Бензините поскапи за 2,5, а дизелот за 3 денари

Поради немирите кои го тресат арапскиот свет, кој е најголем извозник на нафта во светот, црното злато достигна рекордни цени. Кај нас од полноќ се зголемија рафинериските и малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 5,51, односно за 4,36 отсто. Новата цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 79,50 денари, а литар ЕУРОСУПЕР БС-98 чини 81 денар, што е пораст за 2,5 денари од пред 14 дена. ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е В) сега се продава за три денари поскапо и изнесува 70,5 денари, додека Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) за 59 денари за литар. За 2,061 денари по килограм се зголеми и малопродажната цена на мазутот М-1 НС, кој сега чини 41,626 денари за килограм. Како причина за зголемувањето на цените на нафтените деривати од Регулаторната комисија за енергетика ги посочуваат за 7,89 отсто повисоката просечна цена на сурова нафта на светскиот пазар во изминатиот четиринаесетдневен период и за 1,66 отсто повисокиот курс на доларот во однос на денарот. Растот на цената на нафтата ги принуди светските влади да ...
| | веќе видена | слични

Акцизата и ДДВ се практично единствените стабилни приходи на финансирање на Буџетот со оглед дека Владата се откажа од данокот на добивка, а персоналецот го сведе на 10 отсто за разлика од други земји каде што е 20 до 30 отсто. На некој начин Владата веќе ги има снижено даноците до максималното можно ниво. Ова го изјави вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, одговорајќи на новинарско прашање во врска со барањето на превозниците да се намалат акцизите и да се укине ДДВ за нафтата. - Мали се износите што може да се искористат од стоковните резерви за оваа намена и позначајно не би можело да се влијае на пазарот - рече Ставрески по средбата со граѓани во рамки на т.н. Отворен кабинет. Најзначајно е, смета министерот, да се обезбеди редовно сервисирање на буџетските обврски, за социјалните давачки, пензионерите, капиталните инвестиции, здравството, образованието. - Тоа се за нас најзначајните обврски и мора да ги обезбедиме пред што било друго - подвлече Ставрески. Според него поскапувањето на ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Владата засега нема да интервенира со нафтените стокови резерви за намалување на цената на нафтените деривати која го достига највисоко можно ниво со цена од 81 денар за литар еуросупер Министерот за финансии, Зоран Ставрески вели дека нафтата е светски проблем и мали се износите што може да се искористат од резервите за оваа намена со што не би можело да има позначајно влијание на пазарот, но додаде дека ќе ги следат предлози што доаѓаат од бизнис заедницата и транспортерите. „Тоа е проблем кој што ги надминува можностите за една помала земја како што е Македонија да преку било какви интервенции може подолго да влијае врз проблемот, односно за да се ублажи проблемот. Таа интервенција е доста скапа и би го довела до прашање редовното извршување на останатите обврски на буџетот“, изјави Ставрески. Тој додаде дека акцизата и ДДВ-то се единствени приходи за финансирање на буџетот и дека најзначајно е да се исполнат обврските за социјалните давачки, за пензионерите како и за реализација на ...
| | веќе видена | слични

Владата не планира да ја намали или укине акцизата, ниту данокот на додадена вредност на нафтените деривати за да се спречат нови, поголеми поскапувања на траспортот, храната и услугите. Министерот за финансии Зоран Ставревски останува на ставот дека евентуално укинување на акцизите може да го доведе во прашање плаќањето во образованието, на пензиите, здравствените и социјалните издатоци, со што ќе се предизвикаат големи проблеми за државата. Се отпишува и можноста да се интервенира на пазарот со нафтените резерви. „Мали се износите кои може да се искористат од стоковите резерви во оваа намена така што не би можело позначајно да се влијае на пазарот...Со интервенцијата која ја имавме со пченицата има голем интерес од мелничарите и пекарската индустрија за откуп на пченицата по пониска цена триесетина проценти пониска од пазарната со што ќе имаме 2-3 месеци смирување на цените на лебот и некои други прехранбени производи“ Сепак граѓаните за две недели може да се надеваат на намалување на цените на ...
| | веќе видена | слични

Владата нема да интеревенира со нови мерки за да го амортизира ударот од поскапувањето на горивата иако цената е на рекордно високо ниво. Во моментов немало простор за интервенција во акцизата или ддв-то. Според министерот Ставрески цената на горивата зависела исклучиво од светските берзи. "Tаа интервенција е доста скапа и би ги довело во прашање извршувањето на останатите обврски од буџетот. Владата мора да внимава и на останатите категории на граѓаните и останатите обврски кои се сервисираат од буџетот и пред се во тој дел имаме потреба да обезбедиме буџетски средства за нивно сервисирање, а акцизата и ДДВ- то се единствените стабилни за финансирање на буџетот" - изјави министерот за финансии Зоран Ставревски. За разлика од сега, во 2008-та кога цената на нафтата на светските берзи го достигна рекордот, истата влада донесе сет мерки за ублажување на последиците од поскапувањето. Една од тогашните мерки беше и субвенции за земјоделците кои добиваа од 300 до 2000 денари за хектар обработлива површина. За ...
| | веќе видена | слични

Владата нема да ја намали акцизата и ДДВ-то за нафтата. Министерот за финансии Зоран Ставрески потврди дека владата засега не планира ниту да интервенира со нафтените стокови резерви. Владата немо ја набљудува експлозијата на цените за најосновните прехранбени продукти. „Тоа е проблем кој што ги надминува можностите на една помала земја како Македонија, да преку било какви интервенции може потрајно да влијае врз проблемот, односно да го ублажи, бидејќи таа интервенција е доста скапа и би го довела во прашање редовното извршување на останатите обврски на буџетот, а акцизата како и ДДВ се практично единствените приходи кои останаа, односно се стабилни приходи“, изјави Зоран Ставревски, министер за финансии.
| | веќе видена | слични

Владата нема да интервенира за да го ублажи ценовниот шок од последното поскапување на бензините кои ја надминаа цената од 80 денари за литар. Овој проблем е резултат на глобалните случувања и Македонија како мала... Владата нема да интервенира за да го ублажи ценовниот шок од последното поскапување на бензините кои ја надминаа цената од 80 денари за литар. Овој проблем е резултат на глобалните случувања и Македонија како мала земја не располага со никакви инструменти кои можат да го решат проблемот, вели министерот за финансии, Зоран Ставрески. Според него, со намалување на акцизите или ДДВ би се довела во опасност редовната исплата на пензиите, социјалните давачки и финансирањето на капиталните проекти. - Акцизата и ДДВ се практично единствените приходи кои се стабилни за финансирање на буџетот. Таа интервенција е доста скапа и би го довела во прашање редовното извршување на останатите обврски на буџетот и затоа речиси и да нема земји кои преземаат такви политики, изјави Ставрески. Министерот за финансии ...
| | веќе видена | слични

Акцизите и ДДВ за нафтените деривати не може да се намалат. За владата тоа е скапа мерка која ќе влијае врз државниот буџет. Помали давачки кон државата ќе значат и нередовно исплаќање на плати, пензии, социјални давачки, здравство, образование како и капитални инвестиции. Ова се значајни обврски кои мора да се обезбедат пред било што друго, порача министерот Ставревски. - Акцизата и ДДВ се практично единствените стабилни приходи на финансирање на Буџетот со оглед дека Владата се откажа од данокот на добивка, а персоналецот го сведе на 10 отсто за разлика од други земји каде што е 20 до 30 отсто. На некој начин веќе ги имаме снижено даноците до максималното можно ниво, истакна Зоран Ставрески, министер за финансии. Ова е светски проблем со кој се соочуваат сите земји, вели Ставресвки. Македонија е мала земја и има мали износи во стоковите резервите што може да се искористат за оваа намена. - Очигледно е дека случувањата во светот со немирите на Блискиот Исток каде што се произведува нафтата и најавите за ...
| | веќе видена | слични

Скопје, 16 март 2011 (МИА) – Владата ги следи состојбите и постојано е отворена за сите предлози, разговори и прашања на бизнис заедницата, но мора да внимава и на останатите категории граѓани и обврски што се сервисираат од Буџетот, рече денеска вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, одговарајќи на новинарско прашање во врска со барањето на превозниците да се намалат акцизите и да се укине данокот на додадена вредност за нафтата. Според него, мали се износите што може да се искористат од стоковните резерви за оваа намена и позначајно не би можело да се влијае на пазарот. - Акцизата и ДДВ се практично единствените стабилни приходи на финансирање на Буџетот со оглед дека Владата се откажа од данокот на добивка, а персоналецот го сведе на 10 отсто за разлика од други земји каде што е 20 до 30 отсто. На некој начин веќе ги имаме снижено даноците до максималното можно ниво, истакна Ставрески по средбата со граѓани во рамки на т.н. Отворен кабинет. Најзначајно е, смета министерот, да се обезбеди ...
| | веќе видена | слични

Владата ги следи состојбите со растот на цените на храната и нафтата во светот, кои влијаат врз зголемување на цените и во нашата земја, рече денеска Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески. Според него, поскапувањето на нафтата е светски проблем со кој се соочуваат сите земји. - Очигледно е дека случувањата во светот со немирите на Блискиот Исток каде што се произведува нафтата и најавите за евентуални воени интервенции го дестабилизираа пазарот. Цената на нафтата е проблем што ги надминува можностите на една земја како Македонија со какви било интервенции потрајно да влијае и да го ублажи. Таа интервенција е доста скапа и би го довела во прашање редовното изршување на останатите буџетски обврски. Речиси нема земји кои применуваат такви политики зашто проблемот е на друго место, објасни Ставрески. Mали се износите што може да се искористат од стоковните резерви за да се намали цената на нафтата. - Акцизата и ДДВ се практично единствените стабилни приходи на финансирање на Буџетот со оглед дека ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Премиерот Зоран Заев вечерва во Отворено на 24 ТВ изјави дека искрено се плаши дека може во Македонија да се појави национализам и радикализам. Според него, ...
сите 621 | | | веќе видена

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски во денешното интервју за порталот Слободен печат, нагласи дека барал од лидерите на останатите политички партии ...
сите 680 | | | веќе видена

Турскиот претседател Реџеп Тајип Ердоган денеска на претседателот на Русија Владимир Путин му ги објасни целите на турската операција во Сирија. – Господинот ...
сите 620 | | | веќе видена

Германската канцеларка Ангела Меркел на крајот на Самитот во Брисел изрази дека немало консензус меѓу лидерите на ЕУ за отворање пристапни преговори со Северна ...
сите 150 | | | веќе видена

Отставката од општествената функција е личен чин. Ако бев јас на местото на пратеничката Фросина Ременски ќе се повлечев и ќе чекав да го докажам тоа и да се ...
сите 127 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Бензините поскапи за 2,5, а дизелот за 3 денари

Од:
До кого (е-маил):
Порака: