100 процентно обештетување на настраданите – Владата усвои пакет мерки за итна помош на настраданите


Целосно ќе бидат обештетени домаќинствата од поплавените подрачја. се што комисијата за проценка ќе го евидентира за оштетено истото 100 процентно ќе биде надоместено. Ова е првата од пакетот осум мерки кои државата ги донесе за настраданите во поплавените подрачја. Министерството за здравство пак ќе отвори посебна програма со која сите пациенти од поплавените подрачја ќе бидат ослободени од партиципација за здравствени услугии и тоа до крајот на годинава. Се донесе и мерка со која домаќинствата од кризните места три месеци нема да плаќаат месечен надоместок за вода и ѓубретарина. А со оглед на тоа што се ближи и почетокот на учебната година, семејсвата ќе добијат парична помош со која на своите деца ќе можат да им го купат потребниот прибор за на училиште. Граѓаните од погоднеите подрачја кои не ги легализирале своите куќи ќе добијат бесплатна изработка на геодетски елаборат, неопходен за постапката за легализација. Со пакетот мерки семејствата од погодените подрачја кои се приматели на парична ...
| | веќе видена | слични

НОВИ ПРАВИЛА ЗА ПАРТИЦИПАЦИЈА ЗА ДЕЦА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ И ПРИМАТЕЛИ НА ПОСТОЈАНА ПАРИЧНА ПОМОШ За децата со посебни потреби и за лицата кои се приматели на постојана парична помош од понеделник Фондот за здравствено осигурување ќе издава известување со листа на здравствени услуги за кои се ослободени од плаќање партиципација. Ова е договорено на завчерашниот координативен состанок меѓу Фондот за здравствено осигурување и Министерството за труд и социјални работи, откако од почетокот на овој месец родителите на деца со посебни потреби се соочија со проблем да извадат потврда дека нивните деца се ослободени од партиципација. "За да може овие категории осигуреници да го остварат ова право, одлучивме ФЗОМ да издава посебно известување со листа на здравствени услуги од кои се ослободени, бидејќи законски веќе не смееме да даваме потврди. Децата со посебни потреби се ослободени од партиципација за лекови, лекување во странство, за услуги од специјалистичко-консултативна и болничка дејност, а лицата приматели на ...
| | веќе видена | слични

Здравствената состојба на терен се држи под контрола. Освен жители кои се пожалиле на дерматити,  исеченици и плускавци нема други сериозни инфективни заболувања, потврдуваат медицинските тимови. Министерот за здравство Тодоров задоволен и благодарен на целиот медицински персонал. Во Стајковци се уште има амбуланта во училиштето. Дезинфекцијата и дератизацијата на терен продолжува. Најголемиот дел од куќите погодени од поплавите се дезинфицирани. Една од осумте мерки донесените од  владата е дека министерството за здравство ќе отвори посебна програма која ќе покрива партиципацијата на сите здравствени услуги на сите нивоа во зафатените подрачја и со тоа сите пациенти би биле ослободени од партиципацијата за здравствени услуги, спрема фондот за здравство до крај на 2016 година.
| | веќе видена | слични
2 копии

-Имајќи ги предвид големината на природната непогода, нејзината разорност и големиот број домаќинства што се опфатени, како и степенот на оштетеност, како Влада целосно сме посветени на овозможување комплетна помош и поддршка на настраданите опфаќајќи различни сегменти кои директно или индиректно ќе бидат од конкретна корист. Тоа се конкретни чекори и мерки со кои покажуваме грижа за сите наши сограѓани на кои во овие моменти од исклучителна важност им е искрената поддршка во секој сегмент од секојдневното живеење, вели вицепремиерот Никола Тодоров. Што предвидуваат владините мерки? Прво и основно, Владата со мерките предвидува целосно обесштетување на граѓаните од кризните региони за штетите предизвикани од поплавите. Ова е првата од пакетот со осум мерки. -Граѓаните ќе бидат обесштетени во целост, односно сè што комисијата за проценка ќе го евидентира како оштетено, 100 процентно ќе биде надоместено, објаснува Тодоров. Работата брзо напредува на терен. Бирото за судски вештачења веќе процени 90 проценти од ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Државата ги мобилизираше сите институции за помош на луѓето кои беа погодени од стравотното невреме пред 10 дена. Владата донесе обемен сет со конкретни мерки за жителите од Скопско кои претрепа штета од поплавите и со тоа јасно стави до знаење дека овие луѓе не се оставени сами, пишува Лидер. -Имајќи ги предвид големината на природната непогода, нејзината разорност и големиот број домаќинства што се опфатени, како и степенот на оштетеност, како Влада целосно сме посветени на овозможување комплетна помош и поддршка на настраданите опфаќајќи различни сегменти кои директно или индиректно ќе бидат од конкретна корист. Тоа се конкретни чекори и мерки со кои покажуваме грижа за сите наши сограѓани на кои во овие моменти од исклучителна важност им е искрената поддршка во секој сегмент од секојдневното живеење, вели вицепремиерот Никола Тодоров. Што предвидуваат владините мерки? Прво и основно, Владата со мерките предвидува целосно обесштетување на граѓаните од кризните региони за штетите предизвикани од поплавите. ...
| | веќе видена | слични

Една седмица по големото невреме кое го зафати скопскиот регион, сликата на терен се менува. Сѐ поголем број исчистени улици, сѐ поголем број исчистени домови, се обновува инфраструктурата, започна дезинфекцијата… Во Стајковци и Сингелиќ, најпогодените населени места од страшното невреме, се менува апокалиптичната слика. Рамо до рамо деноноќно работат граѓани, доброволци, работници, припадници на армијата и полицијата. Се подобрува инфраструктураната слика. Тешка механизација е во нејпогодените делови. Армијата во координација со австрискиот контингент на КФОР го расчистуваат теренот. Почна да се врши дезинфекција во поплавените подрачја. Се собираат сметот и калта, пишува „Лидер“. На терен интензивно работат и околу 40 тимови кои ја проценуваат штетата предизвикана од големото невреме. Направени над 1.200 проценки. Над 1.000 куќи од погодените регион досега се исчистени, голем број згради, најмалку 10 канали и клучните шахти. Само во Стајковци досега извршена е проценка на околу 500 куќи, од вкупно 750 кои ...
| | веќе видена | слични
3 копии

100 % ќе бидат обесштетени граѓаните чии домови беа уништени во поплавите, вели вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски, во гостувањето на Канал 5. -Тоа се однесува и на штетата во домовите, штетата на возилата, како и на земјоделските посеви. Бидејќи се работи за три различни категории и комисии, на терен се околу 40-на тимови кои што работат. Ова е најважната мерка за граѓаните, вели Пешевски. Се очекува проценителите до среда на пладне да го извршат првичниот увид со што ќе биде направено собирање на основните податоци. -Разгледуваме можност дел да биде исплатено како аванс а дел откако целосно ќе биде завршена анализата. Има уште 7 мерки кои се во различни категории. Дел се однесуваат на здравствените услуги. Тука за оние што се погодени од поплавите, делот за партиципација на здравствените услуги ќе бидат ослободени определен период. Во делот на социјалната помош оние кои се приматели ќе добијат за 50% зголемување исто така во определен временски период. Изработка на елаборати за ...
| | веќе видена | слични

-Тоа се однесува и на штетата во домовите, штетата на возилата, како и на земјоделските посеви. Бидејќи се работи за три различни категории и комисии, на терен се околу 40-на тимови кои што работат. Ова е најважната мерка за граѓаните, вели Пешевски. Се очекува проценителите до среда на пладне да го извршат првичниот увид со што ќе биде направено собирање на основните податоци. -Разгледуваме можност дел да биде исплатено како аванс а дел откако целосно ќе биде завршена анализата. Има уште 7 мерки кои се во различни категории. Дел се однесуваат на здравствените услуги. Тука за оние што се погодени од поплавите, делот за партиципација на здравствените услуги ќе бидат ослободени определен период. Во делот на социјалната помош оние кои се приматели ќе добијат за 50% зголемување исто така во определен временски период. Изработка на елаборати за легализација на дивоградбите кои ќе бидат изработени бесплатно од страна на Катастарот. Од министерството за земјоделие определена количина на храна ќе биде дадена на оние ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Владата на Република Македонија вчера усвои пакет на мерки наменети за граѓаните во погодените подрачја од поплавите кои го зафатија скопскиот регион. Тодоров потенцираше дека усвоените пакет мерки се дел од заложбите на Владата за побрзо и поефикасно нормализирање на состојбите, санација на штетите, но и помош и поддршка за настраданите граѓани. Овие мерки, како што рече тој, значат дополнителна помош и поддршка, покрај процесот на обесштетување и помошта која сега на терен се реализира во процесот на расчистување и санација. -Прва мерка која ја усвои владата е обезбедување на 100 отстотно обесштетување на граѓаните од кризните региони за штетите предизвикани од поплавите. Ова значи дека граѓаните погодени од поплавите ќе бидат обесштетени во целост, односно се што комисијата за проценка ќе го евидентира за оштетено, истото 100 процентно ќе биде надоместено. Втората мерка, министерството за здравство ќе отвори посебна програма која ќе покрива партиципацијата на сите здравствени услуги на сите нивоа во ...
| | веќе видена | слични

Жителите од поплавените населени места да бидат ослободени од работните места до петок оваа недела, ваква препорака дадоа од министерството за труд и социјална политика . Без разлика дали работат во јавниот или пак во приватниот сектор овие денови им се потребни на жителите на поплавените места да ги санираат штетите да ги исчистат домовите, одлучија од ресорното министерство. Дополнително 100% обештетување за настраданите од поплавите, 3 месеци поплавените граѓани нема да плаќаат месечни режиски трошоци, еднократна парична помош за училошен прибор за основците, легализација на бесправно изградените куќи во поплавените региони, бесплатни здравствени прегледи,сточна храна за земјоделците , и зголемени месечни приходи на граѓаните кои во семејството имаат член со посебни потреби, или слични додатоци, се само дел од мерките кои според владата треба да им се олесни животот во овие моменти на граѓаните настрадани од поплавите . „Прва мерка која ја усвои владата е обезбедување на 100 отстотно обесштетување на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Ларис Гаисер, новинарот од Словенија кој на италијанскиот медиум „Ла верита“ објави снимки за аферата „Рекет“ за Пресинг ТВ најавил „завршен удар“, но не кажал ...
сите 118 | | | веќе видена

Очигледно нестручноста на Зоран Атанасов и раководните структури во АХВ е толку голема што не го познаваат ниту Законот за ветеринарно здравје, по кој треба да ...
сите 158 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

100 процентно обештетување на настраданите – Владата усвои пакет мерки за итна помош на настраданите

Од:
До кого (е-маил):
Порака: