Обезбедени околу два милиона евра


ЗЕМЈИТЕ ЧЛЕНКИ НА ЕУ ЗА ПОПЛАВЕНИТЕ Од земјите членки на Европската Унијата досега се обезбедени околу два милиона евра како првична помош која е наменета за Црвениот крст за итно справување со кризата, по поплавата во Скопскиот Регион, соопшти вчера делегацијата на ЕУ во Македонија. Чешка, Бугарија, Грција, Австрија, Холандија и Словенија се земјите кои досега испратиле пакети помош за настраданите и за оштетените во катастрофалните поплави кои се случија на шести овој месец. Раководителот на одделот за соработка на Делегацијата на ЕУ во Македонија Мартин Клауке, на прес - конференција изјави дека, по проценката на штетата, ако е потребно, ќе бидат доделени дополнителни средства. Експертите од ЕУ велат дека на терен се потребни луѓе за расчистување на поплавените подрачја, зашто во оваа фаза тоа не може да се направи со механизација. Расчистувањето ќе трае уште најмалку три до четири недели. Европскиот експерт Питер Глерум вели дека е потребно да се воспостави долгорочна стратегија за справување со ...
| | веќе видена | слични

Санацијата на дел од земјоделските површини во поплавените подрачја ќе биде долг, макотрпен и скап процес. Надојдената вода буквално го променила составот на земјиштето, особено во нивите во низинскиот делови, каде се нанесени огромни количини седимент. Професорката на Факултетот за земјоделски науки во Скопје, Татјана Миткова, која е дел од тимот што ја испитува состојбата на почвата вели дека мерките што ќе се преземат зависат од составот на тој седимент. Во тек се микробиолошки анализи кои треба да утврдат дали во земјата има патогени бактерии донесени од септичките јами во селото. - Најтажна и најжална е состојбата во Стајковци, каде има наноси подебели од 80 сантиметри, а некаде и повеќе од еден метар. Можеби ќе треба целосно да се вади тој слој. Тоа навистина не е едноставна работа. Да се вади цел слој, па да се нанесува друг. Тоа се сложени мерки, кои бараат многу енергија и многу инвестиции односно финансиски средства. Голем дел од жителите во поплавените подрачја се занимаваат и егзистираат ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Многу мал дел од поплавените земјоделски површини кои настрадаа во невремето кое го зафати скопскиот регион пред две недели ќе бидат подготвени за есенските земјоделски работи. Се очекува првите примероци за анализа од поплавените ниви да бидат земени неделава. За тоа од каде ќе бидат земени првите анализи, колку време ќе се проверуваат земените примероци како и кои земјоделски култури се погодени поразговаравме со професорката на факултетот за земјоделски науки Татјана Миткова. Таа вели дека одделни делови на теренот се со различни штети. „Ситуацијата е најтешка во Стајковци, каде што наносот е повеќе од 50 см, а тој нанос според нашата проценка е измешан и со фекалии. Поради ова очекуваме и појава на патогени микроорганизми, вели за ТВ Нова Миткова.
| | веќе видена | слични

Од денеска започнува истипитувањето на почвата во поплавените региони. Првите анализи ќе се прават на горниот дел на теренот каде што водата е целосно повлечена. Професорката Татјана Миткова од факултетот за земјоделство и храна којашто е во експеркиот тим за анализа на почвата вели дека ќе се проценува составот на милта, микробиолошката анализа за присуство на патогени микроорганизми, а на делови и анализа на тешки метали. Покрај поплавените подрачја во скопско останатиот дел од Македонија може да се започне со подготовка на нивите за есенска сеидба, велат од Управата за хидрометеоролошки работи. Ангелко Ангеловски вели дека температурните услоби се добри и дека влажноста на почвата е на задоволително ниво. Професорката Миткова ги советува земјоделците да внимаваат на резултатите од испитувањето на почвата бидејќи од нив ќе зависат сите идни препораки и дејствија за обработка на почвата.
| | веќе видена | слични

Ситуацијата е најтешка во Стајковци, каде што наносот е повеќе од 50 см, а тој нанос според нашата проценка е измешан и со фекалии. Многу мал дел од поплавените земјоделски површини кои настрадаа во невремето кое го зафати скопскиот регион пред две недели ќе бидат подготвени за есенските земјоделски работи. Се очекува првите примероци за анализа од поплавените ниви да бидат земени неделава. За тоа од каде ќе бидат земени првите анализи, колку време ќе се проверуваат земените примероци како и кои земјоделски култури се погодени поразговаравме со професорката на факултетот за земјоделски науки Татјана Миткова. Таа вели дека одделни делови на теренот се со различни штети. - Ситуацијата е најтешка во Стајковци, каде што наносот е повеќе од 50 см, а тој нанос според нашата проценка е измешан и со фекалии. Поради ова очекуваме и појава на патогени микроорганизми, вели за ТВ Нова Миткова.
| | веќе видена | слични

За тоа од каде ќе бидат земени првите анализи, колку време ќе се проверуваат земените примероци како и кои земјоделски култури се погодени поразговаравме со професорката на факултетот за земјоделски науки Татјана Миткова. Таа вели дека одделни делови на теренот се со различни штети. -Ситуацијата е најтешка во Стајковци, каде што наносот е повеќе од 50 см, а тој нанос според нашата проценка е измешан и со фекалии. Поради ова очекуваме и појава на патогени микроорганизми, вели за ТВ Нова Миткова.
| | веќе видена | слични

Првите испитувања на почвата ќе се направат во горниот дел на теренот каде што водата е повлечена. Ќе мора да се направи анализа на составот на милта, микробиолошки анализи за присуство на патогени микроорганизми, а некаде и анализа на тешки метали Многу мал дел од поплавените земјоделски површини кои настрадаа во невремето кое го зафати скопскиот регион пред две недели, ќе бидат подготвени за есенските земјоделски работи. Од поплавените ниви се очекува идната недела да бидат земени првите примероци за анализа и тоа само од одредени повисоки делови кои побрзо се исушиле, бидејќи водата само поминала и предизвикала ерозија. Сепак, во делови од село Стајковци, каде што ударот на невремето беше најсилен, условите се' уште не дозволуваат да се влезе во нивите. Токму ова село се одликуваше со многу плодна почва од која земјоделците имаа добар принос и на повеќето од нив земјоделството им беше единствена егзистенција. Повеќето од нив имаа направено сериозни инвестиции во земјоделството, како системи капка по ...
| | веќе видена | слични
14 копии

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ќе ја испитува почвата во поплавените подрачја. Примероци ќе бидат однесени на анализа во лаборатории и за 10 дена ќе се знае дали земјоделците ќе можат повторно да ги сеат и обработуваат нивите, најави денеска заменик министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Ванчо Костадиновски. Тој денеска беше во посета на Страчинци заедно со Деканот на Факултетот за земјоделски науки Драги Димитриевски, со професори од Факултетот и стручни лица за да земат примероци и да може да се реализира мерката на Владата за испитување на почвата која беше погодена од поплавите во овој регион, особено, како што рече, во овие 12 населени места во регионот на Општина Гази Баба. - Целта на посетата е на лице место да земеме мостри од почвата со помош на стручните лица од Факултетот за земјоделски науки и понатаму тие примероци да влезат во анализа во нивните лаборатории и да се испита составот на почвата, на земјиштето и да се направи агрохемиска анализа и ...
| | веќе видена | слични

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ќе ја испитува почвата во поплавените подрачја, а земјоделците резултатите ќе ги имаат најмногу за 10 дена.Планирано е да се испитаат сите површини. Ако се утврди дека почвата е загадена, државата ќе ги преземе сите неопходни мерки за да им помогне да се врати земјата во првобитната состојба, информираат од министерството.„Кога ќе се добијат сите резултати, ќе се изготви целосен извештај со препораки за сите површини и ќе се предложат мерки кои Владата натаму ќе ги спроведува, за да се рекултивира земјоделското земјиште и да се врати во состојба на целосно производство“, изјави Драги Димитриевски, декан на Факултетот за земјоделски науки.Државата 100 % ќе ги обештети сите земјоделци чиј род е уништен со поплавите, без разлика дали се регистрирани или имале само бавчи. Досега е завршена проценката на оштетените земјоделски површини на околу 900 лица.Обезбедени се и околу 30 тони добиточна храна, за која можат да се пријават сите земјоделци на кои ...
| | веќе видена | слични

За 10 дена ќе се знае дали земјоделците од поплавените подрачја ќе можат да се вклучат во есенската сеидба. Земени се примероците за првите анализи а во наредниот период ќе се испитаат сите површини. Надлежните информираат дека ако се утврди дека почвата е загадена, државата ќе ги превземе сите неопходни мерки за да им помогне да се врати земјата во првобитната состојба. Од ресорното министерство потсетуваат дека државата 100 % ќе ги обештети сите земјоделци чиј род е уништен со поплавите, без разлика дали се регистрирани или имале само бавчи. Досега е завршена проценката на оштетените земјоделски површини на околу 900 лица. Обезбедени се и околу 30 тони добиточна храна, за која можат да се пријават сите земјоделци на кои невремето им ја уништи храната за добитокот.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Германската канцеларка Ангела Меркел денеска во Брисел изјави дека не успеале да постигнат консензус за пристапување на Северна Македонија во ЕУ, и дека ќе се ...
сите 1278 | | | веќе видена

Премиерот Заев и коалицискиот лидер на ДУИ, Али Ахмети, вечерва се среќаваат за да разговараат по неуспехот во Брисел, Македонија да добие датум.Заев ќе ...
сите 183 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп изјави вечерва дека во телефонски разговор со турскиот колега Реџеп Таип Ердоган добил уверувања дека ќе се почитува ...
сите 538 | | | веќе видена

Во декември се навршуваат 14 години откако Македонија доби кандидатски статус. Тоа се случи на 17 декември 2005 година кога Европскиот совет реши да станеме ...
сите 132 | | | веќе видена

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска денеска ги повика сите институции што се занимаваат со избори да гласаат согласно законите и принципиелно, ...
сите 67 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Обезбедени околу два милиона евра

Од:
До кого (е-маил):
Порака: