Се тампонираат улиците во подрачјата погодени од невремето


– Тука сме во населеното место Сингелиќ, поточно во реоните 6 и 7 каде се извршува тампонирање на улиците кои беа оштетени по поплавите. Во наредниве неколку денови ќе се работи на средување на улиците и нивно тампонирање, со цел истите да се санираат да бидат во проодна состојба. Во рамки на стратегијата на кризниот штаб, Сингелиќ беше поделен на 14 реони и имаше 28 координатори, кои помагаа во координирање на активностите на терен за надминување на последиците од катастрофалното невреме и поплави. Со големи напори и одлична организација, во Сингелиќ во моментов се исчистени сите улици, ѓубрето е во најголема мерка исчистено и целосно е исчистена привремената депонија којашто беше лоцирана во дворот на основното училиште. Поради почетокот на училишната година, оваа локација повеќе нема да се користи и доколку има потреба од траспортирање на ѓубре и градеѓен шут, истото да се прави до депонијата кај клучката во Стајковци, каде потоа истото ќе се транспортира до депонијата Дрисла, кажа градоначалникот ...
| | веќе видена | слични

Два дена откако државните претставници го напуштија Стајковци. Селото полека се празни, а празни се и поголемиот дел од сметките на оние кои требаше заклучно со вторникот да бидат авансно обесштетени од државата. Велат пари се уште нема, а сериозноста на штетите алармира за што поскоро санирање. Семејството Стојчевски е едно од оние чија борба за враќање на тлото под нозе допрва доаѓа. На првата парична помош од државата чекаат уште многумина. Ретки се оние кои на својата сметка виделе 30 илјади повеќе. Откако државата ја повлече својата логистика, товарот паѓа на општинските плеќи. Мештаните велат - помош има, но помала е одколку што навистина им е потребна. Сепак, како еден од главните проблеми ја посочуваат нерамномерната распределба на пакетите со донации. Од Гази Баба пак тврдат дека со работа е започнато веднаш. Претходните две вечери се работеше на расчистување на депонијата кај клучката во Стајковци - работеа 12 камиони и 2 утоварувачи, а денеска на терен работат 49 камиони, 6 валјаци, 23 скипа, 3 ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Скандалозен гаф на Коце Трајановски на вчерашната седница на Советот на град Скопје. Градоначалникот на Скопје, кој е и командант на градскиот штаб за заштита и спасување, јавно тврдеше дека во Скопје паднале 100 илјади литри дожд на метар квадратен на 06.08.2016 година, пренесе Слободна.мк . УХРМ, која не го предвиде катастрофалното невреме на 06.08.2016 година, ниту предупреди за него, отпосле објави информација дека во Скопје паднале 93 литри на метар квадратен. Коце „утна“ само за илјада и нешто пати…
| | веќе видена | слични

Од Општина Гази Баба велат дека до крајот на следната недела ќе се оспособат сите улици за нормално движење на луѓе и возила, а во следните неколку месеци ќе се работи на изградба на нови и надградба на постоечката подземна инфраструктура. Деветнаесет дена по катастрофалното невреме и еден ден откако заврши кризната состојба, животот во скопските села Стајковци и Синѓелиќ се враќа во нормала. На влезот од Стајковци ги нема веќе полициските екипи кои го контролираа сообраќајот. Ниту припадниците на Армијата повеќе не се во дворот на основното училиште Кирил и Методиј. Таму денеска беа само медицинските екипи како помош за граѓаните кои ќе имаат потреба од здравствена помош. Калта и сметот се исчистени од најпогодените улици каде камионите и багерите фрлаат песок за тампонирање. Од Општина Гази Баба велат дека до крајот на следната недела ќе се оспособат сите улици за нормално движење на луѓе и возила, а во следните неколку месеци ќе се работи на изградба на нови и надградба на постоечката подземна ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Периодот кој беше прогласен од Владата како кризен помина, Дирекцијата за заштита и спасување ја повлече механизацијата која работеше изминативе денови во расчистување на поплавените подрачја во Гази Баба. -Упатувам голема благодарност до сите оние кои дадоа поддршка во механизација и луѓе за да можеме да ги нормализираме состојбите во кризните подрачја, до Дирекцијата за заштита и спасување, Министерството за транспорт и врски, градот Скопје, армијата на Република Македонија, Полицијата, општините и на сите компании кои дел од својата механизацијата ни ја отстапија да ни помогнат во расчистување на теренот. Ние со несмален интензитет продолжуваме со активностите на терен, Министерството за транспорт и врски има склучено договор со шест компании со кои ние веќе работиме на терен, односно со таа механизација ги дофинализираме работите, во расчистување на депониите, а паралелно со тоа работиме на тампонирање на улиците, истакна градоначалникот на Гази Баба, Тони Трајковски. Во текот на претходните две вечери ...
| | веќе видена | слични

-Упатувам голема благодарност до сите оние кои дадоа поддршка во механизација и луѓе за да можеме да ги нормализираме состојбите во кризните подрачја, до Дирекцијата за заштита и спасување, Министерството за транспорт и врски, градот Скопје, армијата на Република Македонија, Полицијата, општините и на сите компании кои дел од својата механизацијата ни ја отстапија да ни помогнат во расчистување на теренот. Ние со несмален интензитет продолжуваме со активностите на терен, Министерството за транспорт и врски има склучено договор со шест компании со кои ние веќе работиме на терен, односно со таа механизација ги дофинализираме работите, во расчистување на депониите, а паралелно со тоа работиме на тампонирање на улиците, истакна градоначалникот на Гази Баба, Тони Трајковски. Во текот на претходните две вечери се работеше на расчистување на депонијата кај клучката во Стајковци, синојка работеа 12 камиони и 2 утоварувачи, во текот на денешниот ден на терен работат 49 камиони, 6 ваљаци кои што работат на места каде ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Градоначалникот Тони Трајковски, градоначалникот Коце Трајановски и директорот на ЈП „Улици и патишта “ Синиша Ивановски беа во работна посета во н.м Сингелиќ каде направија увид на работите кои се во тек, за санација и тампонирање на улиците кои беа оштетени во невремето. Градоначалникот Трајковски изјави дека околу 30 км од патната инфраструктура е оштетена во поплавата и дека штетата е проценета на околу 5 милиони евра. Тој се заблагодари на општините и на Градот Скопје кои донираа средства и рече дека истите ќе бидат употребени за санација на штетите од невремето и за санирање на патната инфраструктура. Во наредните денови според приоритетите ќе се работи на средување на улиците и нивно тампонирање. Во н.м Сингелиќ се исчистени сите улици, во голем дел е исчистено и ѓубрето, целосно е исчистена и привремената депонија која беше лоцирана во дворот на основното училиште, а се продолжува и со чистење на каналите. Главниот канал кој поминува низ Синѓелиќ комплетно ќе биде исчистен за неколку дена.
| | веќе видена | слични

Во Сингелиќ на повеќе локации се врши тампонирање на улиците кои беа оштетени при големата поплава која го зафати Скопје и Скопскиот Регион на 6-ти август. "Во наредниве неколку дена ќе се работи на средување на улиците и нивно тампонирање, со цел истите да се санираат да бидат во проодна состојба. Во рамките на стратегијата на кризниот штаб, Сингелиќ беше поделен на 14 реони и имаше 28 координатори, кои помагаа во координирање на активностите на терен за надминување на последиците од катастрофалното невреме и поплави. Со големи напори и одлична организација, во Синѓелиќ во моментов се исчистени сите улици, ѓубрето е во најголема мерка исчистено и целосно е исчистена привремената депонија којашто беше лоцирана во дворот на основното училиште", рече градоначалникот Трајановски. Градоначалникот Трајановски упати благодарност до ангажманот на 28-те координатори во Синѓелиќ кои имаа голема улога во справувањето со ситуацијата и враќањето на состојбите во нормала. Тој упати и апел до граѓаните за трпение во ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во населеното место Сингелиќ кое беше поплавено од невремето на 6 август се тампонираат поголемиот број на улици кои беа оштетени. Увид во активностите денеска извршија градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, градоначалникот на Општина Гази Баба, Тони Трајковски и директорот на ЈП „Улици и патишта“, Синиша Ивановски. - Во наредниве неколку денови ќе се работи на средување на улиците и нивно тампонирање, со цел истите да се санираат да бидат во проодна состојба. Во рамки на стратегијата на Кризниот штаб, Сингелиќ беше поделен на 14 реони и имаше 28 координатори, кои помагаа во координирање на активностите на терен за надминување на последиците од катастрофалното невреме и поплави. Со големи напори и одлична организација, во Сингелиќ во моментов се исчистени сите улици, ѓубрето е во најголема мерка исчистено и целосно е исчистена привремената депонија којашто беше лоцирана во дворот на основното училиште. Поради почетокот на училишната година, оваа локација повеќе нема да се користи и доколку има ...
| | веќе видена | слични

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, градоначалникот на Општина Гази Баба, Тони Трајковски и директорот на ЈП „Улици и патишта“, Синиша Ивановски во понеделникот извршија увид во активностите на терен во населеното место Сингелиќ, каде на поголем број на локации се врши тампонирање на улиците кои беа оштетени при големата поплава која го зафати Скопје и скопскиот регион на 6-ти август. „Тука сме во населеното место Сингелиќ, поточно во реоните 6 и 7 каде се извршува тампонирање на улиците кои беа оштетени по поплавите. Во наредниве неколку денови ќе се работи на средување на улиците и нивно тампонирање, со цел истите да се санираат да бидат во проодна состојба. Во рамки на стратегијата на кризниот штаб, Сингелиќ беше поделен на 14 реони и имаше 28 координатори, кои помагаа во координирање на активностите на терен за надминување на последиците од катастрофалното невреме и поплави“, изјави градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски. Тој додаде дека со големи напори и одлична организација, во ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Овде се гледа веднаш дека затаија институциите во овој случај, мислам дека не е постапено по стандардите како што треба. Прво, каде исчезнал метил акрилатот ...
сите 232 | | | веќе видена

Мотивиран, задоволен наставен кадар е сигурна гаранција за спроведување на отпочнатите проекти за подобрување на квалитетот на образованието во сите нивоа – ...
сите 139 | | | веќе видена

Приватниот сектор е важен генератор за економски раст и затоа Владата останува посветена на креирање на соодветни политики како одговор на клучните предизвици ...
сите 155 | | | веќе видена

Шефот на државата Стево Пендаровски во библиотеката на Парискиот мировен форум даде копија од книгата „Македонија е се што имаме“ од првиот претседател на ...
сите 316 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Се тампонираат улиците во подрачјата погодени од невремето

Од:
До кого (е-маил):
Порака: