Владата, официјално соопшти дека ги поништила одлуките на Спасовски и на Ременски


Владата за спроведување на изборите, на седницата одржана во четврток, одлучи да бидат поништени противзаконските и еднострано донесени правни акти на министрите за внатрешни работи и за труд и социјална политика кои се донесени во периодот од 07.04.2016 година до 14.04.2016 година. „Одлучувањето на Владата е направено врз основа на Законот за Владата во законска постапка. Потсетуваме дека на 07.04.2016 година, постапувајќи врз основа на член 30 став 2 од Законот за Владата, Владата одлучи да бидат поништени противзаконските и еднострано донесени правни акти на министрите за внатрешни работи и за труд и социјална политика кои беа донесени во периодот од 11.11.2015 година до 07.04.2016 година, затоа што во законска процедура беше констатирано дека овие акти на наведените министри беа донесени спротивно од членот 46 ставовите 2 и 3, а во врска со членот 47 од Законот за Владата“, се вели во сооштението од Влада. Појаснуваат дека , по стапувањето на сила на овие владини одлуки за поништување на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денеска писмено реагираше на телеграмата на дополнителниот заменик-министер Митко Чавков испратена до сите организациски единици во МВР. Во телеграмата на Чавков испратена пред два дена, се вели дека Спасовски незаконски ги донел решенијата за уназадување или разрешување на раководни работни лица во министерството. Спасовски укажува дека како министер е задолжен за раководство со министерството, додека заменик-министерот учествува во прашањата поврзани само со организацијата на изборите. „Според Законот за организација и работа на органите на државната управа, со работата на министерството раководи министерот, додека правата и обврските на дополнителниот заменик се уредени со измените на Законот за влада од 2015 година. Според нив, дополнителниот заменик заедно и рамноправно со министерот учествува во остварувањето на надлежностите предвидени во Законот за организација и работа на органите на државната управа и ги разгледува и ги потпишува сите акти и ...
| | веќе видена | слични

Дополнителниот заменик министер за труд и социјална политика Диме Спасов попладнево испрати реакција на ставовите изнесени денеска од страна на техничкиот министер за труд и социјална политика, Фросина Ташевска Ременски. Ова е интегрално реакцијата на Спасов: -Денешната реакција на техничката министерка за труд и социјална политика укажува единствено на нејзиниот очаен обид да го прикрие сопственото незаконско работење и целосниот хаос кој го остави позади себе во министерството за труд и социјална политика. За нејзините постапки сведочат не само закочените проекти туку и нула реализирани проекти од нејзина страна во шест месеци мандат, ангажирањето на партиски лица во министерството, реваншизам кон вработените, незаконски разрешувања и разместувања и непочитување на судски одлуки со цел спроведување на партиски интереси. Со своите незаконски постапки направи целосен застој во работата во министерството и институциите во состав. Од овие причини против неа досега поднесени се тужби при што судот има донесено ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Дополнителен заменик министер за труд и социјална политика Диме Спасов, реагира на ставовите изнесени од страна на техничкиот министер за труд и социјална политика Фросина Ташевска Ременски во медиумите. Во продолжение следува интегрален текст од реакцијата на Спасов. Денешната реакција на техничката министерка за труд и социјална политика укажува единствено на нејзиниот очаен обид да го прикрие сопственото незаконско работење и целосниот хаос кој го остави позади себе во министерството за труд и социјална политика. За нејзините постапки сведочат не само закочените проекти туку и нула реализирани проекти од нејзина страна во шест месеци мандат, ангажирањето на партиски лица во министерството, реваншизам кон вработените, незаконски разрешувања и разместувања и непочитување на судски одлуки со цел спроведување на партиски интереси. Со своите незаконски постапки направи целосен застој во работата во министерството и институциите во состав. Од овие причини против неа досега поднесени се тужби при што судот има ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски реагираше на телеграмата што ја испрати дополнителниот заменик министер Митко Чавков. Според Спасовски, согласно законот за организација и работа на органите на државната управа, тој е задолжен за раководење со министерството, а заменик министерот е одговорен само на прашањата кои се поврзани со организација на изборите. Тој ги повика вработените да не преземаат никакви дејствија согласно телеграмата која ја испрати заменик министерот за внатрешни работи.
| | веќе видена | слични
5 копии

Во врска со телеграмата на дополнителниот заменик министер за внатрешни работи Митко Чавков доставена до сите организациски единици во Министерството за внатрешни работи, ве известувам дека согласно Законот за организација и работа на органите на државната управа (член 47 став 1), со работата на министерството раководи министерот, додека правата и обврските на дополнителниот заменик на министерот за внатрешни работи се уредени со измените на Законот за Владата на Република Македонија од 2015 година, според кои дополнителниот заменик на министерот заедно и рамноправно со министерот учествува во остварувањето на надлежностите предвидени во Законот за организација и работа на органите на државната управа и ги разгледува и ги потпишува сите акти и документи кои ги донесува министерот а се однесуваат на правните, финансиските и кадровските прашања поврзани со организацијата на изборите, се вели во најновиот допис од министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски упатено до сите полициски станици и вработени во ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Организациските единици на Министерството за внатрешни работи, функционираат согласно Законот за организација и работа на органите на државната управа, а министерот е тој кој раководи со секторот, па затоа министерот Оливер Спасовски, ги повика да не постапуваат по телеграмата на заменик-министерот Митко Чавков. „Во врска со телеграмата на дополнителниот заменик министер за внатрешни работи Митко Чавков доставена до сите организациски единици во Министерството за внатрешни работи, ве известувам дека согласно Законот за организација и работа на органите на државната управа (член 47 став 1), со работата на министерството раководи министерот, додека правата и обврските на дополнителниот заменик на министерот за внатрешни работи се уредени со измените на Законот за Владата на Република Македонија од 2015 година, според кои дополнителниот заменик на министерот заедно и рамноправно со министерот учествува во остварувањето на надлежностите предвидени во Законот за организација и работа на органите на државната ...
| | веќе видена | слични

Во продолжение следува интегрален текст од реакцијата на Спасов. Денешната реакција на техничката министерка за труд и социјална политика укажува единствено на нејзиниот очаен обид да го прикрие сопственото незаконско работење и целосниот хаос кој го остави позади себе во министерството за труд и социјална политика. За нејзините постапки сведочат не само закочените проекти туку и нула реализирани проекти од нејзина страна во шест месеци мандат, ангажирањето на партиски лица во министерството, реваншизам кон вработените, незаконски разрешувања и разместувања и непочитување на судски одлуки со цел спроведување на партиски интереси. Со своите незаконски постапки направи целосен застој во работата во министерството и институциите во состав. Од овие причини против неа досега поднесени се тужби при што судот има донесено 22 решенија за времена мерка каде се забранува техничкиот министер да превзема дејствија за спорните разрешувања а поради непочитувања на судските одлуки против Ременски е поднесена и кривична ...
| | веќе видена | слични

Денешната реакција на техничката министерка за труд и социјална политика укажува единствено на нејзиниот очаен обид да го прикрие сопственото незаконско работење и целосниот хаос кој го остави позади себе во министерството за труд и социјална политика, реагира дополнителен заменик министер за труд и социјална политика, Диме Спасов. Ви ја пренесуваме реакцијата интегрално: За нејзините постапки сведочат не само закочените проекти туку и нула реализирани проекти од нејзина страна во шест месеци мандат, ангажирањето на партиски лица во министерството, реваншизам кон вработените, незаконски разрешувања и разместувања и непочитување на судски одлуки со цел спроведување на партиски интереси. Со своите незаконски постапки направи целосен застој во работата во министерството и институциите во состав. Од овие причини против неа досега поднесени се тужби при што судот има донесено 22 решенија за времена мерка каде се забранува техничкиот министер да превзема дејствија за спорните разрешувања а поради непочитувања на ...
| | веќе видена | слични

Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски денеска упати писмо до органите и раководителите во МВР, да не ја земаат во предвид вчерашната телеграма на заменик министерот, Митко Чавков. Чавков со телеграма до сите организациски единици за потребите на Министерството, Бирото за јавна безбедност и Управата за безбедност и контраразузнавање на вработените им укажува на потребата од доследно почитување на законите, како и на Одлуките на Владата. „Во врска со телеграмата на дополнителниот заменик министер за внатрешни работи Митко Чавков доставена до сите организациски единици во Министерството за внатрешни работи, ВЕ ИЗВЕСТУВАМ дека согласно Законот за организација и работа на органите на државната управа (член 47 став 1), со работата на министерството раководи министерот, додека правата и обврските на дополнителниот заменик на министерот за внатрешни работи се уредени со измените на Законот за Владата на Република Македонија од 2015 година, според кои дополнителниот заменик на министерот заедно и ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Во Штип и во Тетово денеска ќе се одржат последните две од вкупно петте јавни дебати што ги организира Владата за четирите нацрт-амандмани. Претседателот на ...
сите 307 | | | веќе видена

Во Куќата на Уранија- МАНУ, свечено беше отворена изложбата на фотографии „По трагите на светите Кирил и Методиј”. На свеченоста, во името на организаторите, ...
сите 193 | | | веќе видена

Во Кочани вчера беше одржан протестен марш организиран од страна на ВМРО-ДПМНЕ. Пред граѓаните се обрати лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски кој ...
сите 115 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Владата, официјално соопшти дека ги поништила одлуките на Спасовски и на Ременски

Од:
До кого (е-маил):
Порака: