Смени во здравство: Филип Гучев на Ревматологија, Спировски во Градска


Младиот специјалист Филип Гучев застана на чело на Клиника за ревматологија. Во Градската хируршка болница„ Св. Наум Охридски за нов директор е назначен Иван Спировски. За директор на Институт за белодробни заболувања кај децата во Козле е именуван Ангелчо Андоновски, кадровик на СДСМ. др.Филип Гучев директор на Клиника за ревматологија Во Геронтолошки завод ќе раководи Салија Љатиф, откако беше повлечено местото на Елена Костова поради тоа што нејзиниот сопруг е назначен за директор на болницата „8 Септември“. Во Психијатриската болница во Бардовци останува досегашниот директор, Ќамиљ Ковачи. Разрешени се и економските директори во следните јавни здравствени установи: Клиничка болница Тетово, Клиничка болница Штип, Клиника за радиотерапија и онкологија, Клиника за кардиологија, за кардиохирургија, за клиничка биохемија, Клиника за неврохирургија, за дигестивна хирургија, за пластична хирургија, Клиника за торакална и васкуларна хирургија, за гастроентерохепатологија и Клиника ТОАРИЛУЦ. др. Анѓелко ...
| | веќе видена | слични

Стојанче Павловски е новиот в.д. директор на Националната установа за народни игри и песни ансамбл „Танец”. Тој доаѓа на местото на Зоран Џорлев, докажаниот уметник, професионалец и афирматор на македонската култура, фолклор и музика. Од опозицијата реагираа за изборот на Павловски. Велат дека новиот директор не бил компетентен да биде на чело на ансамблот „Танец“ бидејќи имал завршено само средно градежно образование. Од министерството за култура објаснуваат дека за назначување в.д. директор е потребно личноста да биде истакнат член од таа устанува, а не некакво формално образование. Со над 4.500 концерти, „Танец“ е културна установа од највисок ранг во земјава. Ансамблот во текот на годините се закитил и со голем број на државни награди, како: „11-ти Октомври“, „Климент Охридски“, наградата од градот Скопје „13-ти Ноември“ како и орденот на заслуги доделен од претседателот на Република Македонија.
| | веќе видена | слични

Власта планира да ги укине економските директори во болниците… веќе го објавија предлогот за измени на законот за здравствена заштита…. Со членот 105 е предвидено во јавна здравствена установа – здравствен дом со над 1.000 вработени, универзитетски клинички центар, универзитетска клиника, клиничка болница, универзитетски институт и институт да се именуваат двајца директори, и тоа организациски директор и медицински директор кои се одговорни за работењето на јавната здравствена установа и за обврските што се преземаат во правниот промет во согласност со надлежностите утврдени со овој или друг закон, подзаконските прописи и менаџерскиот договор. Досегашното искуство во примената покажа низа слабости во јавните здравствени установи во кои беа именувани двајца директори заради несоработка на лицата кои беа именувани за директори, при што се јавуваа практични проблеми за реализација на акти и постапки каде што се бара согласност на двете лица. Поефикасно и поефективно организирање на работата на директорите кои ...
| | веќе видена | слични

За нов директор на Дирекцијата за технолошко развојни индустриски зони Владата на последната седница го назначи активистотот Александар Младеновски. Тој на ова директорско столче седнува на местото на Виктор Мизо кој od 2011 година раководеше со оваа институција. Младеновски е добро познат на јавноста како активист на Шарената револуција и беше во првите редови на протестите во Скопје, пишува еМагазин. За неговото професионално искуство нема многу информаци. Има диплома за бизнис менаџмент на Универзитетот во Тампа, САД, а во последните 11 години е вработен во компанијата Сетком Интернационал како брокер.
| | веќе видена | слични
2 копии

Владимир Ангелов, е назначечен за вршител на должност директор на Национална установа Кинотека на Македонија Скопје. Тој доаѓа на оваа позиција на местото на Бошко Грујоски, кој беше директор на оваа установа. Методија Велевски е новиот в.д. директор на Национална установа Приридно-научен музеј на Македонија Скопје, а доаѓа на местото на Ивица Заркадов, кој досега ја извршуваше функцијата вршител на должност директор на оваа установа. Весна Петрушевска, пак, е назначена за вршител на должност директор на Конзерваторскиот центар-Скопје. Од оваа функција разрешена е Мирка Илоска. Арсим Рамадани е назначен за вршител на должност директор во Национална установа – Филмски центар Вардар филм Македонија – Скопје. Претходно оваа функција ја извршуваше Димитар Попов. Владимир Ангелов, пак, е назначечен за вршител на должност директор на Национална установа Кинотека на Македонија Скопје. Тој доаѓа на оваа позиција на местото на Бошко Грујоски, кој беше директор на оваа установа.
| | веќе видена | слични

Затворите во Република Македонија со најновата одлука на владата добија нови директори или попрецизно кажано вршители на должност, но секако тие се новите раководители на казнено-поправните установи ширум земјава. Досега во повеќе извештаи како на Народниот правобранител, така и на домашните и меѓународните организации кои ги штитат човековите права беше нотирано дека во затворите владејат нечовечки услови, царува криминалот со внатрешна трговија на дрога, нашироко е распространета корупцијата, a хигиената е на неподносливо лошо ниво. Исто така многу проблематични се и притворските одделенија, особено во истржаниот затвор Скопје лоциран во Шуто Оризари. - Во Затвор „Скопје“, Омбудсманот затекнал релативно нови душеци за затворските кревети, кои намерно не биле заменувани со душеците – инкубатори за инсекти на кои спијат притворените. Во казнено-поправните установи во Македонија,, каде што нема бактериолошко испитување во кујните и на вработените осуденици во кујните, туку и храната, солната киселина, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Владата на Република Македонија ја објави листата на новите директори на различни агенции, фондови, државни управи и казнено-поправни установи што се во нејзина надлежност. Сите именувани се само вршители на должноста. Од позначајните функции, Ден Дончев е нов директор на Фондот за здравствено осигурување на Македонија, на чело на Агенција за филм на Република Македонија е именуван Горјан Тозија, додека директор на Управата за финансиска полиција ќе биде Арифат Муареми. На местото на Виктор Мизо во Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони седнува Александар Младеновски, а нов прв човек на Управата за културно наследство е Елеонора Петрова. Другите измени на раководни позиции може да се видат на владината веб-страница .
| | веќе видена | слични

Геронтолошкиот завод, Институтот за белодробни заболувања кај децата „Козле“ и Универзигтетската клинки за ревматологија добија нови директори, информира Министерството за здравство. За директор на Геронтолошки завод е поставен Салија Љатиф, во Институтот за белодробни заболувања кај децата Козле е именуван Ангелчо Андоновски, а нов директор на Универзитетска клиника за ревматологија е Филип Гучев. Во Психијатриската болница Бардовци останува досегашниот директор, Ќамиљ Ковачи, додаваат од Министерството. – Исто така се разрешени економските директори во следните јавни здравствени установи: Клиничка болница Тетово, Клиничка болница Штип, Универзитетска клиника за радиотерапија и онкологија, Универзитетска клиника за кардиологија, Универзитетска клиника за кардиохирургија, Универзитетска клиника за клиничка биохемија, Универзитетска клиника за неврохирургија, Универзитетска клиника за дигестивна хирургија, Универзитетска клиника за пластична хирургија, Универзитетска клиника за торакална и васкуларна ...
| | веќе видена | слични

Ристе Недески од Охрид е именуван за вршител на должноста директор на Казнено поправната Установа затвор Охрид. Неговото поставување е во склоп на именувате функционери и директори на органи, државни управи и казнено поправни установи што се во надлежност на Владата а денеска се објавени одлуките во Службен весник на Република Македонија. Функцијата директор на Затворот Охрид, во претходните неколку години ја извршуваше Стефан Трпеноски.
| | веќе видена | слични

Министерството за здравство информира дека минатата недела биле именувани нови директори во уште три јавни здравствени установи. За директор на Геронтолошкиот завод е поставена Салија Љатиф, на Институтот за белодробни заболувања кај децата – Козле – Ангелчо Андоновски и на Универзитетската клиника за ревматологија – Филип Гучев. Од МЗ информираат дека во Психијатриската болница Бардовци останува досегашниот директор, Ќамиљ Ковачи. Исто така, разрешени се економските директори во следните јавни здравствени установи: Клиничка болница Тетово, Клиничка болница Штип, Универзитетска клиника за радиотерапија и онкологија, Универзитетска клиника за кардиологија, Универзитетска клиника за кардиохирургија, Универзитетска клиника за клиничка биохемија, Универзитетска клиника за неврохирургија, Универзитетска клиника за дигестивна хирургија, Универзитетска клиника за пластична хирургија, Универзитетска клиника за торакална и васкуларна хирургија, Универзитетска клиника за гастроентерохепатологија и Универзитетска ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје донесе наредба за спроведување истражна постапка против едно лице бидејќи постои основано сомнение дека ...
сите 120 | | | веќе видена

Екс министерката Гордана Јанкуловска и поранешниот шеф на тајната полиција Сашо Мијалков се само дел од поранешните функционери кои пред судот во Стразбур се ...
сите 385 | | | веќе видена

Од кога тоа Ново Нордиск произведува сомнителен инсулин и од кога тоа Данска е всушност Турција?Документите тоа го говорат, а Министерството за здравство и ...
сите 109 | | | веќе видена

„Портпаролот на Никола Груевски, Христијан Мицкоски денеска конечно призна дека неговата ВМРО-ДПНЕ има незаконски долг од 400.000 евра за кампањата на Гордана ...
сите 97 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Смени во здравство: Филип Гучев на Ревматологија, Спировски во Градска

Од:
До кого (е-маил):
Порака: