Пренџов: Побаравме од Уставниот суд да укаже на нелогичноста во законите за локална самоуправа


3 копии

До кога трае мандатот на градоначалниците? Што стои во законот и што е она што претходи на различните толкувања во јавноста? На оваа тема во „Отворено студио“ на ТВ НОВА зборуваше Љупчо Пренџов, заменик министер за локална самоуправа. Како министерство за локална самоуправа ја следевме будно ситуацијата по предвремените парламентарни избори. Од 1-ви февруари размислувавме и се обидувавме да го решиме можниот проблем што можеше да настане првично со неформирање на владата. Разговаравме во рамки на министерството и одлучивме да поведеме постапка со цел да им објасниме на градоначалниците дека согласно изборниот законик тие ќе можат полноправно да ги извршуваат своите задачи, функции и надлежности во своите општини до 15-ти мај, бидејќи во изборниот законик пишува дека нови локални избори би се одржале во првата половина на месец мај. Сметавме дека дотогаш политичката криза веројатно ќе се реши, меѓутоа кога и да помислиме дека сме го постигнале дното на безизлезна ситуација, дното е уште подлабоко“, рече ...
| | веќе видена | слични

Државниот инспекторат за локална самоуправа донела решенија за запирање на примената на одлуките донесени од страна на советите на локалнитеа самоуправи, поради на нивниот истечен мандат на 24 март 2017. Од Инспекторатот инфромираат дека решенијата се испратени до општините, а покрената е иницијатива до Уставниот суд за оценување на уставноста и законитоста на укинатите прописи. Државниот инспекторат најави казни од 1.500 евра во денарска противвредност за одговорните лица кои ќе одбијат да ги исполнат решенија за запирање на донесените одлуки по 24 март. Македонија Има видео?:
| | веќе видена | слични
2 копии

Талат Џафери се соочува со кривична одговорност ако брзо не донесе одлука за одржување на локални избори. Градоначалниците бараат од него итно да ги распише локалните избори Иако ВМРО-ДПМНЕ не го признава Талат Џафери за претседател на собранието, градоначалниците од оваа партија бараат од него ова да го направи веднаш. Во спротивно, според првиот човек на Велес, Славчо Чадиев, Џафери се соочува со кривична одговорност. - Негова должност е да ги распише локалните избори. Во овој случај, тоа може да прерасне и во кривична одговорност бидејќи истите не се распишани. Јас зборувам за она што е излезено во Службен весник кој е официјално гласило по кое што се постапува, изјави Славчо Чадиев, градоначалник на Велес. Според Чадиев, има најави за сериозни проблеми во локалната самоуправа. Засега, вели тој, се справуваме со ситуацијата, но тоа не може да трае долго. - Ќе има проблем со платите, пред се со платите во училиштата, градинките, во областа на културата, библиотеката, пожарната и сето она што е под локална ...
| | веќе видена | слични

Иако ВМРО-ДПМНЕ не го признава Талат Џафери за претседател на собранието, градоначалниците од оваа партија бараат од него итно да ги распише локалните избори. Според првиот човек на Велес, Славчо Чадиев, Џафери се соочува со кривична одговорност ако брзо не донесе одлука за избори. „Негова должност е да ги распише локалните избори. Во овој случај, тоа може да прерасне и во кривична одговорност бидејќи истите не се распишани. Јас зборувам за она што е излезено во Службен весник кој е официјално гласило по кое што се постапува“, изјави Славчо Чадиев, градоначалник на Велес. Според Чадиев, има најави за сериозни проблеми во локалната самоуправа. Засега, вели тој, се справуваме со ситуацијата, но тоа не може да трае долго. „Ќе има проблем со платите, пред се со платите во училиштата, градинките, во областа на културата, библиотеката, пожарната и сè она што е под локална самоуправа“, вели Чадиев. Чадиев вели дека граѓаните на Велес веќе почнале да реагираат на неможноста да ги остварат своите права поврзани со ...
| | веќе видена | слични

Владата на ВМРО-ДПМНЕ и на ДУИ по еднодецениското владеење, речиси половина година функционира како техничка, односно како влада со потрошен мандат. Новоформираното парламентарно мнозинство на СДСМ и на партиите на Албанците до вчера го чекаше мандатот за формирање нова влада. Припадниците на истото тоа парламентарно мнозинство, како и нивните колеги од, сега веќе, опозицијата, веќе половина година напразно ги трошат своите мандати, без ниту еден донесен закон, одлука (освен онаа за избор на парламентарен спикер), ратификација, именување... Во меѓувреме, законски предвидениот четиригодишен мандат им истече и на градоначалниците и на општинските совети, така што и тие сега играат на продолженија, а се проблематизираат и мандатите на редица судии и обвинители. Станавме земја без мандати. Или барем земја во која проблематизирањето на мандатите на носителите на највисоките функции стана тема за општонародна забава, бидејќи збунувачките објаснувања на експертите и на компетентните институции до таа мера ја ...
| | веќе видена | слични

Паушално и произволно, без правен основ е известувањето на државниот инспекторат за ЛС дека ќе ги укине одлуките што ги донесле советниците по 24 март, тврди Владо Чинго адвокат и поранешен претседател на Советот на град Охрид. Инспекторатот е орган на министерството за Локална самоуправа кој ги контролира одлуките кои ги носи советот дали се во согласност со законот за локална самоуправа и другите закони кои ја уредуваат таа област. Вршат контроли и надзори , редовен, вонреден и контролен наздор и може врз основа на тоа да укинат некои акти од општината или програми, но е неразумно да тврдат дека на 24 март завршил мандатот на советниците и градоначалникот, подвлекува Чинго. „ Државниот инспекторат за Локална самоуправа не е тој што толкува закони. Оосбено не за тоа, кога престанува или започнува мандат .Тие се должни да вршат контроли инадзор на работат и доенсувањето на одлуките“, напоменува Чинго. На 24 март 2013 година беше првиот круг на локалните избори. Завршија изборите , но во некои општини имаше ...
| | веќе видена | слични

Градоначалниците се доведени во заблуда и без страв треба да продолжат со работа, вели Ванчо Шехтански, директор на Државниот инспекторат за локална самоуправа. Тој во изјава за „Слободен печат“ објаснува дека градоначалниците до крајот на годината имаат мандат и може да потпишуваат плата, како и разни други давачки. Единствено што не можат е да спроведуваат одлуки на совети на општините, затоа што мандатот на советниците е веќе истечен, поради што Инспекторатот ставил вон сила дури 600 одлуки донесени од советите на општините во периодот по 24 март. Според Шехтански, градоначалниците се доведени во заблуда од Министерството за правда и од Заедницата на единици на локална самоуправа (ЗЕЛС) и нејзиниот претседател Коце Трајановски. - Министерот за правда е „англиска кралица“ во локалната самоуправа, односно нема никаква надлежност. Но, од Министерството е изготвено мислење, според кое мандатот на градоначалниците истекол на 15 мај. За ова разбрав случајно и кога поставив прашање врз основа на кои надлежности ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Тешко дека до крајот на неделава Талат Џафери ќе закаже собраниска седница за измени на Изборниот законик, иако партиите постигнаа договор локалните избори да се одржат на 15 октомври и од вчера градоначалниците и советниците останаа без мандати и се заканува целосна блокада на локалната самоуправа – пишува Дневник. Повикувајќи се на собраниски извори дневниот весник објави дека седница ќе нема додека парламентарните партии не достават до Џафери предлози за членови на собраниските комисии. Од друга страна, ситуацијата дополнително се комплицира бидејќи Џафери ќе треба да најде решение како да ја продолжи конститутивната седница која на 27 април ја затвори претседавачот Трајко Вељановски за да се избере комисијата за избори и именувања, која е клучна за изборот на другите собраниски комисии.
| | веќе видена | слични

Мандатот на советниците во општините е истечен на 24 март 2017 година, а на градоначалниците може да трае до 31 декември 2017 година. Вакво појаснување даде вчера преку соопштение Државниот инспекторат за локална самоуправа, повикувајќи се на членот 35 и членот 49 од Законот за локална самоуправа.Како што наведуваат во соопштението, мандатот на советниците во општините, во согласност со членот 35 став 1 од Законот за локална самоуправа, е четири години и тој, со оглед на последните локални избори, кои се одржани на 24 март 2013, е со истечен мандат од 24 март 2017. Сите одлуки што советите на општините ги донеле по овој датум од страна на Инспекторатот се поништени и ставени надвор од сила, а никаква евентуална законска измена од Собранието нема ретроактивно дејство.Мандатите, пак, на градоначалниците, како што стои во соопштението, се регулирани во членовите 49 и 52 од Законот за локална самоуправа и таму јасно стои дека мандатот трае до завршувањето на тековната година, што значи 31.12.2017. Со оглед на ...
| | веќе видена | слични

Според државниот инспекторат за локална самоуправа, мандатот на советите е истечен на 24 март и сите одлуки донесени после овој датум се неважечки и се ставаат вон сила. Ова дополнителнo ја компликува ионака компликуваната состојба во која се најдоа локалните самоуправи поради длабоката политичка криза во земјата. Иако од одржувањето на парламентарните избори помина речиси половина година Собранието се уште не профункционира нормално, а нема ниту влада. Инспекторатот посочува дека вон сила ќе бидат ставени 600 одлуки на советите, меѓу кои и тие на советот на општина Охрид донесени на 70-та седница одржана на 27-ми април, на која советниците ја усвоија информацијата за состојбата на веслачкиот клуб „Југ“ заедно со предложените план и мерки за продолжување на постоењето и активноста, како и предлог одлуката за исплата на долгот на клубот по основ на правосилни извршни исправи. На оваа седница советниците го прифатија и предлог одлуката за учество на општина Охрид во реализација на летен фудбалски камп ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

На четвртиот ден од пробниот попис на населението кој се одржува во 13 општини, Заводот за статистика се соочува со тecнички пpoблеми при анкетирањето со пomош ...
сите 149 | | | веќе видена

- На телефон се карав многу вулгарно со моја блиска личност, и таксистот го искористил моментот да ме снима, но верувам дека не очекувал дека ќе ме сними како ...
сите 90 | | | веќе видена

Димитар Андоновски за македонската публика е најпознат како пејач и автор, како соло-изведувач и во поново време како вокалист на „Тајфата“, но веќе неколку ...
сите 51 | | | веќе видена

Успехот на најновата серија HBO, “Чернобил”, резултираше со зголемен број на туристи.Уништениот и напуштен град е се повеќе привлечен за туристите, но сега ...
сите 54 | | | веќе видена

Северна Македонија и Албанија се подготвени. Во наш интерес е Западен Балкан да стане дел од заедницата, порача високата претставничка на ЕУ за надворешна и ...
сите 67 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Пренџов: Побаравме од Уставниот суд да укаже на нелогичноста во законите за локална самоуправа

Од:
До кого (е-маил):
Порака: