По серијата земјотреси до вчера напладне направен е увид за стабилноста во објектите

2 копии

Институтот за земјотресно инженерство (ИЗИИС) досега извршил проценка на стабилност на 71 објект по серијата земјотреси што од неделата се регистрираат во скопското епицентрално подрачје. Институтот за земјотресно инженерство (ИЗИИС) досега извршил проценка на стабилност на 71 објект по серијата земјотреси што од неделата се регистрираат во скопското епицентрално подрачје.Екипите на ИЗИИС до вчера до 12 часот посетиле и направиле проценка за стабилност на 16 градинки, 22 основни и осум средни училишта, еден факултет, пет здравствени установи, еден суд, осум административни објекти и 10 згради.– Во објектите што беа посетени стабилноста не е нарушена. Во одредени простории во дел од објектите констатирани се одредени неконструктивни оштетувања. Во случаите каде овие неконструктивни оштетувања се значителни, тие простории се затворени за употреба поради евентуални понатамошни оштетувања во услови на можни следни земјотреси, изјави Радмила Шалиќ од ИЗИИС.Таа додава дека на одговорните лица на овие ...
| | веќе видена | слични

Oпштина Бутел информира дека привршува темелната реконструкција на детската градинка во Бутел 2. Обновата опфаќа менување на стариот покрив со нов од пластифициран лим, поставување нови олуци и нова громобранска лента. Бидејќи постојниот објект нема изолација, ќе биде поставена изолација и нова фасада и ќе бидат заменети сите врати и прозорци. Во третата фаза ќе се уредува внатрешноста на детската градинка, која ќе биде со капацитет за 150 деца. Во моментов забрзано се интервенира во забавишниот простор, кој итно треба да се адаптира и пренамени за да може во него да се прифатат 80-ина деца од матичниот објект во Скопје- Север, кој претрпе поголеми оштетувања од земјотресот од минатата недела. - Откако Општина Бутел ќе ги добие конечните инструкции од ИЗИИС, веднаш ќе отпочне со санација и на оштетениот објект – велат од Општината. За реконструкција на градинката во Бутел 2 ќе бидат потрошени над 3,5 милиони денари обезбедени од општинскиот буџет. Од Бутел потсетуваат дека пред еден месец беше пуштена во ...
| | веќе видена | слични
17 копии

На 150 објeкти од државен интерес досега е извршена проценка на безбедноста по земјотресите во Скопје и околината, при што Институт за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија (ИЗИИС) не утврдил конструктивни оштетувања и се безбедни. Станува збор за здравствени, образовни, деловни државни објекти… Од ИЗИИС информираат дека нивни тимови вршат проценки и на објекти за кои општинските комисии констатирале конструктивни оштетувања. На терен за проценка на безбедноста на објектите ИЗИИС ангажира петнаесетина тимови, кои работат наизменично зависно од тековните ангажмани. До надлежните институции досега се пријавени оштетувања на 2.500 објекти за индивидуално и колективно домување и објекти од државен интерес. По земјотресите на телефонскиот број 195 на Центарот за управување со кризи имаше пријави за оштетени покриви, фасади, распукани ѕидови, искршени прозорци, а регистрирани се и оштетувања на патнички возила. Скопје и околината од неделата беа погодени од серија земјотреси од кои најсилниот беше со ...
| | веќе видена | слични

Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија (ИЗИИС) успеал да изврши проценка на штета на над 150 објекти од државен интерес. На ниту еден од објектите, вклучувајќи факултети, училишта, градинки, болници и административни згради, не се констатирани конструктивни оштетувања и се безбедни за употреба. На отворениот телефон 195 на Центарот за управување со кризи досега е пријавена штета на 2.500 објекти од страна на граѓаните. Од ИЗИИС информираат дека нивни тимови работат на проценка на оштетувањата и кај оние објекти за кои општинските комисии констатирале конструктивни оштетувања. На терен секојдневно работат петнаесетина тимови, кои првенствено имаат за цел да извршат стручна проценка на штетите од земјотресите што го погодија Скопје во изминативе денови. Општинските комисии формирани од локалните самоуправи продолжуваат да работат на определување на оштетувањата на оние објекти што се пријавени од граѓаните. Најчести оштетувања регистрирани на терен се распуканите ѕидови, искршените ...
| | веќе видена | слични

Дали земјотресот предизвикал сериозни оштетувања на старо-новиот објект на Министерството за транспорт и врски, спроти црквата „Свети Димитрија“ на плоштадот „Филип Втори“? Вчера некои медиуми објавија дека зградата, која е празна бидејќи нејзината доизградба се уште не завршена, претрпела оштетувања поради кои е забранета за употреба. Од Министерството денеска ниту ги потврдија ниту ги демантираа ваквите информации. Иако ни беше ветено дека ќе бидеме официјално информирани за состојбата на објектот, до затворањето на весникот не добивме никаков одговор. Од експертскиот тим на Институтот за сеизмологија и инженерска сеизмологија (ИЗИИС), кои прават увид на објектите од јавен интерес со цел да ја утврдат нивната фактичка состојба и прават процена на стабилноста и безбедноста, велат дека немаат ингеренции да кажуваат кои објекти какви оштетувања претрпеле и дали е доведена во прашање нивната стабилност. Нивната задача е само да направат процена на штетата и на тоа дали е загрозена стабилноста на објектот. ...
| | веќе видена | слични

Од ИЗИИС информираат дека нивни тимови вршат проценки и на објекти за кои општинските комисии констатирале конструктивни оштетувања. На терен за проценка на безбедноста на објектите ИЗИИС ангажира петнаесетина тимови, кои работат наизменично зависно од тековните ангажмани. До надлежните институции досега се пријавени оштетувања на 2.500 објекти за индивидуално и колективно домување и објекти од државен интерес. По земјотресите на телефонскиот број 195 на Центарот за управување со кризи имаше пријави за оштетени покриви, фасади, распукани ѕидови, искршени прозорци, а регистрирани се и оштетувања на патнички возила. Скопје и околината од неделата беа погодени од серија земјотреси од кои најсилниот беше со магнитуда од 5,3 степени според Рихтеровата скала.
| | веќе видена | слични
2 копии

Општина Бутел ја привршува реконструкцијата на градинката во Бутел 2, која ќе биде со капацитет за 150 деца. Како што информира општина Бутел, комплетно се менува стариот покрив со нов, од пластифициран лим. Ќе се стават нови олуци и нова громобранска лента. Ќе биде поставена целосно нова изолација, а градинката ќе добие и нова фасада. Ќе бидат заменети сите врати и прозорци. Градинката ќе биде ентериерно уредена и опремена. За реконструкција на градинката ќе бидат потрошени над 3,5 милиони денари, обезбедени од буџетот на општина Бутел. - Во моментов забрзано се интервенира на забавишниот простор, кој итно треба да се адаптира и пренамени за да може во него да се прифатат околу 80 деца од матичниот објект во Скопје Север, кој претрпе поголеми оштетувања од земјотресот, соопшти општина Бутел. Оттаму најавија дека откако ќе ги добијат конечните инструкции од Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија веднаш ќе почнат со санација на оштетениот објект. Пред еден месец беше пуштена во ...
| | веќе видена | слични
2 копии

– Во објектите што беа посетени стабилноста не е нарушени. Во одредени простории во дел од објектите констатирани се одредени неконструктивни оштетувања. Во случаите каде овие неконструктивни оштетувања се значителни, тие простории се затворени за употреба поради евентуални понатамошни оштетувања во услови на можни следни земјотреси, изјавија од институтот. Од таму соопштија дека на одговорните лица на овие објекти им е дадена препорака да ги следат оштетувањата во следниот период и доколку е потребно повторно да ги повикаат екипите од ИЗИИС. Екипите на институтот и вчера беа на терен на проценка на оштетувањата на  објектите од јавен интерес. На бројот 195 граѓаните можат да пријават потреба од проценка на безбедност на објектите, а не за проценка на штета за обесштетување. На меил адресата на центарот за управување со кризи пристигнале околу 500 пријави на граѓани.
| | веќе видена | слични

Околу 500 граѓани се обратиле до Центарот за управување со кризи за да пријават оштетувања на објекти по земјотресите што го погодија Скопје во изминативе денови. Обемот на оштетувањата на сите објекти не е познат, ниту пак настанатата материјална штета од природната непогода. Екипи на Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија (ИЗИИС) продолжуваат со обиколката на објектите на јавните институции низ главниот град. Досега е извршен увид на вкупно 71 објект, од кои 16 се градинки, 22 основни училишта, 8 средни училишта, еден факултет, 5 здравствени објекти, еден суд, 8 административни објекти и 10 згради. Од ИЗИИС и во наредните денови ќе продолжат со проценка на настанатите штети во јавните објекти на територијата на главниот град. Паралелно со нив, скопските локални самоуправи треба да формираат општински комисии што ќе ги проценуваат штетите на објектите во сопственост на граѓаните кои се пријавени на телефонот 195. Засега нема информации од државните власти и од локалната самоуправа ...
| | веќе видена | слични

Досегашниот увид на тимовите на ИЗИИС покажал дека во некои објекти има одредени неконструктивни оштетувања, кои не ја доведуваат во прашање стабилноста Стручни лица од ИЗИИС до сега извршиле увид и направиле процена на стабилноста на вкупно 71 објект за кои било претходно пријавено дека имаат претрпено одредени оштетувања од земјотресот што го зафати Скопје во неделата. Од нив 16 се градинки, 22 основни и 8 средни училишта, еден факултет, 5 здравствени објекти, еден суд 8 административни објекти и 10 згради. „Општа констатација е дека на сите овие објекти нема оштетувања на главната носечка конструкција. Во одредени објекти има некои неконструктивни оштетувања, на преградни ѕидови, прозорци, врати, кои не ја доведуваат во прашање стабилноста. Деловите од објектите на кои се регистрирани оштетувања, а кои при дополнителен потрес би можеле повредат некој ако е во нивна близина, се забранети за употреба се' до нивното санирање“, вели д-р Радмила Шалиќ од ИЗИИС која е дел од тимот што врши процена. Таа ...
| | веќе видена | слични

Останато

Богојавленските чествувања во Охрид продолжија и денеска на Соборот на Свети Јовен Крстител, со капењето на рибарите во Охридското Езеро како продолжение на ...
сите 262 | | | веќе видена

-Спојувајќи ги религијата и хуманоста, тие денеска инспирираа голем број на кавадарчани да се вклучат во хуманитарната акција за помош на Малкиќ,  на која и е ...
сите 155 | | | веќе видена

И понатаму не стивнуваат реациите и најразлични трачеви и нови информации поврзани со секс скандалот на пејачката Јелена Карлеуша и босанскиот фудбалер Огњен ...
сите 216 | | | веќе видена

Одговорност за шверцескиот начин на кој СДСМ го објави Законот за двојазичност мора да има. Законот за двојазичност е штетен и ќе има несогледливи последици по ...
сите 383 | | | веќе видена

„Доколку (претседателот на Грција) Прокопис Павлопулос го потпише Преспанскиот договор кој не е потпишан од претседателот (на пјРМ) ќе учествува во уставно ...
сите 78 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

По серијата земјотреси до вчера напладне направен е увид за стабилноста во објектите

Од:
До кого (е-маил):
Порака: