Никој не може да менува име и идентитет на друга земја!

Интервју на претседателот Иванов за грчкиот Институт ЕЛИАМЕП Се прашувам како некој може дури и да помисли да избере или да предложи име за други луѓе или менување на Устав на некоја друга земја за прашања поврзани со идентитетот, кои се фундаментално заштитени од современиот корпус на човекови права. Ние бараме фер решение кое ќе го заштити достоинството на двете држави и нивните народи, вели Иванов Сложено име со географска одредница кое ќе го содржи терминот Македонија не е никаква отстапка од Грција. Македонија е веќе членка на ОН под привременото име, во кое постои терминот Македонија, вели претседателот Ѓорге Иванов, во интервју за грчкиот институт ЕЛИАМЕП. Од друга страна, посочува тој, Македонија направи значајни отстапки со промена на државното знаме и Уставот, а прифати да влезе во НАТО и ЕУ под привременото референца, Спогодба што Грција ја прекрши. Според Иванов, постои чувство дека грчката страна постојано ги радикализира своите позиции, со цел да го одложи решавањето на спорот околу името. Тоа ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Грчкиот предлог за име за севкупна употреба „ерга омнес“ не е реална основа за решавање на грчко-македонскиот спор за името, оценува македонскиот претседател Ѓорге Иванов во интервјуто за грчкиот Институт ЕЛИАМЕП објавен денеска на веб-страницата на оваа невладина и непрофитна истражувачка организација. - „Ерга омнес“ решение, она што е предложено од страна на Грција, не е реално како основа за решение. Прво, тоа апсолутно се коси со сите меѓународни начела за регулирање на односите меѓу државите, и второ, не е прифатливо во случај кога две третини (129) од земјите-членки на ОН ја имаат признаено Република Македонија под уставното име. Меѓу нив се и три постојани членки на Советот за безбедност на ОН, како и други влијателни земји како што се Канада, Турција, Бразил и друг, вели Иванов. Според него, правото на избор на име е право кое е фундаментално заштитетно од современиот корпус човекови права. - Се прашувам како некој може дури и да помисли да избере или да предложи име за други луѓе или ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Атина, 9 ноември 2010 Политичките спорови меѓу земјите вообичаено се решаваат со заеднички отстапки. Од своја страна, Грција ја прифати идејата за сложено име што го содржи терминот Македонија, но под услов исто така да има и географска одредница. Каква отстапка направи владата на вашата земја во врска со прашањето за името? Иванов: Верувам дека јавноста во двете земји треба да биде подобро информирана за аргументите кои ги поткрепуваат нашите политики. Не можеме да зборуваме за отстапка направена од страна на Грција, бидејќи во периодот кој вие го наведувате (1993 година) мојата земја, Република Македонија беше членка на ОН со привременото референтно име, кое веќе го содржеше терминот Македонија. По Конференцијата во Единбург, на која во целост беше ослабена нејзината позиција, постигната на Конференцијата во Лисабон, грчката влада мораше да го прифати терминот Македонија. Но, да бидеме искрени, тоа не беше израз на добра волја, туку напротив, единствена опција. Од друга страна, Македонија ...
| | веќе видена | слични

Скопје - Македонија се согласи да направи значајни отстапки во однос на преговорите за името. На барање на Грција и во согласност со Привремената спогодба, Македонија го смени државното знаме. Ова го изјави во интервјуто за грчкиот Институт ЕЛИАМЕП претседателот Ѓорге Иванов,. Ги сменивме членовите во Уставот кои се однесуваат на статусот на македонските малцинства во соседните земји, со цел да го осигураме грчкиот народ дека немаме никакви територијални претензии. Понатаму, се согласивме да не полагаме исклучиво право за употреба на терминот Македонија. Покрај тоа, се согласивме да влеземе во НАТО и ЕУ под привременото референтно име, Поранешна Југословенска Република Македонија. Сепак, бевме сведоци во Букурешт, дека, со цел да се спречат нашите евро-атлански интеграции, Грција практично ја прекрши Привремената спогодба потпишана во 1995 година, поточно член 11 од истата„, истакнува Иванов. Според претседателот „географските“ одредници, како изгледаат инкопатибилно со овој основен принцип, бидејќи ...
| | веќе видена | слични

Грција постојано ги радикализира позициите со цел да се одложи решавањето со спорот за името тоа го потврди со фамозните 8 точки доставени од страна на преговарачот Василакис до посредникот Метју Нимиц кон крајот на минатата година - посочи претседателот Ѓорги Иванов во интервју за грчкиот Институт ЕЛИАМЕП. Иванов уште еднаш ги потврди ставовите на македонската страна. Решението за отворените прашања помеѓу Скопје и Атина не смее да влијае на македонскиот национален и етнички идентитет и македонскиот јазик. “Оттука, „географски“ одредници, како што имаме и претходно истакнато, изгледаат инкопатибилно со овој основен принцип, бидејќи недвосмислено можат да задираат во нашиот идентитет” - вели Иванов. Единствен проблем со уставното име на Македонија има Атина - вели за ЕЛИАМЕП претседателот Иванов. -“Ерга омнес” решение, она што е предложено од страна на Грција, не е реално како основа за решение - дециден е претседателот. За Иванов не е прифатливо однесувањето на Грција кога 129 земји ја имаат прифатено ...
| | веќе видена | слични

Атина, 9 ноември – Македонија чувствува дека Грција постојано ги радикализира своите позиции за да го одложи решавањето на спорот околу името, вели македонскиот претседател Ѓорѓе Иванов во интервју за грчкиот Институт „Елиамеп“. Ова, според претседателот, се потврдило и со фамозните 8 точки доставени од страна на преговарачот Адамантиос Василакис до посредникот Метју Нимиц. „Ерга омнес“ не е реална основа за решавање на спорот за името со Грција, вели претседателот на Македонија, Иванов. „„Ерга омнес“ решение, она што е предложено од Грција, не е реално како основа за решение. Прво, тоа апсолутно се коси со сите меѓународни начела за регулирање на односите меѓу државите и второ, не е прифатливо во случај кога две третини (129) од земјите-членки на ОН ја признаа Република Македонија под уставното име. Меѓу нив се и три постојани членки на Советот за безбедност на ОН, како и други влијателни земји како што се Канада, Турција, Бразил и други држави“, вели Иванов. Правото на избор на име, според Иванов, е ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Предлагањето на географски одредници со цел надминување на спорот со името се некомпатибилни со принципот за зачувување на македонскиот национален идентитет, вели претседателот Ѓорге Иванов, во интервју за Грчката Фондација за европска и надворешна политика (ЕЛИАМЕП). Во интервјуто Иванов посочува дека Македонија направила бројни отстапки во спорот, како што се промената на државното знаме, уставните промени во однос на статусот на македонските малцинства во соседните земји, согласноста да не се полага ексклузивно право на терминот Македонија, како и согласноста влезот во меѓународните организации да биде под привремената референца “Поранешна Југословенска Република Македонија“. „Генерално, како што Република Македонија во неколку наврати посочуваше, решението за ова прашање не смее да влијае врз македонскиот национален и етнички идентитет и македонскиот јазик. Оттука, „географски“ одредници, како што имаме и претходно истакнато, изгледаат инкомпатибилно со овој основен принцип, бидејќи недвосмислено можат ...
| | веќе видена | слични

Ниту ново име за севкупна употреба, ниту географски одредници. Со вакви пораки претседателот Ѓорге Иванов во интервју за грчката Хеленска фондација за европска и надворешна политика ЕЛИАМЕП денеска ги објасни позициите на официјално Скопје во врска со разликите околу името. Според него, решението „ерга омнес“ кое го бара Грција не е реално како основа за затворање на прашањето бидејќи се коси со сите меѓународни начела за регулирање на односите меѓу државите. Не е прифатливо и поради тоа што 129 од земјите-членки на ОН ја имаат признаено Република Македонија под уставното име. Претседателот посочува дека решението за ова прашање не смее да влијае врз македонскиот национален и етнички идентитет и македонскиот јазик. „...Географски одредници, како што имаме и претходно истакнато, изгледаат инкопатибилно со овој основен принцип, бидејќи недвосмислено можат да допираат до нашиот идентитет.“ Во врска со блокадата која Грција ја наметна врз Македонија на самитот на НАТО во Букурешт, Иванов нагласува: „Се надеваме ...
| | веќе видена | слични

Во интерјуто на претседателот Ѓорѓe Иванов за грчкиот Институт Елиамеп, изјави дека Македонија за разлика од Грција се согласи на значајни отстаки во спорот со името. Политичките спорови меѓу земјите вообичаено се решаваат со заеднички отстапки. Од своја страна, Грција ја прифати идејата за сложено име што го содржи терминот Македонија, но под услов исто така да има и географска одредница. Каква отстапка направи владата на вашата земја во врска со прашањето за името? Иванов: Верувам дека јавноста во двете земји треба да биде подобро информирана за аргументите кои ги поткрепуваат нашите политики. Не можеме да зборуваме за отстапка направена од страна на Грција, бидејќи во периодот кој вие го наведувате (1993 година) мојата земја, Република Македонија беше членка на ОН со привременото референтно име, кое веќе го содржеше терминот Македонија. По Конференцијата во Единбург, на која во целост беше ослабена нејзината позиција, постигната на Конференцијата во Лисабон, грчката влада мораше да го прифати терминот ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Франција остана доследна на идеите на претседателот Емнауел Макрон за тоа дека ЕУ прво треба да се реформира, па да се проширува, а директните последици од тоа ...
сите 640 | | | веќе видена

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров не дели исто мислење со Заев и СДСМ во однос на тоа како треба да се движи Македонија, после недобивањето на ...
сите 468 | | | веќе видена

- Многу подобро ќе беше веднаш после референдумот да одеа на избори, многу повеќе ќе добиеа. Ако ги гледате сите анкети после референдумот, рејтингот на СДСМ ...
сите 15 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Никој не може да менува име и идентитет на друга земја!

Од:
До кого (е-маил):
Порака: