Историско намалување на невработеноста во Македонија


3 копии

Владините проекти за намалување на невработеноста даваат резултати, а тоа го покажува и последниот податок на Државниот завод за статистика за намалување на невработеноста на 26,8 проценти заклучно со вториот квартал од 2015 година. Станува збор за историски најнизок процент на невработеност во Македонија. Истото се должи на силните заложби на македонската Влада која со низа проекти ја исполнува својата примарна цел- да се отворат нови работни места. - Владините проекти, новите странски инвестиции и отворањето нови фабрики ширум Република Македонија влијаат да се создадат нови работни места во повеќе општини, да се намали невработеноста на територијата на цела држава. Верувам дека до крајот на годината ќе вродат со уште позначителен резултат односно континуирано ќе продолжи значително да се намалува невработеноста во земјава, изјави министерот за труд и социјална политика Диме Спасов. Преку проектот „Македонија вработува“ за четири месеци вработени се 5.823 лица од целата држава. Овој проект, оцени дека ...
| | веќе видена | слични

Планираните инфраструктурни проекти во градот под Марковите кули се реализирани. Со новите инвестициони капацитети кои ќе се изградат во индустриската зона Металец ќе бидат отворени 2 илјади нови работни места. За нејзиното урбанизирање  и инфраструктурно уредување обезбедени се  8 милиони и 500 илјади денари пари од Светска банка. Министерот за финансии на бизнисмените  им порача дека е врме да почнат да подготвуваат сериозни проекти кои ќе понудат поголем финансиски и  економски развој, особено со тоа што политичката криза во земјава многу брзо ќе се реши и ќе  се создадат многу добри услови за работа.како и за отворање на нови работни места со тенденција сегашната стапка од 26,8 одсто на невработеност да се намалува. Беше посетен и караванот  за промовирање на проектот „Купи куќа купи стан“.
| | веќе видена | слични
14 копии

Невработеноста кога ВМРО-ДПМНЕ дојде на власт во 2006-та беше 38 проценти, а заклучно со вториот квартал годинава е 26,8 проценти и е на најниско ниво од независноста на Македонија. Тоа е резултат на постојано работење на Владата за отворање нови работни места преку поддршка на домашните компании или пак со создавање добри бизнис услови и привлекување на странски компании, изјави премиерот Никола Груевски на стартот на градежните работи на новата фабрика на италијанската фирма „Кондево“ во ТИРЗ зоната во Штип. - Јас ќе ве потсетам дека невработеноста во РМ во времето на доаѓање на оваа Влада од 2006 година изнесуваше близу 38 проценти со што имавме највисока, рекордна тогаш невработеност. Последниот податок од Државниот завод за статистика од минатата недела покажува дека заклучно со вториот квартал, што значи до 30 јуни невработеноста е намалена од тие 38 на 26,8 отсто. Тоа е прво резултат на континуирано намалување на секој квартал од кога е дојдена оваа Владата, секој квартал дури и во време на ...
| | веќе видена | слични

“Јас ќе ве потсетам дека невработеноста во РМ во времето на доаѓање на оваа Влада од 2006 година изнесуваше близу 38  проценти со што имавме највисока, рекордна тогаш невработеност. Последниот податок од Државниот завод за статистика од минатата недела покажува дека заклучно со вториот квартал, што значи до 30 јуни невработеноста е намалена  од тие 38 на 26,8 отсто. Тоа е прво резултат на континуирано намалување на секој квартал од кога е дојдена оваа Владата, секој квартал дури и во време на најголемата светска криза во 2008, во 2009, 2010 година, дури и во време на силната европската должничка криза во 2011, 2012, па и во 2013 година па дури и во тие времиња секој квартал имавме  помали или поголеми намалувања на невработеноста“ изјави Никола  Груевски, премиер на Р. М. Невработеноста  се намалува, но се уште е висока, затоа и во иднина ќе продолжиме да работиме  во насока  на нејзино намалување преку сите мерки кои што  ги преземаме, како градењето на добра бизнис ...
| | веќе видена | слични

 Тоа е резултат на постојано работење на Владата за отворање нови работни места преку поддршка на домашните компании или пак со создавање добри бизнис услови и привлекување на странски компании, изјави премиерот Никола Груевски на стартот на градежните  работи на новата фабрика на италијанската фирма „Кондево“ во ТИРЗ зоната во Штип. - Јас ќе ве потсетам дека невработеноста во РМ во времето на доаѓање на оваа Влада од 2006 година изнесуваше близу 38  проценти со што имавме највисока, рекордна тогаш невработеност. Последниот податок од Државниот завод за статистика од минатата недела покажува дека заклучно со вториот квартал, што значи до 30 јуни невработеноста е намалена  од тие 38 на 26,8 отсто. Тоа е прво резултат на континуирано намалување на секој квартал од кога е дојдена оваа Владата, секој квартал дури и во време на најголемата светска криза во 2008, во 2009, 2010 година, дури и во време на силната европската должничка криза во 2011, 2012, па и во 2013 година па дури и во тие ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Стапката на невработеност во второто тримесечје од годинава се намали на 26,8 и споредено со првото тримесечје бележи намалување за половина процент, објави Државниот завод за статистика. Во второто тримесечје од годинава во Македонија имало 956.174 активно население од кое 699.578 се вработени, а 256.596 невработени. Стапката на вработеност во овој период изнесува 41,7 за разлика од првото тримесечје кога стапката на вработеност била 41,6. извор: ОхридПрес
| | веќе видена | слични

Последните податоци на Државниот завод за статистика се потврда за позитивните трендови – од активно население кое брои 956 174 лица, 699 578 се вработени , 256 596 луѓе се без работа. Споредено со претходниот квартал, невработеноста се намалила за половина процентен поен или за 5.500 луѓе, во однос на истиот период од минатата година, бројот на невработени се намалил за над 13 илјади лица. Позитивните трендови ќе продолжат! Причините за позитивните трендови не можат да се бараат на едно место. Се работи за комбинација од неколку фактори кои заеднички ја постигнуваат целта, а тоа се: политиката за привлекување странски инвестиции, подобрување на соработката меѓу странските и домашните компании, евтините кредити за стопанството, активните мерки за намалување на невработеноста, подобрувањето на бизнис – климата. Се работи за цел сет од мерки и политики кои несомнено даваат резултат. Домашните компании задоволни од мерките Активните мерки за самовработување имаат широк опфат, односно се наменети за повеќе ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Невработеноста во земјава е на рекордно ниско ниво – 26,8 проценти. Се намалува бројот на луѓе кои немаат свое работно место. Последните податоци на Државниот завод за статистика се потврда за позитивните трендови – од активно население кое брои 956 илјади 174 лица, 699 илјади 578 се вработени, 256 илјади 596 луѓе се без работа. Споредено со претходниот квартал, невработеноста се намалила за половина процентен поен или за 5.500 луѓе, во однос на истиот период од минатата година, бројот на невработени се намалил за над 13 илјади лица, пишува Лидер . Позитивните трендови ќе продолжат! Причините за позитивните трендови не можат да се бараат на едно место. Се работи за комбинација од неколку фактори кои заеднички ја постигнуваат целта, а тоа се: политиката за привлекување странски инвестиции, подобрување на соработката меѓу странските и домашните компании, евтините кредити за стопанството, активните мерки за намалување на невработеноста, подобрувањето на бизнис – климата. Се работи за цел сет од мерки и политики ...
| | веќе видена | слични

Државниот завод за статистика ги објави податоците за стапките за вработеност и невработеност и слободните работни места во Македонија за второто тримесечје од 2015-та година. Според податоците, стапката на слободни работни места изнесува 1,47%. Најмногу слободни работни места има во секторот на објектите за сместување и сервисни дејности со храна. Од друга страна, најмалку работа има во областа на снабдувањето со електрична енергија, гас, пареа и климатизација. По регион, најмногу слободни работни места има југозападниот дел од земјава. Во моментов во Македонија има 6.747 слободни работни места, а пополнети се 452.291 работни места
| | веќе видена | слични

Континуирано се намалува стапката на невработеност, се отвораат нови работни места, најмногу благодарение на мерките за поттикнување на вработувањата кај домашните компании и влезот на новите странски инвестиции. Податоците на Државниот завод за статистика потврдија дека во вториот квартал од годинава, стапката на невработеност падна под границата од 27% после две децении и се спушти на историски 26,8%, пишува Лидер . Ако се земе предвид дека највисокото ниво на стапката на невработеност беше достигнато во 2005 година, кога изнесуваше рекордни 38,7%, денес стапката на невработеност е намалена за речиси 11,9 процентни поени, а грубата математика покажува дека од тогаш до денес се отворени речиси 200 илјади нови работни места. Во вториот квартал од годинава, статистиката покажува дека бројот на невработени се намалил за над 5.500 лица споредено со периодот јануари- март. Во однос на истото тримесечје лани, бројката на невработени се намали за 13.729 лица. Споредено со вториот квартал од 2014-та година, кога ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

 ЕБУ се огласи официјално и прогласи дека имало грешка во гласањето од страна на Белорусија. Грешка која Македонија ја направи победник од жири и официјално ...
сите 405 | | | веќе видена

Павле Богоевски веќе нема кредибилитет да ги претставува граѓаните во Собранието на Република Македонија и заради тоа мора да си поднесе неотповиклива оставка, ...
сите 288 | | | веќе видена

Полека но сигурно летото ни доаѓа а тоа може да се забележи по поизразениот топол бран кој кај нас ќе стигне од овој викенд па и во текот на следната недела и ...
сите 209 | | | веќе видена

Именувањето на Еролд Муслиу за директор на Агенцијата за разузнавање се смета за силна „шлаканица” од страна на претседателот Стево Пендаровски за ДУИ, велат ...
сите 260 | | | веќе видена

Македонската евровизиска претставничка Тамара Тодевска изјави дека би било погрешно доколку наместо Евровизија, оваа година парите биле потрошени на амбулантни ...
сите 183 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Историско намалување на невработеноста во Македонија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: