Тимовите за процена посетиле 3.500 домови и 800 земјоделски парцели


Четириесет тимови за проценка на штетата веќе се на терен. Досега се посетени 3.500 домови, а 15 тимови за проценка на земјоделските поседи досега имаат посетено околу 800 парцели и е извршена проценката. Ова го истакна премиерот Емил Димитриев при денешната посета на Црешево. „Со оглед на бројот на оштетени домаќинства, овој пат проценката оди многу побрзо од кога било претходно. Досега се проценети над 3.500 објекти. Задоволен сум од темпото со кое оди проценката“, рече Димитриев. Најави дека наскоро ќе почне во оштетените подрачја да оди Комисијата за проценка на автомобили и земјоделска механизација. Премиерот информираше дека Владата во сетот мерки за справување со последиците од поплавите донесе одлука бесплатно да се прави анализа на земјоделското земјиште. „Пред три години е направена проценка на земјиштето со кој квалитет е, а сега правиме проценка дали временските непогоди нанеле штета и како тоа ќе влијае на квалитетот на земјиштето. Експертите треба да ја согледаат состојбата и да кажат на кој ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Во населеното место Сингелиќ кое беше поплавено од невремето на 6 август се тампонираат поголемиот број на улици кои беа оштетени. Увид во активностите денеска извршија градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, градоначалникот на Општина Гази Баба, Тони Трајковски и директорот на ЈП „Улици и патишта“, Синиша Ивановски. - Во наредниве неколку денови ќе се работи на средување на улиците и нивно тампонирање, со цел истите да се санираат да бидат во проодна состојба. Во рамки на стратегијата на Кризниот штаб, Сингелиќ беше поделен на 14 реони и имаше 28 координатори, кои помагаа во координирање на активностите на терен за надминување на последиците од катастрофалното невреме и поплави. Со големи напори и одлична организација, во Сингелиќ во моментов се исчистени сите улици, ѓубрето е во најголема мерка исчистено и целосно е исчистена привремената депонија којашто беше лоцирана во дворот на основното училиште. Поради почетокот на училишната година, оваа локација повеќе нема да се користи и доколку има ...
| | веќе видена | слични
15 копии

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, градоначалникот на Општина Гази Баба, Тони Трајковски и директорот на ЈП „Улици и патишта“, Синиша Ивановски во понеделникот извршија увид во активностите на терен во населеното место Сингелиќ, каде на поголем број на локации се врши тампонирање на улиците кои беа оштетени при големата поплава која го зафати Скопје и скопскиот регион на 6-ти август. „Тука сме во населеното место Сингелиќ, поточно во реоните 6 и 7 каде се извршува тампонирање на улиците кои беа оштетени по поплавите. Во наредниве неколку денови ќе се работи на средување на улиците и нивно тампонирање, со цел истите да се санираат да бидат во проодна состојба. Во рамки на стратегијата на кризниот штаб, Сингелиќ беше поделен на 14 реони и имаше 28 координатори, кои помагаа во координирање на активностите на терен за надминување на последиците од катастрофалното невреме и поплави“, изјави градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски. Тој додаде дека со големи напори и одлична организација, во ...
| | веќе видена | слични

Улиците во реон 6 и 7 во поплавениот дел во Синѓелиќ веќе се тампонираат. Во меѓувреме исчистени се каналите и мини депониите каде привремено се исфрлаше шутот и отпадот. Два ипол милиони евра градот донира за општина Гази Баба за санирање на штетите. За околу 30 улички е направена проценка за санирање, истите ќе се асфалтираат етапно по приоритетна потреба. Дворовите и куќите се чисти, во тек се само активностите за изградба на инфраструктура. Координарот Трајановски направи увид во тампонирањето. Жителите во пресрет на новата учебна година од него побараа да се забрза процесот на асфалтирање на тротоарот кој води до основното училиште. Трајановски апелира до граѓаните доколку некој има потреба од исфрлање на отпад или градежен шут истото да го однесат на депонијата кај клучката во Стајковци од каде се носи на уништување во Дрисла.Жителите изразија благодарност за добрата соработка со надлежните и брзата интервенција по поплавата. Во наредните денови кризниот штаб ќе работи на миење на улиците и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во Сингелиќ се врши тампонирање на голем број улици кои беа оштетени при големата поплава која го зафати Скопје и скопскиот регион на шести, овој месец.Увид во активностите на терен извршија скопскиот градоначалник Коце Трајановски и градоначалникот на Општина Гази Баба Тони Трајковски заедно со директорот на ЈП „Улици и патишта", Синиша Ивановски.- Тука сме во населеното место Сингелиќ, поточно во реоните 6 и 7 каде се извршува тампонирање на улиците кои беа оштетени по поплавите. Во наредниве неколку денови ќе се работи на средување на улиците и нивно тампонирање, со цел истите да се санираат да бидат во проодна состојба. Во рамки на стратегијата на кризниот штаб, Сингелиќ беше поделен на 14 реони и имаше 28 координатори, кои помагаа во координирање на активностите на терен за надминување на последиците од катастрофалното невреме и поплави. Со големи напори и одлична организација, во Сингелиќ во моментов се исчистени сите улици, ѓубрето е во најголема мерка исчистено и целосно е исчистена привремената ...
| | веќе видена | слични

Градоначалниците на Град Скопје и Општина Гази Баба, Коце Трајановски и Тони Трајковски денеска беа во посета на реонот 6 и 7 во с. Сингелиќ каде интензивно се тампонираат локалните улици. Градоначалникот Трајановски истакна дека улиците во овие реони се речиси чисти и изнесен е сметот. Онаму каде што е останат смет ќе биде исчистен паралелно со тампонирањето. Тој истакна дека и депонијата од локалното основно училиште е исчистена, а исто така почнато е расчистувањето на депонијата на клучката кај Стајковци и се очекува дека  таа ќе биде исчистена во текот на ноќта. Градот Скопје за погодените подрачја издвои два милиони евра. Градоначалниците рекоа дека без поддршката од граѓаните немало толку бргу да се одвиваат градежните работи. Тампонирањето на улиците во дел од селата погодени од поплавата веќе се во завршна фаза, а според проценките, како што напомена градоначалникот на Општина Гази Баба, оштетена е близу 30 километри патна инфраструктура. Продолжува и чистењето на каналите во селата.  Градоначалникот ...
| | веќе видена | слични

– Тука сме во населеното место Сингелиќ, поточно во реоните 6 и 7 каде се извршува тампонирање на улиците кои беа оштетени по поплавите. Во наредниве неколку денови ќе се работи на средување на улиците и нивно тампонирање, со цел истите да се санираат да бидат во проодна состојба. Во рамки на стратегијата на кризниот штаб, Сингелиќ беше поделен на 14 реони и имаше 28 координатори, кои помагаа во координирање на активностите на терен за надминување на последиците од катастрофалното невреме и поплави. Со големи напори и одлична организација, во Сингелиќ во моментов се исчистени сите улици, ѓубрето е во најголема мерка исчистено и целосно е исчистена привремената депонија којашто беше лоцирана во дворот на основното училиште. Поради почетокот на училишната година, оваа локација повеќе нема да се користи и доколку има потреба од траспортирање на ѓубре и градеѓен шут, истото да се прави до депонијата кај клучката во Стајковци, каде потоа истото ќе се транспортира до депонијата Дрисла, кажа градоначалникот ...
| | веќе видена | слични

Во Сингелиќ се врши тампонирање на улиците кои беа оштетени при големата поплава која го зафати Скопје и скопскиот регион на 6-ти август. Во наредниве неколку денови ќе се работи на средување на улиците и нивно тампонирање, со цел истите да се санираат да бидат во проодна состојба. - Во Сингелиќ во моментов се исчистени сите улици, ѓубрето е во најголема мерка исчистено и целосно е исчистена привремената депонија којашто беше лоцирана во дворот на основното училиште. Поради почетокот на училишната година, оваа локација повеќе нема да се користи и доколку има потреба од транспортирање на ѓубре и градежен шут, истото да се прави до депонијата кај клучката во Стајковци, каде потоа истото ќе се транспортира до депонијата Дрисла – рече денеска градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски. Тој апелираше до граѓаните за трпение во процесот на санација на улиците, велејќи дека истите се тампонираат по приоритетна потреба и сите улици ќе бидат опфатени со оваа акција.
| | веќе видена | слични

Шутот и ѓубрето од поплавените населени места го наполнија Вардариште. Големи камиони секојдневно по неколку пати влегуваат и излегуваат од празниот простор на некогашната депонија каде што го истовараат сето она што го собираат при расчистувањето на поплавените места, за потоа повторно да се вратат. Грдата слика секој ден ни е пред очи, вели еден од вработените во една од фирмите кај Кванташкиот пазар и додава дека рамното земјиште на Вардариште сега е претворено во голем рид од шут. Ако камионите продолжат и натаму да истураат шут и ѓубре, ќе подигнат цела планина. Очевидец на секојдневното исфрлање на шутот на Вардариште кој живее во Ново Лисиче се жали дека непријатната реа ја чувствува речиси цел ден. Од наутро до доцна попладне на работа, а потоа и дома каде што не смее да отвори прозорец во станот. И додека поплавените места се чистат од поплавите и се дезинфицираат, Вардариште се контаминира. Ѓубрето е во непосредна близина на стационарот „Вардариште“, а сега тука е и пазарот за стари работи, кој се ...
| | веќе видена | слични

Градоначалникот на општина Гази Баба, Тони Трајковски, вчера направи увид на малото вештачко езеро покрај обиколницата во населеното место Стајковци, кое пред неколку години го изгради Јавното претпријатие за државни патишта. Kако што објаснуваат надлежните од Општината, ова езерце постои со цел да ја акумулира атмосферската вода која се слева од Скопска Црна Гора и поминува под автопатот, но во услови кога има нормални врнежи.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Германската канцеларка Ангела Меркел денеска во Брисел изјави дека не успеале да постигнат консензус за пристапување на Северна Македонија во ЕУ, и дека ќе се ...
сите 938 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп изјави вечерва дека во телефонски разговор со турскиот колега Реџеп Таип Ердоган добил уверувања дека ќе се почитува ...
сите 469 | | | веќе видена

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска денеска ги повика сите институции што се занимаваат со избори да гласаат согласно законите и принципиелно, ...
сите 67 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Тимовите за процена посетиле 3.500 домови и 800 земјоделски парцели

Од:
До кого (е-маил):
Порака: