Како ќе се менува македонската администрација?

Македонската влада подготви законски измени за работењето на јавната администрација, што во јавноста беа дочекани со критики. За опозицијата тоа е вовед во партизација со можност за отпуштање на неподобните, додека власта одговори дека сите промени се правени од странски експери, а по европски препораки. Каде одат реформите на администрацијата? Бурно беше денеска во македонското собрание каде се гласаше за измените на Законот за организација и работа на органите на државна управа. Измените прво поминаа, но откако опозицијата се посомнева во гласањето, пратениците се изјаснуваа поединечно. Тогаш законот за два гласа не го доби потребното двотретинско мнозинство. Меѓутоа, Министерството за правда кое го поднесе законот, не се откажува од измените и како што најави, повторно ќе го внесе во процедура. Што е суштината на овие измени, што на нозе ја кренаа јавноста? Наместо Агенцијата за државни службеници да го има главниот збор во ...
| | веќе видена | слични

Опозицијата со аплауз го поздрави несупехот на владејачкото парламентарно мнозинство да се усвојат измените и дополнувањата на Законот за организација на државната администрација, за кој е потребно дво-третинско мнозинство гласови. Мнозинството не успеа да обезеди кворум. Не помогна ниту присуството на лидерот на ДУИ, Али Ахмети, кој ретко доаѓа на пленарни седници, ниту чекањето од еден час да се обезбедат потребните 81 пратеник од коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ. Во салата не беа ниту пратениците од ЛДП. Опозицијата во овој неуспех виде поткрепа на своето барање да се распишат предвремени избори, на што реагираше парламентарниот спикер. За реформите во јаваната администрација реагираше и граѓанскиот сектор, според кој усвојувањето на законот по кратка постапка е нетранспарентно и спротивно со препораките на Европската Комисија и дека контроверзна е и содржината на законот, која води кон партизација на администрацијата. Со новиот закон се кратат надлежностите на Агенцијата за државни служебници и голем дел ...
| | веќе видена | слични

Власта не успеа да собере двотретинско мнозинство за да го изгласа контраверзниот закон за државната управа. За решението гласаа 79 пратеници од потребните 80 – опозиционерите со аплауз го поздравија недонесувањето. Но позитивните реакции за недонесувањето на реформите кои преставуваат упад во системот на администрацијата – кратко траеја – наместо за законот да се расправа и да се гласа по три месеци, како што стои во деловникот, ВМРО ДПМНЕ и ДУИ се јавија како нови предлагачи на законите и на пленарна седница ќе се гласаат за неколку дена. Попусто реагираа невладите кои бараат повлекување на законите оти се штетни за земјата. Се проблематизира и позицијата на министерството за информатичко општество кое треба да ја преземе улогата на агенцијата за државни службеници – дали има капацитет за обемната работа и е под директно влијание на премиерот како дел од власта. Агенцијата според експертите останува обезглавена само со три надлежности и формална улога.
| | веќе видена | слични

Пратениците на денешното продолжение на 127. седница со 79 гласа „за“ и 27 „против“ не го донесоа Законот за изменување и дополнување на Законот за организација и работа на органите на државната управа, со кој се предвидуваше Министерството за информатичко општество покрај сегашните ингеренции, да ги преземе и оние за јавната администрација, телекомуникациите и радиодифузијата. На барање на пратеникот Илија Китановски од ВМРО-ДПМНЕ се одлучуваше со поединечно гласање бидејќи на првото гласање законот го поддржа 78 пратеници, а против беа 24. За негово изгласување беше потребно двотретинско мнозинство. На дневен ред беше и Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за државните службеници, по скратена постапка, но по неизгласувањето на првата точка на дневниот ред претседателот на Собранието Трајко Вељаноски ја прекина седницата и пратениците продолжија со работа по дневниот ред на 124. седница со гласање по Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за заштита од пушењето во прво ...
| | веќе видена | слични

Падна законот за државна управа, административците може да здивнат, но само за момент. Власта не се откажува од намерата да ги донесе измените со кои, наместо Агенцијата за државни службеници, за нив ќе одлучува Министерството за информатика, па според најавите, законот веќе во четврток повторно ќе се врати пред пратениците. Но, што се случи денеска. Зошто Вељаноски го стави законот на гласање, ако власта го немала потребното дво-третинско мнозинство? Во првиот обид законот го поддржат само 78 пратеници, а 24 беа против. Ова наиде на овации од опозиционерите. По ваквиот исход, Илија Китановски од ВМРО-ДПМНЕ побара поединечно изјаснување на пратениците, но ниту тоа не ги донесе потребните 80 гласа. Недостигаа тие на Стојменов, Влатко Ѓорчев и Хајрула Мисини од ДУИ, кои не беа присутни на седницата. За предлогот на законот гласаа 79, воздржани нема. Ве молам не е недела, понеделник е и денес е работен ден и ве молам, согласно со функцијата така да се однесувате. Вчера опростено ви беше но, денеска не е ...
| | веќе видена | слични

Со бучно реагирање пратениците од СДСМ, кои на седницата дојдоа облечени во жолти маици со натпис „Доста е“ – „Избори“, изразија задоволство што владејачката коалиција не успеа да обезбеди двотретинско мнозинство за Законот за организација... Со бучно реагирање пратениците од СДСМ, кои на седницата дојдоа облечени во жолти маици со натпис „Доста е“ – „Избори“, изразија задоволство што владејачката коалиција не успеа да обезбеди двотретинско мнозинство за Законот за организација и работа на органите на државната управа, за кој во петокот опозицијата изнесе многу критика. ВМРО-ДПМНЕ се обиде да ја спаси ситуацијата на пораз на проектот на Владата. -Согласно деловникот барам поединечно изјаснување на пратениците, рече Илија Китановски. По десетина минути, време во кое пратениците поединечно се изјаснија како гласаат, владејачката коалиција обезбеди еден глас повеќе, но сепак, недоволно за еден глас за законот да помине, иако дури и лидерот на ДУИ Али Ахмети беше присутен на седницата со цел да ја зајакне ...
| | веќе видена | слични

Собрание: Не помина законот за реорганизација на управата, опозицијата со жолти маички бара избори Владејачката коалиција на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ во Собранието не успеа да обезбеди двотретинско мнозинство – над 80 гласа потребни за Предлог-законот за изменување и за законот за државната управа За предлогот, кој што предвидуваше Министерството за информатичко општество покрај сегашните ингеренции да ги преземе и оние за јавната администрација, телекомуникациите и радиодифузијата, гласаа 79 пратеници, а Законот не мина и при поединечното гласање, што го побара пратеник на ВМРО-ДПМНЕ. Со предлогот Министерство за информатичко општество и администрација требаше да ја преземе реформата на јавната администрација, надзорот и обезбедувањето на единствена примена на прописите што се однесуваат на државните и на јавни службеници, за развивањето политики поврзани со правата, обврските, одговорностите и за оценувањето на државните и јавни службеници. СДСМ чии пратеници денеска се појавија во жолти мачки со мотото од ...
| | веќе видена | слични

Потребни беа најмалку 81 глас за овој закон да помине низ собраниска процедура. Опозицијата задоволството што законот не го доби потребното двотретинско мнозинство го манифестираше со бурни аплаузи во собраниската сала. Според дневниот ред на седницата требаше да се гласа и за Предлог законот за изменување и дополнување на законот за државни службеници, но претседателот на Собранието Трајко Вељаноски, ја прескокна оваа точка. Пратениците на СДСМ, НСДП и Нова алтернатива беа облечени во жолти маици на кои пишуваше „Доста е-избори“. Од опозицијата реагираа и побараа пауза од половина час со образложение дека изутрината на координација било договорено да се расправа за Предлог законот за државни службеници, но работите се измениле ненајавено.
| | веќе видена | слични

Предлог Законот за организација и работа на органите на државната управа што беше на денеска дневен ред пред пратениците не беше изгласан откако за овој закон гласаа 79 пратеници, од 107-те присутни, недоволно за неопходното двтретинско мнозинство. Пратениците на СДСМ, НСДП и Нова алтернатива на денешната седница беа облечени во жолти маици на кои беше испечатена фразата “Доста е-избори“. Тие ракоплескаа во Собраниската сала веднаш откако законот не го доби потребното двотретинско мнозинство. Како втора точка на дневниот ред беше и Предлог законот за изменување и дополнување на законот за државни службеници , но оваа точка беше прескокната. Од опозицијата реагираа веднаш и побараа пауза со образложение дека треба да се подготват за дебата на неочекуваната тема.
| | веќе видена | слични
4 копии

Предлог Законот за организација и работа на органите на државна управа денеска не го доби потребното двотретинско мнозинство, откако за овој закон се изјаснија 79 пратеници, од присутните 107. За поминување на овој закон низ собраниска процедура, беа неопходни најмалку 81 глас, јави репортерот на „Макфакс“. Опозицијата своето задоволство, што законот не го доби потребното двотретинско мнозинство, го манифестираше аплаудирајќи во собраниската сала. Пратениците на СДСМ, НСДП и Нова алтернатива на денешната собраниска седница беа облечени во жолти маици на кои пишуваше „Доста е-избори“. Според дневниот ред, беше предвидено на седницата да се гласа и за Предлог законот за изменување и дополнување на законот за државни службеници, но претседателот на Собранието Трајко Вељаноски, ја прескокна оваа точка. Од опозицијата реагираа и побараа пауза од половина час со образложение дека изутрината на координација било договорено да се расправа за Предлог законот за државни службеници, но работите се измениле ненајавено.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Членките на Советот за соработка во Персискиот Залив (ГЦЦ), што го сочинуваат арапските монархии од регионот, започнаа со зајакнати безбедносни патроли во ...
сите 166 | | | веќе видена

Стево Пендаровски веќе ги постави кадровските основи на неговиот кабинет. Генерален секретар на претседателската служба е досегашниот владин портпарол Миле ...
сите 218 | | | веќе видена

(Специјално од Тел Авив: Игор ТРАЈКОВСКИ) Во Тел Авив вечерва во 21 часот започнува финалната трка за победник на Евровизија 2019. Тамара Тодевска со „Горда“ ...
сите 213 | | | веќе видена

Слушајќи го претседателот на САД, Доналд Трамп, тој практично звучи како отпадник во сопствената администрација: осамен службеник подготвен да прифати дека ...
сите 84 | | | веќе видена

Претседателот на мандатно – имунитетната комисија Павле Богоевски ќе ја води комисиската расправа за одземање на пратеничкиот мандат на поранешниот премиер ...
сите 199 | | | веќе видена

Цената на нафтата на светските берзи порасна на 73 долари за барел поради намалувањето на понудата и загриженоста поврзана со нов можен прекин на испораката од ...
сите 120 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Како ќе се менува македонската администрација?

Од:
До кого (е-маил):
Порака: