Средба на претставници на МТСП со претставници на КСОМ


Претставници на Министерството за труд и социјална политика остварија средба со претставници на Конфедерација на синдикати на Македонија (КСОМ).На средбата, како што соопшти Министерството за труд и социјална политика, претседателот на КСОМ Марјан Ристески, генералниот секретар на КСОМ и претставник Синдикатот на полицијата Гоце Делчев Тодев и членот на претседателство и претставник на Независниот синдикат на градежните работници, инженери и трговци во градежништвото Атанас Трајковски ги презентирале состојбите во остварувањето на работничките права, како и состојбите коишто се однесуваат на синдикалното организирање во приватниот сектор.Од друга страна, Министерството за труд и социјална политика ја истакнало спремноста за соработка во однос на унапредувањето на работничките права, имајќи ги во предвид меѓународните стандарди и искуства.Новата Влада на РМ во своите програмски определби се обврзала да обезбеди процес на загарантирани консултации со граѓанскиот сектор, со коморите, со синдикатите и со други ...
| | веќе видена | слични

Привремено вработените да имаат исти права со останатите во земјава, бараат од синдикатот. Со овој предлог 5.130 лица кои добиле работа преку агенциите за привремени вработвања , ќе имаат еднаков третман со другите работнции во однос на платите, и за нив ќе важат сите одредби од законот за работни односи и за безбедност и заштита при работа, синдикално ќе им се дозволи да се организираат. Од ССМ посочија дека следната недела до влада ќе го достават и прелогот за зголемува на минималната плата, намалување на периодот на вработување од 5 на три години, и 30 отсто од работниците во зоните да бидат вработени на неопределено. Предлогот е минималната плата од сегашните 10. 080 денари да се зголеми на 12 илјади денари. Во идина ќе се преговара и за важноста на колективниот договорот и во јавниот сектор.
| | веќе видена | слични
2 копии

Живко Митревски или Дарко Димовски, кој ќе преговара за правата на работниците во приватниот сектор? Вработените во стопанството наскоро ќе останат без колективен договор, а се очекува преговорите за новиот да почнат за два месеци. Сепак, останува нејасно кој ќе ги преговара во име на работниците со оглед на постапките кои се водат пред институциите за легитимноста на претседателот на ССМ. Живко Митревски останува на ставот дека нема да биде сменет, додека Дарко Димовски очекува дека институциите ќе ја спроведат одлуката на Врховен за неговата легитимност и наскоро ќе биде впишан во Централниот регистар. „Претседателите се бираат на конгресо, на органи и тела и таа постапка одамна е завршена и разрешена и тоа решение кое беше обид така со административна мерка да биде променет претседателот на Синдикатот, беше поништена.“ – изјави Живко Митревски – претседател на ССМ „Врховниот суд ја потврди мојата легитимност како претседател на ССМ, судските постапки не се завршени, ќе почекаме и верувам дека ќе се ...
| | веќе видена | слични
10 копии

Работниците кои се вработени преку агенциите за привремени вработувања ќе ги имаат истите права како и останатите вработени согласно Законот за работни односи. Ова е предвидено во предлог-законското решение за агенциите за привремени вработувања кое веќе помина на последната седница на Економско-социјалниот совет и треба да влезе во владина процедура. Претседателот на ССМ Живко Митрески денеска на прес-конференција рече дека со овие законски измени бенефит ќе имаат 5.131 работник. - Со овој предлог закон се овозможува целокупните одредби од Законот за работни односи да важат за сите работници, односно и за работниците кои ги отстапува агенцијата за привремено вработување. Тие ќе важат и во делот на платата, на минималната плата, безбедноста и здравјето при работа, заштитата на посебните категории на работници... Важно е и тоа дека со член 21 и член 24 се регулира правото на слобода на синдикално организирање и колективно преговарање, истакна Митрески. Тој соопшти дека на денешната седница на Извршниот одбор ...
| | веќе видена | слични

Актуелното раководство на ССМ кое е во голем спор со членството каде се чека спроведување на одлуката за избор на новиот претседател Дарко Димовски, прави последни обиди за конструктивност во социјалниот дијалот предложувајќи нов закон со кој привремено вработените ќе имаат исти права како и тие со постојан работен однос. Ова е предвидено во предлог-законското решение за агенциите за привремени вработувања кое веќе помина на последната седница на Економско-социјалниот совет и треба да влезе во владина процедура.. Сепак, Дарко Димовски го оспори легитимитетот на Митрески и посочи дека треба да биде впишан во Централниот регистар како нов претседател на ССМ по одлуката на Врховниот суд. - Откако ќе го преземеме раководењето на ССМ ќе започнат преговорите за нов колективен договор како и вистинско застапување на правата на синдикалците, наместо претседателот на ССМ да биде човек близок до власта кој само ќе ги поздравува нејзините политики, изјави Димовски за Фактор. Претседателот на ССМ Живко Митрески денеска ...
| | веќе видена | слични

Ќе се зголемат правата на луѓето кои се ангажирани преку приватните агенции за вработувања. Се очекува околу 5.130 работници да ги добијат истите права како и другите, редовно вработени во институциите и компаниите. Ова се предвидува со новиот предлог закон што го мина филтерот на економско- социјалниот совет и влегува во владина процедура. Ќе се уредат и начинот на функционирање на агенциите и добивањето на лиценци. Со законот се предвидува привремените агенциски работници да можат да ги користат одредбите од прописите за работни односи, заштитата на посебни категории на работници, на жените за време на бременост, колективно договарање, правото на минимална плата, работно време и други работни услови. Од ССМ информираат дека е проследена постапката за продолжување на колективниот договор за приватен сектор, додека за колективниот договор за јавниот сектор се очекува да отпочнат преговорите со другите репрезентативни синдикати. Дијана Ценевска
| | веќе видена | слични
2 копии

Претседателот на СУТКОЗ и в.д. претседател на ССМ, Дарко Димовски, поднесе иницијатиива до новиот министер за информатичко општество и администрација за враќање на комуналните работници под капата на Законот за работни односи. Досега вработените во комуналните работници беа поделени на административни службеници (за кои важи Законот за административни службеници), даватели на јавни услуги (за кои важи Законот за вработените во јавниот сектор) и помошен технички персонал (за кои важи Законот за работни односи). Во писмото до министерот Дамјан Манчевски се наведени членови од повеќе закони кои важат за комуналните претпријатија и комунални работници со кои аргументирано се докажува дека комуналните работници и нивниот статус не може во целост да се регулираат со Законот за административни службеници и Законот за вработените во јавниот сектор. СУТКОЗ бара да се врати и во целост да се применува Законот за работни односи за сите вработени во комуналните претпријатија. „Бараме од новиот министер да ги спаси ...
| | веќе видена | слични

Претставници на Министерството за труд и социјална политика остварија средба со претставници на Конфедерација на синдикати на Македонија (КСОМ). „На средбата претседателот на КСОМ Марјан Ристески, генералниот секретар на КСОМ и претставник Синдикатот на полицијата Гоце Делчев Тодев и членот на претседателство и претставник на Независниот синдикат на градежните работници, инженери и трговци во градежништвото Атанас Трајковски ги презентираа состојбите во остварувањето на работничките права како и состојбите коишто се однесуваат на синдикалното организирање во приватниот сектор и сл. Од друга страна, Министерството за труд и социјална политика ја истакна подготвеноста за соработка во однос на унапредувањето на работничките права имајќи ги во предвид меѓународните стандарди и искуства. Новата Влада на РМ во своите програмски определби се обврза да обезбеди процес на загарантирани консултации со граѓанскиот сектор, со коморите, со синдикатите и со други релевантни чинители во сферите на работа на власта, при ...
| | веќе видена | слични

На средбата, како што соопшти Министерството за труд и социјална политика, претседателот на КСОМ Марјан Ристески, генералниот секретар на КСОМ и претставник Синдикатот на полицијата Гоце Делчев Тодев и членот на претседателство и претставник на Независниот синдикат на градежните работници, инженери и трговци во градежништвото Атанас Трајковски ги презентирале состојбите во остварувањето на работничките права, како и состојбите коишто се однесуваат на синдикалното организирање во приватниот сектор. Од друга страна, Министерството за труд и социјална политика ја истакнало спремноста за соработка во однос на унапредувањето на работничките права, имајќи ги во предвид меѓународните стандарди и искуства. Новата Влада на РМ во своите програмски определби се обврзала да обезбеди процес на загарантирани консултации со граѓанскиот сектор, со коморите, со синдикатите и со други релевантни чинители во сферите на работа на власта, при носење нови закони и измени на постојните. Исто така, се обврза и дека ќе направи ...
| | веќе видена | слични

Останато

Никакви понови факти не понудија бомбите за случајот за Мартин Нешковски, Смилковското езеро и смртта на Никола Младенов, трите клучни бомби со кои серијата ...
сите 238 | | | веќе видена

Јавниот обвинител Љубомир Јовески, вели дека во потрагата по парите од торбата „Луј Витон“, која јавноста ја виде на објавените снимки од криминалната афера ...
сите 225 | | | веќе видена

Извори во одбраната на луѓе инволвирани во предметите на СЈО тврдат дека најмалку еден од заштитените сведоци од случаите кои беа водени во сега згаснатата ...
сите 150 | | | веќе видена

 Каков понеделник ви најавува Зодијакот? Дали вашиот хороскопски знак денес ќе го следи среќа? Дали неделата ќе ви тргне „на десна нога?“ Кликнете на вашиот ...
сите 168 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Средба на претставници на МТСП со претставници на КСОМ

Од:
До кого (е-маил):
Порака: