Браната на Стајковско езеро спречила уште поголеми поплави


Браната на Стајковско езеро не попуштила за време на поплавата, туку успеала да задржи огромна количина на вода која што ако не биле Стајковското и Смилковското Езеро ќе направела уште поголема штета и поголема поплава. Градоначалникот на Град Скопје Коце Трајановски кој денеска заедно со градоначалникот на Гази Баба Тони Трајковски ја посетија браната кај Стајковско езеро ги демантираше тврдењата дека браните на овие две езера попуштиле и дека затоа дошло до голема поплава. Според него езерата не се излеани, туку голем дел од водата успеала да се задржи тука. Градоначалникот на Гази Баба Тони Трајковски вели дека браната која е постара од 40 години е многу издржлива и дека ако не била во функција ќе биле поплавени многу поголем број на куќи Трајановски информираше дека покрај тоа интензивно се чистат каналите во поплавените села и дека ќе се направат осум премини на главниот канал во Сингелиќ за да може тука непречено да се слева водата која доаѓа од дождовите. Тој информираше и дека исчистена е и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Градоначалникот Тони Трајковски, градоначалникот Коце Трајановски и директорот на ЈП „Улици и патишта “ Синиша Ивановски беа во работна посета во н.м Сингелиќ каде направија увид на работите кои се во тек, за санација и тампонирање на улиците кои беа оштетени во невремето. Градоначалникот Трајковски изјави дека околу 30 км од патната инфраструктура е оштетена во поплавата и дека штетата е проценета на околу 5 милиони евра. Тој се заблагодари на општините и на Градот Скопје кои донираа средства и рече дека истите ќе бидат употребени за санација на штетите од невремето и за санирање на патната инфраструктура. Во наредните денови според приоритетите ќе се работи на средување на улиците и нивно тампонирање. Во н.м Сингелиќ се исчистени сите улици, во голем дел е исчистено и ѓубрето, целосно е исчистена и привремената депонија која беше лоцирана во дворот на основното училиште, а се продолжува и со чистење на каналите. Главниот канал кој поминува низ Синѓелиќ комплетно ќе биде исчистен за неколку дена.
| | веќе видена | слични

ВО ПОСЛЕДНИВЕ ДЕСЕТИНА ДЕНА Од "Комунална" велат дека тие четири пати годишно бесплатно го собираат кабастиот отпад кој е забрането да се остава до контејнери, по тротоари и во тревници Последниве десетина дена улиците во Капиштец личат на голема депонија. Стари душеци, прозорци, големи парчиња мебел стојат по тротоарите, во тревниците или покрај контејнерите. По улицата "Народен фронт", речиси нема контејнери покрај кои не е оставено некое парче кабаст отпад кој со денови никој не го крева. Од ЈП "Комунална хигиена" велат дека секојдневно за расчистување на поплавите се ангажирани по 150 луѓе во три смени, но редовното чистење на градот не е занемарено. "Иако сме фокусирани на расчистување на последиците од поплавите, секојдневно имаме 200 луѓе задолжени за собирање на сметот и чистење на улиците во градот. Таа работа не смее да трпи на сметка на поплавите, но собирањето на кабастиот отпад што го оставаат граѓаните се врши на поинаков начин. За тоа треба да добиеме налог од Општината или од Градот, а ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во Сингелиќ на повеќе локации се врши тампонирање на улиците кои беа оштетени при големата поплава која го зафати Скопје и Скопскиот Регион на 6-ти август. "Во наредниве неколку дена ќе се работи на средување на улиците и нивно тампонирање, со цел истите да се санираат да бидат во проодна состојба. Во рамките на стратегијата на кризниот штаб, Сингелиќ беше поделен на 14 реони и имаше 28 координатори, кои помагаа во координирање на активностите на терен за надминување на последиците од катастрофалното невреме и поплави. Со големи напори и одлична организација, во Синѓелиќ во моментов се исчистени сите улици, ѓубрето е во најголема мерка исчистено и целосно е исчистена привремената депонија којашто беше лоцирана во дворот на основното училиште", рече градоначалникот Трајановски. Градоначалникот Трајановски упати благодарност до ангажманот на 28-те координатори во Синѓелиќ кои имаа голема улога во справувањето со ситуацијата и враќањето на состојбите во нормала. Тој упати и апел до граѓаните за трпение во ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Во населеното место Сингелиќ кое беше поплавено од невремето на 6 август се тампонираат поголемиот број на улици кои беа оштетени. Увид во активностите денеска извршија градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, градоначалникот на Општина Гази Баба, Тони Трајковски и директорот на ЈП „Улици и патишта“, Синиша Ивановски. - Во наредниве неколку денови ќе се работи на средување на улиците и нивно тампонирање, со цел истите да се санираат да бидат во проодна состојба. Во рамки на стратегијата на Кризниот штаб, Сингелиќ беше поделен на 14 реони и имаше 28 координатори, кои помагаа во координирање на активностите на терен за надминување на последиците од катастрофалното невреме и поплави. Со големи напори и одлична организација, во Сингелиќ во моментов се исчистени сите улици, ѓубрето е во најголема мерка исчистено и целосно е исчистена привремената депонија којашто беше лоцирана во дворот на основното училиште. Поради почетокот на училишната година, оваа локација повеќе нема да се користи и доколку има ...
| | веќе видена | слични
15 копии

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, градоначалникот на Општина Гази Баба, Тони Трајковски и директорот на ЈП „Улици и патишта“, Синиша Ивановски во понеделникот извршија увид во активностите на терен во населеното место Сингелиќ, каде на поголем број на локации се врши тампонирање на улиците кои беа оштетени при големата поплава која го зафати Скопје и скопскиот регион на 6-ти август. „Тука сме во населеното место Сингелиќ, поточно во реоните 6 и 7 каде се извршува тампонирање на улиците кои беа оштетени по поплавите. Во наредниве неколку денови ќе се работи на средување на улиците и нивно тампонирање, со цел истите да се санираат да бидат во проодна состојба. Во рамки на стратегијата на кризниот штаб, Сингелиќ беше поделен на 14 реони и имаше 28 координатори, кои помагаа во координирање на активностите на терен за надминување на последиците од катастрофалното невреме и поплави“, изјави градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски. Тој додаде дека со големи напори и одлична организација, во ...
| | веќе видена | слични

Улиците во реон 6 и 7 во поплавениот дел во Синѓелиќ веќе се тампонираат. Во меѓувреме исчистени се каналите и мини депониите каде привремено се исфрлаше шутот и отпадот. Два ипол милиони евра градот донира за општина Гази Баба за санирање на штетите. За околу 30 улички е направена проценка за санирање, истите ќе се асфалтираат етапно по приоритетна потреба. Дворовите и куќите се чисти, во тек се само активностите за изградба на инфраструктура. Координарот Трајановски направи увид во тампонирањето. Жителите во пресрет на новата учебна година од него побараа да се забрза процесот на асфалтирање на тротоарот кој води до основното училиште. Трајановски апелира до граѓаните доколку некој има потреба од исфрлање на отпад или градежен шут истото да го однесат на депонијата кај клучката во Стајковци од каде се носи на уништување во Дрисла.Жителите изразија благодарност за добрата соработка со надлежните и брзата интервенција по поплавата. Во наредните денови кризниот штаб ќе работи на миење на улиците и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во Сингелиќ се врши тампонирање на голем број улици кои беа оштетени при големата поплава која го зафати Скопје и скопскиот регион на шести, овој месец.Увид во активностите на терен извршија скопскиот градоначалник Коце Трајановски и градоначалникот на Општина Гази Баба Тони Трајковски заедно со директорот на ЈП „Улици и патишта", Синиша Ивановски.- Тука сме во населеното место Сингелиќ, поточно во реоните 6 и 7 каде се извршува тампонирање на улиците кои беа оштетени по поплавите. Во наредниве неколку денови ќе се работи на средување на улиците и нивно тампонирање, со цел истите да се санираат да бидат во проодна состојба. Во рамки на стратегијата на кризниот штаб, Сингелиќ беше поделен на 14 реони и имаше 28 координатори, кои помагаа во координирање на активностите на терен за надминување на последиците од катастрофалното невреме и поплави. Со големи напори и одлична организација, во Сингелиќ во моментов се исчистени сите улици, ѓубрето е во најголема мерка исчистено и целосно е исчистена привремената ...
| | веќе видена | слични

Градоначалниците на Град Скопје и Општина Гази Баба, Коце Трајановски и Тони Трајковски денеска беа во посета на реонот 6 и 7 во с. Сингелиќ каде интензивно се тампонираат локалните улици. Градоначалникот Трајановски истакна дека улиците во овие реони се речиси чисти и изнесен е сметот. Онаму каде што е останат смет ќе биде исчистен паралелно со тампонирањето. Тој истакна дека и депонијата од локалното основно училиште е исчистена, а исто така почнато е расчистувањето на депонијата на клучката кај Стајковци и се очекува дека  таа ќе биде исчистена во текот на ноќта. Градот Скопје за погодените подрачја издвои два милиони евра. Градоначалниците рекоа дека без поддршката од граѓаните немало толку бргу да се одвиваат градежните работи. Тампонирањето на улиците во дел од селата погодени од поплавата веќе се во завршна фаза, а според проценките, како што напомена градоначалникот на Општина Гази Баба, оштетена е близу 30 километри патна инфраструктура. Продолжува и чистењето на каналите во селата.  Градоначалникот ...
| | веќе видена | слични

– Тука сме во населеното место Сингелиќ, поточно во реоните 6 и 7 каде се извршува тампонирање на улиците кои беа оштетени по поплавите. Во наредниве неколку денови ќе се работи на средување на улиците и нивно тампонирање, со цел истите да се санираат да бидат во проодна состојба. Во рамки на стратегијата на кризниот штаб, Сингелиќ беше поделен на 14 реони и имаше 28 координатори, кои помагаа во координирање на активностите на терен за надминување на последиците од катастрофалното невреме и поплави. Со големи напори и одлична организација, во Сингелиќ во моментов се исчистени сите улици, ѓубрето е во најголема мерка исчистено и целосно е исчистена привремената депонија којашто беше лоцирана во дворот на основното училиште. Поради почетокот на училишната година, оваа локација повеќе нема да се користи и доколку има потреба од траспортирање на ѓубре и градеѓен шут, истото да се прави до депонијата кај клучката во Стајковци, каде потоа истото ќе се транспортира до депонијата Дрисла, кажа градоначалникот ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Германската канцеларка Ангела Меркел на крајот на Самитот во Брисел изрази дека немало консензус меѓу лидерите на ЕУ за отворање пристапни преговори со Северна ...
сите 1504 | | | веќе видена

Според Ројтерс италијанскиот премиер Џузепе Конте најавил дека ќе побара да се разговара за датумот за преговори за Македонија и за Албанија веќе во ноември.
сите 126 | | | веќе видена

Веспрем е домаќин на Вардар во еден од најинтересните мечеви од 5. коло во Лигата на шампионите, соочување во кое домаќините влегуваат со голем оптимизам и ...
сите 104 | | | веќе видена

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска денеска ги повика сите институции што се занимаваат со избори да гласаат согласно законите и принципиелно, ...
сите 67 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Браната на Стајковско езеро спречила уште поголеми поплави

Од:
До кого (е-маил):
Порака: