„Ние одлучуваме“: Граѓаните немаат доверба во институциите кои треба да обезбедат услови за фер и демократски избори


Досега се регистрирани 30 пријави од граѓаните поврзани со изборни нерегуларности и притисоци, соопшти денеска на прес-конференција правниот тим што работи на бесплатната СОС-линија 0800 88 888 за пријава на изборни нерегуларности во рамки на граѓанската акција „Ние одлучуваме!“. Како што соопштија од „Ние одлучуваме“, мнозинството од пријавите се однесуваат на пријави од граѓаните за постоење фантомски гласачи во избирачкиот список, односно непостоечки лица запишани во избирачкиот список. „По укажаната правна помош на граѓаните од наша страна, забележавме неподготвеност на надлежните институции за брзо евидентирање и отстранување на овие т.н. фантомски гласачи. Граѓаните кои имаа волја да помогнат во отстранувањето на фантомските гласачи од избирачкиот список, што е неопходно за да придонесе за одржување веродостојни парламентарни избори, беа изложени на постапка спротивна на одредбите од Изборниот законик. Моментално, избирачкиот список е затворен. За пет дена ќе се одржат предвремените парламентарни ...
| | веќе видена | слични

Сите избирачки места во Преспанско-пелагонискиот регион утрово се отворени во 7 часот и граѓаните го остваруваат своето право на глас без проблеми. Велат дека очекуваат мирен изборен ден. Од избирачките одбори велат дека граѓаните ја познаваат процедурата на гласање. Во Битола право на глас имаат 82.212 граѓани, а од општинската изборна комисија велат дека без проблеми помина и вчерашното гласање на болни и немоќни лица, како и на затворениците во битолскиот затвор. Утрово во 7 часот отворени се и сите избирачки места во општините Кичево, Демир Хисар, Ресен, Крушево, Кривогаштани и од општинските изборни комисии информираат дека гласањето до пладне се одвива непречено. Емилија Мисирлиевски Македонија Има видео?:
| | веќе видена | слични

Изутринава точно во седум часот беа отворени 60 избирачки места во општина Кавадарци каде денска на четвртите вонредни парламентарни избори гласачкото право може да го искористат 32.432 граѓани од општина Кавадарци.Во текот на вчерашниот ден своите избирачко право го искористија 104 болни и изнемоштени лица и 38 затвореници.За разлика од претходните ибирачки циклуси годинава промена има само на избирачките места 0680 и 0681 кои наместо во просториите на поранешната фабрика „Таска“ се преместени во ООУ „Димката Ангелов Габерот“ во Кавадарци. Со оглед на тоа дека овие избирачки места во претходните изборни циклуси беа лоцирани во приватен објект, а препораката од Државната изборна комисија е сите избирачки места да бидат сместени во јавни објекти, се пристапи кон оваа промена која со решение е извршена на трети ноември, а граѓаните благовремено беа известени.Изборите се одвиваат во мирна и демократска атмосфера, а до 10 часот излегле да гласаат 11, 7 отсто од граѓаните, изјави претседателот на ОИК Зоран ...
| | веќе видена | слични

Предвремените парламентарни избори во Македонија кои се одржуваат денеска очигледно се предмет на интерес не само за домашната, туку и за реагионалната и пошироката јавност што најдобро се отсликува преку големиот број на издадени акредитации на странски новинари, како и присуството на голем број на странски набљудувачи од различни организации. Изборите ќе ги набљудуваат 7.585 домашни набљудувачи, 667 странски набљудувачи и 75 странски новинари. Според податоците на Државната изборна комисија, за изборите се акредитирани и 354 преведувачи. Најмногу домашни набљудувачи имаат акредитирано Граѓанската асоцијација МОСТ - 3.435 и Здружението за хуманитарни активности СИНЕРГИЈА – Штип - 3.387 набљудувачи, ЦИВИЛ – Центар за слобода - 308, Здружението Национален ромски центар (НРЦ) – Куманово - 143, Институт за економски стратегии и меѓународни односи – Охрид - 61 набљудувач и Македонскиот центар за култура и развој - 50 набљудувачи, објавено е на веб страната на Државната изборна комисија. Мисијата за набљудување ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Во општините Дебар и Центар Жупа во седум часот отворени се сите избирачки места и гласањето се одвива без проблеми. - По вчера, навреме распределениот избирачки материјал, денеска без никаков проблем беа отворени сите 27 избирачки места, 15 кои припаѓаат на изборна единица пет и 12 на изборна единица шест. Своето право на глас треба да го остварат вкупно 17.461 граѓанин, 8.705 во петатта и 8.705 во шестата изборна единица, информира Али Реџа, секретар на Општинскаа изборна комисија за Дебар. Според него во гласачкото ливче за петта изборна единица се десет политички субјкети, односно пет коалиции и исто толку политички партии, додека во шестата за девет политички субјекти, пет коалиции и четири политички партии. - Сите 16-сет избирачки места во општина Центар Жупа се навреме отворени и гласањето тече без проблеми. Право на глас имат 6.352 граѓани а на гласачкото ливче се ноѓаат 11 политички субјкети, пет коалиции и шест политички партии, изјави Ерхан Зубер, претседател на Општинската изборна комисија. Во ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Гласањето во сите гласачки места во општина Кочани започна точно во 7 часот и истото се одвива без проблеми. На избирачкиот список во вкупни 61 избирачко место се запишани 32.933 граѓани со право на глас, информира претседателката на општинската изборна комисија Далиборка Стојанова. Во општина Кочани на овие парламентарни избори гласачките места се намалени за две во планинскиот дел на осоговијата, поради намален број на бирачи, согласно упатството на ДИК. Во општина Виница денес се гласа на 33 избирачки места, а во единствениот избирачки список се запишани 17.071 граѓани.Гласањето се одвива норамлно без забелешки, истакнува Ацо Ѓоргиев, претседател на Општинската изборна комисија. Гласањето на предверемените парламентарни избори од изутринава се одвива нормално и во општините од регионот. Во општина Чешиново Облешево се гласа на 13 избирачки места, а се запишани 5.716 бирачи. Во општина Зрновци се гласа на 4 избирачки места, а на единствениот изборачки список се запишани 2.613 граѓани.
| | веќе видена | слични
6 копии

Според информациите од изборните комисии сите 199 гласачки места во општините Гостивар, Врапчиште и Маврово Ростуше се навреме отворени и досега не се пријавени проблеми. Во општина Гостивар право на глас на предвремените парламентарни избори имаат вкупно 76.362 граѓани распоредени во 121 избирачко место. Во текот на вчерашниот ден, избирачки одбори посетија 156 гласачи кои се пријавиле за болни и немоќни и им овозможија да си го остварат правото на глас. На подрачјето на општина Врапчиште во избирачкиот список запишани се 24.439 гласачи. Во оваа општина има 39 избирачки места, а вчера гласаа 28 кои беа пријавени како болни и изнемоштени. Во општина Маврово Ростуште денес можност да гласаат имаат 8.964 граѓани на вкупно 39 избирачки места. Правото на глас вчера го искористија 34 граѓани. Избирачките места во недела се отвораат во 7 часот наутро и гласањето трае до 19 часот навечер.
| | веќе видена | слични
6 копии

Гласањето во сите избирачки места на подрачјето на општините Крива Паланка и Ранковце започна на време и досега се одвива непречено. Право на глас во двете општини имаат вкупно 20.142 гласачи. - На подрачјето на Крива Паланка на време се отворени сите 47 избирачки места каде своето избирачко право ќе го остварат 17.068 гласачи. Се гласа во општина Крива Паланка и 33 населени места, информира претседателот на Општинска изборна комисија на Крива Паланка, Душко Арсовски. И во општина Ранковец на време се отворени избирачките места. Според податоците од ОИК, во општина Ранковце се регистрирани вкупно 3.074 гласачи кои гласаат на 13 избирачки места.
| | веќе видена | слични
8 копии

Сите 36 избирачки места во Делчево се отворени навреме, а изборниот процес се одвива без проблеми. Ова го потенцираше претстедателот на ОИК во Делчево, Владимир Петровски. - Сите 36 избирачки места во Општина Делчево се отворени навреме, немаме никакви проблеми, изборниот процес се отвива во најдобар тек, истакна Петровски. Тој додаде дека вчера своето право на глас го оствариле 107 болни и изнемоштени и 10 затвореници. Во Делчево на избирачкиот список со право на глас се запишани 15. 049 гласачи.
| | веќе видена | слични
8 копии

Во Општина Берово сите 16 избирачки места се отворени навреме, а гласањето се одвива без проблеми, информира претстедателот на ОИК во Берово, Мишо Догазански. - Избирачките места кои се вкупно 16 од кои 7 во градот Берово, а 9 во населените места се отворени точно во 7 часот. Изборниот процес се одвива без проблеми, истакна Догазански. Во Берово вчера гласале 124 болни и изнемоштени и 5 затвореници. Инаку во Берово се запишани 11.194 гласачи на Избирачкиот список со право на глас.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Недела. Некаде околу пладне. Штипското село Чардаклија пусто. Вооружени со лаптоп низ него може да се сретнат само луѓето од Државниот завод за статистика ...
сите 234 | | | веќе видена

Премиерот Зоран Заев, по вчерашната средба со германската канцеларка Ангела Меркел, со видео преку Фејсбук се обрати до јавноста.„Вчерашната пријателска средба ...
сите 159 | | | веќе видена

По топлотниот бран изминатите денови, новата работна недела во гостиварскиот регион носи дестабилизација на времето, пад на дневната температурата и врнежи. ...
сите 188 | | | веќе видена

- На телефон се карав многу вулгарно со моја блиска личност, и таксистот го искористил моментот да ме снима, но верувам дека не очекувал дека ќе ме сними како ...
сите 97 | | | веќе видена

Во теко на вчерашниот ден силно невреме ја зафати Хрватска, посебно деловите Славонија и Далмација. Во овој дел од земјата удрил и град и тоа со големина на ...
сите 136 | | | веќе видена

Симона Димковска, актерка од Куманово ја доби наградата за млад актер на 54-тиот Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ кој од 7 јуни се одржуваше ...
сите 69 | | | веќе видена

И додека сѐ уште трае официјалната истрага за инцидентите, иранскиот претседател Хасан Рухани порача дека Иран нема да исполни дел од своите обврски од ...
сите 105 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

„Ние одлучуваме“: Граѓаните немаат доверба во институциите кои треба да обезбедат услови за фер и демократски избори

Од:
До кого (е-маил):
Порака: