиот директор Христијан Костов, кој на денешната прес-конференција информираше во каква состојба ја затекнал болницата , откако тој стапил на функцијата. „Долгот е кон разни фирми и останати долгови од разни неплатени сметки, режиски торошоци и казнени камати од некои тужбени барања“, изјави Костов. Тој додаде дека во делови од болницата не се направени никакви поправки подолго време, или поточно 46 години , од пуштањето на болницата во 1971 година. Најитно според Костов е интервенција на операционите сали. „Со ова темпо на работа на болницата, во догледно време нема да бидат функционални. Треба да се има предвид дека на годишно ниво во ГОБ се изведуват 6-7 илјади оперативни интервенции. Освен оперативниот блок и одделот за интензивно лекување и другите сегменти, како абулантските простории треба да се обноват. Тука се опслужуваат годишно околу 250 илјади пациенти“, рече Костов. Костов најави ...
| | веќе видена | слични

(Повод: Предлог-измени и дополнувања на Законот за здравствена заштита) Инспирирани од досегашните медиумски објави поврзани со укинувањето на организациски директори (т.н. во јавноста „економски директори“) во јавните здравствени установи, се обраќаме до јавноста за да појасниме која е улогата на организациските директори и бенефицијата што ја имаат јавните здравствени установи од именувањето на т.н. втор директор, кој во основа ги има истите обврски како и медицинскиот директор, а притоа значително влијае на намалување на можноста за корупција со воведување двоен потпис или врзан потпис т.е. принцип на контрола на четири очи. Секако, најголемата бенефиција од именувањето на организациски директори доаѓа со квалификациите што ги поседуваат поединците, така што секое генерализирање е неосновано. Најголемите предизвици се појавуваат во врска со подготвувањето на новиот закон за здравствена заштита, а по однос на значењето на позицијата организациски директор во јавните здравствени установи во Република ...
| | веќе видена | слични

Неплатени сметки, режиски трошоци, неплатени фактури кон фирми, камати... или вкупно 243 милиони денари (околу 5 милиони евра) е долгот на Градската општа болница „8 Септември“. Освен тоа, рече новиот директор на болницата Христијан Костов за затечената ситуација во оваа здравствена установа, нереновирани се операциските оддели, единиците за реанимација и амбулатнти, а нема и доволно персонал.Ова, според в.д. директорот Костов, значи дека работата на болницата е доведено во прашање. Тука годишно се извршуваат од 6-7.000 операции, а се прегледуваат 250 илјади пациенти.„Од најкруцијално значење е интервенција кај операциските сали кои со ова темпо на работа на болницата нема да можат да бидат функционални“, рече Костов додавајќи дека реконструкција во овие делови не е направена повеќе децении.Тој најави дека приоритет за новото раководство на болницата во следниот период ќе биде итна реконструкција на операциските сали и на единицата за реанимација. Освен тоа, рече Костов, приоритет ќе биде и воспоставувањето ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Тоа, според в.д. директорот на ГОБ „8 Септември“ Христијан Костов би значело дека со досегашното темпо на работа би се довело во прашање функционирањето на болницата, во која се извршуваат од 6-7.000 операции на годишно ниво, а во чии амбуланти се прегледуваат над 250 илјади пациенти годишно. - Од најкруцијално значење е интервенција кај операциските сали кои со ова темпо на работа на болницата нема да можат да бидат функционални, рече Костов додавајќи дека реконструкција во овие делови не е направена повеќе децении. Постојниот персонал, смета Костов, работи пожртвувано и професионално, и одговара на потребите на болницата, но нагласи дека има недостиг на персонал во одредени специјалности поради што одредени оддели се затворени. Најави дека приоритет за новото раководство на болницата во следниот период ќе биде итна реконструкција на операциските сали и на единицата за реанимација. Како итен приоритет го посочи и воспоставувањето на воздушниот транспорт на пациенти со хеликоптер што, како што рече, ќе го ...
| | веќе видена | слични

Министерството за здравство побара од Владата да ги укине економските директори на клиниките и болниците. Дел од економските директори веќе се разршени со одлуки на министерот за здравство Таравари, а веќе е подготвен и нов закон за здравствена заштита со кој треба да се регулира новиот начин на управување со јавните здравствени установи. Главната причина за предлогот е досегашното искуство во примената покажало низа слабости во јавните здравствени установи во кои беа именувани двајца директори поради несоработка на лицата што беа именувани за директори, при што се јавуваа практични проблеми за реализација на акти и постапки каде што се бара согласност на двете лица. Од друга страна со укинувањето на економските директори треба да се намалат и трошоците за плати на менаџерите. Иако Таравари ова го најави веднаш по стапувањето на функцијата законските измени се бараат после два месеци. Економските директори беа воведени пред 11 години. Според тогашните законски измени втор директор добија сите клиники, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Албанските членови на Судскиот совет излегоа со став спротивен на претседателот на Советот, Кире Здравев. Тие се оградуваат од изјавата на Здравев дека ...
сите 273 | | | веќе видена

Петте илјади амандмани на ДУИ за Изборниот законик дојдоа само како шлаг на тортата наречена коалициски недоразбирања меѓу владините партнери. Претходно ...
сите 364 | | | веќе видена

Вработените во Министерството за здравство денеска се приклучија на акцијата – Администрацијата чисти со граѓанската организација „Не биди ѓубре“.Министерот за ...
сите 160 | | | веќе видена

Кристал Ив Бровит која има 21 година и е од Мелбурн, е првата идентификувана жртва од вулканот во Нов Зеланд. 21-åriga Krystal Eve Browitt första officiella ...
сите 146 | | | веќе видена

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денеска негираше дека имал редовни контакти со обвинетиот Бојан Јовановски во случајот „Рекет“. – Службени ...
сите 220 | | | веќе видена

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, рече дека пред да замине за Париз, имале низа средби со СДСМ на кои се договорале околу измените за изборниот ...
сите 22 | | | веќе видена

Јавното обвинителство мора да отвори сериозна истрага во која што ќе ја утврди одговорноста на Министерот за здравство Венко Филипче во скандалот со ...
сите 120 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Се подготвуваат измени во Законот за здравствената заштита

Од:
До кого (е-маил):
Порака: