Австрија повикува ЕУ да испрати војници во Грција

Европската унија би требало да испрати група војници и цивили кои ќе ѝ помогнат на грчката гранична полиција, бидејќи европската агенција за границите Фронтекс е „пребавна“, изјави во понеделникот австрискиот министер за одбрана, Ханс Петер Доскозил. Подоцна, неговиот портпарол за новинарите појасни дека австрискиот министер предлага „преодна мисија“ којашто ќе ги регистрира мигрантите во Грција или ќе ги враќа во матичните земји сé додека Фронтекс не биде целосно подготвен за спроведување на договорот меѓу Европската унија и Турција кој би требало да го запре натамошниот прилив на бегалци и мигранти во Европа. „Фронтекс досега беше одговорен за заштитата на надворешните граници на ЕУ, но е пребавен поради својот начин на работење. Затоа предлагаме (…) да се изнајдат заеднички решенија низ соработка со министерствата за надворешни и за надворешни работи“, додаде австрискиот министер за одбрана, Ханс Петер Доскозил во текот на започнатата дводневна посета на соседна Словенија. Додаде дека за предлогот ќе ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Грчките власти вратиле во Турција 76 илегални имигранти, во рамките на постапката за реадмисија согласно договорот меѓу ЕУ и Анкара, склучен минатиот петок, објави весникот „Нафтемборики“. Според весникот, станува збор за 40 лица од Пакистан, 11 од Бангладеш, шестмина од Мароко, седум од Алжир и еден од Тунис, додека останатите 11 биле турски државјани. Грчката полиција прецизира дека од 1 јануари, па досега, според предвидените одредби во протоколот за реадмисија меѓу Грција и Турција биле вратени вкупно 673 илегални мигранти (226 од Пакистан, 31 од Бангладеш, 268 од Мароко, 144 од Алжир и четворица од Тунис), а во согласност со договорот меѓу ЕУ и Турција биле вратени вкупно 22 турски државјани.
| | веќе видена | слични

Според весникот „Нафтемборики“, станува збор за 40 лица од Пакистан, 11 од Бангладеш, шестмина од Мароко, седум од Алжир и еден од Тунис, додека останатите 11 биле турски државјани Грчките власти вратиле во Турција 76 илегални мигранти, во рамките на постапката за реадмисија согласно договорот меѓу ЕУ и Анкара, склучен минатиот петок, објави весникот „Нафтемборики“. Според весникот, станува збор за 40 лица од Пакистан, 11 од Бангладеш, шестмина од Мароко, седум од Алжир и еден од Тунис, додека останатите 11 биле турски државјани. Грчката полиција прецизира дека од 1 јануари досега, според предвидените одредби во протоколот за реадмисија меѓу Грција и Турција, биле вратени вкупно 673 илегални мигранти
| | веќе видена | слични

Собраниската Комисија за одбрана и безбедност го поддржа предлогот за продолжување на кризната состојба на јужната и северната граница до крајот на годинава, поради зголемен обем на влез и транзитирање на мигранти низ македонска територија. Министерот за одбрана Зоран Јолевски во образложението нагласи дека Предлог-одлуката е донесена врз основа на извештајот по направена детална анализа за состојбата на јужната и северната граница, како и за движењето на мигрантите од страна на групата за процени. Пратеничката група на ДУИ, нагласи координаторот Талат Џафери, е против донесување одлука за пролонгирање на кризната состојба и по 15 јуни бидејќи, како што рече, не е предвидена таква можност во Законот за управување со кризи, а од друга страна постои доволно време да се види како во практиката ќе функционира постигнатиот договор ЕУ - Турција. Според Талат Џафери, неспорно е учеството, односно ангажирањето на дел од армијата во справувањето со кризната состојба на јужната и северната граница, но спорно е тоа ...
| | веќе видена | слични

Поддржан е предлогот за продолжување на кризната состојба на јужната и северната граница и по 15 јуни, заради зголемен обем на влез и транзитирање на мигранти низ територијата на Република Македонија. Кризната состојба ќе трае се до 31 декември. Министерството за одбрана предложи армијата да остане на границите по анализите на состојбата со мигрантите и Договорот меѓу Европската Унија и Турција. На денешната расправата во собраниската Комисија за одбрана и безбедност, единствено против предлогот беа пратениците на ДУИ Првата одлука за кризна состојба, поради зголемен обем на влез и транзитирање на мигранти низ државава, беше донесена во август минатата година, со важност од 30 дена, по што следуваше продолжување на рокот.
| | веќе видена | слични

Кризната состојба на јужната и северната граница заради мигрантите ќе биде продолжена и по 15 јуни се до крајот на годината. Министерството за одбрана предложи армијата да остане на границите по анализите на состојбата со мигрантите и Договорот меѓу Европската Унија и Турција. На расправата во Комисијата за одбрана единствено ДУИ беше против затоа што претседателот на државата нема пропишано прецизни надлежности за дејствување на армијата на границите. Останатите пратенички групи сепак се изјаснија за пролонгирање на кризната состојба. Македонските власти се уште очекуваат да профункционира договорот на Европската Унија и Турција од што зависи и што ќе се случува со мигрантите кои во моментов се во прифатните центри во Гевгелија и Табановце. Се споменува нивно враќање во Грција или Турција, но засега нема решение. Сања Васиќ Македонија Има видео?: da
| | веќе видена | слични
4 копии

Собраниската Комисија за одбрана и безбедност, на седницата во среда, одлучи дека треба да се прифати предлогот за продолжување на рокот за постоење кризна состојба заради зголемен обем на влез и транзитирање на мигранти низ територијата на а Македонија и по 15 јуни, однсно до 31 декември. Министерот за одбрана, Зоран Јолевски, во образложението рече дека предлогот е донесен врз основа на Извештајот по направена детална анализа за состојбата на јужната и северната граница, како и за движењето на мигрантите од страна на групата за проценки. Пратеничката група на ДУИ е против донесување одлука за пролонгирање на кризната состојба и по 15 јуни бидејќи, како што рече координаторот Талат Џафери, не е предвидена таква можност во Законот за управување со кризи, а од друга страна постои доволно време да се види како во практиката ќе функционира постигнатиот договор ЕУ Турција. Пратеникот Влатко Ѓорчев од ВМРОДПМНЕ рече дека Европа и ЕУ потенцираат дека се наоѓаат пред најголемиот предизвик и криза од 1945 година ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Собраниската Комисија за одбрана и безбедност на денешната седница по двочасовната расправа е со став дека треба да се прифати Предлог-одлуката за изменување на Одлуката за одобрување на продолжување на рокот за постоење кризна состојба заради зголемен обем на влез и транзитирање на мигранти низ територијата на Република Македонија и по 15 јуни, до 31 декември. Министерот за одбрана Зоран Јолевски во образложението нагласи дека Предлог-одлуката е донесена врз основа на Извештајот по направена детална анализа за состојбата на јужната и северната граница, како и за движењето на мигрантите од страна на групата за проценки. Пратеничката група на ДУИ, нагласи координаторот Талат Џафери, е против донесување одлука за пролонгирање на кризната состојба и по 15 јуни бидејќи, како што рече, не е предвидена таква можност во Законот за управување со кризи, а од друга страна постои доволно време да се види како во практиката ќе функционира постигнатиот договор ЕУ - Турција. Според Талат Џафери, неспорно е учеството, ...
| | веќе видена | слични
21 копии

Собраниската Комисија за одбрана и безбедност, во среда, треба да одлучува за предлогот за продолжување на кризната состојба на подрачјата на јужната и на северната граница на Македонија поради мигрантската криза, до 31 декември годинава. Предлогодлуката за изменување на Одлуката за одобрување продолжување на рокот за постоење кризна состојба заради зголемен обем на влез и транзитирање мигранти низ територијата на Република Македонија Владата ја достави врз основа на Предлог на Управувачкиот комитет за координација и управување во системот за управување со кризи. Целта е да се обезбеди континуитет во вршењето на активностите од страна на силите на Армијата на Република Македонија и безбедносните сили на Министерството за внатрешни работи, во функција на обезбедување, заштита и чување на државната граница. Изготвен е Извештај за направена процена и сеопфатна анализа со образложение за продолжување на времетраењето на кризната состојба и Извештајот за изработен како придружни материјали кон Предлогодлуката, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Кризната состојба на дел од јужната и северната граница на Македонија, поради мигрантската криза, да продолжи до 31-ви декември годинава- препорака од Комисијата за одбрана и безбедност. Целта е да се обезбедат континуитет во вршењето на активностите од полицијата и од армијата во функција на обезбедување, заштита и чување на државната граница. Првата одлука за кризна состојба, поради зголемен обем на влез и транзитирање на мигранти низ државава, беше донесена во август лани, со важност од 30 дена, по што следуваше продолжување на рокот. извор:МТВ
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Новиот обвинител на Република Македонија, по денешното разрешување на досегашниот, Марко Зврлевски, согласно Законот за јавно обвинителство, го именува ...
сите 663 | | | веќе видена

Од Министерството за финансии доставија графици на кои е прикажано движењето на јавниот и државниот долг на Република Македонија. Министерството за финансии ...
сите 76 | | | веќе видена

Појасите, што ги носеа петтемина ликвидирани терористи во Камбрилс, биле лажни, изјави каталонскиот премиер Карлес Пуџдемон за локалното радио. Веста е ...
сите 216 | | | веќе видена

Талат Џафери го оправда незаконското гласање на пратениците на парламентарното мнозинство така што го изманипулира Законот за Собрание. И покрај мислењето на ...
сите 64 | | | веќе видена

Разрешувањето на државниот јавен обвинител Марко Зврлевски го означува почетокот на реформите во судството, кои што ќе донесат правда и правичност за сите. Ова ...
сите 663 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Австрија повикува ЕУ да испрати војници во Грција

Од:
До кого (е-маил):
Порака: