Нови директори на три јавни здравствени установи, разрешени економските директори на повеќе ЈЗУ


За директори се назначени Салија Љатиф на Геронтолошкиот завод „13 Ноември“, Ангелчо Андоновски на Институтот за белодробни заболувања кај децата Козле, а Филип Гучев на Универзитетска клиника за ревматологија. Од Министертвото информираат дека во Психијатриската болница Бардовци останува досегашниот директор, Ќамиљ Ковачи. Разрешени се економските директори на клиничките болница во Тетово и во Штип, на универзитетските клиники за радиотерапија и онкологија, за кардиологија, за кардиохирургија, за клиничка биохемија, за неврохирургија, за дигестивна хирургија, за пластична хирургија, за торакална и васкуларна хирургија, за гастроентерохепатологија и на ТОАРИЛУЦ. - Во врска со именувањата на директори во јавните здравствени установи стоиме зад донесените одлуки и веруваме дека заеднички со овие кадри ќе ја реализираме нашата визија за подобро здравство за сите граѓани на Република Македонија. Напоменуваме дека редовно ќе ја следиме работата на новите ВД директори и ќе реагираме доколку изостануваат ...
| | веќе видена | слични

Министерството за здравство побара од Владата да ги укине економските директори на клиниките и болниците. Дел од економските директори веќе се разршени со одлуки на министерот за здравство Таравари, а веќе е подготвен и нов закон за здравствена заштита со кој треба да се регулира новиот начин на управување со јавните здравствени установи. Главната причина за предлогот е досегашното искуство во примената покажало низа слабости во јавните здравствени установи во кои беа именувани двајца директори поради несоработка на лицата што беа именувани за директори, при што се јавуваа практични проблеми за реализација на акти и постапки каде што се бара согласност на двете лица. Од друга страна со укинувањето на економските директори треба да се намалат и трошоците за плати на менаџерите. Иако Таравари ова го најави веднаш по стапувањето на функцијата законските измени се бараат после два месеци. Економските директори беа воведени пред 11 години. Според тогашните законски измени втор директор добија сите клиники, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Новиот министер за здравство Арбен Таравари веќе дел од нив ги разреши додека назначуваше нови медицински директори по клиниките. Министерството за здравство бара од Владата да ги укине економските директори на клиниките и болниците. Ресорното министерство веќе доставило предлог закон по скратена постапка за измени и дополнувања на законот за здравствена заштита со кој беа именувани овие менаџери. Новиот министер за здравство Арбен Таравари веќе дел од нив ги разреши додека назначуваше нови медицински директори по клиниките. Законските измени се неопходни бидејќи создавале проблеми во функционирањето на установите поради врзаните потписи за одредени постапки или набавка на медицински материјали. Но како што неколкупати досега посочи министерот Таравари со укинувањето на работното место на економските директори ќе се намалат и трошоците за платата во клиниката и ќе се пренаменат за други цели. Министерството за здравство веќе прави анализи колку пари би заштедила една клиника и дали економските менаџери ќе ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Власта почна постапка за измена на Законот за здравствената заштита, со кој, меѓу другото, е уредено раководењето со јавните здравствени установи. Со членот 105 е предвидено во јавна здравствена установа – здравствен дом со над 1.000 вработени, универзитетски клинички центар, универзитетска клиника, клиничка болница, универзитетски институт и институт да се именуваат двајца директори, и тоа организациски директор и медицински директор, кои се одговорни за работењето на јавната здравствена установа и за обврските што се преземаат во правниот промет во согласност со надлежностите утврдени со овој или друг закон, подзаконските прописи и менаџерскиот договор. Во образложението пишува дека досегашното искуство во примената покажало низа слабости во јавните здравствени установи во кои беа именувани двајца директори поради несоработка на лицата што беа именувани за директори, при што се јавуваа практични проблеми за реализација на акти и постапки каде што се бара согласност на двете лица. Власта предвидува да се ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерството за здравство должи 4, 2 милиони денари (68.000 евра) на Институтот за јавно здравје кој е сместен само еден спрат погоре во истата зграда. Министерството кон Институтот не исплаќало за партиципација за бремените жени кои се ослободени од ова со нивна одлука, повеќе од две години не ги плаќале превентивните кардиоваскуларни прегледи, како и набавката на неопходните радон детектори, потврдија за НОВА во Институтот за јавно здравје. Ова се само дел од скоро 90 милиони денари кои Институтот не може да си ги наплати за услугите кои ги извршиле на разни фирми, институции, училишта, поединци. Девет милиони денари оваа сума се од направени услуги во здравството. Сметката на Институтот е блокирана, а долгот изнесува над 130 милиони денари(2 милиони и 113 илјади евра). Во моментот сметката е блокирана поради две извршни решенија за долг од 4, 5 милиони денари кон ЕВН за неплатена струја и кон Фармахем, а извршители постојано тропаат на врата. Последната плата која вработените ја добија е за јуни ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерството за здравство бара од Владата да ги укине економските директори на клиниките и болниците. Според информации на Сител доставиле предлог закон по скратена постапка за измени и дополнувања на законот за здравствена заштита со кој беа именувани овие менаџери иако многумина беа разрешени паралелно со назначувањето на нови медицински директори. Токму и несогласувањето меѓу организациските и новите први луѓе лекари на јавните здравствени установи е една од причините за законски измени кои ги бара ресорното министерство бидејќи се создавале проблеми во функционирањето на установите поради врзаните потписи за одредени постапки или набавка на медицински материјали. Од друга страна со укинувањето на економските директори ќе се намалеле и трошоците за платата која ја добивале стои во целта на предлог законот. Иако Таравари ова го најави веднаш по стапувањето на функцијата законските измени се бараат после два месеци. Денеска од министерството за здравство не добивме одговор дали економските менаџери ако ...
| | веќе видена | слични

Министерството за здравство достави до Владата предлог за изменување и дополнување на Законот за здравствена заштита по скратена постапка. Целта на измените и дополнувањата, како што објаснуваат од министерството за здравство е да се воспостави поефикасно и поефективно организирање на работата во установите со организациска поставеност во која лицето именувано за директор ќе биде одговорно за работата на установата и - да се намалат трошоците поврзани со платите и другите трошоци за работење во јавните здравствени установи- здравствен дом со над 1.000 вработени, универзитетски клинички центар, универзитетска клиника, клиничка болница, универзитетски институт и институт. -Со Законот за здравствената заштита е уредено, покрај другото, раководењето со јавните здравствени установи. Со член 105 е предвидено во јавна здравствена установа - здравствен дом со над 1.000 вработени, универзитетски клинички центар, универзитетска клиника, клиничка болница, универзитетски институт и институт се именуваат двајца директори ...
| | веќе видена | слични

Власта планира да ги укине економските директори во болниците… веќе го објавија предлогот за измени на законот за здравствена заштита…. Со членот 105 е предвидено во јавна здравствена установа – здравствен дом со над 1.000 вработени, универзитетски клинички центар, универзитетска клиника, клиничка болница, универзитетски институт и институт да се именуваат двајца директори, и тоа организациски директор и медицински директор кои се одговорни за работењето на јавната здравствена установа и за обврските што се преземаат во правниот промет во согласност со надлежностите утврдени со овој или друг закон, подзаконските прописи и менаџерскиот договор. Досегашното искуство во примената покажа низа слабости во јавните здравствени установи во кои беа именувани двајца директори заради несоработка на лицата кои беа именувани за директори, при што се јавуваа практични проблеми за реализација на акти и постапки каде што се бара согласност на двете лица. Поефикасно и поефективно организирање на работата на директорите кои ...
| | веќе видена | слични

Со Законот за здравствената заштита е уредено, покрај другото, раководењето со јавните здравствени установи. Со член 105 е предвидено во јавна здравствена установа – здравствен дом со над 1.000 вработени, универзитетски клинички центар, универзитетска клиника, клиничка болница, универзитетски институт и институт се именуваат двајца директори и тоа организациски директор и медицински директор кои се одговорни за работењето на јавната здравствена установа и за обврските што се преземаат во правниот промет во согласност со надлежностите утврдени со овој или друг закон, подзаконските прописи и менаџерскиот договор. Досегашното искуство во примената покажа низа слабости во јавните здравствени установи во кои беа именувани двајца директори заради несоработка на лицата кои беа именувани за директори, при што се јавуваа практични проблеми за реализација на акти и постапки каде што се бара согласност на двете лица. Целта да се воспостави поефикасно и поефективно организирање на работата во установите со организациска ...
| | веќе видена | слични

Луѓето умиρаат, а Таравари се сонча по моρсκите плажи. Неспособниот СДС и неодговоρното министерство за здравство се најголема опасност по животот и здρавјето на гρаѓаните, обвини Светлана Колариќ, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ. „На скопската клиника згасна млад живот на 25 годишна девојκа. Поρади несоодветен медицинсκи тρетман, негрижа од стρана на здρавствените лица и κонстатиρана погρешна дијагноза згасна млад човечκи живот. Министеρот за болест Таρаваρи сè уште молчи и го κρие случајот од маκедонсκата јавност. Колку пациенти треба да починат за неполни 100 дена од владеењето на СДС за да владеачкото мнозинство се свести дека треба да се бара одговорност од Таравари?“, прашува таа. Очекувано е дека пациентите ќе страдаат, рече таа, кога примарен интерес на Заев и Таравари е да ги полнат клиниките со партиски, корумпирани и непрофесионални кадри. „Заев и Таρаваρи имаат тρи заедничκи κаρаκтеρистиκи, а тоа е неспособност во упρавување, негρижа за пρоблемите и потρебите на гρаѓаните и пациентите но исто така и ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Ќе останат ли уште долго опасните хемикалии во магацинот во ОХИС со се експлозивниот винил хлорид ќе се знае по 21 ноември откако собранието на доверителите ќе ...
сите 250 | | | веќе видена

Добив еден вид гаранција дека методологијата ја прават и ќе биде брзо готова и најави дека крајниот рок, според него, треба да биде максимум март за да биде ...
сите 626 | | | веќе видена

И идната година голем број од таканаречените рамковни вработени ќе седат дома, а ќе земаат плата. Така барем може да се заклучи од предложениот буџет. Во него ...
сите 189 | | | веќе видена

„Кога некој нема своја програма добро е да ги чита другите, можеби нешто и ќе научи. Добро е што Христијан Мицкоски ја чита Програмата на СДСМ, Планот за ...
сите 133 | | | веќе видена

Библија му го спаси животот на боливиски полицаец, кој беше застрелан во градите од страна на демонстрантите.Полицаецот изјави дека „чудесниот“ инцидент се ...
сите 239 | | | веќе видена

Владиниот советник Дане Талевски го навлече гневот на граѓаните на социјалните мрежи откако на емисијата „Само Вистина“ во која дебатираше со Тимчо Муцунски ги ...
сите 177 | | | веќе видена

Оние кои размислуваа/т во Македонија да озаконат диктатура и да ги погазат Уставните права на граѓаните, за разлика од законот - не се повлечени. Но, ќе се ...
сите 72 | | | веќе видена

Голем шум во јавноста кај нас, но и во регионот дигна најавата за т.н „ мини шенген“ по иницијативата на тројцата балкански лидери А. Вучиќ, Е. Рама и З. ...
сите 292 | | | веќе видена

Деветнаесетгодишна девојка од селото Отља, Липково со автомобилот удрила во 23-годишен пешак од селото Лојане.Несреќата се случила на регионалниот пат Липково ...
сите 277 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Нови директори на три јавни здравствени установи, разрешени економските директори на повеќе ЈЗУ

Од:
До кого (е-маил):
Порака: