Мерки се преземаат, но во Скопје и натаму тешко се дише!


Прскањето на градските сообраќајници со калциум магнезиум ацетат ќе продолжи, а наскоро ќе се прошири и на други локации, информираат од Град Скопје. Оттаму велат дека редовно се информираат за состојбата на мерните места каде што се нанесува калциум магнезиум ацетат, но се уште немаат податоци дали има намалување на загадувањето на воздухот. -За добивање на конкретна слика за ефектите ќе мора да се сочека неколку дена за да се добие средна просечна вредност на количеството на честици во воздухот врз основа на претходно измерените количества. Средната вредност би требало да се добие по неколкудневна употреба на средството на локациите предвидени за тоа, велат од Град Скопје. Во неделата, Град Скопје за прв пат употреби вакво средство за прскање на улиците и во два наврата, од 21 до 22 часот и од 5 до 6 часот ги третираше булеварот "Свети Климент Охридски" и улиците "Свети Кирил и Методиј" и "Јордан Мијалков" како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот воздух. Но, и покрај тоа се чини ...
| | веќе видена | слични

Градот Скопје утре /14.11.2015 година, сабота/ во 11:30 часот, на крстосницата на булеварот Србија со булеварот Трета македонска бригада (кај крстот) ќе го почне третирањето на градските улици во Аеродром со средството калциум магнезиум ацетат, како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот воздух. Увид во процесот на аплицирање на ова средство ќе извршат градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и градоначалникот на Општина Аеродром, Ивица Коневски. Градот Скопје ги известува граѓаните дека со овој процес ќе бидат опфатени булеварот Трета македонска бригада (од крстосницата со улицата Коста Новаковиќ до раскрсницата со булеварот Србија) и булеварот Србија (од крстосницата со булеварот 12.Македонска бригада до крстосницата со булеварите Видое Смилевски Бато и Јане Сандански). Важно е да се нагласи дека брзината на улиците каде што ќе се аплицира средството калциум магнезиум ацетат ќе биде ограничена на 40 километри на час, заради можна појава на лизгавост на коловозот. На улиците ...
| | веќе видена | слични

По центарот на градот, утре и улиците во населба Аеродром ќе бидат прскани со таканаречен „лизгав оцет“, односно со средството калциум магнезиум ацетат, како мерка против загадувањето на воздухот. „Град Скопје утре во 11.30 часот, на крстосницата на булеварот „Србија“ со булеварот „Трета македонска бригада“, кај крстот, ќе го почне третирањето на градските улици во Аеродром со средството калциум магнезиум ацетат, како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот воздух“, соопшти Град Скопје. Со овој процес ќе бидат опфатени булеварот „Трета македонска бригада“ (од крстосницата со улицата „Коста Новаковиќ“ до крстосницата со булеварот „Србија“) и булеварот „Србија“ (од крстосницата со булеварот „12 Македонска бригада“ до крстосницата со булеварите „Видое Смилевски-Бато“ и „Јане Сандански“). Брзината на улиците каде што ќе се аплицира средството калциум магнезиум ацетат ќе биде ограничена на 40 километри на час, поради можна појава на лизгавост на коловозот. На улиците веќе е поставена и ...
| | веќе видена | слични

Од град Скопје информираа дека утре во скопски Аеродром околу 11.30 ч улиците ќе бидат прскани со средството калциум магнезиум ацетат. Целта на третирањето е да се намали загадувањето на амбиентниот воздух, а со мерката ќе бидат опфатени булеварот Трета македонска бригада (од крстосницата со улицата Коста Новаковиќ до раскрсницата со булеварот Србија) и булеварот Србија (од крстосницата со булеварот 12.Македонска бригада до крстосницата со булеварите Видое Смилевски Бато и Јане Сандански). На терен увид ќе се врши во присуство на градоначалникот на оваа општина Ивица Коневски и таткото на градот Коце Трајановски. Се препорачува возачите да внимаваат на брзината на управување на возилото, да се ограничат на 40 километри на час поради лизгавоста на коловозите и да ја почитуваат поставената сигнализација.
| | веќе видена | слични

Прскањето на скопските улици е причината за намалување на загадувањето во градот. Првиот човек на Скопје смета дека секојдневното нанесување на калциум магнезиум ацетат придонесува за подобрување на квалитетот на градскиот воздух. Иако и денешните концентрации се над доволените граници сепак се двојно пониски од минатонеделните. На предупредувањата од експертите дека допрва доаѓа периодот кога концентрациите на ПМ10 честичките значително ќе се зголемат, Трајановски одговара дека градот е подготвен да спроведе низа мерки. Моменталните концентрации на суспендираните честички во скопскиот воздух се движат во интервал од 50 до 80 што споредено со претходните денови е неколкупати помалку.
| | веќе видена | слични
2 копии

Жителите на Скопје конечно можат да дишат со полни гради. По подолг период концентрацијата на ПМ 10 честичките е во нормалните граници. Ако пред неколку денови се движеше околу 400 сега изнесува 50. Ова го покажуваат податоците на мерните станици на животна средина. Главни причинители за загадувањето во Скопје и понатаму остануваат сообраќајот, индивидуалните домаќинства кои се топлат на дрва како и индустриските капацитети. Но експерите велат дека и геоположбата на градот во голема мера влијае на квалитетот на градскиот воздух. Предупредуваат дека допрва доаѓа време кога мерните станици ќе покажуваат негативни резултати. Во меѓувреме градските власти велат дека продолжуваат со прскање на градските улици со калциум магнезиум ацетат се додека нема видливи резултати. Велат дека акцијата ќе се прошири и во другите општини каде загадувањето е големо.
| | веќе видена | слични

За да се видат ефектите потребно е да се прска на улиците во целиот град и во подолг период, па да се анализираат реакциите на мерните места. Само во ваков случај ќе можеме да направиме анализа дали овој препарат е добар во намалувањето на загаденоста на градот од издувните гасови на моторните возила, вели портпаролот на Министерството за животна средина, Сашо Секуловски, откако Град Скопје деновиве ги прскаше улиците со калциум магнезиум ацетат. Загаденоста и натаму остана на високо ниво. Загаденоста со ПМ10-честички постигнува максимално ниво во вечерните часови, од 22 часот до 1 часот по полноќ. Не е подобра состојбата и во Кичево, Кочани, Миладиновци, Велес, Битола, Тетово и во Кавадарци е на многу високо ниво. Податоците на страницата за мерење на квалитетот на воздухот на Министерството за животна средина и просторно планирање последните неколку дена покажуваат дека средната дневна концентрација на суспендираните честички ПМ10 е неколкупати повисока од дозволените 50 микрограми на еден кубен метар. - ...
| | веќе видена | слични

На социјалните мрежи и на некои интернет-портали како причинител за загадувањето повторно се наведува компанијата „Макстил“, иако таа во јануари ја пушти во работа филтерската постројка, не работи континуиранопоследниов период,а од 30 октомври воопшто не е во производствен процес По енормната концентрација на ПМ10-честици, граѓаните бараат одговори Последниве десетина дена мерачите на загаденоста на воздухот во Скопје повторно почнаа да покажуваат високи параметри. Во Аеродром, Лисиче, Центар и во Карпош тешко се дишеше. Иако никој досега не кажа конкретно од каде потекнува загадувањето во градот, сепак само се претпоставува дека главни виновници за тоа се сообраќајот, чадот од оџаците на домаќинствата, топланите, дел од фабриките и малите погони, но се споменуваат и поглобални играчи во целава тешка за дишење приказна. ФИЛТЕР-ПОСТРОЈКАТА НА „МАКСТИЛ“ Е БЕСПРЕКОРНА Сообраќајните експерти, екологистите, градежните инженери, хемичарите... сите наведуваа различни причинители за загаденоста. Заклучокот е ...
| | веќе видена | слични
21 копии

Гази Баба, Тетово и Карпош утрово се најзагадени општини во Македонија. Концентрациите на ПМ10 честичките се над 100 микрограми на метар кубен. Повисоки концентрации од дозволеното има и во воздухот во Центар, Лисиче, кај Ректоратот, Битола и во Кичево. Мерните станици на Министерството за животна средина и просторно планирање покажуваат концентрација на ПМ 10 честичките во Гази Баба од 159 микрограми, во Тетово 112, во Карпош 103, во Битола 82, кај Ректорат 80, Лисиче 78 и Кичево 49. На другите мерни станици утрово се измерени концентрации на ПМ10 честичките во рамки на дозволеното до 35 микрограми на метар кубен.
| | веќе видена | слични

Овие три општини ова утро беа најзагадените во Република Македонија. Тоа се општините Гази Баба, Тетово и Карпош, а концентрациите на ПМ10 честичките се над 100 микрограми на метар кубен. Повисоки концентрации од дозволеното има и во воздухот во Центар, Лисиче, кај Ректоратот, Битола и во Кичево. Мерните станици на Министерството за животна средина и просторно планирање покажуваат концентрација на ПМ 10 честичките во Гази Баба од 159 микрограми, во Тетово 112, во Карпош 103, во Битола 82, кај Ректорат 80, Лисиче 78 и Кичево 49. На другите мерни станици се измерени концентрации на ПМ10 честичките во рамки на дозволеното до 35 микрограми на метар кубен. Доколку немате потреба да излегувате не го правете тоа пред 12 часот, а доколку излегувате понесете си соодветна облека за справување со загадениот воздух во Скопје.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Богојавленските чествувања во Охрид продолжија и денеска на Соборот на Свети Јовен Крстител, со капењето на рибарите во Охридското Езеро како продолжение на ...
сите 262 | | | веќе видена

-Спојувајќи ги религијата и хуманоста, тие денеска инспирираа голем број на кавадарчани да се вклучат во хуманитарната акција за помош на Малкиќ,  на која и е ...
сите 153 | | | веќе видена

Одговорност за шверцескиот начин на кој СДСМ го објави Законот за двојазичност мора да има. Законот за двојазичност е штетен и ќе има несогледливи последици по ...
сите 383 | | | веќе видена

„Доколку (претседателот на Грција) Прокопис Павлопулос го потпише Преспанскиот договор кој не е потпишан од претседателот (на пјРМ) ќе учествува во уставно ...
сите 85 | | | веќе видена

Македонија е слободна, демократска и напредна држава, на чекор до полноправно членство во НАТО и ЕУ. Мицкоски, Бачев, и нивниот шеф Груевски не успеаја, ...
сите 189 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Мерки се преземаат, но во Скопје и натаму тешко се дише!

Од:
До кого (е-маил):
Порака: