Се санира оштетената инфраструктура во Сингелиќ


Во Синѓелиќ од денеска ќе се санира оштетената инфраструктура, цевките во отворените канали и ќе се оформат премини преку каналите за да се овозможи нормално одвивање на сообраќајот. Во оваа населба денеска на терен се скопскиот градоначалник Коце Трајановски и министерот за животна средина и просторно планирање, Башким Амети со екипи на Град Скопје и на јавните градски претпријатија. - Почнуваме со санација на цевките во отворените канали во Синѓелиќ и со санација на премините преку каналите за да овозможиме нормално одвивање на сообраќајот. Сакам да се заблагодарам на сите компании што донираа цевки и градежни машини и помогнаа во справувањето со последиците од поплавата. Се оспособува и улицата кон Камник, рече Трајановски. Според него, на терен веќе се гледаат резултатите од активностите за расчистување. - Сметот и градежниот шут интензивно се расчистува со механизација, а улиците се мијат со цистерни. Во тек се и активностите за дезинфекција на домовите, рече Трајановски, кој се заблагодари на неговите ...
| | веќе видена | слични

Градоначалникот на општина Гази Баба, Тони Трајковски, вчера направи увид на малото вештачко езеро покрај обиколницата во населеното место Стајковци, кое пред неколку години го изгради Јавното претпријатие за државни патишта. Kако што објаснуваат надлежните од Општината, ова езерце постои со цел да ја акумулира атмосферската вода која се слева од Скопска Црна Гора и поминува под автопатот, но во услови кога има нормални врнежи.
| | веќе видена | слични
3 копии

Дури дванаесет дена по катастрофалната поплава градоначалникот на Скопје Коце Трајаноски го посети Стајковското езеро и ги демантираше тврдењата на околните жители дека езерото било излеано. „Слободна Македонија“ во неколку наврати објави видеа со изјави на жители дека водата што ги поплавуваше „Камник“ и Синѓелиќ на 07.08.2016 доаѓа од правец на Стајковското езеро. Наспроти обидот за манипулација на Коце Трајановски дека Стајковско езеро не се излеало, затоа што браната не попуштила, сателитските снимки од „Коперник“, кои се направени на четири дена по поплавата (на 10.08.2016), посочуваат излевање на езерото токму во правец на Камник и Синѓелиќ Монтажа од снимки од „Коперник“: Состојбата од 10.08.2016 и претходно Зошто градоначалникот на Скопје Коце Трајановски, кој е и командант на кризниот штаб на Скопје, се обиде вчера да ја манипулира јавноста дека немало излевање на Стајковското езеро?
| | веќе видена | слични
2 копии

Според градоначалникот на Општина Гази Баба, Тони Трајковски, дивата сеча на шумите можно е да одиграла мала улога при катастрофалната поплава, но за тоа е потребно да се направи студија, посочи тој за ТВ Нова, по дел од шпекулациите дека обиколницата и сечата се причина за поплавата. -Треба да се направи анализа од стручни лица, но мое видување е дека можеби одигра мала улога таа дива сеча што ја имаше во минатото, посебно во Липковскиот крај, но од она што го добивме како информација, облакот се наоѓал некаде на средишниот дел од Скопска Црна Гора. На пример во Раштак немаше поплава, Булачани имаше мал одрон, а веќе селата што се малку пониско, Црешево, Смилковско, Виниче беа поплавени. Во делот кај Црешево, Булачани има голема количина на дрвна маса. Во делот кај Страчинци, пак, имаме друг проблем, има поголема површина што не е пошумена, но има и проблем што делот над селото е карпест. Количината на дожд успеала да свлече дел од карпите. Тука треба стручните лица да објаснат како да го заштитиме тој ...
| | веќе видена | слични

Дел од јавноста за скопските поплави ја обвини обиколницата, како и неконтролираната сеча на шумите. На оваа тема во Отвореното студио на ТВ Нова зборуваше градоначалникот на Општина Гази Баба, Тони Трајковски, кој оцени дека треба да се направи студија на темата, иако по неговото видување, дивата сеча можно е да одиграла мала улога. „Треба да се направи анализа од стручни лица, но мое видување е дека можеби одигра мала улога таа дива сеча што ја имаше во минатото, посебно во Липковскиот крај, но од она што го добивме како информација, облакот се наоѓал некаде на средишниот дел од Скопска Црна Гора. На пример во Раштак немаше поплава, Булачани имаше мал одрон, а веќе селата што се малку пониско, Црешево, Смилковско, Виниче беа поплавени. Во делот кај Црешево, Булачани има голема количина на дрвна маса. Во делот кај Страчинци, пак, имаме друг проблем, има поголема површина што не е пошумена, но има и проблем што делот над селото е карпест. Количината на дожд успеала да свлече дел од карпите. Тука треба ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски изврши увид на поголем број на локации во населеното место Сингилиќ каде се извршуваат активности за расчистување на теренот. Трајановски, заедно со министерот за животна средина и просторно планирање, Башким Амети, посетија повеќе локации каде се работи на санација на оштетената инфраструктура, односно каде пред два дена започна санацијата на цевките во отворените канали и премините. На терен се констатира дека каналите на повеќето премини се целосно санирани и истите се целосно оспособени за одвивање на сообраќај. Во рамките на теренските посети, градоначалникот Трајановски, придружуван од градоначалникот на Општина Гази Баба, Тони Трајковски, го посетија Стајковското езерото, со цел да направат увид во состојбата на браната и коритото на езерото и евентуалните претрпени штети од поплавите. „Водата од Стајковското езеро не е излеана и браната ја задржала водата во рамките на коритото. Како што може да видите, коритото не е пробиено, со што се побиваат дел од ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Градоначалниците Тони Трајковски и Коце Трајановски го посетија Стајковското езеро и направија увид во состојбата на браната и коритото на езерото при што се констатира дека браната е во одлична состојба. Браната на Стајковското езеро спречило голема количина на вода да се излее кон Стајковци и Сингелиќ , која доаѓа од Скопска Црна Гора, преку с. Смилковци, поминува под автопатот и се слева во Смилковско езеро и преку канали се излевала во Стајковското езеро. Во моментов длабочината на Стајковското езеро на некои места изнесува до 5 метри.
| | веќе видена | слични

Неконтролираната сеча на шумата, според универзитетскиот професор, Александар Трендафилов е една од главните причини за многуте жртви од поплавата кој се случи на 6 август. Освен уништувањето на планината, недостатокот на канализација и системот за евакуација, се смета дека се главните фактори за загубените човечки животи. Трендафилов за ТВ21 истакна дека и во регионот имало поголеми врнежи во споредба со Скопје, но имало помалку жртви. Универзитетскиот професор вели дека за поплавата во Стајковци и Сингелиќ, виновна е и обиколницата, која според него, служела како брана и предизвикала поголем притисок на водата. Градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски денеска рече дека не е експерт и не може да каже дали имало пропусти и грешки при изградбата на обиколницата. Но, сепак градоначалникот на Општина Гази Баба Тони Трајковски вели дека по изградбата на обиколницата, повторно се интервенирало и било формирано вештачко езеро каде се акумулира водата која се слева од планините. И сообраќајниот инженер, Ѓорѓи ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Скопскиот градоначалник Коце Трајановски и министерот за животна средина и просторно планирање Башким Амети денеска го посетија Сингелиќ, каде се расчистува теренот. Град Скопје информира дека во оваа населба се санира оштетената инфраструктура, а пред два дена почна санацијата на цевките во отворените канали и премините. На терен, како што се наведува, се констатира дека каналите на повеќето премини се целосно санирани и се целосно оспособени за одвивање на сообраќај. Трајановски, придружуван од градоначалникот на општина Гази Баба Тони Трајковски, го посетија Стајковското езерото со цел да направат увид во состојбата на браната и коритото на езерото. - Водата од Стајковското езеро не е излеана и браната ја задржала водата во рамки на коритото. Коритото не е пробиено, со што се побиваат дел од шпекулациите дека поплавите се надојдени со попуштањето на браните на Смилковското и Стајковското езеро, рече Трајановски. Градоначалниците Трајковски и Трајановски посетиле поголем број локации каде екипи на јавните ...
| | веќе видена | слични

Браната на Стајковско езеро не попуштила за време на поплавата, туку успеала да задржи огромна количина на вода која што ако не биле Стајковското и Смилковското Езеро ќе направела уште поголема штета и поголема поплава. Градоначалникот на Град Скопје Коце Трајановски кој денеска заедно со градоначалникот на Гази Баба Тони Трајковски ја посетија браната кај Стајковско езеро ги демантираше тврдењата дека браните на овие две езера попуштиле и дека затоа дошло до голема поплава. Според него езерата не се излеани, туку голем дел од водата успеала да се задржи тука. Градоначалникот на Гази Баба Тони Трајковски вели дека браната која е постара од 40 години е многу издржлива и дека ако не била во функција ќе биле поплавени многу поголем број на куќи Трајановски информираше дека покрај тоа интензивно се чистат каналите во поплавените села и дека ќе се направат осум премини на главниот канал во Сингелиќ за да може тука непречено да се слева водата која доаѓа од дождовите. Тој информираше и дека исчистена е и ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

За тоа дали вечерва се разговараше и за датумот за преговори за Северна Македонија не успеавме да дознаеме. Според дипломатските извори од Брисел, Франција е ...
сите 78 | | | веќе видена

Поранешниот заменик генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ и еден од предводниците на внатрепартиската иницијатива за реформи, Петар Богојески, вели дека актуелниот ...
сите 60 | | | веќе видена

Фарма Медика, Тргопродукт, Мамас Фуд, Омни Градба, Центроштепед, Тотал електроник, Еленица, Пеон, Сара Јавор, Тотал Инженеринг, Сара Инженеринг, Дравас ...
сите 174 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Се санира оштетената инфраструктура во Сингелиќ

Од:
До кого (е-маил):
Порака: