Аферата „Надеж“ создава негативни последици и во домашната и во меѓународната јавност

Портпаролот на ВМРО - ДПМНЕ Александар Бичиклиски денеска на прес - конференција повторно говореше за аферата „Надеж“ укажувајќи оти Лидија Димова, подвлече, призна дека целото финансирање на Македонскиот центар за европско образование го врши Фондацијата Сорос Македонија. Според Бичиклиски, овие пари селективно се насочени за проекти кои имаат за цел дискредитација на Владата. - Лидија Димова денес призна дека еден основачите на оваа организација е родената сестра на Радмила Шеќеринска, Лилјана Шеќеринска Ѓорѓевиќ, Лидија Димова не негираше дека вработените во СОРОС-Македонија се истите луѓе, кои го сочинуваат Македонскиот центар за европско образование. Денес стана јасно дека ја говориме вистината. Луѓе од највисоките кругови на СДСМ, нивни роднини како и луѓе финансирани од СОРОС- Македонија, лажно се претставуваат како претставници на невладини организации, рече Бичиклиски. Тој потенцира дека веќе е јасно дека Македонскиот Центар за европско образование, организација блиска на СДСМ, не ...
| | веќе видена | слични

Признаваат дека ги финансира СОРОС, и гледаат теории за заговор во македонските евроинтеграции. Македонскиот центар за европско образование тврди, власта 3 години ги избегнува забелешките од европскиот извештај преку дефокусирање на јавноста. Во 2008-поднесена тужба против Грција пред меѓународниот суд во Хаг, 2009-на невладиниот сектор добива забрана да присуствува на собраниските комисии за евроинтеграции, 2010-аферата надеж.Потребна е широка дебата и само така ќе се анулираат критиките. - Оваа влада треба да работи не 24/7 туку 48/7 за да се добијат посакувани резултати - смета Лидија Димова. Пари добиваат од СОРОС. Тоа било затоа што во 2006 владата предводена од ВМРО-ДПМНЕ одбила пристапни преговори со ЕУ за време на финското претседателство, шансата ја гледале во Словенечкото. Димова вели во тоа време Европската унија не била во агендата на ВМРО и затоа одлучиле да ги финансира некој кој има ист став со организацијата. Од центарот за европско образование очекуваат строг и критичен извештај особено ...
| | веќе видена | слични

Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Бичиклиски на денешната прес-конференција истакна дека аферата „Надеж“ продолжила преку јавното признавање на Лидија Димова, дека Македонскиот центар за европско образование е финансиран од фондацијата СОРОС. - Лидија Димова не негираше дека вработените во СОРОС-Македонија се истите луѓе кои го сочинуваат Македонскиот центар за европско образование, нагласи портпаролот на ВМРо-ДПМНЕ. Бичиклиски додаде дека е јасно дека МЦЕО исполнува партиска агенда. - МЦЕО е еднаква на СОРОС, а СОРОС Македонија е еднаква на Бранко Црвенковски и СДСМ. Како организација која одработува за СДСД, МЦЕО постои само затоа што е добро платена од Владе Милчин и неговата СОРОС-Македонија. Денес се појави иницијативата Платформа, чие делување спомнато токму во документите на аферата „Надеж“, каде членови се Љубомир Фрчковски, Жарко Трајановски, Бранко Гелевски. Ова е само потврда дека СДСМ не се откажува од реализација на оваа стратегија, посочи тој.
| | веќе видена | слични

Како што на денешната прес-конференција нагласи портпаролот на владејачката партија, Александар Бичиклиски кој се наврати на аферата „Надеж“, Лидија Димова, признала дека целото финансирање на Македонскиот центар за европско образование го врши Фондацијата Сорос Македонија „ Лидија Димова денеска призна дека еден основачите на оваа организација е родената сестра на Радмила Шеќеринска , Лилјана Шеќеринска Ѓорѓевиќ . Димова не негираше дека вработените во СОРОС-Македонија се истите луѓе кои го сочинуваат Македонскиот центар за европско образование. Денеска стана јасно дека ја говориме вистината. Луѓе од највисоките кругови на СДСМ, нивни роднини како и луѓе финансирани од СОРОС- Македонија, лажно се претставуваат како претставници на невладини организации“, реќе портпаролто на ВМРОД-ДПМНЕ, Александар Бичиклиски . Бичиклиски нагласи дека е јасно дека Македонскиот центар за европско образование е организација блиска на СДСМ, и дека не исполнува европска агенда, туку партиска агенда. „Македонскиот центар за ...
| | веќе видена | слични
2 копии

ВМРО-Нови признанија во аферата “Надеж“ Аферата “НАДЕЖ” продолжува преку јавно признание на еден од учесниците во овој скандал. Денес Лидија Димова призна дека целото финансирање на Македонскиот центар за европско образовани го врши Фондацијата Сорос Македонија. Овие пари селективно се насочени за проекти кои имаат за цел дискредитација на Владата. Исто така, Лидија Димова денес призна дека еден основачите на оваа организација е родената сестра на Радмила Шеќеринска, Лилјана Шеќеринска Ѓорѓевиќ, Лидија Димова не негираше дека вработените во СОРОС-Македонија се истите луѓе, кои го сочинуваат Македонскиот центар за европско образование. Денес стана јасно дека ја говориме вистината. Луѓе од највисоките кругови на СДСМ, нивни роднини како и луѓе финансирани од СОРОС- Македонија, лажно се претставуваат како претставници на невладини организации. Македонскиот центар за европско образование е еднаква на Сорос-Македонија, а СОРОС Македонија е еднаква на Бранко Црвенковски и СДСМ. Стана јасно дека Македонскиот ...
| | веќе видена | слични

Според Бичиклиски, овие пари селективно се насочени за проекти кои имаат за цел дискредитација на Владата. - Лидија Димова денес призна дека еден основачите на оваа организација е родената сестра на Радмила Шеќеринска, Лилјана Шеќеринска Ѓорѓевиќ, Лидија Димова не негираше дека вработените во СОРОС-Македонија се истите луѓе, кои го сочинуваат Македонскиот центар за европско образование. Денес стана јасно дека ја говориме вистината. Луѓе од највисоките кругови на СДСМ, нивни роднини како и луѓе финансирани од СОРОС- Македонија, лажно се претставуваат како претставници на невладини организации, рече Бичиклиски. Тој потенцира дека веќе е јасно дека Македонскиот Центар за европско образование, организација блиска на СДСМ, не исполнува европска агенда, туку агенда на партија. - Македонскиот центар за европско образование како организација која одработува за СДСМ, постои само затоа што добро се платени од Владе Милчин и неговата СОРОС Македонија. Впрочем сето ова е разработено во аферата „Надеж“. Еве денес ...
| | веќе видена | слични

Во рамките на владината хајка против неистомислениците, ВМРО-ДПМНЕ вчера удри и врз Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО) на Лидија Димова, обвинувајќи дека станува збор за квази невладина организација, чија задача е критика на владата. МЦЕО враќа, прашувајќи зошто ВМРО-ДПМНЕ одби датум за преговори во 2006 година, кога италијанскиот премиер Романо Проди сакаше да ја стави Македонија на агендата на финското претседавање со ЕУ? Свесна ли е владејачката ВМРО-ДПМНЕ дека влегува во однапред изгубена битка, конфронтирајќи се со невладиниот сектор, медиумите, па и меѓународната заедница, се прашуваат експертите. Тие оценуваат дека хајката и обидите за јавен линч на вмровците врз неистомислениците се последица на менталниот состав кој преферира едноумие, а не поднесува разногласие. Според нив, природни битки се водат само меѓу политичките опоненти. - Македонија прерасна во партиска сопственост на ВМРО-ДПМНЕ. Државните институции се разграноци на партијата. Во една таква ситуација има само ...
| | веќе видена | слични

Македонскиот центар за европско образование е формиран и финансиран од СОРОС-Македонија и е задолжен редовно да ја критикува Владата, обвини вчера владејачката ВМРО-ДПМНЕ - Еден од основачите на оваа организација е сестрата на Радмила Шекеринска, Лилјана Шекеринска-Ѓорѓевиќ, претходно таа долго беше вработена во Фондацијата СОРОС-Македонија. Фани Каранфилова-Пановска е програмски директор на СОРОС-Македонија и исто така е основач на невладината организација Македонски центар за европско образование, а човекот што го администрира работењето на оваа невладина, односно ги испраќа извештаите и мејловите до новинарите, е Кире Миловски, исто така вработен во СОРОС-Македонија - вели Александар Бичиклиски, портпарол на ВМРО-ДПМНЕ. Тој посочува дека на официјалната веб-страница на СОРОС-Македонија, Македонскиот центар за европско образование за проектот новинари-практиканти за ЕУ добива 39.400 евра, а за проектот ЕУ-брифинзи за новинари 3.000 евра. Бичиклиски информира дека со тие пари селективно биле финансирани и ...
| | веќе видена | слични

Според портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Бичиклиски, Лилјана Шекеринска - Ѓорѓевиќ е еден од оснивачите на Македонскиот центар за европско образование кој добивал пари од Сорос Македонија за да ја критикува Владата Сорос Македонија го корумпира невладиниот сектор во Македонија и финансира организации кои се задолжени редовно ја критикуваат Владата, обвини вчера на прес-конференција владејачката ВМРО-ДПМНЕ. Според портпаролот на партијата една од овие невладини организации е Македонскиот центар за европско образование, формирана, финансирана и раководена токму од Сорос Македонија и СДСМ, а претставувана од Лидија Димова. Еден од оснивачите на оваа организација, според Бичиклиски, е сестрата на пратеничката и поранешен лидер на СДСМ, Радмила Шекеринска. - Еден од основачите е Лилјана Шекеринска - Ѓорѓевиќ. Сестрата на Шекеринска долго време беше вработена во фондацијата Сорос Македонија. Фани Каранфилова - Пановска е програмски директор на Сорос Македонија и исто така основач на квазиневладината ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

„Доколку (претседателот на Грција) Прокопис Павлопулос го потпише Преспанскиот договор кој не е потпишан од претседателот (на пјРМ) ќе учествува во уставно ...
сите 385 | | | веќе видена

Договорот од Преспа ќе помине во парламентот бидејќи премиерот Алексис Ципрас ќе има доволно мнозинство, а потоа дури и да има нова влада, предводена од ...
сите 96 | | | веќе видена

Момчето за кое вчера за малку ќе се удавеше скокајќи по крстот, пропаднал во кал. Нему не му се слошило како што првично се мислеше. Како што објави Досие.мк ...
сите 151 | | | веќе видена

Богојавленските чествувања во Охрид продолжија и денеска на Соборот на Свети Јовен Крстител, со капењето на рибарите во Охридското Езеро како продолжение на ...
сите 261 | | | веќе видена

Скандалот на Јелена Карлеуша и фудбалерот Огњен Врањеш никако да стивне, секој ден се појавува нов доказ против пеачката.Пеачката ставајќи на Инстаграм ...
сите 207 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Аферата „Надеж“ создава негативни последици и во домашната и во меѓународната јавност

Од:
До кого (е-маил):
Порака: