Нема докази за Ибар

Фотокопиите за досието Ибар не се релевантни и за него не постојат веродостојни документи, одлучи вчера на затворена седница Комисијата за верификација на фактите. Според лустраторите, фотокопиите не можат да бидат посочени како релевантен доказ за досието, кое беше посочувано дека е на лидерот на ДУИ Али Ахмети. Фотокопиите не може да бидат релевантни за Комисијата за верификација на факти. По добиените сознанија за извршената проверка, по споредувањето со други досиеја формирани во тоа време од истите служби може да се констатира дека истите не се релевантни за Комисијата да може да постапува, изјави претседателот на Комисијата Томе Аџиев. И ова досие како и претходните, како што рече Аџиев, не ги исполнува стандардите на едно досие. До Комисијата стигнале одговорите на барањето за проверка дали такво досие постои во архивите на безбедносните служби и Државниот архив, и сите биле негативни. Ваква постапка била спроведена и за претходните досиеја "Мама" и "Вујко", кои беа прогласени за неверодостојни. И ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Комисијата за верификација на факти на денешната затворена седница одлучила дека не постојат оргинални документи за досието „Ибар“ и оти фотокопиите што се доставени не се релевантни. Досието „Ибар“ беше посочено како наводно досие на лидерот на ДУИ Али Ахмети. - Фотокопиите не може да бидат релевантини за Комисијата за верификација на факти. По добиените сознанија за извршената проверка, по споредувањето со други досиеа формирани во тоа време од истите служби може да се констатира дека истите не се релевантни за Комисијата да може да постапува, изјави претседателот на Комисијата Томе Аџиев. И ова досие како и претходните, како што рече Аџиев, не ги исполнува стандардите на едно досие. До Комисијата стигнале одговорите на барањето за проверка дали такво досие постои во архивите на безбедносните служби и Државниот архив, и сите биле негативни. Ваква постапка била спроведена и за претходните досиеја „Мама“ и „Вујко“, кои беа прогласени за неверодостојни. Фотокопијата што до Комисијата ја достави жител на ...
| | веќе видена | слични

Скопје - Комисијата за лустрација го отфрли како неверодостојно досието „Ибар“, за кое во јавноста се сметаше дека се однесува за лидерот за ДУИ, Али Ахмети. Лустраторите заклучиле дека во земјава такво досие во оригинал не постои. Предходно побарале одговор од безбедносните служби и државниот архив. „Добиените податоци во така нареченото досие „Ибар“ беше доставено во фотокопија, по добивањето на известување за извршените проверки за веродостојноста на истото, констатира дека за истите фотокопии не постојат оргинални документи. Согласно тоа фотокопиите не можат да бидат релевантни за Комисијата за верификација на фактите. И по добиените сознанија за извршената проверка, споредување со други досиеја формирани во тоа време од истите служби, може да се констатира дека истите не се релевантни за Комисијата да може да постапува по истото“, изјави Томе Аџиев, претседател на Комисијата.
| | веќе видена | слични

,,Ибар,, не е веродостојно досие, констатираше комисија за лустрација. Претседателот на комисијата Аџиев вели дека за фотокопиите кои беа доставени до нив не постојат оригинални документи. Досието “ Ибар“ го објави весникот ,,Дневник,,, а во него се алудираше дека соработник на тајните служби беше лидерот на ДУИ, Али Ахмети. Претходно, Комисијата за лустрација, како неверодостојни ги прогласи и досиејата “Мама“, “Вујко“ и “Стрелец“, за кои исто така адресата се бараше кај високи функционери на ДУИ. “Добиените податоци за таканареченото досие „Ибар“ беше доставени како фотокопија. По добивањето на известувањето за извршените проверки за веродостојноста на истото, констатирано е дека фотокопиите не можат да бидат релевантни за Комисијата за верификација на фактите. И по добиените сознанија за извршената проверка, споредување со други досиеја формирани во тоа време од истите служби, може да се констатира дека истите не се релевантни за Комисијата за да може да постапува по нив,. Томе Хаџиев, претседател на ...
| | веќе видена | слични

Лустраторите расчистија со досието „Ибар“. Утврдија дека неможат релевантно да решаваат врз основа на фотокопии. Како доказ дека не постојат доволно кредибилни факти, го користат одговорот од разузнавачките служби, според кои тоа отстапува од стандардната процедура и не постои во оригинална форма во нивните депоа. „По добиените сознанија за извршената проверка споредување со други досиеа формирани во тоа време од истите служби може да се констатира дека истите не се релевантни за комисијата да може да постапува“, изјави, Томе Аџиев претседател на Комисијата за лустрација Алфа дознава дека Комисијата, одлуката ја донесла без присуство на еден од членовите Албанци. Претседателот Аџиев потврдува дека Агим Мехмети не бил на седницата, но, отсуството го оправдал со здравствени проблеми. Имал висок крвен притисок. Според информации на Алфа, Мехмети немал здравствени проблеми туку бил незадоволен од работата на лустраторите. Се шпекулира дека тој ќе повлече и порадикален потег и ќе си поднесе оставка од ...
| | веќе видена | слични

Комисијата за верификација на фактите денес одлучи дека досието „Ибар“ е фалсификат. Претседателот на Комисијата – Томе Аџиев, изјави дека документите од досието „Ибар“ не се релевантни, поради тоа што документите биле фотокопирани и за истите не постојат оригинални. Тој додаде дека Комисијата не може да постапува по досиеја кои се фотокопирани и за истите не постојат оригинали. Досието „Ибар“ предизвика низа реакции на политичката сцена во Македонија, поради тоашто се претпоставуваше дека е на претседателот на ДУИ – Али Ахмети.
| | веќе видена | слични

- Фотокопиите не може да бидат релевантини за Комисијата за верификација на факти. По добиените сознанија за извршената проверка, по споредувањето со други досиеа формирани во тоа време од истите служби може да се констатира дека истите не се релевантни за Комисијата да може да постапува, изјави претседателот на Комисијата Томе Аџиев. И ова досие како и претходните, како што рече Аџиев, не ги исполнува стандардите на едно досие. До Комисијата стигнале одговорите на барањето за проверка дали такво досие постои во архивите на безбедносните служби и Државниот архив, и сите биле негативни. Ваква постапка била спроведена и за претходните досиеја „Мама“ и „Вујко“, кои беа прогласени за неверодостојни. Фотокопијата што до Комисијата ја достави жител на Порој, за лустраторите е нерелеватна за продолжување на постапката.
| | веќе видена | слични

И досието Ибар отфрлено од лустраторите. Документите биле фотокопии, а за Комисијата за верификација на фактите тие не биле веродостојни. Во меѓувреме дебата на тема лустрација. За и против - професори, политичари, експерти. За професорот Милан Нетков досиеата што излегоа во јавноста се сомнителни. Верува само во автентични документи. -Комисијата за лустрација направи гаф. Ги зеде во процедсура досиеата што ги најде на улица и во куќите. Тоа беше кукавичко јајце. Комисијата се залета. Јас не тврдам дека тие досиеа не се автентични. Претпочитам – автентично досие се знае кое е. Оние во депоата, но како и секое правило може да биде доведено во спротивност, вели Милан Нетков. Најжестоки критики за она што се случува во албанскиот политички блок. Ким Мехмети тврди дека цехот од лустрацијата најскапо ќе го плателе Албанците, затоа што биле најслабата алка за време на бивша Југославија. Каква – таква лустрацијата требало да продолжи. -И ден денес на Албанците, хероите и предавниците им ги одредува ...
| | веќе видена | слични

И Али Ахмети се спаси од лустрација. Досието Ибар било фотокопија за која комисијата за верификација на фактите не може да утврди веродостојност.. Со денешното отфрлање на досието Ибар, се затвори проверката на четирите досиеа за кодошите од ДУИ. Аџиев тврди дека не постои можност да се провери нивната веродостојност во Белград од каде наводно потекнуваат. Лсутрацијата засега заглави на само еден случај - Управниот суд има рок до утре да одлучи дали устваниот судија Трендафил Ивановски бил кодош како што утврдија лустраторите. Комисијата од денеска ги проверува судиите и обвинителите, кој меѓу нив работел за тајните служби на сметка на граѓанските слободи и права. Славица Арсова
| | веќе видена | слични

Комисија за лустрација: И досието „Ибар” не е веродостојно Досието под кодно име “Ибар“ е фалсификат, одлучи денеска надлежната Комисија за лустрација, оценувајќи дека доставените податоци се фотокопии за кои по деталната проверка било утврдено дека не се веродостојни. „За нас како Комисија, фотокопиите не можат да бидат релевантни. И по добиените сознанија проверка и споредба со други досиеја во тоа време од истите служби може да се констатира дека не се релевантни за да може да постапува по нив. И ова досие како и претходните не ги исполнува стандардните на едно досие”, изјави претседателот на Комисијата за лустрација Томе Аџиев. Претходно, Комисијата ги прогласи за неверодостојни и досиејата „Мама“ и „Вујко“.Сите три во форма на фотокопии до Комисијата за лустрација го поднесе тетовскиот професор Шпенд Љуши, а се однесуваат за луѓе од најтесното раководство на ДУИ.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Алексис Ципрас ќе одговори во Парламентот зошто има намера да го ратификува штетниот Договор од Преспа и главно, зошто на Скопјаните им отстапи наводна ...
сите 371 | | | веќе видена

Движењето Река на вчерашниот состанок на политичкиот совет одлучи дека останува во опозиција, но паралелно не ја менува одлуката донесена на Конгресот дека ...
сите 346 | | | веќе видена

Потребна е дискусија за повторно отворање на предлог договорот за Брегзит, но тоа ќе биде можно единствено ако нови преговори поддржат сите земји членки на ЕУ, ...
сите 429 | | | веќе видена

Со своја рака го потпиша законот на употреба на албанскиот јазик, но денешната седница ја водеше на македонски. И од СДСМ велат дека Законот за употреба на ...
сите 238 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Нема докази за Ибар

Од:
До кого (е-маил):
Порака: