Празници како 11 Октомври за Димитриев се инспирација за напредок

2 копии

Сеќавајќи се на овие славни моменти од нашата историја и ние денешните генерации треба да се инспирираме колку што е можно повеќе и да останеме посветени, целосно и безрезервно, кон нови успеси и нови радости за нашиот народ, истакнува премиерот за спроведување на изборите Емил Димитриев во честитката по повод празникот 11-ти Oктомври – Денот на народното востание. „Денес Република Македонија прославува 75 години од почетокот на големото народно востание и борбата на нашиот народ за ослободување од стегите на фашистичкиот окупатор. Денес се сеќаваме на големиот број борци кои тогаш кога било потребно се исправиле пред предизвикот на својата генерација и храбро ја повеле борбата која придонесе Македонија да го дочека крајот на Втората светска војна на страната на победниците, на страната на големата коалиција на земји поборници на мирот, слободата, демократијата и почитувањето на човековите права“, истакнува Димитриев Ако пред 75 години, продолжува Димитриев, предизвикот бил да се врати слободата на народот, ...
| | веќе видена | слични

Државната награда „11 Октомври“ за животно дело во областа на културата и уметноста за 2016 година им беше врачена на ликовниот уметник Благоја Маневски, писателот Раим Ганији, пијанистката Елена Мисиркова и актерот Атила Клинче... Одлуката минатиот месец ја донесе Одборот за доделување на наградата „11 Октомври“. Таа е највисоко признание за животно дело во областа на науката, уметноста, стопанството и другите дејности од јавен интерес на Република Македонија. Наградите им ги врачи претседателот на Одборот, академик Митко Маџунков, кој во обраќањето зборуваше за значењето на државата и државноста. – За да бидеш, треба јасно да знаеш што си бил, што си и што бараш од својата иднина. Државата е основниот предуслов за нашиот опстанок. Додека имаме држава, без оглед на тоа кој и како ја води, имаме и надеж дека нашата физичка и духовна супстанција ќе се сочува. Без држава, првиот удар ќе биде врз она најважното – јазикот со се што е создадено на него… Денот што го славиме денеска е симболот на нашите ...
| | веќе видена | слични

Ако постои една идеја што како светилник не` водела низ бурите на историјата, тоа е идејата за слобода на Македонија. Благодарение на таа идеја, ние сме наоѓале сила да се помириме и да ги надминеме поделбите, порача претседателот Ѓорге Иванов во честитката до граѓаните по повод празникот 11 Октомври - Денот на народното востание. Тој апелира за надминување на кризата која им ја одзема перспективата на младите. „Нишката што ги поврзува сите наши Илиндени е идејата за слобода на Македонија, која ги надминувала и порамнувала сите разлики. Оваа година на двоен јубилеј н? затекна меѓусебно поделени и раскарани. Премногу долго, длабоката политичка криза ја исцрпува енергијата на нашето општество и економија и им ја одзема перспективата на нашите млади. Неопходно е разрешување и надминување на кризата. 11 Октомври и 8 Септември треба да бидат потсетување дека само ако се помириме, ако си простиме и се сплотиме, ќе можеме да ја зачуваме слободата, сувереноста и независноста на нашата заедничка татковина – Република ...
| | веќе видена | слични

Државниот врв и политичките партии на граѓаните на Македонија вчера им го честитаа 11 Октомври. 75-годишнината од Денот на народното востание вчера свечено беше одбележан во повеќе градови во земјава. Претседателот на државата Ѓорге Иванов во својата честитка истакна дека 11 Октомври беше возможен поради свежите сеќавања за илинденската епопеја. Но, без 11 Октомври 1941, истакнува Иванов, ние ќе го немавме ниту вториот ниту третиот Илинден. - Нишката што ги поврзува сите наши Илиндени е идејата за слобода на Македонија која ги надминувала и израмнувала сите разлики. Оваа година на двоен јубилеј н` затекна меѓусебно поделени и раскарани. Премногу долго длабоката политичка криза ја исцрпува енергијата на нашето општество и економијата и им ја одзема перспективата на нашите млади. Неопходно е разрешување и надминување на кризата. 11 Октомври и 8 Септември треба да бидат потсетување дека само ако се помириме, ако си простиме и се сплотиме, ќе можеме да ја зачуваме слободата, сувереноста и независноста на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

На ликовниот уметник Благоја Маневски, писателот Раим Ганији, пијанистката Елена Мисиркова и актерот Атила Клинче денеска во Собранието на Република Македонија им беше врачена државната награда „11 Октомври“ за животно дело во областа на културата и уметноста за 2016 година. Одлуката минатиот месец ја донесе Одборот за доделување на наградата „11 Октомври“. Таа е највисоко признание за животно дело во областа на науката, уметноста, стопанството и другите дејности од јавен интерес на Република Македонија. Наградите им ги врачи претседателот на Одборот, академик Митко Маџунков, кој во обраќањето зборуваше за значењето на државата и државноста. – За да бидеш, треба јасно да знаеш што си бил, што си и што бараш од својата иднина. Државата е основниот предуслов за нашиот опстанок. Додека имаме држава, без оглед на тоа кој и како ја води, имаме и надеж дека нашата физичка и духовна супстанција ќе се сочува. Без држава, првиот удар ќе биде врз она најважното – јазикот со се што е создадено на него… Денот што го ...
| | веќе видена | слични

Со положување свежо цвеќе на Алеата на Великаните, вечните почивалишта на Борис Трајковски, Киро Глигоров и Михајло Апостолски почна чествувањето на 11 октомври, денот на народното востание. На 75-годишнината од почетокот на народноослободителната борба на македонскиот народ, делегации од Собранието, Владата, град Скопје, политичките партии и дипломатски претставници се поколнија пред ослободителите и учесниците во антифашистичката борба. Традиционално во Собранието беа доделени државните награди „11 Октомври“ за животно дело во областа на науката, образованието, културата и уметноста. Со ова признание годинава се закитија ликовниот уметник Благоја Маневски, пистелот Раим Ганији, пијанистката Елена Мисиркова и актерот Атила Клинче. Претседателот на одбород академик Митко Маџунков, порача дека државата е основниот предуслов за нашиот опстанок, додека имаме држава без оглед на тоа кој и како ја води, имаме надеж дека нашата физичка и духовна супстанција ќе се сочува. Без држава, првиот удар ќе биде врз она ...
| | веќе видена | слични

По повод 75 годишнината од денот на националното востание во Собранието традиционално беа доделени наградите 11 октомври. Имињата на Благоја Маневски, Раим Канији, Елена Мисиркова и Атиља Клинче оваа година собранието ги прогласи за најзаслужни во областа на науката и уметноста. Свое обраќање имаше и академикот Митко Маџунков кој порача дека нацијата е поделена и дека се повеќе се нарушува националниот концепт укажувајќи на тоа дека мора самите да го трасираме патот наместо тоа да го прават други.
| | веќе видена | слични
2 копии

Во име на четворицата добитници на годинашната награда „11 Октомври" се обрати пијанистката Елена Мисиркова, која е потомок на основоположникот на македонската лингвистика Крсте Петков Мисирков На ликовниот уметник Благоја Маневски, писателот Раим Ганији, пијанистката Елена Мисиркова и актерот Атила Клинче денеска во Собранието на Република Македонија им беше врачена државната награда „11 Октомври" за животно дело во областа на културата и уметноста за 2016 година. Одлуката минатиот месец ја донесе Одборот за доделување на наградата „11 Октомври". Таа е највисоко признание за животно дело во областа на науката, уметноста, стопанството и другите дејности од јавен интерес на Република Македонија. Наградите им ги врачи претседателот на Одборот, академик Митко Маџунков, кој во обраќањето зборуваше за значењето на државата и државноста. - За да бидеш, треба јасно да знаеш што си бил, што си и што бараш од својата иднина. Државата е основниот предуслов за нашиот опстанок. Додека имаме држава, без оглед на тоа кој ...
| | веќе видена | слични

Честитки по повод државниот празник 11 октомври и до сите граѓани на Република Македонија упатија од државниот врв и од политичките партии. Идејата за слобода на Македонија како светилник не водела низ историјата посочи претседателот Ѓорге Иванов во својата честитка, тој додаде дека благодарение на таа идеја, ние сме наоѓале сила да се помириме и да ги надминеме поделбите. „Нишката што ги поврзува сите наши Илиндени е идејата за слобода на Македонија која ги надминувала и порамнувала сите разлики. Оваа година на двоен јубилеј нè затекна меѓусебно поделени и раскарани. Премногу долго, длабоката политичка криза ја исцрпува енергијата на нашето општество и економија и им ја одзема перспективата на нашите млади. Неопходно е разрешување и надминување на кризата. 11 Октомври и 8 Септември треба да бидат потсетување дека само ако се помириме, ако си простиме и се сплотиме, ќе можеме да ја зачуваме слободата, сувереноста и независноста на нашата заедничка татковина – Република Македонија“, истакна Иванов. Честитка ...
| | веќе видена | слични

По повод 75 годишнината од Денот на националното востание, во Собранието денеска беа доделени наградите 11 октомври. Ликовниот уметник Благоја Маневски, писателот Раим Канији, пијанистката Елена Мисиркова и актерот Атиља Клинче оваа година Собранието ги прогласи за најзаслужни во областа на науката и уметноста. Тие ја добија наградата 11 октомври за животно дело во областа на културата и уметноста за 2016 година. Свое обраќање имаше и академикот Митко Маџунков кој порача дека нацијата е поделена. „За да бидеш, треба јасно да знаеш што си бил, што си и што бараш од својата иднина. Државата е основниот предуслов за нашиот опстанок. Додека имаме држава, без оглед на тоа кој и како ја води, имаме и надеж дека нашата физичка и духовна супстанција ќе се сочува. Без држава, првиот удар ќе биде врз она најважното – јазикот со се што е создадено на него… Денот што го славиме денеска е симболот на нашите заеднички стремежи, без оглед на сиот тек на околности“ - рече тој. Пред присутните говореше и Мисиркова. ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Фактот што денеска специјалната јавна обвинителка Катица Јанева влезе на распит за истрагата за „Рекет“, заедно со адвокат, го проблематизираат голем број на ...
сите 1185 | | | веќе видена

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски вечерва беше на роденденот на организацијата во Прилеп. Вечерва бев на роденденот на Општинскиот Комитет на ВМРО-ДПМНЕ ...
сите 441 | | | веќе видена

Вчера во 12.30 часот во СВР Скопје, А.А.(51) од Скопје пријавила дека нејзин познаник И.Н. се обидел да изврши обљуба врз нејзината ќерка, но не успеал. Се ...
сите 413 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 158 | | | веќе видена

Валканите пари од аферата Рекет, кој ја тресе Македонија, но и целиот регион, оделе во Сојузот за Србија(СЗС) и тоа преку Вук Јеремиќ, открива српски ...
сите 140 | | | веќе видена

Го контролира ли некој експрес лонецот кој на Балканот врие? Се тресе и татни лонецот, а никако да се најде вентил за да не експлодира. А, се започна ...
сите 181 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Празници како 11 Октомври за Димитриев се инспирација за напредок

Од:
До кого (е-маил):
Порака: