ЗЕЛС предупредува: Градоначалниците од утре остануваат без ингеренции


Градоначалниците на локалните самоуправи од утре ќе одат на работа, но немаат ингеренции да потпишуваат никакви документи, одлуки и слично, информираат од Заедницата на единиците на локалната сампуправа. Од ЗЕЛС апелираат парламентарните партии најбрзо што можат да се договорат и да го изменат Законот за локална самоуправа со кој би се продолжил мандатот на Советите и градоначалниците. „Работата на локалните самоуправи од утре е под знак прашалник. Затоа ние повикуваме прашањето за локалните избори да биде приоритетно. Не мора да се чека избор на Нова Влада за да се распишат изборите и донесат Законите“, рече претседателот на ЗЕЛС и градоначалник на Скопје, Коце Трајановски. Трајановски додаде дека доколку не се затвори ова прашање ќе биде блокирана и работата на градинките, училиштата, администрацијата и јавните претпријатија кои по основ на субвенции добиваат средства од општините. За ЗЕЛС не претставува проблем изборите да се одржат во октомври, како што рече Трајановски, најважно е решавањето на ...
| | веќе видена | слични

Владата на ВМРО-ДПМНЕ и на ДУИ по еднодецениското владеење, речиси половина година функционира како техничка, односно како влада со потрошен мандат. Новоформираното парламентарно мнозинство на СДСМ и на партиите на Албанците до вчера го чекаше мандатот за формирање нова влада. Припадниците на истото тоа парламентарно мнозинство, како и нивните колеги од, сега веќе, опозицијата, веќе половина година напразно ги трошат своите мандати, без ниту еден донесен закон, одлука (освен онаа за избор на парламентарен спикер), ратификација, именување... Во меѓувреме, законски предвидениот четиригодишен мандат им истече и на градоначалниците и на општинските совети, така што и тие сега играат на продолженија, а се проблематизираат и мандатите на редица судии и обвинители. Станавме земја без мандати. Или барем земја во која проблематизирањето на мандатите на носителите на највисоките функции стана тема за општонародна забава, бидејќи збунувачките објаснувања на експертите и на компетентните институции до таа мера ја ...
| | веќе видена | слични

Градоначалниците се доведени во заблуда и без страв треба да продолжат со работа, вели Ванчо Шехтански, директор на Државниот инспекторат за локална самоуправа. Тој во изјава за „Слободен печат“ објаснува дека градоначалниците до крајот на годината имаат мандат и може да потпишуваат плата, како и разни други давачки. Единствено што не можат е да спроведуваат одлуки на совети на општините, затоа што мандатот на советниците е веќе истечен, поради што Инспекторатот ставил вон сила дури 600 одлуки донесени од советите на општините во периодот по 24 март. Според Шехтански, градоначалниците се доведени во заблуда од Министерството за правда и од Заедницата на единици на локална самоуправа (ЗЕЛС) и нејзиниот претседател Коце Трајановски. - Министерот за правда е „англиска кралица“ во локалната самоуправа, односно нема никаква надлежност. Но, од Министерството е изготвено мислење, според кое мандатот на градоначалниците истекол на 15 мај. За ова разбрав случајно и кога поставив прашање врз основа на кои надлежности ...
| | веќе видена | слични
7 копии

До кога трае мандатот на градоначалниците? Што стои во законот и што е она што претходи на различните толкувања во јавноста? На оваа тема во „Отворено студио" на ТВ НОВА зборуваше Љупчо Пренџов, заменик министер за локална самоуправа.Како министерство за локална самоуправа ја следевме будно ситуацијата по предвремените парламентарни избори. Од 1-ви февруари размислувавме и се обидувавме да го решиме можниот проблем што можеше да настане првично со неформирање на владата. Разговаравме во рамки на министерството и одлучивме да поведеме постапка со цел да им објасниме на градоначалниците дека согласно изборниот законик тие ќе можат полноправно да ги извршуваат своите задачи, функции и надлежности во своите општини до 15-ти мај, бидејќи во изборниот законик пишува дека нови локални избори би се одржале во првата половина на месец мај. Сметавме дека дотогаш политичката криза веројатно ќе се реши, меѓутоа кога и да помислиме дека сме го постигнале дното на безизлезна ситуација, дното е уште подлабоко", рече ...
| | веќе видена | слични

Мандатот на советниците во општините е истечен на 24 март 2017 година, а на градоначалниците може да трае до 31 декември 2017 година. Вакво појаснување даде вчера преку соопштение Државниот инспекторат за локална самоуправа, повикувајќи се на членот 35 и членот 49 од Законот за локална самоуправа.Како што наведуваат во соопштението, мандатот на советниците во општините, во согласност со членот 35 став 1 од Законот за локална самоуправа, е четири години и тој, со оглед на последните локални избори, кои се одржани на 24 март 2013, е со истечен мандат од 24 март 2017. Сите одлуки што советите на општините ги донеле по овој датум од страна на Инспекторатот се поништени и ставени надвор од сила, а никаква евентуална законска измена од Собранието нема ретроактивно дејство.Мандатите, пак, на градоначалниците, како што стои во соопштението, се регулирани во членовите 49 и 52 од Законот за локална самоуправа и таму јасно стои дека мандатот трае до завршувањето на тековната година, што значи 31.12.2017. Со оглед на ...
| | веќе видена | слични

Градоначалниците на општините во Македонија од денеска ќе работат без мандат. Новите локалните избори требаше да се одржат во првата половина на мај, но поради тоа што не беше избран претседател на Собранието, истекоа сите рокови за нивно распишување во предвидениот термин. Од Заедницата на единиците на локалната самоуправа вчера упатија барање до политичките партии во Собранието за поскоро донесување закони за нивно функционирање до следните избори. – Со оглед на тоа што има различни толкувања од професори или институции за тоа дали градоначалниците можат да продолжат да функционираат или не, ние како ЗЕЛС за да бидеме сигурни и да нема подделеност, бараме од Парламентот што побргу да се состане и да ги донесе измените на законот за избори и законот за локална самоуправа со што ќе се распишат следните локални избори, изјави вчера Коце Трајановск, претседател на ЗЕЛС. Во име на, како што рече, сите загрижени градоначалници, Трајановски го поздрави договорот помеѓу политичките партии за одредување на датумот ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Поради политичката криза три години разботевме со ограничени надлежности, изјави градоначалникот на Прилеп Маријан Ристески во „Отворено студио“ на ТВ НОВА. Тој моменталната ситуација со локалната самоуправа ја оцени како деликатна и смета дека вака како што е најмногу ќе се одрази на граѓаните во земјава. „Локалната самоуправа е најблиска до граѓаните и ги реализира нивните потреби, па најмногу би се почувствувало на нивна кожа. Се договоривме да не ги напуштаме кабинетите, да бидеме тука додека не се случат промените во изборниот законик, со цел понатаму нормално да функционираат локалните самоуправи. Денешниот ден го поминавме на работните места без притоа да потпишуваме документи“, рече Ристески. Додаде дека го привршува неговиот трет мандат како градоначалник, кој благодарение на политичката криза е еден од најтешките. „Влеговме во голема политичка криза што уште не доби разрешница. Имавме повеќе циклуси на избори, а согласно законските прописи ние сме лимитирани за време на изборниот процес. Ваквиот ...
| | веќе видена | слични

„Како министерство за локална самоуправа ја следевме будно ситуацијата по предвремените парламентарни избори. Од 1-ви февруари размислувавме и се обидувавме да го решиме можниот проблем што можеше да настане првично со неформирање на владата. Разговаравме во рамки на министерството и одлучивме да поведеме постапка со цел да им објасниме на градоначалниците дека согласно изборниот законик тие ќе можат полноправно да ги извршуваат своите задачи, функции и надлежности во своите општини до 15-ти мај, бидејќи во изборниот законик пишува дека нови локални избори би се одржале во првата половина на месец мај. Сметавме дека дотогаш политичката криза веројатно ќе се реши, меѓутоа кога и да помислиме дека сме го постигнале дното на безизлезна ситуација, дното е уште подлабоко“, рече Пренџов. Во обид да ги забрзаат процесите за избор на нови градоначалници, Пренџов вели дека од Министерството се одлучиле за иницијатива до Уставниот суд на Република Македонија. „ Покренавме иницијатива да се продолжи мандатот на ...
| | веќе видена | слични

Тој моменталната ситуација со локалната самоуправа ја оцени како деликатна и смета дека вака како што е најмногу ќе се одрази на граѓаните во земјава. „Локалната самоуправа е најблиска до граѓаните и ги реализира нивните потреби, па најмногу би се почувствувало на нивна кожа. Се договоривме да не ги напуштаме кабинетите, да бидеме тука додека не се случат промените во изборниот законик, со цел понатаму нормално да функционираат локалните самоуправи. Денешниот ден го поминавме на работните места без притоа да потпишуваме документи“, рече Ристески. Додаде дека го привршува неговиот трет мандат како градоначалник, кој благодарение на политичката криза е еден од најтешките. „Влеговме во голема политичка криза што уште не доби разрешница. Имавме повеќе циклуси на избори, а согласно законските прописи ние сме лимитирани за време на изборниот процес. Ваквиот циклус траеше долго – имавме претседателски, закажувани па откажувани парламентарни избори, и на крајот избори што не се завршени, а кризата се уште трае. Ние ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Дали оваа одлука е законска ќе каже Уставен суд бидејќи градските советници ја изгласаа на 12 април, годинава. Уставните судии ќе решаваат уште за 700 одлуки што општините ги изгласале на седниците кои се свикани во периодот меѓу 24 март и 15 мај Околу 700 одлуки на советите во македонските општини се најдоа пред Уставен суд. Тоа се одлуки кои советниците ги донеле во периодот од 24 март до 15 мај, практично во време кога законски мандатот на градоначалниците е истечен. Се работи за бројни одлуки кои ги засегаат граѓаните во нивниот секојдневен живот. Како пример е одлуката за субвенционирање за купување велосипеди на Град Скопје со 4.000 денари за купен велосипед а за која граѓаните покажаа голем интерес. За илустрација, до вчера до Град Скопје се поднесени 220 барања од граѓаните. Дали оваа одлука е законска ќе каже Уставен суд бидејќи градските советници ја изгласаа на 12 април, годинава. Уставните судии ќе решаваат уште за 700 одлуки што општините ги изгласале на седниците кои се свикани во периодот меѓу ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје донесе наредба за спроведување истражна постапка против едно лице бидејќи постои основано сомнение дека ...
сите 114 | | | веќе видена

Екс министерката Гордана Јанкуловска и поранешниот шеф на тајната полиција Сашо Мијалков се само дел од поранешните функционери кои пред судот во Стразбур се ...
сите 378 | | | веќе видена

На 25 страници, и со слична содржина како и начелното мислење објавено во петокот – Венецијанската комисија ги објави сите забелешки и препораки за законот за ...
сите 156 | | | веќе видена

Австралискиот премиер Скот Морисон изјави денеска дека 11 државјани на Австралија се водат како исчезнати, додека 13 се хоспитализирани по ерупцијата на ...
сите 52 | | | веќе видена

Од кога тоа Ново Нордиск произведува сомнителен инсулин и од кога тоа Данска е всушност Турција?Документите тоа го говорат, а Министерството за здравство и ...
сите 101 | | | веќе видена

Не сум среќен кога Мицкоски зборува на прес-конференција за Законот за јазици, изјави вицепремиерот Бујар Османи во вечерашното издание на дебатниот магазин ...
сите 57 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ЗЕЛС предупредува: Градоначалниците од утре остануваат без ингеренции

Од:
До кого (е-маил):
Порака: