Ќе се спаси ли Заев од одговорност за Пуч после аболицијата на Јанева?


Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева и претседателот на Советот на јавни обивнители Петар Аневски следната недела ќе ја договараат динамиката за „Пуч” Јанева и Аневски имаа кратка средба во врска со преземањето на списите и документацијата од предметот „Пуч” од страна на Советот. Аневски по завршувањето на средбата рече дека со Јанева разговарале околу динамиката за преземање на предметот. -Се договоривме следната недела, петмина обвинители од СЈО да имаат средба заедно со членовите на Советот на јавни обвинители и да се договорат како ќе оди постапката, вели Аневски. Аневски појасни дека со ова сакаат да ги утврдат прицините поради кои СЈО донесе одлука да се откаже од предметот и да го повлече обвинението. Јанева, не сакаше да даде изјава.
| | веќе видена | слични
6 копии

Катица Јанева, специјалната јавна обвинителка повторно укажа дека одредени судии ја блокираат работата на Специјалното јавно обвинителство (СЈО). Таа предупреди дека судијата „може да ја злоупотреби својата службена должност и овластување кога станува збор за висока корупција од страна на високи функционери од власта што ја истражува СЈО“, пренесува „Макфакс“. „Специјалното јавно обвинителство ги образлага сите предлози за притвори, но како што знае јавноста, од одреден број на судии истите се одбивани на ист начин иако ние точно ја следиме судската и европската пракса како треба да се бара притвор и други мерки за обезбедување на осомничени“, рече специјалната јавна обвинителка Катица Јанева. Таа кажа дека тие не се задоволни од работата на судот по нивните предмети, бидејќи кога и да поднесат барање за претрес или притвор, едни исти судии одлучуваат по нивните барања. „На овој начин, судијата може да ја злоупотреби службената должност и овластување кога се работи за висока корупција која ја истражува СЈО ...
| | веќе видена | слични

На вчерашната дебата покрај големиот број на универзитетски професори и судии беше присутна и специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, која рече дека не е задоволна од работата на судот и дека одредени судии ја блокираат работата на СЈО. „Судот треба да сфати дека СЈО не гони обичен криминал, туку ја гони криминалната група која се наоѓа во врвот на власта и затоа судот мора совесно, чесно и професионално да си ја извршува својата должност кога станува збор за случаите на Специјалното јавно обвинителство, што за жал не е така“, изјави Јанева и додаде: „Ние ги образложуваме сите предлози за притвор, но како што знае јавноста, од одреден број судии тие се одбиваат на ист начин, иако ние ја следиме судската и европската практика за тоа како треба да се бара притвор и други мерки за обезбедување на осомничени. Не сме задоволни од постапувањето на судот по нашите предмети. Кога ги поднесуваме барањата за претрес или притвор, секој пат одредено лице, одреден судија одлучува по нашите барања“.
| | веќе видена | слични
2 копии

Судот треба да сфати дека СЈО не гони обичен криминал, туку ја гони криминалната група која се наоѓа во врвот на власта и затоа судот мора совесно, чесно и професионално да си ја извршува својата должност кога станува збор за случаите на Специјалното јавно обвинителство. Ова денеска го изјавила специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, која беше гостин на презентацијата на истражувањето „Неосновано притворени – правни и буџетски последици, што се одржа во ЕУ-Инфоцентарот во Скопје. „Ние ги образложуваме сите предлози за притвор, но како што знае јавноста, од одреден број на судии тие се одбиваат на ист начин иако ние ја следиме судската и европската практика, за тоа како треба да се бара притвор и други мерки за обезбедување на осомничени. Не сме задоволни од постапувањето на судот по нашите предмети. Кога ги поднесуваме барањата за претрес или притвор секој пат одредено лице, одреден судија одлучува по нашите барања“, потенцирала специјалната јавна обвинителка. Специјалната јавна обвинителка нагласи ...
| | веќе видена | слични

Специјалното обвинителство го гони криминалот во врвот на власта и по тоа се разликува од другите обвинителства - рече специјалната обвинителка Катица Јанева која за првпат по долго време се појави во јавноста на презентирање на анализата за правни и буџетски импликации на неоснованото притворање. Одредени судии, според неа, се уште се кочница во работата на нејзиниот тим. „За претрес или за одлучување за мерка притвор секогаш одредено лице, судија одлучува по напшето барање. На овој начин судијата може да ја залоупотреби својата службена должност и овластување положба кога се работи за висока корупција која ја истражува СЈО од страна на високи функционери во власта“ - изјави Јанева. Јанева последен пат се појави во јавноста на средбата со претседателот на советот на јавни обвинители, Петар Аневски, кој побара од неа да образложи зошто СЈО се откажува од обвинението „Пуч“. Меѓутоа не сакаше да коментира и најави дека детали ќе открие по средбата која се очекува да биде идната недела. Според Јанева, ...
| | веќе видена | слични

Македонските судови имаат унифицирана тарифа или сума за тоа колку чини еден ден поминат во притвор, а која се движи од 2.500 до 3.500 денари (40 – 50 евра), беше истакнато на денешната презентација на истражувањето на „Неосновано притворени – правни и буџетски импликации“, што се одржа во ЕУ-Инфоцентарот во Скопје. „Сознанието дека ‘цената’ за ограничување на слободата во Република Македонија е многу ниска и дека судиите во граѓанските судови имаат етаблирана практика за досудување мали и незначителни износи за надомест на штета, негативно се одразува врз судиите во кривичната постапка некритички да определуваат мерка притвор“, е заклучок на професорите од Правниот факултет Јустинијан Први во Скопје, Гордана Бужаровска, Ванчо Узунов, Неда Здравева и Бобан Мисоски кои се автори на истражувањето, кое финансиски е поддржано од холандската амбасада во земјава. Истражувањето се однесува на периодот 2011 – 2015 година и според податоците во овој период 138 македонски граѓани биле неосновано притворени, а подоцна ...
| | веќе видена | слични

Специјалната обвинителка Катица Јанева се пожали дека не се задоволни како нивните барања за претреси и притвори постојано се одбиваат и секогаш паѓаат кај исти судии без разлика која смена се и кога дежураат тие судии. -Не сме задоволни од постапувањето на судот по нашите предмети. Кога ги поднесуваме барањата за претрес или притвор, секој пат одредено лице, одреден судија одлучува по нашите барања. На овој начин, судијата може да ја злоупотреби службената должност и овластување кога се работи за висока корупција која ја истражува СЈО од страна на високи функционери од власта, истакна специјалната обвинителка Катица Јанева на трибина во Скопје. Таа смета дека судот и судиите треба да сфатат која е улогата на СЈО, кое не гони за обичен криминал туку оној на функционери. -СЈО не гони обичен криминал, СЈО ја гони криминалната група која се наоѓа во врвот на власта во Македонија и тоа мора да се сфати од страна на судот кој претставува трета власт која треба совесно, чесно, професионално да си ја извршува ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Специјалното јавно обвинителство ги образлага сите предлози за притвори, но како што знае јавноста, од одреден број на судии истите се одбивани на ист начин иако ние точно ја следиме судската и европската пракса како треба да се бара притвор и други мерки за обезбедување на осомничени, рече Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, пренесе А1он . Таа кажа дека тие не се задоволни од работата на судот по нивните предмети, бидејќи кога и да поднесат барање за претрес или притвор, едни исти судии одлучуваат по нивните барања. – На овој начин, судијата може да ја злоупотреби службената должност и овластување кога се работи за висока корупција која ја истражува СЈО од страна на високи функционери од Власта и како што секојпат повторувам и овој пат ќе кажам, СЈО не гони обичен криминал, СЈО ја гони криминалната група која се наоѓа во врвот на власта во Македонија и тоа мора да се сфати од страна на судот кој претставува трета власт која треба совесно, чесно, професионално да си ја извршува својата службена ...
| | веќе видена | слични

Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева денеска изјави дека судот треба да сфати оти СЈО ја гони криминалната група која се наоѓа во врвот на власта, а не обичен криминал. Судот, според неа, мора совесно, чесно и професионално да си ја извршува својата должност кога станува збор за случаите на СЈО, порача Јанева која присуствуваше на презентацијата на истражувањето „Неосновано притворени-правни и буџетски последици“, што се одржа во ЕУ-Инфоцентарот во Скопје.„Ние ги образложуваме сите предлози за притвор, но како што знае јавноста, од одреден број на судии тие се одбиваат на ист начин иако ние ја следиме судската и европската практика, за тоа како треба да се бара притвор и други мерки за обезбедување на осомничени. Не сме задоволни од постапувањето на судот по нашите предмети. Кога ги поднесуваме барањата за претрес или притвор секој пат оредено лице, одреден судија одлучува по нашите барања“, рече Јанева.Таа додаде дека на овој начин судијата „може да ја злоупотреби својата службена должност и ...
| | веќе видена | слични

Специјалната јавна обвинителка, Катица Јанева денеска на настан кој се одржа во Канцеларијата на ЕУ во Скопје изјави дека таа и нејзиниот тим ги гони функционерите кои се во врвот на власта во Македонија но дека судот им прави опструкции и дека не се задоволни од нивната работа. Таа го потсети судот дека треба совесно, чесно, професионално да си ја извршува својата службена должност. „Ние ги образложуваме сите предлози за притвори, но, како што е запознаена јавноста, од одреден број на судии истите се одбивани на ист начин, иако ние точно ја следиме судската и европската пракса како треба да се бара притвор и други мерки за обезбедување на осомничени“, изјави денеска Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева на настан во Канцеларијата на ЕУ во Скопје. „Ние не сме задоволни од работата на судот во нашите предмети. Судот и суддите кои ги наведовме јавно без разлика кога го поднесуваме барањето за претрес или за притвор, секој пат одреден судија или одредено лице одлучува по нашите барања“, истакна Јанева. ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Го поздравувам усвојувањето на повеќе реформски закони, вклучително и Законот за јавно обвинителство. Нивната имплементација треба да го зајакне владеењето на ...
сите 788 | | | веќе видена

Разрешувањето на министерката за труд и социјала Рашела Мизрахи покажува дека моделот на Пржинска влада не функционира и треба да се размислува за негово ...
сите 372 | | | веќе видена

Последните докази обвинителката Вилма Русковска реши да не и ги открие на јавноста. Побара снимките кои тајно ги снимал осудениот Зоран Милевски Кичеец да се ...
сите 137 | | | веќе видена

Во албанскиот политички блок и на претстојните предвремени парламентарни избори ќе нема изненадување, барем кога станува збор за лидерското соочување кое ...
сите 183 | | | веќе видена

Пред седиштето на НАТО се прават последните подготовки за подигнување на знамето на Северна Македонија како 30. членка на Алијансата. Во неделата Собранието го ...
сите 303 | | | веќе видена

Втор ден социјалните мрежи горат по вчерашниот марш на СДСМ наречен „Чекориме за правда“ на кој присуствуваа присилени истомисленици и членови на СДСМ.Откако ...
сите 108 | | | веќе видена

Најпогодени од вирусот се старите лица, но и хронично болните, особено оние со дијабетес, кардиоваскуларни и респираторни болести. Од кинескиот Центар за ...
сите 295 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Ќе се спаси ли Заев од одговорност за Пуч после аболицијата на Јанева?

Од:
До кого (е-маил):
Порака: