Нови директорски смени во јавните здравствени установи


Министерството за здравство информира дека минатата недела биле именувани нови директори и во Геронтолошки завод каде директор ќе биде д-р Салија Љатиф, д-р Ангелчо Андоновски ќе го води Институтот за белодробни заболувања кај децата Козле и Универзитетската клиника за ревматологија каде директор ќе биде д-р Филип Гучев. Од министерството соопштија дека д-р Ќамиљ Ковачи останува директор на Психијатриската болница Бардовци. Разрешени се и економските директори во Клиничка болница Тетово, Клиничка болница Штип, Универзитетска клиника за радиотерапија и онкологија, Универзитетска клиника за кардиологија, Универзитетска клиника за кардиохирургија, Универзитетска клиника за клиничка биохемија, Универзитетска клиника за неврохирургија, Универзитетска клиника за дигестивна хирургија, Универзитетска клиника за пластична хирургија, Универзитетска клиника за торакална и васкуларна хирургија, Универзитетска клиника за гастроентерохепатологија и Универзитетска клиника ТОАРИЛУЦ. Министерството за здравство истакнува ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Заврши рокот на електронските картички во здравството. Иако беа најавувани како една од најголемите здравствени реформи, во пракса никогаш не профункционираа. Граѓаните од свој џеб платија за електронска здравствена картичка, а сега сините картони повторно се враќаат во употреба. Надлежните закочија со проектот. Новото раководство на Министерството за здравство вели дека допрва ќе бараат решение на проблемот. Дел од граѓаните денеска дојдоа да се информираат и да си ги подигнат картоните во подрачните служби на Фондот. Велат дека електронските картички се нефункционални и непотребни. Прашуваат зошто се потрошија толку пари на систем кој не функционира? „Цело време те тераат да плаќаш, ти даваат време и дека мора до крај на 2015 да се поднесе барање и сега на крај пак не важат. Народот да плати, државата да го полни џебот“ „Сега изгледа ќе треба да се вадат нови, не знам дали има потреба од тоа, само трошоци за луѓето“ „Видов на интернет дека се враќаат картоните, па одам да прашам, што да се направи“, велат ...
| | веќе видена | слични

Министерството за здравство побара од Владата да ги укине економските директори на клиниките и болниците. Дел од економските директори веќе се разршени со одлуки на министерот за здравство Таравари, а веќе е подготвен и нов закон за здравствена заштита со кој треба да се регулира новиот начин на управување со јавните здравствени установи. Главната причина за предлогот е досегашното искуство во примената покажало низа слабости во јавните здравствени установи во кои беа именувани двајца директори поради несоработка на лицата што беа именувани за директори, при што се јавуваа практични проблеми за реализација на акти и постапки каде што се бара согласност на двете лица. Од друга страна со укинувањето на економските директори треба да се намалат и трошоците за плати на менаџерите. Иако Таравари ова го најави веднаш по стапувањето на функцијата законските измени се бараат после два месеци. Економските директори беа воведени пред 11 години. Според тогашните законски измени втор директор добија сите клиники, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Новиот министер за здравство Арбен Таравари веќе дел од нив ги разреши додека назначуваше нови медицински директори по клиниките. Министерството за здравство бара од Владата да ги укине економските директори на клиниките и болниците. Ресорното министерство веќе доставило предлог закон по скратена постапка за измени и дополнувања на законот за здравствена заштита со кој беа именувани овие менаџери. Новиот министер за здравство Арбен Таравари веќе дел од нив ги разреши додека назначуваше нови медицински директори по клиниките. Законските измени се неопходни бидејќи создавале проблеми во функционирањето на установите поради врзаните потписи за одредени постапки или набавка на медицински материјали. Но како што неколкупати досега посочи министерот Таравари со укинувањето на работното место на економските директори ќе се намалат и трошоците за платата во клиниката и ќе се пренаменат за други цели. Министерството за здравство веќе прави анализи колку пари би заштедила една клиника и дали економските менаџери ќе ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Власта почна постапка за измена на Законот за здравствената заштита, со кој, меѓу другото, е уредено раководењето со јавните здравствени установи. Со членот 105 е предвидено во јавна здравствена установа – здравствен дом со над 1.000 вработени, универзитетски клинички центар, универзитетска клиника, клиничка болница, универзитетски институт и институт да се именуваат двајца директори, и тоа организациски директор и медицински директор, кои се одговорни за работењето на јавната здравствена установа и за обврските што се преземаат во правниот промет во согласност со надлежностите утврдени со овој или друг закон, подзаконските прописи и менаџерскиот договор. Во образложението пишува дека досегашното искуство во примената покажало низа слабости во јавните здравствени установи во кои беа именувани двајца директори поради несоработка на лицата што беа именувани за директори, при што се јавуваа практични проблеми за реализација на акти и постапки каде што се бара согласност на двете лица. Власта предвидува да се ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерството за здравство должи 4, 2 милиони денари (68.000 евра) на Институтот за јавно здравје кој е сместен само еден спрат погоре во истата зграда. Министерството кон Институтот не исплаќало за партиципација за бремените жени кои се ослободени од ова со нивна одлука, повеќе од две години не ги плаќале превентивните кардиоваскуларни прегледи, како и набавката на неопходните радон детектори, потврдија за НОВА во Институтот за јавно здравје. Ова се само дел од скоро 90 милиони денари кои Институтот не може да си ги наплати за услугите кои ги извршиле на разни фирми, институции, училишта, поединци. Девет милиони денари оваа сума се од направени услуги во здравството. Сметката на Институтот е блокирана, а долгот изнесува над 130 милиони денари(2 милиони и 113 илјади евра). Во моментот сметката е блокирана поради две извршни решенија за долг од 4, 5 милиони денари кон ЕВН за неплатена струја и кон Фармахем, а извршители постојано тропаат на врата. Последната плата која вработените ја добија е за јуни ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерството за здравство бара од Владата да ги укине економските директори на клиниките и болниците. Според информации на Сител доставиле предлог закон по скратена постапка за измени и дополнувања на законот за здравствена заштита со кој беа именувани овие менаџери иако многумина беа разрешени паралелно со назначувањето на нови медицински директори. Токму и несогласувањето меѓу организациските и новите први луѓе лекари на јавните здравствени установи е една од причините за законски измени кои ги бара ресорното министерство бидејќи се создавале проблеми во функционирањето на установите поради врзаните потписи за одредени постапки или набавка на медицински материјали. Од друга страна со укинувањето на економските директори ќе се намалеле и трошоците за платата која ја добивале стои во целта на предлог законот. Иако Таравари ова го најави веднаш по стапувањето на функцијата законските измени се бараат после два месеци. Денеска од министерството за здравство не добивме одговор дали економските менаџери ако ...
| | веќе видена | слични

Министерството за здравство достави до Владата предлог за изменување и дополнување на Законот за здравствена заштита по скратена постапка. Целта на измените и дополнувањата, како што објаснуваат од министерството за здравство е да се воспостави поефикасно и поефективно организирање на работата во установите со организациска поставеност во која лицето именувано за директор ќе биде одговорно за работата на установата и - да се намалат трошоците поврзани со платите и другите трошоци за работење во јавните здравствени установи- здравствен дом со над 1.000 вработени, универзитетски клинички центар, универзитетска клиника, клиничка болница, универзитетски институт и институт. -Со Законот за здравствената заштита е уредено, покрај другото, раководењето со јавните здравствени установи. Со член 105 е предвидено во јавна здравствена установа - здравствен дом со над 1.000 вработени, универзитетски клинички центар, универзитетска клиника, клиничка болница, универзитетски институт и институт се именуваат двајца директори ...
| | веќе видена | слични

Власта планира да ги укине економските директори во болниците… веќе го објавија предлогот за измени на законот за здравствена заштита…. Со членот 105 е предвидено во јавна здравствена установа – здравствен дом со над 1.000 вработени, универзитетски клинички центар, универзитетска клиника, клиничка болница, универзитетски институт и институт да се именуваат двајца директори, и тоа организациски директор и медицински директор кои се одговорни за работењето на јавната здравствена установа и за обврските што се преземаат во правниот промет во согласност со надлежностите утврдени со овој или друг закон, подзаконските прописи и менаџерскиот договор. Досегашното искуство во примената покажа низа слабости во јавните здравствени установи во кои беа именувани двајца директори заради несоработка на лицата кои беа именувани за директори, при што се јавуваа практични проблеми за реализација на акти и постапки каде што се бара согласност на двете лица. Поефикасно и поефективно организирање на работата на директорите кои ...
| | веќе видена | слични

Со Законот за здравствената заштита е уредено, покрај другото, раководењето со јавните здравствени установи. Со член 105 е предвидено во јавна здравствена установа – здравствен дом со над 1.000 вработени, универзитетски клинички центар, универзитетска клиника, клиничка болница, универзитетски институт и институт се именуваат двајца директори и тоа организациски директор и медицински директор кои се одговорни за работењето на јавната здравствена установа и за обврските што се преземаат во правниот промет во согласност со надлежностите утврдени со овој или друг закон, подзаконските прописи и менаџерскиот договор. Досегашното искуство во примената покажа низа слабости во јавните здравствени установи во кои беа именувани двајца директори заради несоработка на лицата кои беа именувани за директори, при што се јавуваа практични проблеми за реализација на акти и постапки каде што се бара согласност на двете лица. Целта да се воспостави поефикасно и поефективно организирање на работата во установите со организациска ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Обвинителката Вилма Рускоска не се сеќава дали ги погледнала снимките од безбедносните камери во домот на Бојан Јовановски алијас Боки 13, кои е логично да ја ...
сите 524 | | | веќе видена

Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје донесе наредба за спроведување истражна постапка против едно лице бидејќи постои основано сомнение дека ...
сите 128 | | | веќе видена

Екс министерката Гордана Јанкуловска и поранешниот шеф на тајната полиција Сашо Мијалков се само дел од поранешните функционери кои пред судот во Стразбур се ...
сите 392 | | | веќе видена

Весникот „АБЦ“ известува дека Португалецот им се доверил на своите најблиски во приватниот живот околу тоа што мисли за одлуката да го напушти Реал Мадрид и да ...
сите 218 | | | веќе видена

Претставници на актуелната владеачка партија во Грција сѐ почесто изјавуваат дека не се баш најсреќни со Преспанскиот договор и дека е штетен за Грција. Од ...
сите 171 | | | веќе видена

Факт е дека ВМРО-ДПМНЕ има неподмирен долг од 400 илјади евра за претседателската кампања на Гордана Силјановска и затворена сметка од која долгот не може да ...
сите 67 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Нови директорски смени во јавните здравствени установи

Од:
До кого (е-маил):
Порака: